ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
«Μπορούμε να τους σταματήσουμε»

Κυκλοφόρησε η προκήρυξη για το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη, την ίδια μέρα που στην Κοπεγχάγη θα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε!» Μ' αυτή τη διακήρυξη οι εργαζόμενοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνεται με πρωτοβουλία της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 12 του Δεκέμβρη (στα Προπύλαια, 6.30 μ.μ.) στην Αθήνα ως μια πρώτη απάντηση ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Δηλώνοντας, ταυτόχρονα, την απαίτηση για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη. Το συλλαλητήριο θα αποτελεί, ακόμα, έκφραση αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις που θα εξελίσσονται την ίδια στιγμή στην πόλη της Κοπεγχάγης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκεί.

Οπως σημειώνεται στην προκήρυξη, συνδικάτα, μαζικοί φορείς των ΕΒΕ και της νεολαίας, αγωνιστικές συσπειρώσεις στο λαϊκό κίνημα, ταξικές συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα και αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις είναι αυτοί που παίρνουν την πρωτοβουλία γι' αυτόν τον αγώνα, με στοιχείο που τους ενώνει την «κοινή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται από την ηγεσία της ΝΔ και υπηρετεί τους στόχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.» Στόχος τους να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός μόνιμου σταθερού πόλου λαϊκής αντίστασης, που θα περιλαμβάνει εργάτες, φτωχούς και μεσαίους αγρότες, νεολαία, λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού και που θα αρνούνται την υποταγή στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιδιώκεται το στέριωμα της κοινής δράσης και ο συντονισμός των αγωνιστικών συσπειρώσεων στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στα σχολειά, τα πανεπιστήμια και σε όλες τις πόλεις. Ενώ δηλώνεται ξεκάθαρα το δυνάμωμα της αλληλεγγύης τους στους λαούς και η συμμετοχή τους στις διεθνείς κινητοποιήσεις - όπως στη Γένοβα, τη Σεβίλλη, τη Φλωρεντία, την Πράγα κ.α.


Στο συλλαλητήριο της 12ης Δεκέμβρη καλούνται οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αθήνας να διαδηλώσουν:

  • Ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ. «Απαιτούμε» σημειώνει η ανακοίνωση «καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. ΟΧΙ στις νέες ΝΑΤΟΪΚΕΣ απειλές της Συνόδου της Πράγας. Λέμε ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς».
  • Για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις. ΟΧΙ στα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας και στο «σχέδιο Ανάν» που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση.
  • ΟΧΙ στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ που δρομολογούνται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. «Διεκδικούμε: πλήρη σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών, συντάξεων. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση. Μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ.
  • Για δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Ισα δικαιώματα των μεταναστών. Κατάργηση όλων των αντιτρομοκρατικών νόμων. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνεται ότι μπροστά στην ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται «δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος». Ενώ διαπιστώνεται ότι οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών δυνάμεων είναι οι στυλοβάτες του συστήματος. Ανάμεσα σε αυτές και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπηρετεί τους στόχους της ΕΕ - μέσω και του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε - και θα τους υλοποιήσει, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2003. Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι οι υποστηρικτές της συνδιαλλαγής με την ΕΕ και του δήθεν ανθρώπινου ιμπεριαλισμού έσπειραν ψευδαισθήσεις και εμπόδια στο λαϊκό κίνημα.

Ομως υπάρχει λύση, «μπορούμε να τους σταματήσουμε», κλιμακώνοντας στην Ελλάδα τον αγώνα με τα μηνύματα των μεγάλων εργατικών αγώνων, όπως έγινε στο ασφαλιστικό, τους ναυτεργάτες, τους μαθητές, τους αγρότες, τους αντιπολεμικούς αγώνες. «Στοχεύουμε» τονίζεται στην ανακοίνωση «κατά τη Σύνοδο της ΕΕ το καλοκαίρι του 2003 η πόλη της Θεσσαλονίκης να είναι ελεύθερη για τα λαϊκά στρώματα, τους λαούς, τους μετανάστες και τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα όλου του κόσμου ενάντια στις αντιλαϊκές "ευρωζώνες" των "15", την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Για μια Ελλάδα της δουλιάς, της μόρφωσης, της ειρήνης, της προόδου χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και αντιδημοκρατικούς νόμους, που θα αποφασίζει για τις τύχες της».

  • Συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή, στις 10 Δεκέμβρη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 12 Δεκέμβρη, αποφάσισε χτες το βράδυ η Επιτροπή Πειραιά της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Για την οργάνωση της κινητοποίησης η κίνηση καλεί σε σύσκεψη μαζικών φορέων τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στην αίθουσα του ΕΚ Πειραιά.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Σε Βερολίνο - Παρίσι για να πάρει «γραμμή»

Τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επισκέφτηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας ενόψει της ελληνικής προεδρίας κατά την οποία θα δοθεί άμεση προτεραιότητα για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Με σκοπό «να πάρει τη γραμμή» για το χειρισμό των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων - κυρίως στα εργασιακά όπου και προωθούνται νέες ανατροπές - στην περίοδο της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, επισκέφτηκε το Βερολίνο και το Παρίσι. Τις δύο δηλαδή πρωτεύουσες των κρατών της ΕΕ που, επί της ουσίας, αποφασίζουν για το μέλλον της Ενωσης, με τις άλλες χώρες να ακολουθούν σε ρόλο, με τον ένα ή άλλο τρόπο, κομπάρσου. Ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Χανς Αϊχελ, την Τρίτη το βράδυ, ενώ, χτες, Τετάρτη αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών στο Παρίσι. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και στη Μαδρίτη, καθώς η ισπανική κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο «μεσαίας» περιφερειακής δύναμης στην ευρωζώνη.

Από τις δηλώσεις Χριστοδουλάκη, που έγιναν μετά την τεσσάρων ωρών συνάντηση με τον Χανς Αϊχελ, προκύπτει ότι ένα από τα βασικά θέματα που έχει επιφορτιστεί να προωθήσει η ελληνική προεδρία το α΄ εξάμηνο του 2003 είναι οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην κατεύθυνση που ζητούν τα συνδικάτα των Ευρωπαίων εργοδοτών. Οπως δήλωσε, υπήρξε σε γενικές γραμμές συμφωνία για την προώθηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας», την ενίσχυση, δηλαδή, των πολιτικών «για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας». Φυσικά, πρόκειται για μια πέρα για πέρα ψευδεπίγραφη φράση, πίσω από την οποία υποκρύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις που στηρίζονται σε σταθερή εργασία, αμοιβή, ασφάλιση και σύνταξη και να τις αντικαταστήσουν με σχέσεις-«λάστιχο», προσαρμοσμένες στις ορέξεις του κεφαλαίου. Οι γενικές κατευθύνσεις των ανατροπών αυτών ορίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το καλοκαίρι του 2000. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, στα πλαίσια μάλιστα των αντεργατικών μέτρων που επιχειρεί να προωθήσει η γερμανική κυβέρνηση (υλοποίηση προτάσεων επιτροπής Χαρτς), έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας «δίδυμης τακτικής», που θα αποβλέπει στο συνδυασμό των μέτρων «για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αγορά εργασίας, με την κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειας προκειμένου οι αναγκαίες προσαρμογές στο πεδίο αυτό να μη χτυπήσουν αποκλειστικά τους άνεργους και τους εργαζόμενους». Κοντολογίς προετοιμάζονται για νέες ανατροπές - το έχει ανακοινώσει ο κ. Ρέππας - τις οποίες και επενδύουν με σάλτσες περί ποιότητας και ασφάλειας...

Ο Ελληνας υπουργός, επί της ουσίας, αναγνώρισε τη «νέα ερμηνεία» του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως αυτή υπαγορεύτηκε, με τη δύναμη της ισχύος - όπως ο ίδιος ομολόγησε - από τον γαλλογερμανικό άξονα. Ετσι, αποκάλεσε τη νέα ελαστική ερμηνεία «μαξιλάρι επιείκειας» για τις μεγάλες χώρες, σε αντίθεση με τις μικρές χώρες, οι οποίες, κατά τον υπουργό Οικονομίας, έχουν συμφέρον να τηρούνται οι κανόνες του παιγνιδιού...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ