ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση επιδρομών και πιέσεις για την ... επόμενη μέρα

Τα σχέδια διχοτόμησης και πάλι στο προσκήνιο

Γερμανικό αεροσκάφος «Tornado», όπως αυτά που θα εφορμούν στη Συρία (προς βοήθεια της Γαλλίας)
Γερμανικό αεροσκάφος «Tornado», όπως αυτά που θα εφορμούν στη Συρία (προς βοήθεια της Γαλλίας)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα σημαντικά στρατιωτικά μέτρα «θωράκισης» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που δρουν στη Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και απώτερο στόχο τη διαφύλαξη των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή, ανακοίνωσαν χτες Ρώσοι αξιωματούχοι, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Οπως διαφαίνεται, οι δύο ηγέτες, προσπερνώντας, επί του παρόντος, τις συνεχιζόμενες διαφορές τους αναφορικά με την πολιτική τύχη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο βομβαρδισμό των τζιχαντιστών μέσω συνεργασίας των ρωσικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

«Συμφωνήσαμε ...να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους» στα αραβικά) και όχι δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ, χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατία «κοινό εχθρό». Ως όρο γι' αυτή την ευρεία «συμμαχία», ο Ολάντ έθεσε τη συγκρότηση «συριακής μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας», προκειμένου σε αυτή τη φάση να συνταχθεί νέο σύνταγμα και να διεξαχθούν εκλογές.

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με τη συμμαχία των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία και για το σχηματισμό ευρείας διεθνούς συμμαχίας, εκτός και εάν επιχειρηθεί επεισόδιο παρόμοιο με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους... Υπογράμμισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θα προστατευτούν με αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ότι τα ρωσικά μαχητικά θα συνοδεύουν εφεξής τα βομβαρδιστικά στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και ότι θα γίνεται χρήση ηλεκτρονικών αντιποίνων «για να αποφευχθούν στο μέλλον εχθρικές ενέργειες»! Επισήμανε με νόημα ότι η Μόσχα «παρακολουθεί τα κομβόι πετρελαίου των τζιχαντιστών νυχθημερόν».

Γεγονός, πάντως, είναι ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται το «θέατρο» μιας γιγάντιας πολεμικής επιχείρησης με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία που στέλνει αεροπλάνα και οπλικά συστήματα, Γαλλία, Ρωσία), με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης ακόμα πιο πιθανό.

Οι διευκρινίσεις Φαμπιούς για το συριακό στρατό...

Ωρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, εμφανίστηκε στο γαλλικό δίκτυο RTL. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του για πιθανή συνεργασία κατά του ΙΚ και του συριακού στρατού, που αποσκοπούσε να θολώσει τα νερά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρξουν δύο μέτρα: βομβαρδισμοί και χερσαίες δυνάμεις, που δεν μπορεί να είναι δικές μας, αλλά που θα έπρεπε να είναι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σουνιτικών αραβικών δυνάμεων και γιατί όχι και δυνάμεων του καθεστώτος». Ομως, λίγη ώρα μετά, προχώρησε σε «διευκρίνηση», λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εννοούσε μία συνεργασία με το συριακό στρατό «μετά την αλλαγή καθεστώτος και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο, ο Φαμπιούς είπε πως συμφωνήθηκε να αναλάβει η Γαλλία τη «χαρτογράφηση» συριακών αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών ομάδων που πολεμούν το Νταές για να προστατευτούν από τα αεροσκάφη μας».

Πάντως και χτες το σφυροκόπημα της Ράκα από γαλλικά και ρωσικά αεροπλάνα συνεχίστηκε, με τις πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» να αναφέρουν πως σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά από βόμβες στο σχολείο Χέτεν.

Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών και των επιχειρήσεων του συριακού στρατού κατά Τουρκομάνων ενόπλων ισλαμιστών της λεγόμενης «Ταξιαρχίας του Σουλτάνου Αμπντουλχαμίντ» στη μεθόριο της βορειοδυτικής Συρίας με την Τουρκία. Οι τελευταίοι παραδέχτηκαν πως έχασαν τη (στρατηγικής σημασίας) κωμόπολη Κιζιλντάγ.

Χέιγκ και Μπόλτον σπρώχνουν τα σενάρια διαμελισμού...

Ενδιαφέρον προκαλούν οι συντονισμένες προσπάθειες δύο πρώην αξιωματούχων Βρετανίας και ΗΠΑ, με κοινό στόχο την προώθηση «προτάσεων» για την «επόμενη μέρα» μετά τη σχεδιαζόμενη συντριβή των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους έπειτα από ανακάτεμα της «τράπουλας» στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, στις 24/11 με άρθρα τους (ο πρώτος στην «Ντέιλι Τέλεγραφ» και ο δεύτερος στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης») τάχθηκαν υπέρ της επαναχάραξης των συνόρων σε Συρία - Ιράκ, της δημιουργίας ενός πετρελαιοπαραγωγού «σουνιτικού» και ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή, αλλά και υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ειδικότερα, ο Χέιγκ τόνισε ότι τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας «δε θα πρέπει να θεωρούνται απρόσβλητα, εάν οι ηγέτες έκαστης χώρας δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα κράτος στο οποίο να μπορούν να ζήσουν όλες οι κοινότητες» και ότι «θα ήταν σωστό να υπάρξει διεθνής υποστήριξη για τη διχοτόμησή τους». Μολονότι παραδέχεται πως ήταν «λάθος» η εισβολή το 2003 στο Ιράκ, διαπιστώνει «την ανάγκη να επεμβαίνουμε στο εξωτερικό πιο συχνά μέσα στην επόμενη 25ετία από ό,τι στην προηγούμενη, να είμαστε εξοπλισμένοι γι' αυτό και να το κάνουμε τώρα»!

Ο Μπόλτον υποστήριξε ομοίως ότι η «σημερινή πραγματικότητα σε Ιράκ και Συρία άλλαξε» τις δύο χώρες και ότι «το "Ισλαμικό Κράτος" δημιούργησε μία νέα οντότητα», κινητοποιώντας τη σουνιτική αντιπολίτευση στο καθεστώς του (Σύρου) Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ και της «κυριαρχούμενης από το Ιράν κυβέρνησης στο Ιράκ», ενώ ξεπροβάλλει «μετά από χρόνια προσπάθειας ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο Κουρδιστάν». Συμβουλεύει την κυβέρνηση Ομπάμα να μην πασχίζει να «αναδημιουργήσει το χάρτη όπως διαμορφώθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά να αναγνωρίσει τη «νέα γεωπολιτική κατάσταση».

Επιπλέον, προσθέτει ότι η πρότασή του για σουνιτικό κρατίδιο «διαφέρει σημαντικά από το όραμα του ρωσο-ιρανικού άξονα και των πληρεξουσίων τους («Χεζμπολάχ», Ασαντ και η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη κυβέρνηση στη Βαγδάτη), αφού ο σκοπός τους για αποκατάσταση των ιρακινών και συριακών κυβερνήσεων στα παλιά τους σύνορα είναι ένας στόχος θεμελιωδώς αντίθετος με τα συμφέροντα των Αμερικανών, των Ισραηλινών και φιλικών αραβικών κρατών», χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητο έναν αμερικανο-ρωσικό συνασπισμό κατά του "Ισλαμικού Κράτους"»!

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναστολή συνεργασίας σε διάφορους τομείς

«Συμβουλεύουμε τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού «SU-24» από τουρκικά «F-16» την περασμένη Τρίτη, που ανέδειξε πόσο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί, αλλά και πόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Μετά την προχτεσινή δρομολόγηση μιας σειράς οικονομικών «συνεπειών» στη συνεργασία των δύο χωρών που αφορούν διάφορους τομείς (μετέωρα είναι πλέον και τα σχέδια για τον πολυαναμενόμενο αγωγό «Turkish Stream»), γοργά προχωρά και η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις «στρατιωτικές επαφές» της με την Αγκυρα. Χτες, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Αμυνα της Κρατικής Δούμας, Βλαντιμίρ Κομογέντοφ, ανακοίνωσε πως η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις ναυτικές ασκήσεις «BLACKSEAFOR» (οι οποίες ξεκίνησαν το 2001 με τη συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Γεωργίας) μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης, πρόσθεσε πως «ανακλήθηκε από την Τουρκία» ο εκπρόσωπος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που ήταν επιφορτισμένος με το συντονισμό μεταξύ του τμήματος Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού στόλου και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Αντίστοιχα, πιθανώς να ανακληθούν τις επόμενες μέρες και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι που είναι αρμόδιοι για το συντονισμό μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που - είπε ο Κομογέντοφ - «είναι οι μόνοι στρατιωτικοί διπλωμάτες μας που μένουν προς το παρόν στην Αγκυρα για να λάβουν καθαρές εξηγήσεις από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, επιβεβαίωσε ότι «σήμερα (σ. σ. χτες) κλείνουν όλα τα κανάλια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», διευκρινίζοντας ότι «αυτό αφορά και τη λεγόμενη «γραμμή επικοινωνίας», που άνοιξε για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της καταστροφής των υποδομών τρομοκρατών στη Συρία». Ο δε υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλουκάγεφ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται περιορισμοί και για τις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία. Ο ίδιος ανέφερε ότι, εκτός από τα σχέδια για τον «Turkish Stream», και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στην Τουρκία συγκαταλέγεται στις επενδύσεις που ίσως «παγώσουν» ή ακυρωθούν.

Επίσης χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή της ελεύθερης βίζας ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Ενδεικτικό της «ατμόσφαιρας» είναι πως την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και επιβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει πρόσκληση για συνάντηση από τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, δεν απάντησε τι θα γίνει. Επιπλέον, άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα που προγραμματιζόταν για τα μέσα του Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την αντίδραση του Ερντογάν για την απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αξιολογήσει πρώτα τις δικές της κινήσεις ενάντια στη Ρωσία, πριν αποκαλέσει «επιθετική πράξη» την ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τις συνθήκες κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, στη διάρκεια της προχτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολάντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε πού και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν τη στιγμή του περιστατικού. Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη... Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής».

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, υποστήριξε προχτές ότι τα ηχητικά αρχεία που η τουρκική πλευρά εμφανίζει ως απόδειξη των προειδοποιήσεων που έλαβαν οι Ρώσοι πιλότοι δεν είναι γνήσια.

Ο Μπαχτσελί στηρίζει την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, εδώ και μέρες συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα (με την έντονη συμμετοχή εθνικιστικών δυνάμεων). Η Τουρκία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα και του επέδωσε διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας «βιαιοπραγίες», μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν και άλλες διπλωματικές της αποστολές στη ρωσική επικράτεια.

Στην Τουρκία, η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τροφοδότησε την άμεση «κινητοποίηση» όλων των υπερασπιστών της πλουτοκρατίας, με πρώτο τον ηγέτη του ακροδεξιού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να ξεκαθαρίζει ότι «το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ) δε θα αφήσει χωρίς στήριξη την κυβέρνηση του ΑΚΡ σε αυτό το ζήτημα... γιατί αυτό το ζήτημα μπαίνει πάνω από κόμματα και σχετίζεται με τη συνέχιση του έθνους».

Χτες, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «δε νιώθουμε άνετα με προσπάθειες να επεκταθεί η διαμάχη για το αεροσκάφος που καταρρίφτηκε σε άλλα πεδία των (διμερών μας) σχέσεων. Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», αφού, αμέσως πριν, επικρίνοντας μεταξύ άλλων την επιλογή της Ρωσίας να συνεχίζει να στηρίζει το Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Ασαντ, είχε τονίσει: «Συμβουλεύουμε ειλικρινά τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέλεγε μέσα από κεντρικό του άρθρο σε βρετανική εφημερίδα να υποστηρίξει πως «η κατάρριψη ενός μη αναγνωρισμένου αεροσκάφους (όπως η Αγκυρα λέει ότι ίσχυε πριν το συμβάν) στον τουρκικό εναέριο χώρο δεν ήταν και δεν είναι ενέργεια εναντίον μιας συγκεκριμένης χώρας», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα είναι η ώρα να σταθούμε σταθερά κατά του "Ντάες". Η συλλογική δράση που θα χρησιμοποιήσει τις διάφορες δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλων, μπορεί και θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση».

Επίσης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - «ότι θα ήταν κατάλληλη η λήψη μέτρων που θα παρεμπόδιζαν εμπειρίες ανεπιθύμητων καταστάσεων μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από τη διατήρηση (ανοιχτών) των διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική μας Ρωσική Ομοσπονδία».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δύο στελέχη της εφημερίδας «Cumhuriyet» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή, σντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι αυτή που υποστήριζε πριν μερικές μέρες ότι τα τουρκικά φορτηγά που βομβαρδίστηκαν την Τρίτη στη τουρκο-συριακή μεθόριο (μάλλον από ρωσικά αεροσκάφη) μετέφεραν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε συνάντηση, χτες, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε τον Ρώσο πρέσβη για τις θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία. Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια σε κάθε συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στον πόλεμο της Συρίας.

Στη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη καθώς και για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ