ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για ένα πιο ισχυρό Συνδικάτο - οργανωτή του αγώνα

Συζήτηση με τον Σπύρο Κωνσταντά για τις αρχαιρεσίες που ξεκινούν στις 2 Νοέμβρη

INTIME NEWS

Στις 2 Νοέμβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ολοκληρώνονται στις 19 Νοέμβρη. Παράλληλα, το Συνδικάτο δίνει τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της κοινής αγωνιστικής δράσης με άλλα συνδικάτα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, κόντρα στην αντεργατική πολιτική και το νομικό οπλοστάσιο που τσακίζει τους εργαζόμενους, όπως ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη.

Ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή τις αρχαιρεσίες συζήτησε με τον πρόεδρο Σπύρο Κωνσταντά, για τη δράση του Συνδικάτου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, για τη σημασία της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και στη ζωή του Σωματείου, αλλά και για τη μάχη που δίνουν για το ανθυγιεινό επίδομα, ενάντια στους σχεδιασμούς για περικοπές στα ΒΑΕ κ.ο.κ.

* * *

-- Διαχρονικά χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δουλεύουν με κάθε λογής μορφές προσωρινής απασχόλησης. Τι εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση;

-- Οι ελαστικές μορφές εργασίας πρώτα μπήκαν στους δήμους και μετά γενικεύθηκαν. Είναι μια από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, που ουσιαστικά έβαλαν πλάτη για την εισαγωγή και εξάπλωσή τους.

Σήμερα στους δήμους έχουμε πάνω από 5 μορφές ελαστικής μορφής εργασίας. Συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ, 4μηνες και 2μηνες συμβάσεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ, συμβάσεις έργου, 11μηνες και 12μηνες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ, συνάδελφοι με ημιαπασχόληση, μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» και «ένα έτος συν ένα». Ακόμα, έχουμε κατά καιρούς, σε λίγους δήμους, «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

Σκοπός των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών είναι η παραπέρα μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους, η απαξίωση των υπηρεσιών ώστε πιο εύκολα να μπουν εργολάβοι. Είναι το τσάκισμα κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, οι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς δουλεύουν για 12 και 13 χρόνια και κάθε Σεπτέμβρη ζουν την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης και ουσιαστικά κάθε Σεπτέμβρη είναι «νέοι» συνάδελφοι.

Εδώ έρχεται το Συνδικάτο, για να ενώσει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να οργανώσει τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα. Η πείρα του Συνδικάτου δείχνει ότι μέσα σε αυτόν τον δύσκολο, σκληρό αγώνα μπορούμε οι εργαζόμενοι να βλέπουμε άσπρη μέρα. Να θυμίσουμε ότι κάτω από σκληρούς αγώνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προκήρυξη 8.166 θέσεων στην καθαριότητα, τη γνωστή 3Κ. Οτι με τον ενιαίο μας αγώνα έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» ένα μέρος ίσων δικαιωμάτων με το υπόλοιπο προσωπικό κ.ά.

-- Βασικό κριτήριο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης είναι το κριτήριο κόστους - οφέλους. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της λειτουργίας;

-- Τα ανταποδοτικά, τα κάθε είδους αντίτιμα και ο στόχος της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων, που υλοποιείται μέσα από τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών, όπου οι εργαζόμενοι, οι υποδομές και τα αναγκαία για τη λειτουργία των υπηρεσιών υλικά βρίσκονται σε διαρκή έλλειψη, μετριούνται με το ζύγι του κόστους.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συνεχώς διευρύνονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ήδη κυρίαρχες. Οι εργαζόμενοι ζουν με το άγχος ότι αύριο δεν θα έχουν δουλειά, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, είναι χαρακτηριστικό ότι οι έγκυες και μωρομάνες συναδέλφισσες με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν έχουν δικαίωμα ούτε στις άδειες του ιδιωτικού ούτε του δημόσιου τομέα.

Οι μόνιμοι συνάδελφοι μεγαλώνουν ηλικιακά και έρχονται αντιμέτωποι με διαστήματα έντονης εντατικοποίησης της εργασίας, στα κενά διαστήματα που όλο και αυξάνονται, όταν οι συμβασιούχοι απολύονται και δεν έχουν ακόμα γίνει νέες προσλήψεις. Την ίδια στιγμή, υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται από σταθερά πρόσωπα, π.χ. παιδαγωγοί βρεφονηπιακών σταθμών, είναι σε καθεστώς συνεχών αλλαγών προσωπικού.

Οι δημότες καλούνται να πληρώσουν δύο και τρεις φορές υπηρεσίες όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που τελικά είναι και υποβαθμισμένες. Συνολικά η κυρίαρχη πολιτική της λειτουργίας των δήμων ως επιχειρήσεων στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων όσο και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών υλοποιείται μεθοδικά από όλες τις κυβερνήσεις.

--- Ενα από τα ζητήματα που ιεραρχεί το Συνδικάτο είναι αυτό του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και ποια τα δικά σας αιτήματα;

-- Διακαής πόθος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να το υλοποιήσουν. Είναι και αυτό κατεύθυνση της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ έχουν δεσμευτεί ότι θα βγάλουν εκτός επιδόματος των 32% των ειδικοτήτων που σήμερα το δικαιούνται. Αν συμβεί αυτό ανοίγει ο δρόμος για απένταξη ειδικοτήτων από το καθεστώς των ΒΑΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση μέσων προστασίας κ.ά.

Για εμάς το επίδομα αποτελεί το ελάχιστο αντιστάθμισμα στον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι. Να θυμίσω ότι ο κλάδος μας μετράει την τελευταία οκταετία πάνω από 50 νεκρούς, εκατοντάδες σακατεμένους και δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι συνάδελφοι με επαγγελματικές ασθένειες που δεν καταγράφονται.

Η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών έχει παραδώσει το πόρισμα στην κυβέρνηση και τα σενάρια είναι πολλά. Πληροφορίες λένε ότι η κατάσταση «σαλαμοποιείται». «Ανεβάζουν» κάποιες ειδικότητες για να μην έχουν αντιδράσεις και άλλες τις «κατεβάζουν». Οπως και να έχει, δεν θα δεχτούμε καμιά μείωση στο επίδομα, αλλά και καμιά απένταξη ειδικότητας από το συγκεκριμένο καθεστώς. Εμείς απαιτούμε να εισαχθούν και άλλες ειδικότητες στο καθεστώς των ΒΑΕ.

-- Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ΟΤΑ να προωθούν τη δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τους δημότες;

-- Το ζήτημα των λεγομένων Αναπτυξιακών Οργανισμών έρχεται από την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι θυμόμαστε τα λεγόμενα «αναπτυξιακά συνέδρια». Για τις δημοτικές αρχές και για τις Περιφέρειες αποτελούν ένα ακόμα όπλο για την καταβαράθρωση των υπηρεσιών και την είσοδο περισσότερων ιδιωτών στους δήμους, την εκχώρηση σε εργολαβίες βασικών ή ακόμα και όλων των υπηρεσιών των δήμων, με εξαίρεση το Ληξιαρχείο και το Πρωτόκολλο. Μέσα από τις συγκεκριμένες εταιρείες θα αξιοποιούνται όλα τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον θα χτυπηθούν δικαιώματα των συναδέλφων που θα δουλεύουν σε αυτές, όπως ο μισθός, το ωράριο κ.λπ. Θα δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής σε αορίστου χρόνου. Και με τη λύση της συνεργασίας της εταιρείας με τον δήμο θα απολύονται.

Μέσα από αυτές τις εταιρείες οι δήμαρχοι επιδιώκουν να στήσουν έναν «δήμο» πλάι στο δήμο, με δική του διοικητική ιεραρχία. Μια εταιρία που δεν θα ελέγχεται ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά από το Διοικητικό Συμβούλιό της. Και αυτές οι εταιρείες στηρίζονται από όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια που στοιχίζονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

-- Πώς εκφράζεται στην Τοπική Διοίκηση η προσπάθεια να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση;

-- Ως εργαζόμενοι στους δήμους και το υπόλοιπο Δημόσιο, έχουμε πείρα από επιτάξεις, υποχρεωτικές υπηρεσίες, δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια σε νόμο του κράτους, γνωρίζουμε καλά πως ο εργοδότης μας, το κράτος δηλαδή, όταν το θελήσει περιστέλλει συνολικά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα π.χ. με την επιβολή «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, στην πράξη θα επιδιωχθεί να καταργηθεί συνολικά στον κλάδο μας το δικαίωμα της απεργίας. Κι αυτό γιατί, στους δήμους για να βγει ένα όχημα έξω θα πρέπει ταυτόχρονα να δουλεύουν και μια σειρά επιπλέον υπηρεσίες. Αν πούμε, υποθετικά, ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο, για εμάς δεν υπάρχει απεργία.

Το Συνδικάτο με απόφαση Γενικής Συνέλευσής του δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο. Ούτε στοιχεία, ούτε μητρώα, ούτε τα οικονομικά του θα παραδώσει στο ΓΕΜΗΣΟΕ, ούτε θα προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού του και βέβαια σε κάθε απεργία τα μέλη του θα βρίσκονται από τα ξημερώματα στις πύλες των αμαξοστασίων και σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να ενημερώνει και να κουβεντιάζει με τους συναδέλφους.

-- Το Συνδικάτο συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και συμμετείχε στη μεγάλη σύσκεψη του Σπόρτιγκ, μαζί με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συντονίζουν τη δράση τους, με σταθμό το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη. Πώς υπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό το Συνδικάτο;

-- Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κεντρικό σύνθημα να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ, για το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για να καταβληθούν δεδουλευμένα σε συναδέλφους.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου, οι ίδιες οι αρχαιρεσίες του μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες συναδέλφους στους χώρους δουλειάς, είναι για το συνδικάτο μας βήμα για την προετοιμασία μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και την κλιμάκωση με πανεργατική απεργία.

-- Στις 2 του Νοέμβρη ξεκινάνε οι εκλογές του Συνδικάτου. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους εργαζόμενους;

-- Οσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή, τόσο καλύτερα θα συμβάλει στην οργάνωση της αντεπίθεσης, στην οργάνωση του αγώνα. Θα είναι μια ισχυρή απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων. Θα είναι η καλύτερη απάντηση στο αντεργατικό πλαίσιο, στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Οι εκλογές αποτελούν ένα σοβαρό μέτωπο πάλης. Δεν θέλουμε εργαζόμενους που θα έρθουν μόνο να ψηφίσουν. Θέλουμε μαχητές με θέληση για αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Η θετική ανταπόκριση των συναδέλφων στο κάλεσμά μας περιμένουμε να εκφραστεί και στις κάλπες τις επόμενες μέρες και στους δρόμους του αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ