ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO
Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα παίρνει απάντηση από τον ανυποχώρητο αγώνα

Συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η απεργία για μέτρα προστασίας που η εργοδοσία απορρίπτει

Παναττική συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO

Με νέα 24ωρη απεργία, την τρίτη κατά σειρά, από την περασμένη Δευτέρα που έχασαν τον 45χρονο συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή στο εργασιακό γκέτο της COSCO λόγω της έλλειψης ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής τους, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά κλιμακώνουν σήμερα τον αγώνα τους. Διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο.

Στο πλαίσιο της απεργίας, σήμερα στις 5 μ.μ. πραγματοποιείται παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ της COSCO, μετά από κάλεσμα που απηύθυνε χτες το βράδυ το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Την απόφαση για τη σημερινή νέα απεργία την πήραν αργά χτες το βράδυ, με Γενική Συνέλευση που κάλεσε η ΕΝΕΔΕΠ και έγινε επιτόπου μπροστά στα κεντρικά γραφεία της COSCO, στην παγόδα του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβέρη του Πειραιά.

Το κεντρικό αυτό κτίριο της COSCO ήταν το σημείο όπου έφτασε η μεγάλη διαδήλωση που ταρακούνησε χτες απ' άκρη σ' άκρη το κέντρο του Πειραιά και ήταν η εξέλιξη της απεργιακής συγκέντρωσης που έγινε το απόγευμα στην πλατεία Κοραή.

Οι εργαζόμενοι, αν και είχαν ενημερώσει ότι θέλουν συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας στις 7.30 το απόγευμα, όταν έφτασαν στο κτίριο των γραφείων της COSCO βρήκαν τις σιδερόφραχτες πύλες κλεισμένες και ασφαλισμένες ακόμα και με αλυσίδες. Ενας σιδερένιος φράχτης όμως που δεν κατάφερε να εμποδίσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» να αντηχεί, και με τις φράσεις «συνάδελφο εργάτη χάσαμε, όχι ζώο!», σε χρόνο μηδέν ένα μέρος της σιδερένιας πύλης ξηλώθηκε, με τους οργισμένους απεργούς να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, όπου συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνει η συνάντηση.

Οι λιμενεργάτες ξηλώνουν την πύλη για να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας
Οι λιμενεργάτες ξηλώνουν την πύλη για να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας
Η συνάντηση έγινε. Ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε εκ νέου την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αυτών που θα μπορούσαν δηλαδή να εμποδίσουν τον φρικτό θάνατο του συναδέλφου τους, που πριν προλάβει να αντιδράσει πέρασε από πάνω του η γερανογέφυρα και τον έκοψε στη μέση. Μια τραγωδία που απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι για τους εργαζόμενους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Τα τέσσερα αιτήματα των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη απάντηση για την ουσιαστική προστασία τους: Πρώτον, 6άρες πόστες (έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε γερανογέφυρα), δεύτερον, κατάργηση των κόντρα βαρδιών που εξουθενώνουν τους εργάτες, τρίτον, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, και τέταρτον, Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα που ξεκίνησε από τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου. Σπάσαμε την ομερτά των ΜΜΕ για λογαριασμό της εταιρείας, τώρα πια έχει μάθει το πανελλήνιο για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που διέπραξε εδώ μέσα η εργοδοσία. Εκτιμάμε καταστάσεις και προχωράμε στην κλιμάκωση. Εχουμε καθήκον να συνεχίσουμε. Προειδοποιούμε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι αν στείλουν δυνάμεις καταστολής και αγγίξουν απεργό εργάτη, θα βρουν τα κοντέινερ να επιπλέουν στον Αργοσαρωνικό», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ενημερώνοντας τους απεργούς για το αποτέλεσμα της συνάντησης και την απόρριψη των αιτημάτων του σωματείου από την εργοδοσία.

Με μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Με μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Αυτή η άρνηση της εταιρείας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δεν θα μπορούσε να καταγράψει την τεράστια κερδοφορία της, όπως δείχνουν τα οικονομικά της στοιχεία, χωρίς την άγρια εκμετάλλευση των εργατών, χωρίς το ξεζούμισμά τους, χωρίς ακόμα και το αίμα τους.

Το ξεσάλωμα του επιχειρηματικού ομίλου πατάει στους απανωτούς αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, τους οποίους περνάνε για λογαριασμό των «μεγάλων επενδυτών» όπως είναι η COSCO, οι εφοπλιστές, οι μεταφορικές πολυεθνικές εταιρείες κ.o.κ., που λυμαίνονται το λιμάνι και θέλουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για να αναβαθμίσουν τις μπίζνες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2016 μεταβίβασε το 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, ενώ το 2018, επί δικής του διακυβέρνησης, βγήκαν 6 απανωτές καταδικαστικές αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας την τότε πολυήμερη απεργία των εργαζομένων, ακριβώς με τα ίδια αιτήματα, παράνομη και καταχρηστική. Μάλιστα στις 29 Νοέμβρη, δηλαδή σε έναν μήνα από τώρα, έχει οριστεί και νέο δικαστήριο σε βάρος των εργαζομένων και του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ, για την απεργία του 2018!

«Δεν κάνουμε πίσω!»

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά και στη χτεσινή δεύτερη 24ωρη απεργία, δείχνοντας έτσι την αγωνιστική τους διάθεση για συνέχιση του αγώνα. Στο πλευρό τους από τα ξημερώματα στον χώρο μπροστά στα γραφεία της εταιρείας στο ΣΕΜΠΟ, στο Ικόνιο, βρίσκονταν και πάλι πλήθος σωματείων, μαζικών φορέων και εργαζομένων από όλο τον Πειραιά και όχι μόνο, ενώ δύναμη για τη συνέχεια τους δίνει, όπως λένε οι ίδιοι, και η μεγάλη αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από πάρα πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο.

Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Θοδωρή Χιώνη, Λουίζα Ράζου και Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή του Κόμματος.

Η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έγινε το απόγευμα στην πλατεία Κοραή. Εκεί οι απεργοί της COSCO κατέφτασαν με μηχανοκίνητη πορεία. Ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα από τις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο και πέρασαν από Κερατσίνι, Δραπετσώνα, από το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά και τους γύρω δρόμους, κέντρο, Πασαλιμάνι και τελικά πλατεία Κοραή, ξεσηκώνοντας με τα σφυρίγματα των μηχανών και των αυτοκινήτων, τους πάντες στο πόδι. Από όπου πέρασαν πέταξαν αμέτρητα τρικάκια με τη φράση «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO», προκαλώντας τη συμπαράσταση του κόσμου, που την εκδήλωνε με κάθε τρόπο. Χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, τα πεζοδρόμια, τα μαγαζιά, σφυρίγματα διερχόμενων αυτοκινήτων κ.ά. Με τον τρόπο αυτό έδωσαν μια πρώτη απάντηση «στην προσπάθεια της εταιρείας, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ τους να θάψουν ότι εδώ μέσα σκοτώθηκε εργάτης, να καλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Δεν θα τους περάσει», όπως είχε αναφέρει λίγο πριν ξεκινήσει η μηχανοκίνητη πορεία ο Μ. Μπεκρής.

Οταν οι «μηχανοκίνητοι» διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Κοραή, ο κόσμος που ήταν ήδη εκεί συγκεντρωμένος τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα, με κυρίαρχα τα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Θέμα χρόνου ήταν να συμβεί τέτοιο εργοδοτικό έγκλημα

Παίρνοντας τον λόγο στην απεργιακή συγκέντρωση, ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μ. Μπεκρής ανέφερε ότι το εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO ήταν «θέμα χρόνου». Η προαναγγελία του είχε γίνει από τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», τους σακατεμένους εργάτες, την πλήρη έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Σημαντική ήταν η αποκάλυψη που έκανε στη συγκέντρωση ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως το μηχάνημα που έκοψε στα δύο τον συνάδελφό τους είχε «κακή συντήρηση». «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θέλουμε ο Δημήτρης να είναι ο τελευταίος νεκρός», τόνισε.

Χαιρετισμό στη μαζική συγκέντρωση που είχε κατακλύσει ολόκληρη την πλατεία απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Τόνισε ότι «αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της COSCO, που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών». «Η οργή των εργαζομένων είναι και δική μας οργή. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους. Παλεύουμε όλοι μαζί για να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την υπόθεση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας, και έκανε σαφές ότι όσο η δουλειά των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου, δεν είναι για τη δική τους ευημερία, αλλά για τα κέρδη των αφεντικών, κανένας εργαζόμενος δεν θα δουλεύει με ασφάλεια.

Αλληλεγγύη που ξεπερνάει τα σύνορα

Μαζί με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους συνεχίζονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τον δίκαιο αγώνα στηρίζει η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Μεταφορών - Επικοινωνιών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τo Συνδικάτο Μεταφορών Nakliyat-Is Τουρκίας, το Σωματείο εργαζομένων στο Μετρό στη Στοκχόλμη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ