ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γιορτές στο πόστο του αγώνα

Μήνυμα κόντρα στην υποταγή και τη μοιρολατρία στέλνουν εργάτες που υποδέχονται το 2012 στις πύλες των εργοστασίων, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Στην «Κ. Μπαλλής» ο Αϊ-Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των αγωνιζόμενων εργατών
Στην «Κ. Μπαλλής» ο Αϊ-Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των αγωνιζόμενων εργατών
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλαν εργάτες που υποδέχονται τις φετινές γιορτές στο πόστο του αγώνα, συνεχίζοντας την περιφρούρηση μαχών που συνεχίζονται ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύεται για την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας». Οι γιορτές που στήθηκαν σε μια σειρά τόπους δουλειάς ανέδειξαν πως η εργατιά έχει τρόπο να απαντήσει και στη μοιρολατρία και στην υποταγή στην οποία το κεφάλαιο θέλει να την εγκλωβίσει: Με οργάνωση της πάλης, συγκέντρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Παραμονή Χριστουγέννων και οι εργάτες της «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» και της αλουμινοβιομηχανίας «ΛΟΥΚΙΣΑ» βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλειά και τη ζωή απέναντι στην ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας.

Στην «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ», οι εργάτες και οι οικογένειές τους, μετά από πρωτοβουλία της Εργοστασιακής Επιτροπής και μαζί με το συνδικάτο τους, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, έστησαν γλέντι μέσα στο εργοστάσιο φέρνοντας ο καθένας το «μερτικό» του. Αλλος μια σαλάτα, άλλος το κρέας, άλλος τα κρασιά. Εκεί, στο πλευρό των εργατών που αγωνίζονται, ήταν και η Λαϊκή Επιτροπή 3ου-4ου Διαμερίσματος Αθήνας. Οι εργάτες της «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 20 μέρες, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η εργοδοσία τους χρωστάει από 4 έως 6 μήνες, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.

Στην «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» οι εργάτες έστησαν γιορτινό τραπέζι
Στην «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» οι εργάτες έστησαν γιορτινό τραπέζι
«Μόνο η ενότητά σας μπορεί να οδηγήσει στη νίκη», τόνισε εξαρχής ο Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων και πρόσθεσε: «Η επίθεση που δεχόμαστε έχει δύο πλευρές. Η μία είναι εμείς να πληρώσουμε την κρίση με τα χαράτσια, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με τη μείωση των αποδοχών, των συντάξεων, με τη μείωση των παροχών Υγείας και Παιδείας. Η άλλη πλευρά είναι να δημιουργήσουν το περιβάλλον αυτό για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε απάντηση και η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί απ' τον κάθε εργάτη μόνο του, απ' το κάθε εργοστάσιο μόνο του, απ' τον κάθε κλάδο μόνο του. Πρέπει να δοθεί ενιαία, με συντονισμένη δράση όλων των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, όλων των κλάδων της οικονομίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν εργάτες της «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ» έδωσαν στους εργάτες της «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ» 210 ευρώ, ενισχύοντας οικονομικά, απ' το υστέρημά τους, τους συναδέλφους τους.

Αντίστοιχα και στην αλουμινοβιομηχανία «ΛΟΥΚΙΣΑ», στο Περιστέρι, οι εργάτες ήταν εκεί, παραμονές Χριστουγέννων, περιφρουρώντας τον αγώνα τους. Σήμερα εξακολουθούν και συνεχίζουν για 22η μέρα την επίσχεση εργασίας τους, απαιτώντας επίσης την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την ίδια στιγμή έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό κύμα αλληλεγγύης. Παραμονές Χριστουγέννων, Περιστεριώτες πήγαιναν στο εργοστάσιο και έδιναν λίγα τρόφιμα ή χρήματα ή ό,τι άλλο μπορούσε ο καθένας, για να συνεχίσουν οι εργάτες τον αγώνα τους.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργάτες της αλουνοβιομηχανίας «ΡΩΜΑΝΑΣ - ΜΥΛΩΝΑΣ», αλλά και της ΣΕΒΙΣΕ (βιολογικά προϊόντα).

Γιορτή και στην «Κ. Μπαλλής»

Δεκάδες εργαζόμενοι άλλων εργοστασίων και κλάδων συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή των εργαζομένων στην επιχείρηση απορρυπαντικών και χημικών «Κ. ΜΠΑΛΛΗΣ ΑΕΒΕ», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης.

Η γιορτή συμπαράστασης και αλληλεγγύης διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του εργοστασίου, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας και τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων όπως Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΣΕΤΗΠ, Λογιστών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, εργαζόμενοι της ΤΡΙΑΣ, της ΕΛΛΕΝΙΤ που βρίσκονται σχεδόν τρεις μήνες σε επίσχεση εργασίας, βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της «Κ. Μπαλλής» που διεκδικούν δεδουλευμένα 2 μηνών και των οικογενειών τους που στηρίζουν τον αγώνα τους. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και μαθητές εκπρόσωποι του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων και φοιτητές εκπρόσωποι του ΜΑΣ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Ενώ ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ντυμένος Αγιος Βασίλης, μοίρασε στα παιδιά δώρα καθώς και τις κάρτες και τα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα που ζωγράφισαν τα παιδιά που συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παλεύουν ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις

Σε απεργιακό κλοιό έζωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, μαζί με το ΠΑΜΕ, το ξενοδοχείο «Corfu Palace» το περασμένο Σάββατο, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των 2 απολύσεων που έγιναν από την εργοδοσία λίγο πριν τις γιορτές στο παραπάνω ξενοδοχείο και άλλων 6 στο «Marbella». Εργαζόμενοι από άλλα ξενοδοχεία με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων βρέθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων το πρωί και το απόγευμα μπροστά από τις πύλες του ξενοδοχείου «Corfu Palace» για να τα «ψάλουν» στην εργοδοσία και συνολικά στους μεγαλοξενοδόχους που απολύουν με διττό στόχο. Από τη μια να φορτώσουν στους εργαζόμενους την όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και στον τουρισμό, να διαμορφωθεί το έδαφος για ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη ώστε να αυξηθεί η επιχειρηματική κερδοφορία και από την άλλη να τρομοκρατήσουν για να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Σε αυτή την κατεύθυνση οι μεγαλοξενοδόχοι επιδιώκουν να απαλλαγούν από ενοχλητικές φωνές, εργαζόμενους που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης στον κλάδο γι' αυτό και μεταξύ των απολυμένων είναι η Ευγενία Σκεμπρή, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, πρωτοπόροι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές του ταξικού σωματείου. Απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας υψώθηκε αγωνιστικό τείχος συμπαράστασης και αλληλεγγύης από ξενοδοχοϋπαλλήλους στα παραπάνω ξενοδοχεία που έγιναν οι απολύσεις αλλά και εργαζομένων από άλλους κλάδους. Η εργοδοσία του «Corfu Palace» σε μια προσπάθεια να ελιχθεί δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα χτες, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε καμία παραπέρα ενέργεια. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την εργοδοσία σε «χλωρό κλαρί» και σε αυτή την κατεύθυνση κλιμακώνουν τον αγώνα τους και αυτή τη βδομάδα μέσα και έξω από το ξενοδοχείο.


ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ «ΝΟΥΣΙΑΣ»
Εστησαν απεργιακό «μπλόκο»

Απεργιακό «μπλόκο» ενάντια στην απλήρωτη εργασία, στην καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και στις απολύσεις έστησαν την Παραμονή την Χριστουγέννων στα Γιάννενα οι εργαζόμενοι της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων «Νούσιας». Από τα χαράματα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής μαζί με το κλαδικό σωματείο Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα και την στήριξη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης. Η αποφασιστική και αγωνιστική στάση από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σμπαράλιασε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας η οποία αποπειράθηκε να οδηγήσει η ίδια το φορτηγό για να μεταφέρει χωρίς αποτέλεσμα τα προϊόντα στα ζαχαροπλαστεία. Η εργοδοσία που οφείλει μισθούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και επιδιώκει τη μείωση των αποδοχών έως και 20% μαζί με τμηματικές απολύσεις δεσμεύτηκε όσον αφορά τα δεδουλευμένα για πλήρη εξόφληση μέχρι και την Παρασκευή ενώ κατέβαλε χτες και το επίδομα αδείας που χρωστούσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ