ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τουρκικές πιέσεις για «μεγαλύτερο» ρόλο

Μονάδες του ιρακινού στρατού σε χωριό, 9 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Μονάδες του ιρακινού στρατού σε χωριό, 9 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ δεν προκαλούν μόνο τις εύλογες αντιδράσεις των άμεσα θιγόμενων χωρών, αλλά και Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, παρά τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες των δύο τελευταίων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, άσκησε νέες πιέσεις στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθώντας να τον πείσει αφενός πως θα πρέπει να εξαιρεθούν οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων ΥPG της Συρίας από επικείμενη επιχείρηση στη Ράκα της Β. Συρίας και να πρωταγωνιστήσουν στη θέση τους τουρκικά στρατεύματα και δυνάμεις εκπαιδευμένες από την Αγκυρα, αφετέρου πως «θα πρέπει» να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις και στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Β. Ιράκ. Και στα δύο αιτήματα εισέπραξε την αρνητική απάντηση του Προέδρου Ομπάμα. Θετική απάντηση φαίνεται να πήρε μόνο στο αίτημα για συνέχιση των τουρκικών επιχειρήσεων με στόχο τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, καθώς αμφότεροι διαβεβαίωσαν για την ανάγκη να στερήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ στο Ιράκ. Στη συνέχεια είπαν πως στηρίζουν «σθεναρά» την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να χαιρετίζει με νόημα το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, για να αποσαφηνιστεί «το σωστό επίπεδο και η σωστή μορφή της συμμετοχής της Τουρκίας στις προσπάθειες του Συνασπισμού Εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε τις διαφορές Αγκυρας - Μόσχας για τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο ενός τριπλού μηχανισμού «που λειτουργεί πολύ καλά», στον οποίο μετέχουν και οι συμμαχικές δυνάμεις. «Με τη Ρωσία έχουμε διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το Χαλέπι. Αλλά πρέπει να έχουμε καλό διάλογο ακόμη και στα θέματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις...».

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων της συμμαχίας των ΗΠΑ κατά του ΙΚ στο Ιράκ, στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, καθώς ξεκαθάρισε κατηγορηματικά (προς το παρόν, τουλάχιστον...) πως απορρίπτεται η τουρκική απαίτηση για εξαίρεση των Κούρδων μαχητών της Συρίας από μελλοντική επιχείρηση στη Ράκα.

Στο μεταξύ, η Μόσχα απέρριψε τις αιτιάσεις πως δικά της βομβαρδιστικά έπληξαν προχτές σχολείο στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα το θάνατο 22 μαθητών και έξι δασκάλων, λέγοντας ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη «σε αυτή την τραγωδία». Σημείωσε, ακόμη, πως ρωσικά και συριακά αεροπλάνα δεν έχουν βομβαρδίσει το Χαλέπι σε ακτίνα 10 χλμ. τις τελευταίες εννιά μέρες...

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «γελοίους» τους υπαινιγμούς του ΝΑΤΟ πως τα ρωσικά σκάφη και το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» που πλέουν στη Μεσόγειο, έχουν στόχο τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Φυσικά, η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εγκυμονεί νέους κινδύνους για τους λαούς.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, τέλος, επέβαλαν κυρώσεις σε άλλους 10 Σύρους αξιωματούχους σε σχέση με τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και παρέτειναν τις συνολικές κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού έως το Μάη του 2017.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση στις 7 - 11 Νοέμβρη στην Ελβετία

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει η επικεφαλής της Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που σήμερα έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Κύπρο. Η Μογκερίνι θα έχει επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό και θέματα εξωτερικής πολιτικής, φτάνοντας στο νησί σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων, στην οποία οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μοιάζουν να επιταχύνονται συνεχώς.

Είναι ενδεικτικό πως στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί (που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεπερνώντας τις πέντε ώρες), καταλήχτηκε οι δυο πλευρές να έχουν συνάντηση από τις 7 μέχρι τις 11 Νοέμβρη στο θέρετρο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου θα γίνει «συζήτηση επί του Κυπριακού θέματος με προτεραιότητα το Εδαφικό», όπως δήλωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση «σε κάποιο βαθμό ήταν μακρά, μετά ακολούθησε μια πιο φιλική ατμόσφαιρα και γενικότερη συζήτηση», επισημαίνοντας πως στόχος της συνάντησης στην Ελβετία είναι «η συζήτηση του Εδαφικού, αλλά και διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων». Συμπλήρωσε ότι «κάθε ηγέτης θα έχει μαζί του τη διαπραγματευτική του ομάδα» και απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκεί θα βρεθεί και εκπρόσωπος της Τουρκίας (το ψευδοκράτος φέρεται να επέμεινε πολύ να παραβρεθούν από τώρα στις συναντήσεις τουλάχιστον οι Ελλάδα και Τουρκία), απάντησε πως «όχι, δεν υπάρχει καμιά ανάλογη συμμετοχή ή παρουσία».

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί, στις δικές του δηλώσεις, επέμεινε ότι «είτε δεν θα αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία η ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα έχουμε συμφωνία, είτε για να την αποδεχτεί περιμένει άλλα θέματα», προσθέτοντας ότι δε θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία. Επίσης, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της Ομοσπονδίας, όπως διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το «τι σημαίνει ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας) ενόψει και των νέων συναντήσεων. Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού. Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο τελευταίος ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί που «μας έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για την πρόταση της μετάβασης στην Ελβετία και των πολιτικών αρχηγών.

ΙΤΑΛΙΑ
Χιλιάδες άστεγοι μετά από νέους σεισμούς

Κτίρια κατέρρευσαν σε χωριά πάλι της κεντρικής Ιταλίας

ΡΩΜΗ.--

Μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες προκάλεσε η νέα σεισμική δόνηση που έγινε προχτές αργά το απόγευμα στην κεντρική Ιταλία, πλήττοντας τις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 24ης Αυγούστου, που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και προκάλεσε το θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων.

Μετά την πρώτη δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο μετά τις 7 μ.μ. στην περιοχή Μασεράτα, ακολούθησε νέα δόνηση, 5,9 βαθμών, περίπου ένα δίωρο αργότερα. Ενας 73χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς και 17 άτομα φέρονται να έχουν τραυματιστεί, αλλά όχι πολύ σοβαρά. Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν πλήρης, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν φτάσει στα απομακρυσμένα χωριά. Υπήρχαν κοινότητες όπως η Σαντάντζελο όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν και είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Θυμίζουμε ότι μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου και τον Αύγουστο, είχαν προκληθεί τεράστιες ζημιές και είχαν αποκαλυφθεί μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα αντισεισμικής προστασίας, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά με παλιά κτίρια, που χρήζουν ειδικής (και κοστοβόρας) συντήρησης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στην επαρχία Μάρκε, Σεζάρε Σπούρι, δήλωνε χτες στο πρακτορείο «Ανσα» ότι ήδη υπάρχουν 2.000 - 3.000 άστεγοι άνθρωποι, αφού τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα να επιστρέψουν. Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Καμερίνο, Βίσο, Ουσίτα, Μούτσια.

Στο μεταξύ, ήδη από προχτές και την επιστολή που έστειλε η Κομισιόν, ζητώντας «διευκρινίσεις» για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του νέου έτους, η κυβέρνηση Ρέντσι έδειξε πως θα αξιοποιήσει και τους σεισμοπαθείς, στο πλαίσιο των διεργασιών γύρω από τις «αποκλίσεις» στην τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας κ.τ.λ. Οι «διευκρινίσεις» που ζητά η Κομισιόν αφορούν και τις σχεδιαζόμενες δαπάνες για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από σεισμό, αλλά και για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που παραμένουν αυξημένες στη χώρα. Πρόκειται για δύο από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση Ρέντσι λέει ότι θα επιμείνει στο σχεδιασμό της, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς της να πείσει το λαό ότι διαφοροποιείται από αντεργατικές κατευθύνσεις των Βρυξελλών. Φυσικά, λαμβάνει υπόψιν της και το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Δεκέμβρη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, στο πλαίσιο αναζήτησης μιας πιο «ευέλικτης» εκτελεστικής εξουσίας.

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Προς απεμπλοκή αντιρρήσεων για τη CETA

Mετά από προφανή παζάρια έγινε γνωστό από την κυβέρνηση του Βελγίου ότι επήλθε συμφωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλονίας, ώστε αυτή να άρει τις αντιρρήσεις της για την υπογραφή της λεγόμενης Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic Trade Agreement - CETA) Καναδά - ΕΕ.

Αυτό ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ - Καναδά για την υπογραφή της συμφωνίας, που αναβλήθηκε χτες.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία και ότι «όλα τα κοινοβούλια μπορούν πλέον να εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα». Η συμφωνία είναι μια παρόμοια εκδοχή της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Τα διαδικαστικά ζητήματα που προβάλλουν οι διάφοροι αστοί επικριτές της συμφωνίας, ή τα προσχήματα περί «δημοκρατίας» δεν αλλάζουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παζάρι μονοπωλιακών ομίλων για το πώς θα διευρυνθούν η δράση τους και τα κέρδη τους. Οι όποιες αντιπαραθέσεις είναι για τη μοιρασιά της λείας, που αφορά νέα αντεργατικά μέτρα, παραχωρήσεις κοινωνικών υπηρεσιών στα μονοπώλια, για να δρουν ανεμπόδιστα, τσακίζοντας λαϊκά δικαιώματα στη δουλειά, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτήν τη συμφωνία εγκρίνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ