ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014 - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οροφή σταδίου καταπλάκωσε τρεις εργάτες

Η οροφή που καταπλάκωσε τους τρεις εργάτες στο γήπεδο της Κορίνθιανς
Η οροφή που καταπλάκωσε τους τρεις εργάτες στο γήπεδο της Κορίνθιανς
Μια ακόμη εργατική τραγωδία σημάδεψε τα έργα υποδομής στη Βραζιλία για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 το ερχόμενο καλοκαίρι. Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας καθώς μέρος της οροφής του γηπέδου της Κορίνθιανς κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν. Μάλιστα, η Πυροσβεστική φέρεται μέχρι αργά το απόγευμα να ερευνούσε το ενδεχόμενο κι άλλων εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, στη νότια πλευρά του «Itaquero stadium», του τελευταίου κομματιού της στέγης για την ανακατασκευή του γηπέδου. Οπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες, η οροφή βάρους 5.000 τόνων κατέρρευσε μετά την πρόσκρουση σε γερανό. Μάλιστα όπως δήλωσαν άλλοι εργάτες του έργου μετά το γεγονός ο συνολικός αριθμός θυμάτων από την κατάρρευση της εξέδρας θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν το ατύχημα δεν είχε συμβεί σε ώρα κολατσιού για κάποιες βάρδιες,

Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο έχει ως καταλυτική ημερομηνία παράδοσης τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό λίγο πάνω από το 90%. Στο συγκεκριμένο στάδιο μάλιστα έχει προγραμματιστεί να γίνει ο εναρκτήριος αγώνας της διοργάνωσης.

Οπως αποδείχνουν αρκετά περιστατικά, όσο λιγοστεύουν οι ημέρες για την επίσημη έναρξη των αγώνων τόσο αυξάνεται η πίεση των εργολάβων και των πολυεθνικών προς τους εργάτες για την έγκαιρη παράδοση των έργων καθώς υπάρχουν και χρηματικές ρήτρες. Επίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αρκετά περιστατικά με τραυματισμούς εργατών κυρίως λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας ενώ καταγγελίες υπήρξαν και ζητήματα διαβίωσης των εργατών. Μάλιστα πριν λίγο καιρό οι εργάτες των έργων κατέβηκαν σε απεργία με αφορμή τραυματισμό συναδέλφου τους στα έργα του σταδίου «Μαρακανά».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τραγική η κατάσταση για τα αθλητικά σωματεία

Η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα αθλητικά σωματεία της χώρας, η οποία τα έχει φέρει σε τραγική κατάσταση.

Οι ενέργειες» απλών ανθρώπων που επί της ουσίας αντικαθιστούν (όσο αυτό είναι δυνατόν) την ανύπαρκτη στήριξη από πλευράς πολιτείας, προβλήματα με την έλλειψη χώρων υποδομής ή, από την άλλη, όπου αυτοί υπάρχουν να αποτελούν πηγή κινδύνων για τους αθλούμενους, τα υπέρογκα έξοδα που δεν μπορούν να καλυφθούν, οι κομμένες επιχορηγήσεις, η ανυπαρξία υλικοτεχνικής υποδομής είναι κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του μαρασμού.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας αποτελεί η περίπτωση του Περιστερίου. Με 500.000 πληθυσμό (ο τέταρτος δήμος της χώρας) έχει μόλις 3 γήπεδα, τη Χωράφα, τη Χρυσούπολη και τον Ηφαιστο, ενώ το Δημοτικό Στάδιο έχει παραχωρηθεί στην ΠΑΕ Ατρόμητος. Δεκαπέντε ομάδες εξυπηρετούνται σε αυτά τα τρία γήπεδα, ενώ σε αυτές προστίθενται και σύλλογοι από άλλες περιοχές. Το πρόβλημα μεγαλώνει και από το γεγονός ότι η ποιότητα των γηπέδων δεν είναι και αυτή που απαιτείται, ώστε να γίνει σωστή δουλειά (π.χ. πλαστικό χορτάρι).

Ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, πρόεδρος της «Θύελλας» Περιστερίου, ενός ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ), τονίζει. «Ο αθλητισμός που πατρονάρεται από την πολιτεία είναι φορέας της βίας, της νοθείας, του ντόπινγκ και της αλητείας. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε». Και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί.

«Ο κόσμος διψάει για αθλητισμό. Οταν εμείς σαν "Θύελλα" μαζεύουμε πάνω από 100 παιδιά και δεν είναι μόνον αυτό, έχουμε και τους γονείς μαζί μας, καταλαβαίνεις τι δίψα υπάρχει για άθληση. Το ερώτημα είναι πού θα αθληθούμε;». Ωστόσο, όπως εξηγεί, ακόμα και σήμερα που υπάρχει έλλειψη χώρων εάν υπήρχε η βούληση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αφού αρκετοί χώροι που θα μπορούσαν να μετατραπούν παραμένουν ανεκμετάλλευτοι (π.χ. το παλιό στρατόπεδο στην περιοχή).

Ο Σωτήρης Ζαρταμόπουλος, μέλος του ΔΣ της «Θύελλας», παλιός ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, καταθέτει επισημαίνει πως «το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Από το 1979, όταν εμπορευματοποιήθηκε το λαϊκότερο άθλημα, όλα πάνε προς το χειρότερο». Οπως εξηγεί «το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό. Εμείς κουβεντιάζουμε με τα παιδιά την ώρα της προπόνησης, η ζωή είναι μπροστά τους και εμείς κατά κάποιον τρόπο είμαστε δάσκαλοι. Δυστυχώς, η πολιτική κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και το χώρο του αθλητισμού».

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Υπό τη σκιά των αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό (ερχομός Καβαδά, πιθανή αποχώρηση Μαυροειδή) ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα την Γαλατάσεραϊ στο ΣΕΦ (21.00, ΝS3) για την 7η αγωνιστική του ομίλου του. Στόχος των «ερυθρολεύκων» να διατηρήσουν το αήττητό τους σε Ελλάδα και Ευρώπη φθάνοντας τις 17 νίκες.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό

Οι αρχές και οι λογικές που επιτάσσει σήμερα ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας είναι το θέμα της σημαντικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί το Σάββατο 30 Νοέμβρη το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (οδός Εθνάρχου Μακαρίου 1) με ώρα έναρξης στις 18.30. Στην εκδήλωση θα παραστούν ο Κώστας Μίσσας, ομοσπονδιακός προπονητής εθνικών ομάδων μπάσκετ, ο Αντώνης Καλκαβούρας, αθλητικός δημοσιογράφος και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕUROPA LEAGUE

Στο μακρινό και... παγωμένο Καζαχστάν αντιμετωπίζοντας την Σαχτιόρ Καραγκαντί για την 5η αγωνιστική του ομίλου του ψάχνει σήμερα ο ΠΑΟΚ (17.00 ΝΕΤ) να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης τον επόμενο γύρο του Europa League. Χρειάζεται ένας βαθμός, ενώ έχει και την ευκαιρία του τελευταίου αγώνα στην έδρα του με την μέχρι στιγμής συγκάτοικό του στην κορυφή Αλκμααρ. Οι «ασπρόμαυροι» προκρίνονται και με δύο ήττες εάν υπάρξει συνδυασμός αποτελεσμάτων.

ΠΑΡΙ Σ.Ζ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Η πρόκριση θα κριθεί στο φινάλε

Παρά τη χτεσινή χαμένη ευκαιρία ο Ολυμπιακός αν και ηττήθηκε εκτός με 2-1 απ' την Παρί Σ.Ζ. συνεχίζει να έχει την τύχη στα χέρια του όσον αφορά στην πρόκριση στους 16. Αυτή θα κριθεί κόντρα στην Αντερλεχτ (χτες έχασε 3-2 απ' την Μπενφίκα) στο Φάληρο την τελευταία αγωνιστική, όπου με νίκη προκρίνεται η ελληνική ομάδα, πρόκριση που σε κάποια σενάρια επιτυγχάνεται ακόμα και με ισοπαλία ή ήττα (αν η Μπενφίκα δεν νικήσει την Παρί). Σκοράροντας στην αρχή (Ιμπραΐμοβις 7') και στο τέλος (Καβάνι 90') η Παρί αν και με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο (αποβολή Βερότι, 46') έφθασε στη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, ο οποίος παρά την ισοφάριση (Μανωλάς 80') και κάποιες χαμένες ευκαιρίες εγκλωβίστηκε στην πολύ καλή άμυνα των γηπεδούχων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ