ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα στη Βουλή

Την ώρα που δίνεται μάχη για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος του δήμου προς όφελος των εργαζομένων, η «γνωστή» ομάδα της ΠΑΣΚΕ, που είναι στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων, υπονομεύει ανοιχτά τον αγώνα

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα 30 του Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, η δημοτική αρχή της Νίκαιας μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου. Την ώρα αυτή θα συζητείται στο Κοινοβούλιο η Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Η δημοτική αρχή βρίσκεται πλέον σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, αν και έχει ενημερωθεί εγγράφως για το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του δήμου, αρνείται μέχρι σήμερα να συναντηθεί με τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο. Αρνηση η οποία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «επιβεβαιώνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την επίλυση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν το δήμο».

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που παρέλαβε στο δήμο η σημερινή αγωνιστική δημοτική αρχή το έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, το 2003, και σε όλη τη διάρκεια της θητείας της μέχρι σήμερα με διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώσεις σε όλη την πόλη, συνεντεύξεις Τύπου.

Απροκάλυπτη υπονόμευση των αγώνων

Ο δρόμος της διεκδίκησης και του αγώνα που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι «καρφί» στο μάτι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως είναι η «γνωστή» ομάδα της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφεί στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων. Η ομάδα αυτή όχι μόνο υπονομεύει απροκάλυπτα τους αγώνες της δημοτικής αρχής, τόσο σήμερα, όσο και πριν με κυβέρνηση της ΝΔ, για την επίλυση του προβλήματος των οικονομικών της, ώστε να είναι σε θέση, εκτός των άλλων, να καταβάλλει απρόσκοπτα και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του δήμου, αλλά με προχτεσινή της ανακοίνωση φτάνει να ζητάει από πάνω και τα ρέστα επειδή ακριβώς αναπτύσσονται αυτοί οι αγώνες από τη δημοτική αρχή!

Προχτές, λοιπόν, την ώρα που η δημοτική αρχή μαζί με εργαζόμενους του δήμου και της Κοκκινιάς έδινε μάχη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας τα αυτονόητα, η ΠΑΣΚΕ και απουσίαζε αλλά και διακινούσε την ανακοίνωσή της για να εμποδίσει τη συμμετοχή των εργαζομένων. Μία ανακοίνωση παραληρηματική, γεμάτη από λασπολογία, ψέματα, ανακρίβειες, αντιφάσεις, που φτάνει μέχρι και σε απροκάλυπτο αντικομμουνισμό.

Για παράδειγμα, λένε: «Ο Σύλλογος των εργαζομένων δεν συμμετέχει σε κινητοποιήσεις που εξυπηρετούν κομματικούς σκοπούς», «οι εργαζόμενοι του δήμου δεν θα μετατραπούν σε πειθήνια όργανα της κ. Παπαρήγα». Δηλαδή, είναι «κομματικός σκοπός» και «πειθήνια όργανα» του Κόμματος όσοι εργαζόμενοι διεκδικούν τα λεφτά τους! Το παραλήρημά τους φτάνει στο σημείο να εγκαλούν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ επειδή με την κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας ακύρωσαν την πρώτη μέρα του «κοινωνικού διαλόγου».

Ανακοίνωση - απάντηση της «Δημοκρατικής Ενότητας»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η «Δημοκρατική Ενότητα» Νίκαιας, η παράταξη δηλαδή της δημοτικής αρχής, δίνει την κατάλληλη απάντηση. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Για πολλοστή φορά, οι εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ ως άλλη πέμπτη φάλαγγα επιτίθενται στο ΚΚΕ και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όπως εκφράζεται από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Αυτό που έχει αναλάβει η ΠΑΣΚΕ είναι να δώσει κάλυψη στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΤΑ, συνεχίζοντας το "έργο" της κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση της ΤΑ, την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου σε τομείς κοινωνικού χαρακτήρα με τον "Καποδίστρια 2".

Είναι απορίας άξιο να μας εγκαλούν αυτοί που έχουν κατ' εξακολούθηση υπονομεύσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του δήμου, που έχουν πρωτοστατήσει στο να μη γράφονται συμβασιούχοι στα σωματεία, που έχουν αποκλείσει σωματεία επειδή έχουν συμβασιούχους στις τάξεις τους, που έχουν θέση να μονιμοποιηθούν όσοι εργαζόμενοι stage "χωράνε" οικονομικά στους δήμους και δε βγάζουν κουβέντα για την ανάγκη μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους.

Οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν. Τη συσπείρωση και την αντεπίθεση, απομονώνοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν συναινέσει στο χτύπημα των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΤΑ».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει το 12ωρο εξόντωσης για τους πυροσβέστες

Την αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες θα εργάζονται 12 ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την προσωπική τους ασφάλεια.

Από την 1η Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί η πιλοτική εφαρμογή του 12ωρου στον 8ο και στον 12ο πυροσβεστικό σταθμό με προοπτική να επεκταθεί η εφαρμογή του και στους υπόλοιπους. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για 1,5 μήνα. Μέχρι σήμερα στις περισσότερες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος εφαρμόζεται το ωράριο με τις τρεις κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες και τη χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης. Επίσης, σε ορισμένες υπηρεσίες ισχύει η 24ωρη βάρδια με τη χορήγηση δύο ημερών ανάπαυσης.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως η επιβολή της 12ωρης εργάσιμης μέρας στους πυροσβέστες, εκτός του ότι θίγει καίρια το κατακτημένο για όλους τους εργαζόμενους δικαίωμα στην 8ωρη εργάσιμη μέρα, «θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους, αλλά και οι αντοχές τους θα ξεπεράσουν τα όρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους στα καθήκοντά τους».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί «να ανακληθεί αμέσως το πιλοτικό πρόγραμμα της 12ωρης εργάσιμης μέρας και να μην προχωρήσει η υπηρεσία στην ημερήσια 12ωρη εργασία για τους πυροσβέστες, να ισχύσει απαρέγκλιτα και για τους πυροσβέστες η πενθήμερη ημερήσια 7ωρη βδομαδιάτικη εργασία και να αναγνωριστεί η υπερεργασία των πυροσβεστών ως πρόσθετη εργασία και να αμείβονται γι' αυτό». Παράλληλα, ζητά τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και το διορισμό 2.000 πυροσβεστών.

  • Την κυβερνητική προσπάθεια επιβολής του 12ωρου, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών και ζητά τη μη εφαρμογή του. Παράλληλα, αναφέρει πως «επιλέγεται για μια ακόμη φορά ο κλάδος μας ως πεδίο πειραματισμού, για να εφαρμόσετε στις πλάτες των πυροσβεστών τις πιο αντεργατικές οδηγίες που έχουν εκπονηθεί στα όργανα της ΕΕ».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΔΙΑ
Ζητά κοινωνική συναίνεση στα ... χαράτσια

Κοινωνική συναίνεση μέσω «διαβούλευσης» με τις τοπικές αρχές της Ανατολικής Αττικής, ώστε να εφαρμόσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλησαν να πετύχουν χτες ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης που επισκέφτηκαν τις καμένες περιοχές του Μαραθώνα και στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη στη νομαρχία με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της Βορειοανατολικής Αττικής.

Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής στα χαράτσια των διοδίων, υπουργός και υφυπουργός όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την κατάργηση των διοδίων, αλλά επέμειναν πως το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εξαιρέσουν από τις τιμές την εισφορά υπέρ του δημοσίου και παρέπεμψαν για κάτι καλύτερο στις «βασανιστικές διαπραγματεύσεις» που υποτίθεται ότι θα κάνουν για το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης!

Την ίδια ώρα παρέπεμψαν στη ...«διαβούλευση» όλα τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα της περιοχής που τέθηκαν όπως: Ανυπαρξία αποχέτευσης, αντιπλημμυρικών έργων, νοσοκομείου, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κατασκευή νέων οδικών αξόνων.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του νομαρχιακού συμβούλου της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Νίκου Στεφανίδη για κατάργηση όλων των διοδίων και σε δήλωσή του στο «Ρ» επισήμανε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι διαβουλεύεται με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων. Αποδείχτηκε όμως - και κυρίως στο θέμα των διοδίων - ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική που ξεκίνησε η ίδια και συνέχισε η ΝΔ. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις η ΝΑΣ καλεί κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα διεκδικώντας: Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δρόμους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ