ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Αποπροσανατολισμός και παιχνίδια εντυπώσεων

Τα κόμματα της διαχείρισης τσακώνονται για το ποιο μπορεί καλύτερα να εξυγιάνει το αστικό σύστημα και να πατάξει τάχα τη φοροδιαφυγή

Ολοκληρώθηκε χτες η αντιπαραβολή μεταξύ της αρχικής και της νεότερης εκδοχής της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ». Το πόρισμα που συνέταξαν η ειδική ομάδα ελέγχου του ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, στάλθηκε στον Αρειο Πάγο και μέσω δικογραφίας θα καταλήξει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Μέχρι χτες βράδυ, δεν είχαν δοθεί περισσότερα στοιχεία από τη νέα λίστα για τα ονόματα και τον αριθμό των Ελλήνων, φυσικών και νομικών προσώπων, που διαθέτουν καταθέσεις μεγάλων ποσών στην Ελβετία.

Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμπόδισε τα κόμματα της διαχείρισης να αναθερμάνουν τον αποπροσανατολιστικό καβγά γύρω από τη λίστα, θέλοντας να απομακρύνουν τη συζήτηση από το κύριο: Οτι οι κεφαλαιοκράτες αξιοποιούν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και τους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να μεταφέρουν στο εξωτερικό ποσά που αποκόμισαν από την κλοπή του ιδρώτα του λαού.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται σε συνεντεύξεις να υπερασπίζονται την κάθαρση και τη διαφάνεια στο αστικό σύστημα. «Ολα στο φως είναι ο μοναδικός δρόμος και αναπόφευκτος για όλους και γι' αυτούς που χειρίστηκαν την υπόθεση και γι' αυτούς που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή» δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου ανέφεραν πως πρέπει «να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισαγγελική έρευνα».

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ σηκώνει κορόνες για πάταξη τάχα της φοροδιαφυγής, την ίδια ώρα που με το νέο φορολογικό εξοντώνει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, μειώνοντας στον αντίποδα τη φορολογία για το κεφάλαιο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλυφθεί το θέμα. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι, να πάρουμε το χρήμα που έχει ανάγκη η χώρα και να κάνουμε ουσίας πράγματα, όχι πυροτεχνήματα», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, πασχίζοντας κι αυτός να αναδειχτεί σε παράγοντα κάθαρσης του αστικού συστήματος, μακριά και ενάντια στην ουσία. «Τα ψέματα τελείωσαν, η ώρα της κρίσης πλησιάζει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, η οποία επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες (!) υποστήριξε με συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ ότι υπάρχουν 600 νέα ονόματα στη νέα λίστα, σε σχέση με την προηγούμενη.

Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε «απόδοση ευθυνών για όσους παρανόμησαν», αφήνει αιχμές για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκαν την υπόθεση, ενώ κάλεσε ταυτόχρονα το ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, αφού διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.

Οι θαυμαστές του Λούλα...

Στον απόηχο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία, όπου ο επικεφαλής του, Αλ. Τσίπρας, δεν εφείσθη κολακευτικών σχολίων για το μείγμα της αστικής διαχείρισης που εφάρμοσε στη χώρα αυτή αρχικά ο Λούλα και σήμερα η διάδοχός του, Πρόεδρος Ρουσέφ, δύο άρθρα στον αστικό Τύπο έρχονται να συνηγορήσουν υπέρ αυτού του τύπου διαχείρισης, ως της πλέον ενδεδειγμένης για την Ελλάδα - στην πραγματικότητα για τα τμήματα εκείνα της αστικής τάξης των οποίων τις απόψεις απηχεί η σχετική αρθρογραφία.

Το ένα δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στα «Νέα», όπου αναφέρεται ότι το 2002 «είχε έρθει η ώρα της βραζιλιάνικης αριστεράς», αλλά «ήταν επίσης η ώρα της χειρότερης κρίσης για τη βραζιλιάνικη οικονομία». Εξηγεί ο αρθρογράφος Π. Τσίμας ότι «έπειτα από μια σειρά αποτυχημένων προγραμμάτων σταθεροποίησης του ΔΝΤ» η χώρα βούλιαζε στη χρόνια ανεργία και τη φτώχεια, δεχόταν πρωτοφανή επίθεση των αγορών, το χρέος της μεγάλωνε επικίνδυνα και τα σπρεντ της εκτοξεύτηκαν στις 2.500 μονάδες βάσης. Ταυτόχρονα, έβλεπε τις τραπεζικές καταθέσεις να κάνουν φτερά, με τις αγορές να προεξοφλούν φυγή κεφαλαίων, κεφαλαιακό σαμποτάζ και οικονομική καταστροφή, «λόγω της επικείμενης νίκης της αριστεράς».

Τότε ακριβώς η «απερχόμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση Καρντόζο (Cardoso), χτύπησε ξανά την πόρτα του ΔΝΤ, για άλλο ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Μόνο που αυτό το πρόγραμμα όλοι ήξεραν ότι άλλος θα το διαπραγματευθεί και άλλος θα το εφαρμόσει. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε (...) 30 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που είχε ως τότε εκταμιεύσει ποτέ το ΔΝΤ».

Πλην, όμως, το ΔΝΤ ζήτησε να δεσμευτούν στην τήρησή του όλοι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του Λούλα. Ο οποίος «προκαλώντας την ιερή οργή των αριστερών συνιστωσών του "κόμματος εργαζομένων" (PT), είχε από την αρχή του καλοκαιριού φιλοτεχνήσει μια στροφή προς τον πραγματισμό, με το περίφημο "γράμμα προς τον βραζιλιάνικο λαό". Και είχε επιπλέον αρχίσει επαφές με τους ανθρώπους του ΔΝΤ».

Ο Λούλα τήρησε το μνημόνιο και «το πρόγραμμα του 2002 ήταν το πρώτο (...) που θεωρήθηκε ότι εφαρμόστηκε επιτυχώς (...) Ο Λούλα εφάρμοσε στα βασικά της στοιχεία την ορθόδοξη νομισματική και δημοσιονομική συνταγή του ΔΝΤ (...) Στα χρόνια του Λούλα η Βραζιλία αναπτύχθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό και εφάρμοσε δύο πρωτοποριακά προγράμματα: την "μπόλσα φαμίλια" - ένα ολοκληρωμένο δίχτυ πολλαπλής κοινωνικής προστασίας για τους απόκληρους, στο οποίο εντάχθηκαν 11 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι - και το "πρόγραμμα επιτάχυνσης της ανάπτυξης" (PAC), ένα πρόγραμμα ταχύρρυθμης ανάπτυξης μέσω δημόσιων επενδύσεων, που η εφαρμογή του εκτίναξε τους ρυθμούς ανάπτυξης (...) Ποιος ξέρει; Μπορεί το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη μακρινή Μπραζίλια να μην ήταν χαμένος κόπος».

Χτες, στο «Εθνος», το άρθρο του Π. Καψή τελειώνει ως εξής: «Βραχυπρόθεσμα βέβαια η Ελλάδα έχει πρόβλημα κυρίως πολιτικής αβεβαιότητας. Κι ενώ μιλάμε, για παράδειγμα, για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 20 δισ., ξεχνάμε ότι έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα σχεδόν 80 δισ. λόγω της ανασφάλειας. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετώπιζε προεκλογικά ο πρόεδρος Λούλα το 2002. Το έλυσε με μια ανοιχτή επιστολή στον λαό της Βραζιλίας, με την οποία δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών και του ΔΝΤ. Μεταξύ περονιστών της Αργεντινής και αριστερών της Βραζιλίας, οι δεύτεροι αποδείχτηκαν απείρως σοβαρότεροι! Και ίσως έχουν αρκετά να διδάξουν και σε μας!».

Τι χειροκροτούν αστικός Τύπος και ΣΥΡΙΖΑ; Μια πολιτική στήριξης της πλουτοκρατίας με χρήμα απ' τον κρατικό κορβανά, «πακέτο» με μνημόνια για το λαό, που για να εξασφαλίσει την ανοχή και τη σιωπή λαϊκών δυνάμεων βουτηγμένων στη φτώχεια «έπλεξε» και τα κατάλληλα δίχτυα εγκλωβισμού και ενσωμάτωσής τους. Που βεβαίως, μια δεκαετία μετά, είναι ολοφάνερο ότι δε στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν την εξώθηση εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου βαθιά στην εξαθλίωση. Για μερίδες της αστικής τάξης και των επίδοξων διαχειριστών της εξουσίας της, μπορεί το παράδειγμα της Βραζιλίας να είναι προς μίμηση. Για το λαό όμως είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Και καμία άλλη απόδειξη να μην υπήρχε, το γεγονός ότι ο αστικός Τύπος το διαφημίζει λέει πολλά!


Β. Ν.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για «τετραμερή»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντονες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ε. Μπαγίς, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση τετραμερούς διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των «εγγυητριών» χωρών για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, σε δηλώσεις του κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι «η απάντηση στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας και στους κύκλους διεθνώς, που ενδεχομένως να θέλουν να την εξυπηρετήσουν, είναι η επιμονή και η συνέπεια στα ψηφίσματα και στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών».

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι εντάσσονται στην πάγια επιδίωξη της Αγκυρας να εξυπηρετήσει τα διχοτομικά σχέδια της «για λύση δυο κρατών στην Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή», δηλώνει ότι αποχωρεί με άλυτο το Κυπριακό, γεγονός που τον λυπεί, ωστόσο -όπως αναφέρει- έχει ήσυχη τη συνείδησή του γιατί έπραξε ό,τι εξαρτιόταν από τον ίδιο προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Απέδωσε το αδιέξοδο στην υπαναχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Ερογλου, από συγκλίσεις οι οποίες είχαν επιτευχθεί, καθώς και το ότι εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε μοιραίο το αποτέλεσμα ενδεχόμενης απόρριψης από την ελληνοκυπριακή πλευρά της λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση.

ΚΚΕ
Να βγουν στο φως όλα τα ονόματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις «λίστες Λαγκάρντ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Για να σταματήσει η κοροϊδία γύρω από τις λίστες Λαγκάρντ, να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα που περιλαμβάνουν και η παλιά και η νέα λίστα, ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ