ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επισκόπηση των διμερών μπίζνες στο φόντο ανταγωνισμών

Eurokinissi

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ενώ τις επόμενες μέρες θα βρεθεί και σε Σερβία, Αλβανία και Ιταλία, μετά από προσκλήσεις των αντίστοιχων ομολόγων του.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη διάρκεια της συνάντησης «πραγματοποιήθηκε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και διεθνών ζητημάτων» και εξετάστηκαν «οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping».

Στη συνέχεια ο Γι μετέβη στο ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια, με ατζέντα τις διμερείς σχέσεις σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η οικονομία, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Στις κοινές τους δηλώσεις, κατόπιν, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε για τη «σημασία» που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν για «την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, για τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος - Κίνας».

Αναφερόμενος και στην κύρωση από τη Βουλή, πριν από λίγες μέρες, της συμφωνίας μεταβίβασης του 16% του ΟΛΠ στην «COSCO Shipping», ο Ν. Δένδιας είπε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει «σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη, ενεργειακό κόμβο, με την κατασκευή, μάλιστα, και του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετήριων αγωγών».

Παραπέρα, ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του «για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτήν», υπογραμμίζοντας ότι «η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου μέσω της περιοχής μας, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά». Επεσήμανε δε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην UNCLOS και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ως βάση διαπραγματεύσεων και διευθετήσεων.

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ν. Δένδιας στη συνάντησή του με τον Γι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τονίζοντας τη «σημασία που η Ελλάδα, ως ναυτική χώρα, αποδίδει στο σημείο αυτό, και ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γι απάντησε ότι η κινεζική νομοθεσία είναι συμβατή και σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Ν. Δένδιας άφησε και αιχμές κατά της Τουρκίας, στηλιτεύοντας την προσπάθειά της «να προσεταιριστεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο (...) επιχειρώντας ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», ενώ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, θύμισε ότι «η Ελλάδα στο παρελθόν είχε φανεί χρήσιμη στην Κίνα με την εκκένωση 13.000 Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011 και το 2014, στο πλαίσιο λιβυκών κρίσεων».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Γι για τη στάση της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα ζητήματα του Κυπριακού, «στις προσπάθειες επίλυσής του (...) εντός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων».

Εμβάθυνση συνεργασίας «χωρίς την εμπλοκή τρίτων» ζητάει η Κίνα

«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε και να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα, σεβόμενοι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γι, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνδεσιμότητα με την Ευρώπη. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το εμβληματικό έργο της κοινής οικοδόμησης μιας ζώνης».

Αποκαλώντας δε την εν λόγω επένδυση «αφετηρία της ταχείας γραμμής ξηράς - θάλασσας Κίνας - Ευρώπης (...) μελλοντικό κόμβο της τρίτης μεγάλης εμπορικής οδού Κίνας - Ευρώπης», συμπλήρωσε πως «η σινο-ελληνική συνεργασία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων».

Να σημειωθούν και τα όσα είπε ο Γι σε συνέντευξή του στα «Νέα», στέλνοντας σειρά μηνυμάτων: Τόνισε ότι «παραδοσιακά η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Η Κίνα είναι αντίστοιχα μια μεγάλη παραγωγική και εμπορική δύναμη. Και οι δύο χώρες στηρίζουν τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και αφοσιώνονται ενεργά στην οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, με την ανάπτυξη της ναυτιλιακής τους συνεργασίας να προσφέρει εκ φύσεως πολλά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, ιστορικά τις σχέσεις Κίνας και Ελλάδας δεν σκίασαν ποτέ αντιπαλότητες και γεωστρατηγικές συγκρούσεις, γεγονός που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια καλή ατμόσφαιρα συνεργασίας».

Για τη δε επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ξεκαθάρισε ότι «με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ μπήκαν τα θεμέλια για την κατοπινή επιχειρηματική ανάπτυξη του λιμένα» και διαβεβαίωσε πως «η κινεζική πλευρά θα επιταχύνει την επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και άλλα σημαντικά έργα (...) έτσι ώστε να καταστεί ένα κορυφαίο λιμάνι διεθνούς κλάσης, στο οποίο θα συγκλίνει η διαφοροποιημένη ανάπτυξη διά ξηράς και θαλάσσης». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο πλευρές θα συνδυάσουν τις επιτυχίες τους αυτές, θα ενισχύσουν τον ρόλο του Πειραιά στην Ταχεία Γραμμή Ξηράς - Θάλασσας Κίνας και Ευρώπης και την εμπορική ανάπτυξη των Βαλκανίων».

«Παρών» δήλωσε και για τις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ως μεγάλη χώρα με υπευθυνότητα, η Κίνα αποτελούσε ανέκαθεν μια δύναμη που αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ειρήνη και που πάντα υποστηρίζει τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών και ιδιαίτερα των δύσκολων και "εύφλεκτων" ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων». «Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εξέφρασαν πρόσφατα τη θέλησή τους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Βάζοντας τις εξελίξεις αυτές στο ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως εκφράζονται μέσα και από τη συμφωνία AUKUS, τόνισε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, που θα υπονομεύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και στη ναυτιλία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει σύσσωμη να εκφράσει τις αμφιβολίες και την εναντίωσή της στο ζήτημα αυτό».

Εστειλε άλλωστε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει τους φίλους του, αλλά δεν μπορεί να αναμειγνύεται στους κύκλους τρίτων, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να ανέχεται την ανάμειξη τρίτων στον δικό του φιλικό κύκλο», σημειώνοντας με νόημα πως Ελλάδα και Κίνα έχουν «την ικανότητα να αναπτύξουν ανεξάρτητα τις διμερείς σχέσεις τους, χωρίς την εμπλοκή τρίτων»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την επίσκεψη Γι ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ έσπευσε με ανάρτησή του να αναπαράγει «αναλύσεις» για το πώς η κινεζική επένδυση στο λιμάνι «ενέτεινε την ανησυχία στην ΕΕ για την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στις ευρωπαϊκές υποδομές, και συνάντησε ένα κύμα αντιδράσεων για περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες και τις ανεκπλήρωτες κινεζικές υποσχέσεις».

Ετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν

Σάλιβαν - Καλίν συζήτησαν για τη «διατήρηση εποικοδομητικών δεσμών»

Συνάντηση στη Γλασκόβη, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινάει την Κυριακή, θα έχουν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, με φόντο την όξυνση του αμερικανοτουρκικού παζαριού σε μια σειρά πεδία.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί και στο θέμα των «F-35», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως «πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο αποπληρωμής» και πως «είτε ισχύει είτε όχι, θα το μάθουμε. Θα είναι καλό να συζητήσουμε για αυτό σε ανώτατο επίπεδο».

Ενόψει της συνάντησης, χτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το ζήτημα των «F-35» και «F-16», τις εξελίξεις και τη συνεργασία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, τις εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ελλάδα, γενικά Ανατολική Μεσόγειο, και άλλες περιφερειακές εξελίξεις. «Ακόμα, συμφώνησαν στη σημασία του συνεχιζόμενου διαλόγου για τη διαχείριση των διαφωνιών και τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, ομάδα μελών του Κογκρέσου με επικεφαλής την Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν και στον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για αγορά και εκσυγχρονισμό «F-16». Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον μία συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας "S-400", δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε την εθνική μας ασφάλεια σε κίνδυνο στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος». Προσθέτουν δε ότι όσο ο Ερντογάν «προωθεί το επεκτατικό σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου», καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να ενεργήσει «προς το εθνικό συμφέρον μας και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενοι να ενισχύσετε το γερασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας».

Στην Αθήνα η Μέρκελ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο, Παρασκευή, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, για επίσκεψη εργασίας. Στις 10.30 π.μ. θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, και αμέσως μετά, στις 11 π.μ. με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ