ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις του Πεκίνου για «σεισμικούς κινδύνους» από το «χαρτί Ταϊβάν»

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκαλούν οι ολοένα και πυκνότερες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη διεθνή «αναβάθμιση» της Ταϊβάν (ουσιαστικά για την ντε φάκτο διεθνή αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους μέσα από τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς), με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σχετική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στην οποία αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός της Ταϊβάν από συναντήσεις του ΟΗΕ «υπονομεύει το σημαντικό έργο του Οργανισμού και των οργάνων του».

Χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, υποστήριξε ότι η αμερικανική δήλωση «παραβιάζει σοβαρά την αρχή της "μίας Κίνας", τους όρους των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας - ΗΠΑ» (παλιότερων διμερών συμφωνιών για την Ταϊβάν) αλλά και τους «βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις». Αναφέρθηκε σε γεγονότα που «δίνουν συνέχεια σε εξελίξεις στην κατεύθυνση της απόσχισης με την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"» και τα οποία «αποτελούν τη μεγαλύτερη αληθινή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», καταλήγοντας ότι «αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παίζουν το "χαρτί Ταϊβάν", αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα σεισμικούς κινδύνους στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, υπονομεύοντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά και βλάπτοντας ιδιαίτερα τα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες «αναβάθμισης» της Ταϊβάν διευρύνονται. Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψη αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Γάλλο Ρ. Γκλούκσμαν, ενάντια στον οποίο το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο των αντεγκλήσεων Κίνας - Δύσης για τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάνγκ κ.λπ.

Αντιδρώντας στην επίσκεψη, η κινεζική αντιπροσωπεία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι «η αρχή της "μίας Κίνας" αποτελεί αρχή ενιαία αναγνωρισμένη στις διεθνείς σχέσεις» και προειδοποίησε πως η επίσκεψη «θα υπονομεύσει την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα και στις επαφές που θα έχει στην Ευρώπη ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, ο οποίος αναμένεται στην Πράγα μετά από πρόσκληση της τσεχικής Γερουσίας - ο πρόεδρος της οποίας, εξάλλου, πέρυσι είχε επισκεφτεί κι αυτός την Ταϊπέι. Μίλησε για «κακόβουλες, προκλητικές ενέργειες (...) της Γερουσίας και ορισμένων στην Τσεχία» και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε με όλες τις απαραίτητες και νόμιμες αντιδράσεις». Δήλωσε ακόμα ο Λιζιάν πως «οι αρχές της Ταϊβάν πρέπει να έχουν κατά νου ότι η αναζήτηση της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" με εξωτερική στήριξη είναι καταδικασμένη να αποτύχει (...) Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηττηθεί η συνωμοσία για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"».

Πάντως η εκπρόσωπος του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, Τζοάν Ου, είπε ότι ο Γου θα βρεθεί και στη Σλοβακία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει (μάλλον διαδικτυακά) και σε συνάντηση που θα γίνει στη Ρώμη με πρωτοβουλία της λεγόμενης «Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα», ενός ακόμα πολυμερούς σχήματος που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού Δύσης - Κίνας. Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα αναζητήσουμε πιο ενεργά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Απανωτές σύνοδοι διακρατικών σχημάτων στην Ασία

Στο μεταξύ, οι ανταγωνισμοί σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό παραμένουν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες και με τις απανωτές Συνόδους διακρατικών σχημάτων, όπως με τη Σύνοδο για την Ανατολική Ασία, όπου συμμετέχουν συνολικά 18 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Επίσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) συνεχίζονται μια σειρά χωριστές συναντήσεις των 10 μελών της Ενωσης (υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη φορά η συνάντηση έγινε χωρίς εκπροσώπηση της χούντας της Μιανμάρ) με άλλες δυνάμεις (από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα μέχρι τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία). Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η είδηση ότι ASEAN και Αυστραλία συγκρότησαν «Στρατηγική Εταιρική Σχέση».

Από τη μεριά της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που εκπροσώπησε το Πεκίνο στη συνάντηση ASEAN - Κίνας, τόνισε ότι «πρέπει να βαθύνουμε την οικονομική ολοκλήρωση. Να ενισχύσουμε τη δουλειά για τη Regional Comprehensive Economic Partnership» (Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση - δημιουργήθηκε επίσημα τον περσινό Νοέμβρη) και ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημα μια κοινή μελέτη βιωσιμότητας ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν και άλλοι τομείς να ενταχθούν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας - ASEAN».

Να καταγραφεί τέλος ότι κατά την προχτεσινή του συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ζήτησε από το Πεκίνο - σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας - μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στην εξισορρόπηση της εμπορικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, ειδικά όσον αφορά τους όρους πρόσβασης της κάθε πλευράς στην αγορά της άλλης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνουν τις παρεμβάσεις Κίνα και χώρες της περιοχής

Στην Τεχεράνη έγινε η 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην ιρανική πρωτεύουσα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην ιρανική πρωτεύουσα
Την εντεινόμενη προσπάθεια της Κίνας, του Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής να ενισχύσουν τον ρόλο τους στο Αφγανιστάν και γενικά στην Κεντρική Ασία επιβεβαίωσε χτες η 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, η οποία έγινε στην Τεχεράνη. Η 1η συνάντηση (με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Κίνας, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ιράν) είχε γίνει διαδικτυακά τον Σεπτέμβρη, σε μια πρωτοβουλία που τυπικά ξεκίνησε το Ισλαμαμπάντ.

Ανοίγοντας τη συνάντηση ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσέιν Αμίρ - Αμπντολαχιάν, εξέφρασε την προσδοκία ότι θα διασαφηνιστούν η πραγματικότητα που επικρατεί στο ίδιο το Αφγανιστάν και οι προσδοκίες των χωρών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε αυτό. Παρουσιάζοντας την πρόταση του Ιράν για εξεύρεση λύσης στην «αφγανική κρίση», σημείωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA - την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης μέσα από ενδοαφγανικό διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς, που θα εκπροσωπεί αποτελεσματικά και βιώσιμα όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Αφγανιστάν. Πρότεινε μεταξύ άλλων οι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας για ζητήματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς επίσης να διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ για να γίνει διάλογος μεταξύ των διαφορετικών αφγανικών πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων και μετά να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Συμμετέχοντας διαδικτυακά στη συνάντηση, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι - ο οποίος στις αρχές της βδομάδας συνάντησε στο Κατάρ πολυμελή αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν - υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν «είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον κόσμο» και ανακοίνωσε πως «η Κίνα θα φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση γειτόνων του Αφγανιστάν την κατάλληλη στιγμή». Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν τόνισε ότι το Πεκίνο «πιστεύει πως οι Αφγανοί Ταλιμπάν θα κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από την ETIM (σ.σ. αυτονομιστική ισλαμιστική οργάνωση που δρα στα σύνορα Αφγανιστάν - Κίνας) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και πως θα λάβουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αποφασιστική εξουδετέρωσή τους». Αναφερόμενος στη συνάντηση Γουάνγκ - Ταλιμπάν στην Ντόχα, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία διμερούς μηχανισμού διασύνδεσης «για να συζητηθούν εκατέρωθεν επισκέψεις το επόμενο διάστημα».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη συνάντηση των «6» έστειλε επίσης ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, καλώντας «τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν τη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που σκοπεύουν να μετακινηθούν εκεί μετά την αποχώρησή τους από το έδαφος του Αφγανιστάν». Ανάμεσα σε άλλα ο Λαβρόφ είπε ότι για τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες «το Αφγανιστάν διαχρονικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα βολικό εργαλείο για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καθώς οι ΗΠΑ κρατούν πάντα ψηλά το «χαρτί» της «τρομοκρατίας», ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Κόλιν Καλ κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως μέσα σε 6 μήνες το «Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες ώστε να επιτεθεί στις HΠΑ από το Αφγανιστάν, εκφράζοντας προβληματισμό για το αν οι Ταλιμπάν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη οργάνωση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αν στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών την Κυριακή 31/10 το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) «χάσει» τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Μιλώντας στο δίκτυο «Sitel», πάντως, τάχθηκε κατά της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, καθώς, όπως σημείωσε, η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της θητεία 2,5 χρόνων και ανεξαρτήτως αποτελέσματος πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διά βοής ενέκρινε χτες η Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας τον διορισμό νέων πρέσβεων των ΗΠΑ σε Τουρκία, Νέα Ζηλανδία και Αυστρία και τον διορισμό νέας εκπροσώπου στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ αναλαμβάνει νέος πρέσβης στην Τουρκία, ο Δημοκρατικός πρώην γερουσιαστής Τομ Γιούνταλ νέος πρέσβης στη Νέα Ζηλανδία και η Βικτόρια Ρέτζι Κένεντι, δικηγόρος και χήρα του εκλιπόντος Δημοκρατικού γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, γίνεται η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αυστρία. Η χήρα του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν, Σίντι Χένζλι Μακέιν, αναλαμβάνει νέα αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ξεκίνησε χτες σε εφετείο του Λονδίνου η εξέταση της νέας προσφυγής των ΗΠΑ με στόχο την έκδοση του ιδρυτή της ιστοσελίδας «WikiLeaks», Τζ. Ασάνζ, με τους Αμερικανούς να προσφέρουν ως επιπρόσθετο «αντάλλαγμα» την έκτιση της όποιας ποινής τού επιβάλει αμερικανικό δικαστήριο σε φυλακές της Αυστραλίας. Εφόσον η έφεση των ΗΠΑ απορριφθεί, η Ουάσιγκτον θα μπορεί να προσφύγει μόνο στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Γαλλία κατηγόρησε την οικογένεια του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο ότι βρίσκεται πίσω από τη «διακίνηση ανθρώπων» που «οργανώνεται ενσυνείδητα» προς την ΕΕ, μέσω Τουρκίας και Ντουμπάι, «μαζί με τρίτες χώρες και, σε κάθε περίπτωση, με εμπορικές πτήσεις και οργανωμένα κυκλώματα», ισχυρίστηκε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλ. Μπον. Ανέφερε επίσης ότι μετανάστες μεταφέρονται και από το Ιράκ με απευθείας πτήσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά έμειναν χτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις ΗΠΑ, που πλήττονται από μια έντονη καταιγίδα. Στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, που επλήγη περισσότερο, 466.000 νοικοκυριά βρίσκονταν βυθισμένα στο σκοτάδι για ώρες, ενώ και στην Πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ 91.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν την κατάσταση «επικίνδυνη» και προειδοποίησαν για «ριπές ανέμων τύπου τυφώνα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ