ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ετοιμάζουν και την επόμενη κλιμάκωση

Νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ, μαχαίρι και στα «κοινωνικά επιδόματα», αυξήσεις στα τιμολόγια (νερό, ρεύμα), νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο κ.ά.

Νέα βάσανα απέναντι στο λαό σχεδιάζει και ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή από το 2011 το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Πρόκειται για νέας κοπής, πρόσθετα πακέτα που περιλαμβάνονται και στο αρχικό μνημόνιο με το χαρακτηρισμό «μη καθοριζόμενα μέτρα 2012-2014», «εξειδικεύονται», σε αυτή τη φάση, από τα αντιλαϊκά επιτελεία ενόψει των ανακοινώσεων που τις προγραμματίζουν το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2011.

Τα νέα άγρια χαράτσια, το ξεχαρβάλωμα δημόσιων υπηρεσιών, οι παραπέρα περικοπές, μέχρι και η ολοσχερής κατάργηση «κοινωνικών επιδομάτων» φτάνουν - με βάση τις συμφωνίες τους - στο 5% του παραγόμενου ΑΕΠ ή σε περισσότερα από 12,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών μέτρων του μνημονίου τους, γεγονός που δείχνει ανάγλυφα και τη βαρβαρότητα των νέων μέτρων που θα ξετυλίξουν στο επόμενο διάστημα εάν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαϊκό φραγμό και την αντεπίθεση.

Το τι σχεδιάζουν, περιγράφεται, για την ώρα μόνο μέσες - άκρες, στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ταυτόχρονα, για κάθε τυχόν «αστοχία» στα ήδη υπάρχοντα «πακέτα» δρομολογούν και νέα προκειμένου σε κάθε περίπτωση να φτάσουν στον αντιλαϊκό πήχη.

Η συμπαιγνία κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών προβλέπει την εξειδίκευση των νέων μέτρων μέχρι το Μάρτη του 2011 ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της μεθεπόμενης δόσης για τη στήριξη της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούν και τα παρακάτω:

  • Γενικευμένες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, πέρα και πάνω από αυτές που βάζουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011. Δρομολογούν μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή (13%) στο 23% ή και παραπάνω. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση το ΔΝΤ βγαίνει μπροστά και «ζητά» την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
  • Μπαίνει μαχαίρι στα κάθε είδους κοινωνικά επιδόματα, δηλαδή μέχρι και για τα κονδύλια που προορίζουν για τη διαχείριση της φτώχειας που γεννά η πολιτική τους, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Για όσα από αυτά δεν καταργηθούν, προβλέπεται η σύνδεσή τους με τα όρια της επίσημης φτώχειας, που σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία είναι στα 14.400 ευρώ το χρόνο για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά!
  • Ανατιμήσεις τιμολογίων από όλες τις πρώην ΔΕΚΟ (νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες κ.ά.), επίσης την παραπέρα μείωση στο «μισθολογικό κόστος» και σε άλλες δαπάνες.
  • Παραπέρα μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Πέρα από όλα τα άλλα έρχονται τώρα να επιμηκύνουν την ωρίμανση της μισθολογικής εξέλιξης πάνω από τα 2 χρόνια που ισχύει σήμερα.
  • Λουκέτα και συγχωνεύσεις ετοιμάζουν για σειρά από δημόσιους φορείς, εξέλιξη που αποτελεί και το πρώτο βήμα για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.
ΔΕΗ ΑΕ
Αυξήσεις - φωτιά και στο ρεύμα

Μέσα στις επόμενες μέρες οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις ανατιμήσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις ανατιμήσεις
Ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες θα ισοδυναμούν με υπέρογκες ανατιμήσεις στα οικιακά τιμολόγια και μεγάλες ελαφρύνσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις θα κινούνται στο πλαίσιο των επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώθηκαν από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο αντιλαϊκό μνημόνιο, όπου υπάρχει η δέσμευση για την «ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές». Αυτό με μια κουβέντα σημαίνει ότι στα πλαίσια της πολιτικής για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εισαχθούν και τιμολόγια που να είναι άμεσα συνδεδεμένα με το υπολογιζόμενο κόστος παροχής ρεύματος για κάθε κατηγορία καταναλωτή. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές οικιακού ρεύματος θεωρούνται ως μικροί καταναλωτές, στόχος των προσαρμογών που επιδιώκεται να γίνουν με τα νέα τιμολόγια είναι η ακριβότερη κοστολόγηση των οικιακών παροχών με την ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση των τιμολογίων για επιχειρήσεις.

Για να υλοποιήσουν οι κυβερνώντες τους παραπάνω στόχους, αλλά και για να μην αποκαλυφθούν άμεσα οι τεράστιες ανατιμήσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μεθοδεύεται η αλλαγή του εύρους της κατανάλωσης βάσει της οποίας θα κοστολογείται το παρεχόμενο ρεύμα και η αντίστοιχη κατανάλωση.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, προβλέπονται ανατιμήσεις:

  • 13,7% για καταναλώσεις από 0-800 kWh
  • 2,6% για τις επόμενες 200 kWh (801-1000)
  • 2,7% για τις επόμενες 200 kWh (1001-1200)
  • 2,7% για το τμήμα 1201-1600 kWh
  • 1,6% για το τμήμα 1601-2000 kWh
  • Μείωση 4,4% για το τμήμα 2001-3000 kWh
  • Μείωση 13,8% από 3001 kWh και άνω

Για το αγροτικό ρεύμα, στη Μέση Τάση η αύξηση είναι 7% και στη Χαμηλή Τάση 5%.

Στη Μέση Τάση τα εμπορικά τιμολόγια (Β1 και Β2) μειώνονται κατά 8,7% και 8,6%, αντίστοιχα. Τα βιομηχανικά (Β1Β και Β2Β) αυξάνονται κατά 8,7%.

Στη Χαμηλή Τάση προβλέπονται μειώσεις από 4,3% έως και 18,4% για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, με εξαίρεση το Γ22Β που αυξάνεται κατά 6,1%.

Ο φωτισμός οδών και πλατειών μειώνεται κατά 1,7%.

ΟΤΕ
Απολύσεις θέλει η «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Διοικητικό στέλεχος της Deutsche Telekom επαναλαμβάνει παλιότερες δηλώσεις του για την «ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών» στον Οργανισμό

Επανέρχεται στην «ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών» στον ΟΤΕ, ο Guido Kerkhoff, μέλος της Διοίκησης της Deutsche Telekom (DT) και υπεύθυνος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Στη συνέντευξή του, επανέλαβε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ.

Στη χτεσινή του συνέντευξη επισήμανε ότι το εργασιακό κόστος του ΟΤΕ αποτελεί το 37% των συνολικών του εξόδων, τη στιγμή που στην DT το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 20%. Προχώρησε όμως ένα βήμα «παραπέρα», αφού πλέον ο G.Kerkhoff δεν επιδιώκει μόνο την περικοπή του κόστους μισθοδοσίας, αλλά και το «ελεύθερο», ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει σε απολύσεις «κατά το δοκούν», «τσακίζοντας» ταυτόχρονα τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Πάντως, ήδη η νέα διοίκηση του Οργανισμού ετοιμάζεται να προχωρήσει στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με τη μέθοδο της περικοπής διαφόρων επιδομάτων, αξιοποιώντας και τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με επιστολή που έστειλε προς τις Διοικήσεις των επιχειρήσεων όπου το Δημόσιο έχει ποσοστό συμμετοχής, τις καλεί να μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων, επικαλούμενος «τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», στο πλαίσιο του «ορθολογικού περιορισμού της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ουσία, δηλαδή, καλεί και τη διοίκηση του ΟΤΕ να προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστά μέχρι και 25%.

Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε και δύο ακόμη γεγονότα, που ενδεχόμενα να σχετίζονται με τις παραπάνω «πιέσεις» του στελέχους της DT. Το πρώτο αφορά τη λήξη στις 14 Φλεβάρη του 2011, ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ, το οποίο «παίζεται» στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με την DT να πιέζει ώστε το σύνολο των αποθεματικών του ΟΤΕ - περί τα 900 εκατ. ευρώ - να διατεθούν για την κάλυψή του και το υπόλοιπο ποσό από την ίδια. Το δεύτερο αφορά τη «διένεξη» που φαίνεται να υπάρχει το τελευταίο διάστημα, μεταξύ ελληνικής και γερμανικής πλευράς αναφορικά με το 20% που κατέχει ο ΟΤΕ στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, με την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί την πώλησή του κάτι που βρίσκει αντίθετη την DT.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πτώση 4,3% στις εμπορικές τιμές

Οριακή υποχώρηση εμφανίζουν τόσο οι τιμές των ακινήτων όσο και όγκος των αγοραπωλησιών, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας. Η παρακολούθηση των εξελίξεων από την κεντρική τράπεζα γίνεται για λόγους διασφάλισης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου, για το ενδεχόμενο απότομης πτώσης των τιμών με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τις υποθήκες που έχουν περάσει στην ακίνητη περιουσία, για τις τιμές που θα χτυπηθούν στους πλειστηριασμούς κ.ά.

Για το γ' τρίμηνο του 2010 :

  • Η υποχώρηση τιμών συγκριτικά με το 2009 διαμορφώνεται κατά μέσον όρο σε 4,3%. Στα νέα ακίνητα (μέχρι 5 χρόνια) ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώνεται σε 5,2% και στα παλαιά σε 4,3%. Η μεγαλύτερη πτώση 9,7% καταγράφεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενώ για την Αθήνα διαμορφώνεται σε 3,1%
  • Ο όγκος των αγοροπωλησιών που έγινε με την παροχή στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες εμφανίζει μείωση σε ποσοστό 3,8%.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ