ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σαρωτικά μέτρα προ των πυλών στη Γερμανία

Εποχές Σρέντερ, με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό - εργασιακά, θυμίζουν όσα αποκαλύπτει το «Σπίγκελ»

Σε Ελλάδα και Γερμανία, σε χώρες με κρίση ή ανάπτυξη, ο λαός χτυπιέται για να είναι ανταγωνιστικό το κεφάλαιο. Το σύνθημα - προτροπή του ΚΚΕ, είναι επίκαιρο όσο ποτέ
Σε Ελλάδα και Γερμανία, σε χώρες με κρίση ή ανάπτυξη, ο λαός χτυπιέται για να είναι ανταγωνιστικό το κεφάλαιο. Το σύνθημα - προτροπή του ΚΚΕ, είναι επίκαιρο όσο ποτέ
Σχέδιο σκληρής λιτότητας για τη Γερμανία φέρεται να προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εκτιμήσεις των «σοφών» του υπουργείου Οικονομικών πως η Γερμανία, παρ' όλο που μέχρι στιγμής κερδίζει από την κρίση, θα επηρεαστεί άμεσα από αυτή. Γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές στα δημόσια έξοδα και μειώσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, προκειμένου να θωρακίσει τη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι η ισχυροποίηση μιας οικονομίας στον καπιταλισμό, είτε είναι σε φάση ανάκαμψης, είτε σε κρίση, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με μέτρα που πλήττουν το λαό και ωφελούν το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι τα αντεργατικά μέτρα που σήμερα παίρνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εφαρμόστηκαν στη Γερμανία από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, επί κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ.

Το υπενθυμίζει το ίδιο το «Spiegel», γράφοντας ότι «οι Γερμανοί ζουν ένα πικρό "ντε ζα βου". Ηταν μόλις 10 χρόνια πριν που ο Καγκελάριος Σρέντερ έλαβε σκληρά και καθόλου δημοφιλή μέτρα λιτότητας και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές παροχές. Αυτή τη φορά οι περικοπές ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερες».

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το επιτελείο του Β. Σόιμπλε, είναι σύμφωνα με το «Spiegel», η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, η μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες, καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών.

Στο ζήτημα των επικείμενων δημοσιονομικών μέτρων στη Γερμανία, παρενέβη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Συνεχίζοντας την κόντρα για το άλλο μείγμα διαχείρισης, είπε ότι «η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος», προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν «θα αντιμετωπιστούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης».

Η ίδια εκτιμά ότι «από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα» και πρόσθεσε με νόημα ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Κ. Λαγκάρντ ισχυρίστηκε ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη, «καθώς πρέπει να ενεργούμε από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναζητούμε συναινέσεις». Κατέληξε λέγοντας ότι στο μέλλον «δε θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται οικονομικά το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις».

Σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) Β. Χόγιερ, εκτίμησε μιλώντας στην «Berliner Zeitung» ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η οικονομία από την κρίση, κάνοντας σκόνη την προπαγάνδα των ντόπιων αστικών επιτελείων. «Η διαδικασία της ανάκαμψης θα πάρει μία με δύο δεκαετίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χ. Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής εποπτείας για την επίβλεψη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το φορολογικό. Οπως είπε, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, «αφού λαμβάνετε τη βοήθεια, θα πρέπει σε άλλα θέματα να κινηθείτε προς την κατεύθυνσή μας - όπως μέσω εποπτείας στη χώρα ή μέσω της διασφάλισης εγγυήσεων».

Ο Χ. Κάιτελ πρότεινε ακόμη, «καθώς στην Ελλάδα δεν έχουν, στην παρούσα φάση, υπάρξει αξιοσημείωτα κέρδη από ιδιωτικοποιήσεις», μελλοντικά κέρδη να παραχωρηθούν από σήμερα στην ΕΕ. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας «υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων», η οποία θα συνδράμει το σχετικό πρόγραμμα.

Στο ζήτημα της Κύπρου, η δανειοδότηση της οποίας αναδεικνύεται σε νέο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σ. Στόρτσακ δήλωσε σε συνέντευξη στο «Bloomberg» ότι η Μόσχα δε σχεδιάζει να δώσει απευθείας δάνειο στη Λευκωσία, καθώς μία τέτοια διμερής συμφωνία θα είχε «μεγάλο ρίσκο». Δεν απέκλεισε όμως η Ρωσία να συμμετέχει σε ομάδα δανειστών για την Κύπρο, η οποία θα σχηματιζόταν στο πλαίσιο των «μηχανισμών στήριξης» της Ευρωζώνης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Σ. Στόρτσακ ανέφερε πως το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια ή οδηγίες» για χορήγηση διμερούς δανείου στην Κύπρο και ότι «όποιος εμφανιζόταν σε μεμονωμένη βάση για να χρηματοδοτήσει την Κύπρο ή να στηρίξει την τραπεζική της ανακεφαλαιοποίηση θα έπαιρνε μεγάλο ρίσκο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, είχε πει την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες πως η Μόσχα θα μπορούσε να πάρει μέρος σε ένα διεθνές πακέτο στήριξης της Κύπρου, αφού η Ευρωζώνη καταλήξει στη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Λευκωσία. «Αν και δεν αποκλείουμε συμμετοχή μας, όπως είπε και ο πρόεδρος, δε θα είμαστε κύριοι πιστωτές» ανέφερε σχετικά ο Στόρτσακ, ο οποίος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Ρωσίας να μπει σφήνα στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας.

Κολεγιά ΗΠΑ - ΕΕ;

Μια άλλη πλευρά των αντιθέσεων και των εύθραυστων συμμαχιών που γεννά και οξύνει η κρίση, περιγράφει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο αναφέρει ότι ΕΕ και ΗΠΑ σχεδιάζουν την άμεση έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία. Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης, η εξάλειψη των δασμών και ο περιορισμός των κανονισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και διασυνοριακές επενδύσεις.

Η εμπορική κολεγιά δείχνει συμμαχία έναντι άλλων ανταγωνιστών και προμηνύει ένταση των αντιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, εάν ευδοκιμούσε, θα αποτελούσε μια από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες συμφωνίες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των δύο ισχυρότερων παγκόσμιων αγορών, που αποτιμάται κοντά στα 700 δισ. ευρώ εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ετησίως.

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν πολύ θετικά αυτή τη συμφωνία, καθώς θεωρούν πως το πακέτο αυτό θα αποτελέσει σημαντική και αναγκαία πηγή ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά κράτη». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι πλέον πιο ανοιχτοί στην ιδέα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, αν και δε δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους Ευρωπαίους.

«Βλέπουν την εμπορική συμφωνία ως έναν τρόπο να ανοίξουν άμεσα τις αγροτικές αγορές της Ευρώπης και πιθανώς να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που κατέκριναν οι ΗΠΑ», γράφει η εφημερίδα και μεταφέρει δηλώσεις αξιωματούχων, που λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση στη Ουάσιγκτον για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ζορίζονται σε Ισπανία και Γαλλία

Σύμφωνα, ακόμα, με τον υπουργό Οικονομίας Λούιθ ντε Γκίντος, η Ισπανία δεν αποκλείεται στο μέλλον να προσφύγει στη χρηματοπιστωτική βοήθεια της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι από το Σεπτέμβρη, η ΕΚΤ έχει θέσει σε ισχύ το μηχανισμό απόκτησης από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων μελών της Ευρωζώνης, μετά από αίτημα των κυβερνήσεών τους.

«Εως σήμερα (η ισπανική κυβέρνηση) αποφάσισε να μη ζητήσει τη χρηματοπιστωτική βοήθεια που προϋποθέτει την ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος της ΕΚΤ, δε σημαίνει όμως (...) ότι το ίδιο θα πράττει στο μέλλον», είπε ο Ισπανός υπουργός, επαληθεύοντας ότι τα ζόρια μεγαλώνουν για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας του, εξαιτίας της συγχρονισμένης κρίσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της Γαλλίας, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη χώρα, Ε. Γκάρντνερ, δήλωσε ότι πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για την αξιοπιστία των προσπαθειών της να μειώσει το «λίπος» στα δημόσια οικονομικά της, παρά για το αν θα επιτύχει άμεσα το στόχο για τη μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η Γαλλία μπορεί να χρειασθεί παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού για να πετύχει η γαλλική κυβέρνηση το στόχο του 3% στο έλλειμμα, θα πρέπει να επιβάλει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας απ' όσα έχει ήδη εξαγγείλει.

Το ΔΝΤ προέβλεψε πριν από λίγες μέρες ότι η Γαλλία δε θα επιτύχει το 2013 το στόχο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, εκτιμώντας ότι αυτό θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ λόγω ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη. «Αν το έλλειμμα θα είναι 3% του ΑΕΠ ή 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο ενδιαφέρει λιγότερο, στο βαθμό που η Γαλλία μπορεί να δώσει εύλογα αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την κατεύθυνση των πολιτικών», δήλωσε ο Ε. Γκάρντνερ.

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» ανέφερε σε δημοσίευμά της το περασμένο Σάββατο ότι η Κομισιόν θα προτείνει στην Ισπανία, στη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ