ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πανεργατική συγκέντρωση

  Ενάντια στα αντεργατικά μέτρα καλούνται να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, την Πέμπτη στις 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο

Την αντίθεσή τους ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, οι οποίοι και καλούνται να συμμετέχουν στην πανεργατική συγκέντρωση, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στα πλαίσια της κινητοποίησης θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι εργαζόμενοι καλούνται από τη Συντονιστική Επιτροπή να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό «παρών».

Σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής τονίζεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ και των κομμάτων της ΟΝΕ, μ' αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας, του πλούτου και των πολυεθνικών για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας 8ωρο ή 7ωρο, την ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, περνάει τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

«Χρησιμοποίησε - σημειώνεται - τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ και κάνει ό,τι μπορεί για να αποπροσανατολίσει και να εκτονώσει την αντίδραση και την αντίσταση των εργαζομένων». Τονίζει δε ότι έντεχνα η κυβερνητική προπαγάνδα και τα ΜΜΕ που ελέγχει η οικονομική ολιγαρχία παρουσιάζουν το πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα σαν μια αναγκαία λύση, σαν μέτρο κατά της ανεργίας.

Επισημαίνεται επίσης πως «διαδίδουν ότι όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη "θα τη γλιτώσουν", με ψέματα - απάτες κρύβουν την τεράστια ανεργία και φτώχεια που φέρνει αυτή η πολιτική, κρύβουν την επιδίωξή του να διαλύσουν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα και να εγκαθιδρύσουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».

Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «περιθώρια για εφησυχασμό ή ανάπαυση δεν υπάρχουν για κανέναν εργαζόμενο ή συνταξιούχο. Η επίθεση αυτή δεν είναι συνηθισμένη ούτε προσωρινή. Στόχος της είναι το ξεζούμισμα και η υποταγή όλων των εργαζομένων από την πλουτοκρατία».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Προειδοποίηση ενάντια σε αποκλεισμούς

Τα μέλη της ΔΑΣ στη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου κάνουν σαφές ότι  πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας στα νέα όργανα

Καθαρή και σαφή απάντηση, σε «κραυγές και ψιθύρους» σχετικά με το πώς και από ποιους θα συγκροτηθεί το νέο προεδρείο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, δίνουν, με κοινή δήλωσή τους, τα τέσσερα εκλεγέντα μέλη της διοίκησης Γ. Λιάγκας, Α. Νάνος, Κ. Παπαδόπουλος και Τ. Τριανταφυλλάκος της ΔΑΣ.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνουν: «Μετά και τη λήξη των αρχαιρεσιών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου και ενόψει της δεύτερης σύγκλισης της διοίκησης σε σώμα για τη συνεδρίαση του Προεδρείου (Εκτελεστική Επιτροπή), ο συνδυασμός της ΔΑΣ οφείλει για άλλη μια φορά να κάνει γνωστή τη θέση της για τους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ". Και η τακτική μας είναι - αλλά και σε όλα τα Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Οργανα σε όλη την Ελλάδα, αυτό ισχύει και έτσι λειτουργούν - να αντιπροσωπεύονται όλες οι παρατάξεις αναλογικά με βάση τις έδρες από τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών.

Λογικές περί "προγραμματικών συμφωνιών", λες και πρόκειται για ίδρυση νέου κόμματος ή εκλογικού συνδυασμού, διαφόρων άλλων σεναρίων περί συναινετικού προεδρείου (πίσω στα παλιά;), που κυκλοφορούν και που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στόχο έχουν να αποκλείσουν το συνδυασμό της ΔΑΣ, το μόνο συνδυασμό που είχε άνοδο και σε ψήφους και σε έδρες. Για τα διάφορα "αλισβερίσια" - "όλοι στο προεδρείο με προϋποθέσεις" - για τη συμμετοχή στο προεδρείο, έτσι όπως ακούγονται και γράφονται, η ΔΑΣ δηλώνει:

- Τα προγράμματα και οι θέσεις των παρατάξεων κρίθηκαν από τους 108 αντιπροσώπους στις εκλογές.

- Στη Διοίκηση εκφράζονται 4 συνδυασμοί. Αυτοί που επικαλούνται "προγραμματική συμφωνία" ας το έκαναν πριν τις εκλογές και ας δημιουργούσαν μια ενιαία παράταξη. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

- Στις Διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων - όπως και στο ΕΚΒ - δεν έχουμε όλοι την ίδια πολιτική άποψη, ούτε ενιαία ιδεολογία για να πούμε ότι η μειοψηφία πρέπει να εφαρμόζει την απόφαση της πλειοψηφίας.

- Οροι για τη ΔΑΣ, σημαίνει δημιουργία προϋποθέσεων για τον συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων για να μην περάσουν όλες οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενωσης, τα σχέδια των Βιομηχάνων. Για το συντονισμό της δράσης όλων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αγροτών, επαγγελματιών, φοιτητών, μαθητών, διανόησης για ν' αποκρουστεί και ν' ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθεί ο κάθε συνδυασμός, η κάθε παράταξη, ο κάθε συνδικαλιστής, όπου κι αν ανήκει. Οι "άλλοι όροι" είναι για "ανώριμους".

- Αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο, Εκτελεστική Επιτροπή, είναι ευθύνη, με την υπεύθυνη στάση των συνδυασμών και σημαίνει: η πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη το γραμματέα, η τρίτη τον αντιπρόεδρο, η τέταρτη τον ταμία, για όλα τ' αξιώματα που προβλέπει το καταστατικό και όλες οι Επιτροπές - έμμισθες και άμισθες - που συμμετέχουν εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις εγκυκλίους των διάφορων οργανισμών. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα"!!!

- Σε αντίθετη περίπτωση αυτές οι ηγεσίες των παρατάξεων, που θα προχωρήσουν σε διαφορετική συγκρότηση του προεδρείου που αλλοιώνει την αντιπροσωπευτικότητα και αναλογικότητα σε όλη την κλίμακα, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες».

Με την ίδια απόφασή τους οι τέσσερις συνδικαλιστές της ΔΑΣ ζητούν να διοργανωθεί Παμβολιώτικη συγκέντρωση την Πέμπτη, 7 Δεκέμβρη, ως πίεση στην κυβέρνηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου και, ταυτόχρονα, για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στο νέο κρατικό, αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων, την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ για την καλύτερη προετοιμασία και επιτυχία των κινητοποιήσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Απεργούν κόντρα στο ξεπούλημα

  Σε μια ακόμη 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι κόντρα στην πολιτική ξεπουλήματος της Διώρυγας

Την τρίτη διαδοχική 48ωρη απεργία ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα της Κορίνθου, με βασικά αιτήματα να μην ξεπουληθεί η Διώρυγα σε ιδιώτες και να συντηρηθούν τα πρανή, ώστε να είναι ασφαλής η εργασία τους.

Τις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει το Σωματείο Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Διώρυγας. Παράλληλα, το Σωματείο Ναυτικών διοργανώνει σήμερα απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Η Διώρυγα παραμένει κλειστή από τις 14 Νοέμβρη, λόγω αποκόλλησης μεγάλου τμήματος πρανούς. Το Σωματείο Ναυτικών έχει ζητήσει έγγραφη βεβαίωση της εταιρίας ότι δε διατρέχουν κίνδυνο οι εργαζόμενοι.

Σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», καλεί τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση «για να εκφράσουν τη ριζική αντίθεση στο ξεπούλημα της Διώρυγας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Οπως σημειώνει συγκεκριμένα «η πολιτική του ξεπουλήματος της Διώρυγας, μας βρίσκει δυναμικά αντίθετους γιατί: Δε θα ωφελήσει την ανάπτυξη της χώρας. Θα σημάνει την απόλυση όλων ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Κανένας ιδιώτης, που λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών του, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Γιατί θα κάνει χρήση όλων των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης (κατάργηση 8ωρου, μερική απασχόληση, ελαστικό ωράριο κλπ). Θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την εργασία και θα υπερεκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους».

Επίσης, τονίζει ότι «η στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της Διώρυγας, η καταδίκη των αντεργατικών μέτρων και του εργοδοτικού - κυβερνητικού αυταρχισμού, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων του νομού. Ο εργατικός κατήφορος της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί. Μπορούμε όλοι μαζί συσπειρωμένοι και ενωμένοι, να τα αντιπαλέψουμε με τον αγώνα μας και να δρομολογήσουμε μια άλλη πολιτική που πραγματικά να είναι προς όφελος των εργαζομένων, χωρίς απολύσεις, χωρίς τρομοκρατία, χωρίς εκβιασμούς και αυταρχισμό».

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και να δώσουν το δυναμικό «παρών» τους στη συγκέντρωση απευθύνει με ανακοίνωση και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας. «Στο νομό μας η κορυφή της επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης αποτελεί η προώθηση της ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Στον αγώνα οι εργαζόμενοι στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Κάλεσμα να συμμετάσχουν καθολικά στη σημερινή απεργία απευθύνει προς τους εργαζόμενους στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων που εργάζονται για την κατασκευή της γέφυρας «Η Διάβαση». Στη σχετική ανακοίνωση το σωματείο αναφέρει ότι όλη η Ελλάδα απεργεί με αποφάσεις Ομοσπονδιών και κλαδικών Σωματείων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις της κυβέρνησης, που καθιερώνει τη μερική απασχόληση, χτυπάει το ασφαλιστικό κ.ά. «Αύριο - σημειώνεται - οι εργαζόμενοι στη γέφυρα θα απαντήσουν σε αυτούς που θέλουν να περάσουν αντεργατικά μέτρα και νόμους, θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους συναδέλφους μας και στο μέλλον της κοινωνίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ