ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη της επιστολής Ανάν προς Κληρίδη - Ντενκτάς

Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει σχετικά με τις παραπέρα κινήσεις

Η Λευκωσία επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον Πρόεδρο Κληρίδη - και αντίστοιχης προς το Ραούφ Ντενκτάς - σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου του. Τη λήψη της επιστολής επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα τεθεί ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την προγραμματισμένη σημερινή συνεδρία του σώματος, που θα αποφασίσει επί του πρακτέου.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην επιστολή του ο Κόφι Ανάν ζητεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη απάντηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για τα θέματα επί των οποίων επιθυμούν να γίνει διαπραγμάτευση. Ο εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», ότι η επιστολή αποτελεί τελεσίγραφο, με το οποίο ο Κόφι Ανάν απαιτεί από τις δύο πλευρές να απαντήσουν απλώς με αποδοχή ή απόρριψη του «σχεδίου», χωρίς διαπραγμάτευση.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η επιστολή λήφθηκε προχτές. Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση μέχρι το Σάββατο να καθορίσει τα σημεία, επί των οποίων ζητεί διευκρινίσεις και εκείνα επί των οποίων επιθυμεί να γίνει διαπραγμάτευση. Επίσης, είπε ότι η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου που μελετά τις διάφορες πτυχές συνήλθε δύο φορές και διαβιβάζει τις παρατηρήσεις της.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου έγιναν ύστερα από την ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το «σχέδιο Ανάν». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι όλοι οι υπουργοί, άλλοι προφορικά και άλλοι γραπτώς, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη θέση του Προέδρου Κληρίδη, για αποδοχή του σχεδίου ως βάσης για διαπραγμάτευση και επικρότησαν τους χειρισμούς του στο θέμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Παναγιώτου, κατέθεσε στη συνεδρία, μελέτη σχετικά με τις περιουσίες, με αφετηρία τις προτάσεις Ανάν για το θέμα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ο πρώτος που θα πει όχι στο «σχέδιο Ανάν», εάν παραμείνουν τα αρνητικά, θα είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δε γίνεται δεκτό ως λύση, αλλά ως βάση για διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι, αυτήν την ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές δραστηριότητες, για να επιλυθούν, όπως είπε, τα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελλάδας - Τουρκίας και Κύπρου - Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, στην Αγκυρα.

Ο κ. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας το συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα, σημείωσε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές, εναντίον του «σχεδίου Ανάν», ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να στέλνει αρνητικά μηνύματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών του φινλανδικού Κοινοβουλίου.

Το ΑΚΕΛ

Σε εξέλιξη βρισκόταν, από τις εννέα χτες το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό, μετά και την υποβολή του «σχεδίου Ανάν».

Η Κεντρική Επιτροπή αναμενόταν να τοποθετηθεί επί των χειρισμών που πρέπει να γίνουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, μπροστά στο ροκάνισμα του χρόνου που υπάρχει από τουρκικής πλευράς, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται για διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού, με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

ΤΟΥΡΚΟΙ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Δόθηκε η απάντηση Ντενκτάς στον ΓΓ του ΟΗΕ

Οπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Ραούφ Ντενκτάς έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία δήλωσε ότι αποδέχεται το χρονοδιάγραμμα της 30ής Νοεμβρίου, για έναρξη συνομιλιών, εάν γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις που ζητεί επί του σχεδίου ώστε να καταστεί βάση για διαπραγμάτευση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ετοίμασε και έγγραφο με τροποποιήσεις του «σχεδίου Ανάν», στους χάρτες, τα χρονοδιαγράμματα και διάφορα άλλα βασικά σημεία. Ο Ντενκτάς αξίωσε διπλή κυριαρχία και χαρακτήρισε ρεζιλίκι την πρόταση Ανάν στο εδαφικό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εγείρει ενστάσεις και στα θέματα της ασφάλειας, των εποίκων και των περιουσιών.

«Η επιστολή μόλις ελήφθη και πρόκειται να μελετηθεί σε βάθος, αλλά φαίνεται από την επιστολή αυτή ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση της πρότασης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουγιάριτς.

Στον Ραούφ Ντενκτάς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι ρεζιλίκι είναι μια κοινότητα του 18% να μην ικανοποιείται με το 28,5% στο εδαφικό και διερωτήθηκε γιατί ο κατοχικός ηγέτης δε μιλούσε για ρεζιλίκι, όταν αποδεχόταν το 29%.

Χτες το πρωί ο κ. Ντενκτάς είχε συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, που τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να τον πείσει να δεχτεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης παραμένει στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα λάβει εξιτήριο. Σύμφωνα με συνεργάτη του, οι γιατροί αποφεύγουν να καθορίσουν ημερομηνία, καθώς οι προηγούμενες που είπαν δεν τηρήθηκαν. Πάντως, οι νέες προβλέψεις τον φέρουν να παραμένει στη Νέα Υόρκη μέχρι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Προχτές αργά το βράδυ έγινε στο Βερολίνο συνάντηση του κ. ντε Σότο με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Γιακίς είπε πως έχει την εντύπωση ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το σχέδιο. Για τις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι κατά την άποψη της κυβέρνησής του μπορούν να ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών, όμως, λόγω της ασθένειας του κ. Ντενκτάς, δεν μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία για το κοινό κράτος.

«Να καθυστερήσει η ένταξη της Κύπρου»

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουμτάζ Σοϊσάλ, σύμβουλος και πολιτικό στήριγμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι ασκούνται πιέσεις από την Τουρκία για την αποδοχή των προτάσεων του γενικού γραμματέα.

Ο κ. Σοϊσάλ υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να καθυστερήσει για έξι μήνες, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη εκτίμηση των προτάσεων Ανάν.

«Υπάρχει πίεση από μέσα από την Τουρκία. Η πίεση αυτή σπρώχνει την τουρκική κυβέρνηση να ασκεί πίεση χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν όλες τις λεπτομέρειες. Τι είναι αυτά. Η Τουρκία έχει άγχος για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία ή για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία που θα καθορίσει κάποια άλλη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Σοϊσάλ.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία θέλει να υπογραφεί η συμφωνία (το προοίμιο στο έγγραφο Ανάν). Είναι αυτό σωστό; Είναι σωστό να εμπλακεί η Τουρκία υπογράφοντας ένα έγγραφο που θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, στο πολύ άμεσο μέλλον για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία», αναρωτήθηκε ο κ. Σοϊσάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

«Αν πρόκειται να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν σε μερικές βδομάδες; Η ένταξη των Ελληνοκύπριων πρέπει να καθυστερήσει για έξι μήνες και το "σχέδιο Ανάν" να συζητηθεί όπως πρέπει σε αυτή την περίοδο», είπε.

ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ
Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο για την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας για το θέμα της Κύπρου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Σε δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», ο Αλβάρο ντε Σότο είπε πως βρίσκεται στην Αγκυρα για «διαβουλεύσεις» και τόνισε πως το σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».

Ο ντε Σότο απαντώντας σε ερώτηση αν βρισκόμαστε στη «δεύτερη φάση των συνομιλιών», είπε «νομίζω πως ναι» και υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ περιμένει την οριστική θέση των δύο πλευρών, προκειμένου να καθορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη, ο ειδικός σύμβουλος είπε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως «σκέψη του ΓΓ ήταν να έχει απευθείας συνάντηση με τους δύο ηγέτες, κατά τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά αυτό φαίνεται ότι μάλλον δε θα πραγματοποιηθεί».

«Δε θέλω να το σκεφτώ», είπε ο ντε Σότο απαντώντας στην ερώτηση «τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία» και τόνισε ότι στη συμφωνία που θα κληθούν να υπογράψουν οι δύο πλευρές «θα περιλαμβάνονται όλα τα βασικά στοιχεία, το εδαφικό, το περιουσιακό και προσφυγικό, η ασφάλεια και η διοίκηση».

ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ
Εκδήλωση για το Κυπριακό

Η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών, ο Δήμος Νέας Αρτάκης, σωματεία και φορείς της πόλης, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Κυπριακό και σχέδιο Ανάν», αύριο Παρασκευή, 29/11, στις 7μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Επιμελητηρίου.

Συμμετέχουν: Λευτέρης Βερυβάκης, πρώην υπουργός, Δημήτρης Δήμου, αντιστράτηγος ε.α. - πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Παναγιώτης Ηφαιστος, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ - δημοσιογράφος, Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης ε.τ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ