ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με παύση προμηθειών - πιστώσεων απειλούν οι επιχειρηματίες

Θύματα των απειλών που εξαπολύουν φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές αλλά και της απόφασης της ηγεσίας του φαρμακευτικού συλλόγου να μην δίνουν φάρμακα, είναι ασθενείς και ασφαλισμένοι

Eurokinissi

Θύματα των απειλών που εξαπολύουν φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές αλλά και της απόφασης της ηγεσίας του φαρμακευτικού συλλόγου να μην δίνουν φάρμακα, είναι ασθενείς και ασφαλισμένοι
Στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ιατρικά υλικά 6 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, έχει οδηγήσει η «στάση πληρωμών» από το κράτος για τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών Ταμείων, των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας οι πρόεδροι των συλλόγων Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών, Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, κοινοποιούν την πρόθεσή τους να σταματήσουν από τις 9 Γενάρη τις προμήθειες προς τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, «Γ. Γεννηματάς», ΠΓΝ Λάρισας και Κωνσταντοπούλειο Ν. Ιωνίας (σ.σ. «Η Αγία Ολγα»).

Οπως αναφέρεται στην επιστολή «μέχρι και σήμερα εκκρεμούν οφειλές για τιμολόγια του πρώτου εξαμήνου του 2010 ενώ συγχρόνως (...) συσσωρεύεται ένα νέο χρέος για τα τιμολόγια του 2011».

Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για να δίνονται περισσότερα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, αλλά και το γεγονός ότι τα ιατρικά υλικά και τα φάρμακα αποτελούν εμπόρευμα στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων έχει τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους: Ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Ολο και περισσότερα φάρμακα και εξετάσεις πληρώνονται. Οταν το βασικό κριτήριο για να επιλεγεί ο προμηθευτής είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, ενδεχομένως αυτό να έχει επίπτωση στην ποιότητα ή στην αποτελεσματικότητα των υλικών. Τώρα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υλικά απαραίτητα για τους ασθενείς, προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό είναι το πρωτεύον στα πλαίσια της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Αυτό ισχυρίζονται και οι σύλλογοι των προμηθευτών στην επιστολή τους: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά την επί πιστώσει προμήθεια των Νοσοκομείων αλλά και οποιαδήποτε απομείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουμε» καθώς βρίσκονται «σε οριακό σημείο».

Παράλληλα, σε άλλη επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι προμηθευτές απαιτούν να πραγματοποιηθούν εξοφλήσεις και σημειώνουν πως τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των τεράστιων χρεών τους προς τους προμηθευτές από το 2006, αλλά και παλαιότερα.

Ετσι, και οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν πλέον να πληρώνονται μόνο μετρητοίς, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να αναστέλλουν την πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία από 1η Γενάρη και οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, που σε πολλές περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών είναι πανάκριβα. Απόφαση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς εξαιτίας της «οικονομικής ασφυξίας» 800 περίπου φαρμακεία αναμένεται να κλείσουν το ερχόμενο έτος. Αντίθετα αν τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, όπου θα υπήρχε ο τομέας της παραγωγής, της διακίνησης, της εισαγωγής υγειονομικών υλικών και φαρμάκων, κανένας επιχειρηματίας δεν θα απειλούσε με παύση προμηθειών και φαρμάκων. Επιπλέον, δεν θα απαξιωνόταν το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της χώρας όπως σήμερα, ενώ φάρμακα και υλικά θα παρέχονταν σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Καταγγέλλει το νέο μαχαίρι στις συντάξεις

«Αυτή η πρωτοφανής σε βαρβαρότητα πολιτική που εφαρμόζεται δεν αρκεί να την καταγγείλουμε. Αυτή η πολιτική μάς οδηγεί συνειδητά στην εξόντωση και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Με τη ριζική ανατροπή του συστήματος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και καταγγέλλει την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου που επιχειρεί νέο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους.

Τονίζει ότι «η κυβέρνηση της τρικομματικής στήριξης διαψεύδει, για άλλη μια φορά, όλους εκείνους που έτρεφαν "ελπίδες" ότι θα ακολουθήσει άλλη πολιτική από αυτή της προκατόχου της προς όφελος εργαζομένων - συνταξιούχων και του λαού γενικότερα». Αντίθετα, αυτή έγινε για να περάσει ευκολότερα τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Το ξαναλέμε - συνεχίζει - ότι οι πάσης φύσης συντάξεις που παίρνουμε είναι δικά μας λεφτά που πληρώσαμε μια ολόκληρη ζωή και που μας τα αφαιρούν χωρίς κανένα δικαίωμα. Οπως μας αφαιρούν τις χρυσοπληρωμένες διπλά και τριπλά από όλους τους ασφαλισμένους υγειονομικές υπηρεσίες και παροχές του ΙΚΑ και τις δωρίζουν σ' ένα σύστημα όπως ο ΕΟΠΥΥ που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κοινοπραξία με τους ιδιώτες και που θα μας υποχρεώσει με διάφορους τρόπους να πληρώνουμε πανάκριβα από την τσέπη μας παροχές που θα έπρεπε να τις έχουμε δωρεάν, αφού είναι προπληρωμένες».

Και καταλήγει: «Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ απαντάμε με τον αγώνα μας και ένα μικρό δείγμα είναι οι τριήμερες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη - Ρέθυμνο - Αθήνα που έγιναν με μεγάλη επιτυχία. Στο δρόμο αυτό καλούμε όλους τους συνταξιούχους».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο «NOTOS»

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι της επιχείρησης και συνάδελφοί τους εργαζόμενοι στο εμπόριο, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία για 9 μήνες.

Η εργοδοσία, παρά την εκφρασμένη αντίθεση των εργαζομένων, επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου και ήδη ανακοίνωσε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας που ξεκινά από το Γενάρη. Την ίδια ώρα που η επιχείρηση θέλει να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία, κάνει προσλήψεις νέων εργαζόμενων ωρομίσθιων, αποδεικνύοντας ότι θέλει να χτυπήσει τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που τής κοστίζουν ακριβότερα.

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, μοίραζαν προκήρυξη και καλούσαν τους εργαζόμενους καταναλωτές να σταθούν στο πλευρό τους, στον αγώνα που κάνουν ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.

Κινδύνευσαν ναυτεργάτες

Σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε χτες η ζωή 12 ναυτεργατών, πληρώματος του πλοίου «DOGUHASLAMAN» με σημαία Τουρκίας, το οποίο από άγνωση αιτία ημιβυθίστηκε, καθώς έπλεε μεταξύ Χίου και Σάμου φορτωμένο με σίδηρο. Συγκεκριμένα, στις 10.55 από το καράβι στάλθηκε σήμα κινδύνου. Με εντολή του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, απογειώθηκε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διάσωση των ναυτεργατών, οι οποίοι με σωστική λέμβο είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν στο παραπλέον φορτηγό πλοίο «PIRIREIS».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνική Αμυνας, αναφέρεται ότι: «Το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου και εντός του FIR Αθηνών, περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας». «Το πλήρωμα αρνήθηκε την παροχή βοήθειας από τους διασώστες του ελικοπτέρου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο PIRIREIS, αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν». Το «DOGUHASLAMAΝ» είχε αποπλεύσει από Ουκρανία με προορισμό λιμάνι του Ισραήλ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Απόφαση που στηρίζει φαρμακοβιομηχανίες και μεγαλεμπόρους

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση που πήρε η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να σταματήσει την προμήθεια φαρμάκων σε όλους τους ασφαλισμένους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ - ΟΑΕΕ).

Αυτή η απόφαση, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν στην ανάγκη να πληρώσουν τη στιγμή που δεν έχουν χρήματα ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής λαίλαπας της κυβέρνησης.

«Ο ΠΦΣ στην πραγματικότητα - συνεχίζει - "βγάζει λάδι" τα μονοπώλια του φαρμάκου αλλά και την κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή στηρίζει τις φαρμακοβιομηχανίες και τους μεγαλέμπορους που σκοπό έχουν το κέρδος.

Οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται για τις οφειλές των Ταμείων, αυτοί προπληρώνουν για την υγεία τους και έχουν απαίτηση να εξυπηρετηθούν. Ο διαχειριστής που είναι η εκάστοτε κυβέρνηση ευθύνεται στο ότι δεν πληρώνονται οι φαρμακοποιοί». Και καταλήγει, απευθύνοντας «κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης των συνταξιούχων ως το μόνο σίγουρο δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ