ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
48ωρη απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στα βαπόρια

Συμμετοχή και στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη αποφάσισε χτες η Ομοσπονδία

Αλλος ένας κλάδος προστέθηκε χτες στις απεργιακές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος (βλ. σελ. 11), με τα ναυτεργατικά σωματεία να προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη (από τις 6 π.μ. της Τετάρτης 10 Νοέμβρη έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής 12 Νοέμβρη).

Η διοίκηση της ΠΝΟ, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα λόγω της επιθετικότητας των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, και κάτω από την πίεση από τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών όπως εκφράζονται στα καράβια, αλλά και από τις δράσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 48ωρης απεργίας.

Επιπλέον, έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συμμετοχή των ναυτεργατών στα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη. Την πρόταση δεν ψήφισε η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), η οποία απείχε από την ψηφοφορία.

Οι ναυτεργάτες απεργούν διεκδικώντας:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται.
  • Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων, με ναυτεργάτες με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Ανανέωση πτυχίων - διπλωμάτων και πιστοποιητικών.
  • Κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν. 4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Κατάργηση των νόμων Βρούτση - Κατρούγκαλου, Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν θα επιβάλει η εργοδοσία σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς

Τις εργοδοτικές απειλές και την απαγόρευση σε εργάτρια να γραφτεί στο σωματείο της καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Από την παρέμβαση στο πτηνοσφαγείο
Από την παρέμβαση στο πτηνοσφαγείο
Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του «την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρωτοδίκης κ. Θεοδοσιάδης, με την οποία δεν επιτρέπει σε επί 17 χρόνια εργάτρια της "Πίνδος" να είναι μέλος του σωματείου της». Η προσωρινή διαταγή απορρίπτει αίτηση της εργάτριας Αλίκης Γιώτη, με την οποία αιτούνταν την εγγραφή της στον Σύλλογο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Υπαλλήλων ως εργαζόμενης στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος», μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου και ορίζει την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τον Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η εργάτρια απολύθηκε από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος» το 2013 για την πρωτοπόρα δράση της ενάντια στις μειώσεις μισθών, οι οποίες επιβλήθηκαν εντέλει με τις πλάτες της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που έσπευσε να τη διαγράψει και από το μητρώο μελών του. Ακολούθησε ανάκληση της απόλυσης μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και δικαστική απόφαση. Από το 2017 η συγκεκριμένη εργαζόμενη, πρώην αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, δεν είναι μέλος σε κανένα σωματείο και ενώ έχει κάνει αλλεπάλληλες αιτήσεις εδώ και τρία χρόνια να γραφτεί στη συνδικαλιστική οργάνωση του χώρου που εργάζεται, η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων τής το αρνείται, γιατί έχει διαφορετική άποψη από αυτή. Είναι ακόμη ένα χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τη βούλα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη διοίκηση του σωματείου επειδή εχθρεύεται την ανάγκη οργάνωσης των εργατών για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, κρίνει ότι δεν πρέπει να είναι μέλος του η εργάτρια, ότι δεν πρέπει να συμμετέχει στην εκλoγοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου, δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι», καλώντας όλους τους φορείς να μην επιτρέψουν τη νομιμοποίηση τέτοιων ενεργειών.

Παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

Σε συνέχεια των παραπάνω, χτες το πρωί κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» για ενημέρωση των εργατών, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Εξαρχο. Η διεύθυνση ωστόσο του εργοστασίου απαγόρευσε την είσοδο των συνδικαλιστών στον χώρο εργασίας, παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας. Η συνέχεια δόθηκε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με τον διευθυντή του εργοστασίου να απειλεί με μήνυση τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του, που όμως δεν έπραξε κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων συνδικαλιστών.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι η προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς δεν θα περάσει και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, να δώσουν μαχητικό «παρών» στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, να ορθώσουν ανάστημα στις απολύσεις, στα δεκάωρα και τους μισθούς πείνας.

ΧΑΝΙΑ
Με ασφαλιστικά μέτρα προσπαθεί η εργοδοσία να τρομοκρατήσει τα σωματεία

Με ασφαλιστικά μέτρα προσπαθεί να τρομοκρατήσει η εργοδοσία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας τα σωματεία και τους φορείς των Χανίων που καταγγέλλουν την απόλυση εργαζόμενης ξενοδοχοϋπαλλήλου και διεκδικούν την επαναπρόσληψή της. Γι' αυτό άλλωστε σωματεία και φορείς της πόλης καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 11.30 π.μ. στα δικαστήρια, όπου είναι προγραμματισμένο να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Πρόκειται για την περίπτωση της εργαζόμενης καμαριέρας σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Πλατανιά Χανίων, η οποία απολύθηκε εκδικητικά, όπως έχουν καταγγείλει τα σωματεία, «επειδή ζήτησε να δουλεύει με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και να πληρώνεται υπερωρίες». Η εργαζόμενη είχε απολυθεί στις αρχές Αυγούστου, απόλυση την οποία η εργοδοσία είχε δηλώσει ως «οικειοθελή αποχώρηση». Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη δουλειά στις 15/9, με Προσωρινή Διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων. Μια μέρα αργότερα, στις 16/9, η εταιρεία προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασής της. Σωματεία και φορείς των Χανίων προχώρησαν πρόσφατα σε νέα κινητοποίηση στην Ενωση Ξενοδόχων, ενώ η συνέχεια δόθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον τους η επιχείρηση.

«Πριν καλά καλά κλείσει βδομάδα από την κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργάνωσαν τα σωματεία μας στην απολυμένη συναδέλφισσα καμαριέρα από γνωστό ξενοδοχείο των Χανίων, η μεγαλοεργοδοσία μάς επιβεβαίωσε περίτρανα!», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Επισιτισμού, Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, Μισθωτών Τεχνικών (παράρτημα Χανίων), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (παράρτημα Χανίων) και ο Σύλλογος Γυναικών ν. Χανίων. «Δεν φτάνει που απέλυσε όχι μία αλλά δύο φορές την συναδέλφισσα», σχολιάζουν, τώρα η εργοδοσία «απαιτεί να μην κατονομάζουμε το ξενοδοχείο» και «να σταματήσουν ουσιαστικά οι κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη, απειλώντας με το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ για κάθε φορά που θα συμβαίνει το αντίθετο». Σημειωτέον, τα ασφαλιστικά μέτρα της εργοδοσίας αφορούν εκτός από τα σωματεία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικής εμβέλειας.

Στο κείμενο των ασφαλιστικών μέτρων η εργοδοσία δεν διστάζει να αναφερθεί ακόμα και στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή μετά από Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ. Με τη φόρα που έχει πάρει, δεν αρκείται στην αξίωση να τρομοκρατήσει τα σωματεία και να λογοκρίνει ΜΜΕ, αλλά θέλει ακόμα και να κλείσει το στόμα βουλευτών. Ετσι, φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι «κατασυκοφαντείται βάναυσα ακόμα και στα βουλευτικά έδρανα, με τους υπαίτιους να κρύβονται κάτω από τη βουλευτική ασυλία»!

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία και απαιτούν την απόσυρση κάθε δίωξης στα σωματεία και στον Τύπο, καθώς και την επαναπρόσληψη της καμαριέρας. Καλούν το Εργατικό Κέντρο Χανίων, τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, τις Ενώσεις και τα Σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, κάθε φορέα της πόλης να καταδικάσουν την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τη λογοκρισία του Τύπου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Συγκροτήθηκε σε Σώμα η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες και τη σχετική πρόσκληση του πλειοψηφούντος συμβούλου, Δημήτρη Αγγελόπουλου.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ήταν παρόντα όλα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ (17) και μετά από μυστική ψηφοφορία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό και τον νόμο, προέκυψαν κατά πλειοψηφία τα εξής:

Πρόεδρος: Μαρμούτας Δημήτριος

Αναπληρωτής πρόεδρος: Παναγοπούλου Παναγιώτα

Γενικός Γραμματέας: Αγγελόπουλος Δημήτρης

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Διαμαντόπουλος Νικόλαος

Οργανωτικός Γραμματέας: Παρίσης Σωτήρης

Ταμίας: Βασιλείου Βασίλης

Εφορος: Παναγογιαννοπούλου Χριστίνα

Μέλη: Λαβράνος Στέφανος, Παπασημακόπουλος Βασίλης, Πελεκούδα Αννα, Σταθόπουλος Γεώργιος, Τριάντης Ανέστης, Αγγελόπουλος Γεώργιος, Κομπλίτσης Φώτιος, Φωτόπουλος Ηλίας, Αλίχου Βασιλική, Παπασπυρόπουλος Γεώργιος.

  • Διόρθωση: Στο φύλλο της εφημερίδας μας, της Τρίτης 26/10, στη σελ. 28 και το ρεπορτάζ που αφορούσε τις αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, εκ παραδρομής γράφτηκε ότι οι ψήφοι της ΔΑΣ ήταν 72 ενώ το σωστό είναι 70.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Προετοιμάζεται για την απεργία και το συλλαλητήριο

Σε νέα ημερομηνία, εντός των επόμενων ημερών, που θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, θα οριστεί επαναληπτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, λόγω μη απαρτίας χτες, ενώ προχωρούν και οι προετοιμασίες για την απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη.

Με την κυβέρνηση να βάζει στην τελική ευθεία τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς για τη διάλυση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους αποτελούν τη βασική «εκκρεμότητα» και η απόλυσή τους προϋπόθεση για κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους. Ανάμεσα στους δεκάδες εργαζόμενους που προσήλθαν για τη χτεσινή Γενική Συνέλευση, διάχυτη ήταν η αγωνία για τις εξελίξεις και το μέλλον τους, ενώ έντονη ήταν η διάθεση για συνέχιση του αγώνα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Οπως σημείωναν, το εργοστάσιο έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Παράλληλα, εργοστάσιο και μεταλλεία υπολειτουργούν, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό πλήρους εγκατάλειψης, για το οποίο την ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και οι σχεδιασμοί της για διάλυση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ