ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο σοσιαλισμός ανάγκη των καιρών!

Χιλιάδες κομμουνιστές, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ γιόρτασαν στο ΣΕΦ την επέτειο από το κοσμοϊστορικό γεγονός

Ενα κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι. Μαζί τους νέοι που δουλεύουν, που σπουδάζουν, που ζουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την ανασφάλεια και το αβέβαιο μέλλον. Ολοι τους, όμως, είναι από εκείνους που δεν το βάζουν κάτω. Με αστείρευτη μαχητική αισιοδοξία, με πεποίθηση ότι το μέλλον, παρά το προσωρινό πισωγύρισμα, ανήκει στην εργατική τάξη και την κοινωνία όπου η ίδια θα κάνει κουμάντο: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ολοι τους έδωσαν το «παρών» το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοέμβρη στο ΣΕΦ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Παρακολούθησαν συγκινημένοι τη θεατρική παράσταση, περήφανοι που είναι μέλη και φίλοι ενός Κόμματος που κράτησε ψηλά τη σημαία. Που δεν παρασύρθηκε από τις Σειρήνες του συμβιβασμού και της παραίτησης από την επαναστατική πάλη, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει να «μαθαίνουμε από τις ήττες, για να νικήσουμε». Και ακόμα πιο περήφανοι, που αυτή η μεγάλη γιορτή, επιστέγασμα μιας πλούσιας δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει τη σκυτάλη της στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, γνήσιου τέκνου της Οκτωβριανής Επανάστασης.


Ο ενθουσιασμός ξεχειλίζει και οι εικόνες είναι μοναδικές, από νωρίς ακόμα, με την άφιξη των δεκάδων πούλμαν. Οι χιλιάδες συγκεντρώνονται ανυπομονώντας να ξεκινήσει η εκδήλωση έξω από τις θύρες του σταδίου. Ενα κόκκινο ποτάμι από το πάρκινγκ και από το σταθμό του ηλεκτρικού συρρέει προς το γήπεδο. Στις ίδιες κερκίδες βρέθηκαν εργαζόμενοι από κλάδους και χώρους δουλειάς που καθημερινά δίνουν τη μάχη όχι απλά της επιβίωσης, αλλά και της διεκδίκησης, της οργάνωσης της πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Μαζί τους και οι απόμαχοι της δουλειάς, όπως και εκπρόσωποι της δρακογενιάς του Κόμματος, της δεκαετίας του '40, που έγραψαν τις πιο χρυσές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, εμπνευσμένοι και εκείνοι από την πρωτοπόρα ρωσική εργατική τάξη, που είχε την εξουσία και έδινε έναν τιτάνιο αγώνα.

Την Κυριακή, ο καθημερινός αγώνας για τη δουλειά και το μεροκάματο, για τη σύνταξη, την Υγεία και την Παιδεία, έδωσε την αφορμή για έναν «διάλογο» με την Ιστορία και την «έφοδο της εργατικής τάξης στον ουρανό» 100 χρόνια πριν. Η πάλη εκεί που μοχθούν και ζουν οι εργαζόμενοι έδωσε τη σκυτάλη στη συζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από την ανάγκη να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την καρδιά του προβλήματος, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων. Η εκδήλωση αυτή, όπως και η όλη της προετοιμασία, δίνει νέα ώθηση, ώστε από την επόμενη μέρα να γίνει ακόμα πιο αποφασιστική η πάλη των κομμουνιστών μέσα στους τόπους δουλειάς, στα χνάρια αυτών που «έσπασαν τον πάγο» και άνοιξαν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το μήνυμα που εξέπεμψε το κατάμεστο ΣΕΦ ήταν σαφές: Ο,τι και να κάνουν οι αστοί, τα κόμματά τους, η ΕΕ και τα διάφορα επιτελεία τους δεν καταφέρνουν να λερώσουν το κοσμοϊστορικό γεγονός της ανατροπής της αστικής εξουσίας. Οι φόβοι τους ότι η εξουσία τους δεν είναι μόνιμη αλλά προσωρινή επιβεβαιώθηκαν και θα ξαναεπιβεβαιωθούν στο μέλλον.


Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Με αυτό το σύνθημα στα χείλη, τα μέλη της ΚΝΕ που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ξεκίνησαν συγκροτημένα να κατευθύνονται προς το χώρο της εκδήλωσης.

Φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι της Κατάρτισης, από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Αττική, με αποφασιστικότητα, με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, δήλωσαν με την παρουσία τους σε αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση πως τα ιδανικά για μια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο εμπνέουν τη νέα γενιά. Κι αυτό σε πείσμα της αστικής τάξης και των διαφόρων μηχανισμών της, που θέλουν να πείσουν τη νεολαία που δεν γνώρισε το σοσιαλισμό ότι η μοίρα της είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα, τη βαρβαρότητα του οποίου σήμερα βιώνει.

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση, οι νέοι έστειλαν ακόμα μιαν απάντηση στους θιασώτες του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της Ιστορίας. Η ζωντανή και μαχητική παρουσία τους γέμισε το χώρο της αρένας στο χώρο της εκδήλωσης, στον οποίο μπήκαν φωνάζοντας το σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ», παίρνοντας θέση μπροστά στην εξέδρα, με σύσσωμο το στάδιο να υποδέχεται με χειροκροτήματα τη νεολαία που παλεύει στο πλευρό του ΚΚΕ για τη νέα κοινωνία, για το σοσιαλισμό.


Το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσαν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, της εποποιίας του ΔΣΕ και απογόνων τους. Ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, Καισαριανής Η. Σταμέλος και Πετρούπολης Β. Σίμος. Επίσης, οι πρέσβεις της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες και της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, καθώς και εκπρόσωπος της πρεσβείας του Βιετνάμ.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, παρούσες ήταν και οι αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, η οποία φιλοξενήθηκε το πρωί της Κυριακής στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.


«Η επανάσταση πραγματοποιήθηκε!»

Πριν ανέβει στην εξέδρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις οθόνες του ΣΕΦ προβάλλεται ένα βίντεο με μοναδικά ντοκουμέντα της Επανάστασης. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα, όταν προβάλλεται η θρυλική σκηνή από τον Οκτώβρη του Αϊζενστάιν, με τον Λένιν να δηλώνει: «Σύντροφοι, η εργατοαγροτική Επανάσταση για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε!».


Λίγα αποδείχθηκαν τα πούλμαν από τις δεκάδες γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκδήλωση ξεπέρασε τις προσδοκίες σε πολλές συνοικίες, κι έτσι επιστρατεύτηκαν ακόμα περισσότερα την τελευταία στιγμή για να μη στερηθεί κανένας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη μεγάλη εκδήλωση.

Οι συγκεντρωμένοι μετέτρεψαν αυτή τη γιορτή σε μια πραγματική διαδήλωση υπεράσπισης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, διαδηλώνοντας σε όλους τους τόνους και δονώντας την ατμόσφαιρα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ