ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Γιάννης Γιάνναρης

Ανήμερα τα Χριστούγεννα έφυγε αιφνίδια από κοντά μας ο σύντροφος Γιάννης Γιάνναρης. Σε ηλικία 77 ετών, ακούραστος και πάντα μαχητής έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη την πολύχρονη του δράση του. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από μικρή ηλικία, πήρε μέρος σε όλους τους μεγάλους αγώνες του λαϊκού κινήματος της χώρα μας και για τη δράση αυτή γνώρισε διώξεις και φυλακίσεις. Στη μνήμη όλων, όσοι τον γνώρισαν, στη μνήμη των συντρόφων του, θα μείνει για πάντα χαραγμένη η εικόνα του. Θα θυμόμαστε για πάντα την αγωνιστική στάση ζωής του και τη θέρμη με την οποία αγωνιζόταν για τα πιστεύω και τα ιδανικά του. Ακούραστος, σε όλα τα χρόνια της ζωής τους βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα...

Χτες το απόγευμα, το στερνό «αντίο» στο φίλο, τον συναγωνιστή και τον σύντροφο Γιάννη Γιάνναρη, έδωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Χατζή Μεσσηνίας. Δίπλα στο σκεπασμένο φέρετρό με την ελληνική σημαία και τη σημαία του κόμματος, του οποίου τα ιδανικά «ασπάστηκε», στάθηκαν τιμητική φρουρά οι σύντροφοι του.

«Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σήμερα ήρθαμε όλοι εδώ καθημερινέ και αγαπημένε μας σύντροφε Γιάννη, στην ιδιαίτερη πατρίδα σου τη Μεσσηνία για να σου πούμε το τελευταίο "αντίο", να σε κατευοδώσουμε για το στερνό σου ταξίδι έτσι όπως ταιριάζει σ' έναν παλαίμαχο αγωνιστή, σε έναν αταλάντευτο κομμουνιστή. Με θλίψη και πόνο η ΚΕ του ΚΚΕ, η Διεύθυνση και το προσωπικό του «902», οι συναγωνιστές σου, οι συμπατριώτες σου στεκόμαστε δίπλα σου». Με τα λόγια αυτά ο Στάθης Βαμβέτσος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «902», έστειλε το τελευταίο «χαίρε» στον Γιάννη Γιάνναρη.

Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό, συνέχισε ο Στ. Βαμβέτσος, «για την προσφορά σου στο κόμμα. Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό για την προσφορά σου στους αγώνες της Εργατικής Τάξης της χώρας μας, στο λαό και την πατρίδα μας. Για την προσφορά σου για την Ειρήνη την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ' αποχαιρετάμε υπογραμμίζοντας αυτό που συ ξέρεις πολύ καλά.

Η ζωή σου δε χάθηκε, καταξιώθηκε στον αγώνα μας, συνεχίζεται μέσα σ' αυτόν. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά του κεφαλαίου που και συ σύντροφε Γιάννη για πάνω από 58 χρόνια υπηρέτησες ως λαϊκός αγωνιστής, ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τη ζωή του Γιάννη Γιάνναρη, ο Στ. Βαμβέτσος είπε: «Ο σύντροφος Γιάννης από μικρός γνώρισε τα βάσανα της ζωής ως μέλος φτωχής αγροτικής οικογένειας από το Χατζή της Μεσσηνίας. Αγάπησε την εργασία και τον κόσμο της. Αγάπησε τα γράμματα, αλλά λόγω των διώξεων που υπέστη δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Αγωνίστηκε για το ψωμί, για τα δικαιώματα της φτωχολογιάς. Αγωνίστηκε για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον ξένο κατακτητή. Αγωνίστηκε γιατί πίστευε ότι πρέπει και μπορεί η Πατρίδα μας να είναι ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις χωρίς πολέμους, φτώχεια, πείνα και δυστυχία. Αγωνίστηκε γιατί ήθελε μια κοινωνία σοσιαλιστική χωρίς τη βαρβαρότητα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μακρόχρονη 58χρονη κομματική ζωή του, ο σύντροφος Γιάννης αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες θέσεις. Εζησε και συμμετείχε ουσιαστικά σ' όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Εζησε σαν σεμνός μαχητής του κόμματος σ' όλα τα μέτωπα του αγώνα. Στον πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση, στις εξορίες, στις φυλακές, στην παρανομία, στη Μακρόνησο, στο Σύρμα του "ΒΕΤΟ", στους μετέπειτα μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες».

Τα τελευταία λόγια του Στ. Βαμβέτσου, για τον σύντροφο Γιάνναρη, έκρυβαν και μιαν υπόσχεση, ίσως και αυτό που θα ήθελε να ακούσει ο ίδιος: «Μια ολόκληρη ζωή αφοσιωμένος στην εργατική τάξη, το λαό και την Πατρίδα, με συνέπεια μέσα από τις γραμμές του κόμματος. Ολοι όσοι σε γνωρίσαμε σύντροφε Γιάννη σε καλές, αλλά και δύσκολες εποχές σε εκτιμήσαμε και σε αγαπήσαμε.

Σε εκτιμήσαμε και σε αγαπήσαμε για την αφοσίωση σου στο Κόμμα, για τη συνέπειά σου στους αγώνες σου και τις αρχές μας. Ησουν αταλάντευτος στην πάλη ενάντια στον αναθεωρητισμό.

Ο σύντροφος Γιάννης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, μια προσωπικότητα που κέρδιζε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη από όλους μας.

Αγαπητέ σύντροφε Γιάννη, για μας τους εργαζόμενους στον «902» η αθόρυβη και ήρεμη καθημερινή σου παρουσία, αλλά και η έντονη ανησυχία σου για κάθε γεγονός θα μείνουν στην ανάμνησή μας.

Σύντροφε Γιάννη, εσύ τώρα, μπορεί να φύγεις ήσυχος. Εκανες το χρέος σου. Εμείς για όσα πρόσφερες δεν έχουμε να σου δώσουμε τίποτα άλλο παρά μόνο την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με το λαό για το λαό. Να καταξιώσουμε στις σύγχρονες συνθήκες την ιστορική προσφορά και αποστολή του Κόμματος μας. Καλό σου ταξίδι αγαπημένες μας σύντροφε Γιάννη».

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ μίλησε, επίσης, για τον Γιάννη Γιάνναρη Κώστας Γιαννακούλιας.

Στην κηδεία του Γιάννη Γιάνναρη παραβρέθηκαν: Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Επ. Περιοχής Νίκο Γόντικα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Δημήτρη Τζαβάρα, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ κ.α.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, της Επιτροπής Περιφέρειας Ανατολικής Πελοπονήσου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», του «902», της ΠΕΑΕΑ, της ΚΟΒ Κολωνού (μέλος της οποίας ήταν ο Γιάννης Γιάνναρης) και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.

Προσφορές στη μνήμη του

- Στη μνήμη του Γιάννη Γιάνναρη, ο σύντροφός του Σταμάτης Καραντάνης προσφέρει 20.000 δραχμές στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

- Τα μέλη της ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, της οποίας παλαιό μέλος υπήρξε και ο Γ. Γιάνναρης προσφέρουν στη μνήμη του, αντί για στεφάνι, 20.000 δρχ στην ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων.

- Στη μνήμη του Γ. Γιάνναρη και του αδελφού του Μανώλη, η Ντίνα Αναγνωστοπούλου προσφέρει στην ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων 15.000 δραχμές.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΑΚ
Σταθερός αγωνιστής του λαϊκού και εργατικού κινήματος

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη λύπη της για τον αιφνίδιο θάνατο του αγωνιστή Γιάννη Γιάνναρη.

Στο κείμενο που συνέταξαν οι συναγωνιστές του Γ. Γιάνναρη υπογραμμίζουν: «Ο Γιάννης Γιάνναρης υπήρξε σε όλη τη ζωή σταθερός και αταλάντευτος αγωνιστής του λαϊκού και του εργατικού κινήματος. Αγωνίστηκε με συνέπεια για τα δίκαια του λαού και των εργαζομένων, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το Σοσιαλισμό. Για τις ιδέες και τη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πάρα πολλά χρόνια.

Ο Γιάννης Γιάνναρης τίμησε την παράταξή μας παλεύοντας για τα δίκαια της Εργατικής Τάξης, από τις θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γραφείου της.

Θα θυμόμαστε για πάντα το αγωνιστικό παράδειγμα, τη σεμνότητά του, τη σταθερότητά του στις ιδέες και τα ιδανικά της Εργατικής Τάξης, την ακούραστη προσφορά του. Αυτές είναι οι παρακαταθήκες που μας αφήνει για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα που αφιέρωσε όλη τη ζωή.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ εκφράζει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Από τα παραμύθια της γιαγιάς στα video-games φρικαλεοτήτων

«Δώστου κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινήσει»... Κι κει στο παραγώνι, δίπλα στον αργαλειό και καθώς το χιόνι των ημερών σκέπαζε σκεπές και καλντερίμια, ένας κόσμος πνικτικός ξετυλιγόταν. Πουλιά και λουλούδια, τα πεφταστέρια, τα ζωντανά του δάσους, οι καλομοίρες και τα ξωτικά, οι νεράιδες και τα παγανά αργότερα.

Αυτές ακριβώς τις μέρες, θυμάμαι την εκατοχρονίτισσα προγιαγιά μου, την Ελεονώρα από το Ναζλί Αϊδινίου της Μικρασίας. Ηταν μια ανεξάντλητη πηγή παραμυθιών που θα ζήλευαν δικοί μας και ξένοι παραμυθάδες, προσφέροντας ένα λαογραφικό θησαυρό που χάθηκε μαζί της, καθώς μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ακολούθησαν «χρόνια δίσεκτα και χρόνια οργισμένα».

Αυτές ιδιαίτερα τις μέρες μάς συγκέντρωνε σαν τα κλωσόπουλα κοντά της και μας άνοιγε το θαυμαστό κόσμο της φαντασίας, της ποίησης και της ευαισθησίας. Ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μας ένας φανταστικός λαμπερός κόσμος, γεμάτος θάματα και μάγια. Ο λόγος της τρεμόπαιζε, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της αφήγησης. Γελούσε και έκλαιγε με τους ήρωες των παραμυθιών που ζωντάνευαν μπροστά μας. Ο φόβος, ο αναστεναγμός, ο θαυμασμός, η προσμονή.

Υστερα μικρές σιωπές και να, ακουγόταν ο άγριος λύκος, το σφύριγμα του ανέμου, το πορτόφυλλο που χτυπάει στο καλύβι της μάγισσας, η βροχή και το δρολάπι. Ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μας χιονοσκέπαστα δάση, δροσοσταλίδες και δροσουλίτες, με χίλια χρώματα στην καταχνιά του δάσους. Τα βρύα των δέντρων μεταμορφώνονταν σε γενειάδες και οι σκίουροι, πλησίαζαν να πάρουν φουντούκια από την ποδιά της...

...Φαίνεται ν' αποκοιμήθηκα σε μια ονειρική περιπλάνηση των παιδικών χρόνων, όταν με ξύπνησε ο εγγονός του γείτονα, ζωσμένος με πλαστικά όπλα τελευταίου τύπου κι ένα φορητό ηλεκτρονικό video-παιχνίδι, με φρικώδεις ράμπο και υπεργήινα τέρατα ν' αλληλοσφάζονται μέσα σε ποταμούς αιμάτων.

- Μην ανησυχείς παππού, προσπάθησε να με καθησυχάσει όταν είδε την αποδοκιμασία στα μάτια μου. - Παραμύθια και... ντοματόζουμο είναι!

Ετσι από τα παραμύθια της γιαγιάς, φτάσαμε στα ηλεκτρονικά «παραμυθιάσματα» του συστήματος και όσων δεινών το συνοδεύουν.

ΚΚΕ
Υπερασπίστηκε αταλάντευτα την ιδεολογία και τις αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος 

Αναφορικά με το θάνατο του Γιάννη Γιάνναρη η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή Γιάννη Γιάνναρη, που πέθανε χτες σε ηλικία 77 ετών.

Ο Γ. Γιάνναρης γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Χατζή Μεσσηνίας. Το 1942, σε ηλικία 19 ετών, εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Με την πολύχρονη δράση του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ υπερασπίστηκε αταλάντευτα την ιδεολογία και τις αρχές λειτουργίας του Κόμματος. Σε κρίσιμες καμπές για το ΚΚΕ, πάλεψε αδιάλλακτα για τη διατήρηση και ενίσχυση των επαναστατικών χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του Κόμματος. Μέχρι το τέλος της ζωής του εργάστηκε ακούραστα και με αυταπάρνηση για την προώθηση των στόχων του ΚΚΕ, από όποια θέση και σε όσα καθήκοντα του ανέθεσε το Κόμμα.

Ο Γ. Γιάνναρης διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ στο 9ο, στο 10ο, στο 11ο και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από το 1992 ήταν μέλος της Διεύθυνσης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "902". Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στον αντιδικτατορικό αγώνα ως μέλος του Γραφείου του Κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Για την πλούσια και πολύμορφη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά για 20 χρόνια. Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-74.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γ. Γιάνναρη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ