ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αδίσταχτη συμμαχία για να γονατίσει ο λαός

Την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα διακήρυξαν οι συνεταίροι στις συναντήσεις με τον Λ. Παπαδήμο

Κάθε τόπος δουλειάς να γίνει μια «Χαλυβουργία». Μόνο έτσι θα εμποδιστεί η πολιτική της συγκυβέρνησης, θα ανοίξει ο δρόμος για ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές
Κάθε τόπος δουλειάς να γίνει μια «Χαλυβουργία». Μόνο έτσι θα εμποδιστεί η πολιτική της συγκυβέρνησης, θα ανοίξει ο δρόμος για ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές
Πλήρη στήριξη στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου πρόσφεραν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της πλουτοκρατίας που την απαρτίζουν, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για μέχρι κεραίας εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του προηγούμενου και του νέου μνημονίου. Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον Λ. Παπαδήμο, προσυπέγραψε την παράταση για συγκυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλη, όπως ανάλογα έπραξαν την προηγούμενη Παρασκευή οι Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, στις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των τριών αρχηγών και του πρωθυπουργού να «ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση, χωρίς να τίθεται ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εκλογών» και πως «οι εκλογές θα μετατεθούν για τον Απρίλιο», με πιθανή ημερομηνία την 8η του μήνα. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημείωναν χτες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου για «όσο χρειαστεί»!

Σε κάθε περίπτωση, η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Γενάρη, θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της προσχεδιασμένης κυβερνητικής επέλασης, η οποία θα βασιστεί: α) Στην υπογραφή του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. β) Στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2-3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι «αστοχίες» του προϋπολογισμού του 2011. γ) Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (τέλη Γενάρη) όπου θα αποφασιστούν μέτρα από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων (μειώσεις μισθών, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις).

Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, θα προωθηθούν:

-- Νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Μέσω της καθολικής εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

-- Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση του δημοσίου τομέα. Μετά την «εργασιακή εφεδρεία», η κυβέρνηση ετοιμάζεται για απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

-- Νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις. Η τρίτη κατά σειρά μείωση των συντάξεων θα οδηγήσει σε περικοπές από 15% μέχρι 25%.

-- Λουκέτα σε νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Στο όνομα της μείωσης των «κρατικών δαπανών» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαλύσει τις υποδομές της Πρόνοιας.

-- Ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στόχος της κυβέρνησης η κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών, καθώς και η επιβολή «αντικειμενικών κριτηρίων» σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

-- Το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προσφέρει καινούριο «ζωτικό χώρο» και κέρδη στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Επιτάχυνση του «προγράμματος αποκρατικοποιήσεων». Με το ξεπούλημα κρατικών υποδομών και επιχειρήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ενιαίο μέτωπο ενάντια στο λαό

Την πολιτική επιλογή της ΝΔ για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου επιβεβαίωσε και χτες μιλώντας στο «Βήμα FM», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. «H αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας των εκλογών είναι σε συνάρτηση με την εξέλιξη της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI)», δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι «οι κάλπες να στηθούν πριν το Πάσχα». Στελέχη της ΝΔ δεν απέκλειαν πάντως να υπάρξει και «νέα παράταση της θητείας της κυβέρνησης» με εκλογές το Μάη ή τον Ιούνη.

«Οι εκλογές όσο κοντύτερα γίνουν, τόσο θα βλάψουν την υπόθεση, όσο μακρύτερα γίνουν, τόσο καλύτερα. 'Η πρέπει να γίνουν αύριο ή πρέπει να γίνουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Διαφορετικά, το Μνημόνιο δε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, δείχνοντας το δρόμο για κλιμάκωση του πολέμου εναντίον του λαού. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο ΛΑ.Ο.Σ. από την κυβέρνηση συνεργασίας, ζητώντας «συνεννόηση» για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για «αμέσως μετά τα Φώτα».

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Λ. Παπαδήμο παράλληλα με την προώθηση των βάρβαρων μέτρων να προχωρήσει και σε αλλαγές στη «λειτουργία του πολιτικού συστήματος», όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ του έδωσε και το πράσινο φως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να κάνει ανασχηματισμό «αν το κρίνει σκόπιμο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι «η κυβέρνηση έχει την ιστορική ευκαιρία να λάβει, με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, σημαντικές αποφάσεις για την προώθηση μεγάλων αλλαγών που αφορούν στη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικότερα τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μη χαθεί χρόνος!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τους στόχους της συγκυβέρνησης και τις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιο που εξέδωσε χτες, σημειώνει: «Η μόνη πραγματική δέσμευση που έχουν αναλάβει τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι απέναντι στην πλουτοκρατία και στην ΕΕ ότι θα επιβάλουν νέα μνημόνια χρεοκοπίας στο λαό. Η υποτιθέμενη συμφωνία τους για την ημερομηνία των εκλογών αποδεικνύεται μύθος. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάνουν χρόνο. Επιτακτικά σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, σε κάθε συνοικία, να οργανώσουν την πάλη και τη συμμαχία τους με στόχο την ανατροπή της συγκυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής. Λαϊκή συμμαχία με ισχυρό ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος προς όφελος του λαού».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για νέες ανατροπές

Στόχος η παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για το κεφάλαιο

Να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για νέα μείωση του «εργατικού κόστους», μέσα από νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, σπεύδει η κυβέρνηση. Οπως επιβεβαίωσε με χτεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, «σε ό,τι αφορά βέβαια το γενικότερο θέμα του Ασφαλιστικού, είναι ανοιχτό πάντοτε». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, άμεσα ετοιμάζεται η τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων, με περικοπές που θα κινηθούν από 15% μέχρι 25%. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Γενάρη και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2012.

Οπως όλα δείχνουν όμως, «ψήνονται» και επιπλέον ανατροπές, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει και να εφαρμόσει νέες σαρωτικές ανατροπές και περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα, με στόχο την περιστολή του αριθμού των δικαιούχων και τη μείωση των αποδοχών τους. Επιπλέον, κυβέρνηση και πλουτοκρατία ετοιμάζουν νέες παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, αφού κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν, μετά τις συνεννοήσεις με την τρόικα, να υπάρξει ψήφιση «νέου Ασφαλιστικού», μέσα στους πρώτους μήνες του 2012.

Στα παραπάνω προστίθεται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, που θα επιφέρει ταυτόχρονα τεράστιες απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην κατεύθυνση αυτή συστρατεύονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, με πρώτη τη ΝΔ, που θέτει με επιμονή το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η παράταση του εργάσιμου βίου προτάσσεται και στη «Στρατηγική 2020» με την οποία καθορίζεται η κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέα έφοδο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τους στόχους της συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα, επισημαίνει: «Η συγκυβέρνηση μαζί με την τρόικα ετοιμάζουν νέα έφοδο στο εργασιακό, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει τώρα να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα ιδεολογήματά τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης. Εκλογές τώρα, για να καταφέρει ο λαός ένα ισχυρό πλήγμα στα κόμματα της πλουτοκρατίας και του "ευρωμονόδρομου"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ