ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν αποκλείουν προβοκάτσια...

Αποκαλύφθηκε κλοπή μεγάλης ποσότητας οπλισμού και εκρηκτικών υλών από στρατόπεδο στα Κατεχόμενα

Το ενδεχόμενο δημιουργίας προβοκατόρικης ενέργειας από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος Ντενκτάς δεν αποκλείουν οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος αποκάλυψε ότι από στρατόπεδο στα Κατεχόμενα έγινε κλοπή μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού και εκρηκτικών υλών. Ο Σ. Χάσικος είπε ότι η κατάσταση παρακολουθείται από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στον ξεσηκωμό των Τουρκοκυπρίων, ο Σ. Χάσικος είπε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στα Κατεχόμενα είναι πρωτοφανές και ιστορικό. Είναι, σημείωσε, μια ειρηνική επανάσταση εναντίον του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας. Είναι δυνατόν, πρόσθεσε, οι εκδηλώσεις αυτές με την κορύφωσή τους να οδηγήσουν σε απαλλαγή από το καθεστώς Ντενκτάς. Είπε, επίσης, ότι τα όπλα του «Αττίλα» στρέφονται σήμερα και εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι εύχεται στους Τουρκοκύπριους κουράγιο και υπομονή και να εξευρεθεί λύση και η οποία να οδηγεί την Κύπρο ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός Αμυνας έκανε τις δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψής του σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης στην περιοχή Λευκωσίας με την ευκαιρία των γιορτών.

Ογκώδες συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Στην κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε πριν τρεις μέρες ογκώδες και δυναμικό συλλαλητήριο καταδίκης της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς και υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το συλλαλητήριο, με βασικό σύνθημα τη διασφάλιση του μέλλοντος των Τουρκοκυπρίων νέων, οργάνωσαν οι νεολαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις.

Οι φωνές και τα συνθήματα του πλήθους που συγκεντρώθηκε στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας ακούγονταν στην ελεύθερη Λευκωσία. Τις τελευταίες μέρες, τουρκοκυπριακά κόμματα και άλλοι μαζικοί φορείς έχουν αξιώσει απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Την παραίτηση του Ντενκτάς ζήτησε και πάλι το κόμμα Ενωμένη Κύπρος του Ιζέτ Ιστζιάν. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα κάλεσε τα άλλα τουρκοκυπριακά κόμματα να προχωρήσουν από κοινού στην ίδρυση Συμβουλίου Ειρήνης, το οποίο να διεξαγάγει τις συνομιλίες αντί του Ντενκτάς.

Δηλώσεις Ελληνοκυπρίων

Συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, το ογκώδες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία με αίτημα τη λύση με βάση το «σχέδιο Ανάν» και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Μ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι το συλλαλητήριο στέλνει σαφή και ευδιάκριτα μηνύματα και ότι στο βαθμό που τα μηνύματα αφορούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτή τα λαμβάνει και ενώνει τη φωνή της με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το ογκώδες συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πρέπει, πρόσθεσε, να εκτιμηθεί η αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων, γιατί κάτω από τις γνωστές συνθήκες καταπίεσης υπό τις οποίες ζουν και με την παραμονή του τουρκικού στρατού είχαν το θάρρος να διαδηλώσουν τόσο έντονα τη θέλησή τους για λύση του Κυπριακού και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Εντονες ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κρατά σφραγισμένες στο μυαλό του τις σκέψεις που έχει για το ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης της προεδρίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δε γνωρίζει ούτε τις προθέσεις, ούτε τις σκέψεις του Προέδρου Κληρίδη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι δημοσκοπήσεις μιλούν από μόνες τους και δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει. Αναφερόμενος στην εισήγηση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου για παράταση της θητείας του Προέδρου Κληρίδη έως το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας τον Ιούνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εισήγηση αυτή άκρως ενδιαφέρουσα για μελέτη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου των ΕΔΗ για αναβολή των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με απλουστεύσεις ή και απλοϊκές ιδέες τόσο σοβαρά θέματα, όπως η λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ωστόσο, ότι είναι δικαίωμα του Γιώργου Βασιλείου να υποβάλει αυτή την πρόταση. Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας και προχωρούμε κανονικά στην προεκλογική εκστρατεία και θα τη συνεχίσουμε όπως έχει προγραμματιστεί. Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια από τις μεθόδους, μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν εκείνοι που πάση θυσία προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία. Και ως τέτοια, τόνισε, αντιμετωπίζεται από εμάς.

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον Γλαύκο Κληρίδη να προηγείται του ιδίου σε περίπτωση που επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα του Προέδρου Κληρίδη να κατέλθει ξανά ως υποψήφιος και ότι αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Είπε ταυτόχρονα ότι ο ίδιος θα είναι έτσι κι αλλιώς υποψήφιος.

Εξάλλου, ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ αναφέρει ότι η υποψηφιότητα και η πρόταση του Γιαννάκη Ομήρου παραμένουν ενώπιον της κρίσης του εκλογικού σώματος. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως μόνο στην περίπτωση ύπαρξης προοπτικών λύσης του Κυπριακού και συναινετικής στήριξης μιας ενδεχόμενης βραχύβιας παράτασης της προεδρίας Κληρίδη θα μπορούσε να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα Ομήρου. Το ΚΙΣΟΣ επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα Ομήρου αντλεί τη νομιμοποίησή της από το παγκύπριο συνέδριο του Κόμματος και όχι από αποφάσεις άλλων κομμάτων, κινήσεων ή προσώπων.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, θεωρεί κρίσιμες και δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για συμφωνία μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Ο κ. Αναστασιάδης με την τοποθέτησή του αυτή δίνει και την ερμηνεία στην αναφορά που υπήρχε στην απόφαση του κόμματος για τη στήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου, για εκ νέου προβληματισμό σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων.

Σε δηλώσεις του στον «Αντένα» Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν τις προθέσεις του αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είπε, ωστόσο, πως ακόμη και σε περίπτωση που αποφασίσει ο κ. Κληρίδης να είναι υποψήφιος, θα διαβουλευτεί με το ΚΙΣΟΣ. Εξέφρασε δε, την ευχή να είναι ομόφωνες οι θέσεις τους έτσι που αυτή η συνεργασία που άρχισε με τη στήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου από τον ΔΗΣΥ να συνεχιστεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, δεν αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ενδεχομένου να είναι εκ νέου υποψήφιος, έστω και για μερικούς μήνες, πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και πιθανόν ούτε πριν την κάθοδο του κ. ντε Σότο στις 8 Ιανουαρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ