ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία είναι άρρηκτα δεμένη με την αντιασφαλιστική επίθεση

Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της Αφροδίτης Ρέτζιου

Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας και ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο της Υγείας, περιορισμός των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου»...

Αυτοί οι άξονες, που αποτυπώνονται ανάγλυφα στο πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ 2014-2020» και εξειδικεύουν τη στρατηγική της ΕΕ στην Υγεία - Πρόνοια, αποτελούν προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φτηνών» εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η αναθέρμανση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι ο στόχος που διαχρονικά υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Αυτή είναι η μήτρα του κακού, εδώ πρέπει να αναζητήσουν οι εργαζόμενοι τις αιτίες της άθλιας κατάστασης στις δημόσιες μονάδες Υγείας, των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, της πολύμηνης αναμονής για ιατρικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας το 2016 οι «out of the pocket» πληρωμές, δηλαδή η ιδιωτική δαπάνη Υγείας, άγγιξε το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Μήτρα του κακού είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση της Υγείας του λαού ως «κόστος» που πρέπει να συμπιεστεί, δαπάνη που πρέπει να «εξορθολογιστεί» γιατί μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι η αιτία της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στην «εθνική σύνταξη» πείνας αντιστοιχίζεται ένα «πακέτο Υγείας» πτωχοκομείου

Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σχεδιασμό για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Στην «εθνική σύνταξη» πείνας αντιστοιχίζεται ένα βασικό πακέτο παροχών Υγείας - πτωχοκομείου. Για υπηρεσίες Υγείας πέρα από αυτό το στοιχειώδες ανεπαρκέστατο επίπεδο, θα πρέπει να προσφύγουν - όσοι μπορούν - σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επαγγελματικά ταμεία ή στις άμεσες πληρωμές.

Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρέτησε η περίφημη μεταρρυθμιστική τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την οποία περηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασική αποστολή των ΤΟΜΥ είναι το gate keeping, η καρατόμηση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αν για οποιονδήποτε λόγο ξεπεραστεί το «βασικό πακέτο», τότε ο ασθενής πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης για τις επιστημονικά αναγκαίες, τεκμηριωμένα απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας, που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και δεν χωράνε στα «αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα» που υποχρεώνουν τον γιατρό να εφαρμόζει και μάλιστα του επιβάλλουν ποινή αν δεν το κάνει!

Aυτόν το στόχο υπηρετούν τα περίφημα DRG, το σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζεται πιλοτικά σε 18 νοσοκομεία της χώρας και θα επεκταθεί σε όλα μέχρι το 2021. Ενα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, κατηγοριοποιεί τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά αλλά και το πόσο κοστίζει η θεραπεία και τις τιμές αποζημίωσης. Ετσι π.χ. η τιμή αποζημίωσης για το έμφραγμα χωρίς επιπλοκές είναι 3.000 ευρώ, για το έμφραγμα με επιπλοκές ανέρχεται στα 6.000 ενώ για το έμφραγμα που θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη το κόστος εκτινάσσεται στα 12.000 ευρώ. Το μόνο που δεν μας λένε είναι ποια είναι η διατίμηση της ανθρώπινης ζωής...

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί για τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών βασική προτεραιότητα είναι η άμεση εφαρμογή των DRGs στα δημόσια νοσοκομεία, η θέσπιση των ιατρικών πρωτοκόλλων και η επιτάχυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία. Γιατί υπηρετούν το στόχο της πλήρους εναρμόνισης των δημόσιων νοσοκομείων με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης, ώστε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Ετσι ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφρύνεται από το «βάρος» της χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, για να διοχετεύεται ζεστό κρατικό χρήμα στα μονοπώλια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει ως εφόδιο την πολύτιμη αντιλαϊκή παρακαταθήκη που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις τροχιοδεικτικές βολές της ηγεσίας του ΠΙΣ, που πρόσκειται στη ΝΔ, και τις προτάσεις της για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στα νύχια των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής ασφάλισης οι ανάγκες του λαού

Σε αυτό το περιβάλλον του «ανταγωνισμού με βάση τους νόμους της αγοράς», ανάμεσα στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα «μη κερδοσκοπικά» (κάποτε δημόσια) ΝΠΙΔ νοσοκομεία, η ανάπτυξη των δημόσιων νοσοκομείων, η στελέχωσή τους, ο εξοπλισμός τους, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα συνδέονται απολύτως με το κριτήριο των εσόδων που θα έχουν από την πώληση των υπηρεσιών. Σε αυτό το περιβάλλον ο ρόλος του κράτους προφανώς δεν μπορεί να είναι ο σχεδιασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το κράτος εξελίσσεται σε ρόλο ρυθμιστή του ανταγωνισμού, ρυθμιστή των κανόνων, μέχρι και των ασφαλιστικών τιμών.

Και επειδή οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν μασάνε τα λόγια τους, αρκεί να ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Υγεία ως την κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλώς ως απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας, γεννά ατομικές προσδοκίες που είναι ιδανικές αλλά δεν είναι ρεαλιστικές. Και πρότεινε το σχεδιασμό ενός συστήματος Υγείας που θα βασίζεται σε δύο βαθμίδες: Τη βαθμίδα των «αναγκών» που θα καλύπτεται από το κράτος, δηλαδή κρατικό σύστημα με ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές, και τη «βαθμίδα των επιθυμιών», που θα αναλαμβάνει να ικανοποιήσει η ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της αστικής αντίληψης και πολιτικής. Ενώ η πρόληψη πρέπει να αφορά τους υγιείς πριν αρρωστήσουν, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού να υπηρετεί σχεδιασμένα την πρόληψη, την αποκατάσταση και την προάσπιση της υγείας του λαού, αυτό στον καπιταλισμό αποτελεί ανεπίτρεπτο «κόστος και σπατάλη».

Αυτό είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες συγκλίνουν στον στρατηγικό στόχο, παρά τις όποιες διαφορές που γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες: «Εξορθολογισμός δαπανών, καταπολέμηση σπατάλης, παροχές με βάση τις πραγματικές ανάγκες».

Το πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών

Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά αυτήν την πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Να διεκδικήσει ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ενα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Δεν είναι επιθυμία. Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών.


Συγκεντρώσεις και περιοδείες των Κομματικών Οργανώσεων
Στην Αττική

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 11.20 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της VIANEX(Α), στη Μεταμόρφωση.

-- Στις 12 μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα Πρακτορεία Τύπου «Αργος».

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Αθανασίου Διάκου και Μπουμπουλίνας), θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αργυρούπολη, στο Α' ΚΑΠΗ (Αλεξιουπόλεως 27), θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Περιοδείες σε άλλες περιοχές της χώρας

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ., στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ. στο εργοστάσιο «ΒΙΟΧΥΜ» και στις 10 π.μ. στο εργοστάσιο «Νερά Κρήτης», με επικεφαλής τον Νίκο Τσουπάκη, μέλος της ΤΕ Χανίων.

-- Στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ Αγίου Νικολάου Κρήτης με επικεφαλής τον Γιώργο Μπανάκο, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ «Αριάδνη CRM», με επικεφαλής τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης.

-- Στη 1 μ.μ., στο εργοστάσιο της «CRETA FARM», με επικεφαλής τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στη 1.30 μ.μ., σε ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 6 μ.μ., σε εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις στην πόλη του Αγίου Νικολάου, με επικεφαλής τον Γιώργο Μπανάκο.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Δημόκριτο Σαλούστρο, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πλαγιάρι, με επικεφαλής τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ., στα γήπεδα του Αριστοτέλη στην Καλαμαριά, με επικεφαλής τον Αριστείδη Θάνο.

-- Στις 7 μ.μ., στην αγορά της Κρήνης, με επικεφαλής την Δέσποινα Ανταβάλογλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στη Δράμα, στις 6 π.μ. στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου «Κυριακίδη», στις 11 π.μ. στο δασαρχείο Δράμας και στις 12.15 μ. στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Δράμας.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 10.30 π.μ. στο ΠΑΓΝΗ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή.

-- Στις 10 π.μ. σε γιαπιά του Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Στάθη Λουκάκη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στις 11 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στη Δράμα, στις 6 π.μ. στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου «Παυλίδη» και στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Δράμας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ