ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Μαρτυρίες αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης

Περιοδεία πραγματοποίησαν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τους δήμους του Πειραιά

Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Ο καταυλισμός στο Σχιστό
«

Δεν ξέρουμε πώς θα τα καταφέρουμε το χειμώνα». «Χρειαζόμαστε κουβέρτες και ζεστά ρούχα». «Με τις βροχές μπήκαν τα νερά στις σκηνές, παντού λάσπη». Οι περιγραφές και η αγωνία για την επιβίωση ανήκουν σε πρόσφυγες που, ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αντί για μια καλύτερη τύχη, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα να μένουν σε σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό.

Στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους δήμους της Περιφέρειας του Πειραιά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι συνομίλησαν με τους υπεύθυνους του Κέντρου, με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, με τους συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί από τους γειτονικούς δήμους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Στο Κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 760 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους περίπου 270 παιδιά έως 16 ετών. Από τα παιδιά, πάνω από 20 είναι ασυνόδευτα. Τη μέρα της επίσκεψης, από τους υπεύθυνους αναφέρθηκε ότι κανένα από τα παιδιά δεν είχε πάει ακόμα σχολείο, ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους, «η συντονίστρια εκπαίδευσης του Κέντρου βρίσκεται σε επαφή με διευθυντές των γύρω σχολείων».

Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων διαμένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί μέσα στο στρατόπεδο. Οπως έλεγαν οι ίδιοι, πέρασαν μεν δύσκολο καλοκαίρι, όμως πιο δύσκολη προμηνύεται η κατάσταση το χειμώνα. «Μέσα στις σκηνές δεν μπορείς να έχεις θέρμανση». Ενώ, όπως είπαν, τη νύχτα ήδη παγώνουν και ακόμα ο χειμώνας δεν έχει έρθει. Με τη βροχή των προηγούμενων ημερών «σκηνές πλημμύρισαν», «τα παιδιά ήταν μέσα στη λάσπη και τα ρούχα δεν στέγνωναν», «θα αρρωστήσουν», «ζητάμε κουβέρτες και ζεστά ρούχα, όμως ακόμα δεν μας έχουν φέρει τίποτα» έλεγαν μανάδες, από τις οποίες ορισμένες διαμαρτυρήθηκαν και για το φαγητό, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα όσο και την ποσότητα που παρέχεται στα παιδιά τους.

Μάλιστα, οι συνθήκες διαμονής είναι και η αιτία που έφυγαν από το στρατόπεδο, τους τελευταίους μήνες, πάνω από 1.000 πρόσφυγες, αναζητώντας θέση σε άλλα κέντρα φιλοξενίας όπως στον Ελαιώνα. Το Μάη - Ιούνη, οι πρόσφυγες ήταν περίπου 1.800. «Εμείς δεν ήρθαμε για να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά μας κρατάνε εδώ», αναφέρθηκε από έναν πρόσφυγα. Ενώ σε ερώτηση ποιος ήταν ο προορισμός τους, οι περισσότεροι έλεγαν τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες. Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο στρατόπεδο σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι κ.λπ., αυτή τη στιγμή είναι 51. Αν και βρίσκονται στα πόστα τους πάνω από ένα μήνα, ακόμα δεν έχει φτάσει ...διερμηνέας.

  • Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τις άθλιες συνθήκες στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σχιστού.
ΧΑΪΔΑΡΙ
Κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΕΔΔΗΕ με αίτημα την επανασύνδεση κομμένων ρευμάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΕΔΔΗΕ Χαϊδαρίου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, οι Λαϊκές Επιτροπές Χαϊδαρίου και Αιγάλεω, σωματεία και σύλλογοι της περιοχής, για την επανασύνδεση κομμένων ρευμάτων.

Οι φορείς, μόλις πληροφορήθηκαν ότι συνεργεία της ΔΕΗ με εντολή της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ Δυτικής Αθήνας έκοψαν το ρεύμα σε πολίτες, κινητοποιήθηκαν αμέσως, κάνοντας πράξη τη θέση τους: «Κανένας μόνος του στην κρίση - Ολοι για έναν και ένας για όλους!».

Ο διοικητής του ΔΕΔΔΗΕ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, επέμενε ότι σωστά κόπηκε το ρεύμα, γεγονός που αποτυπώνει τη θέληση και τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αμείλικτη υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, στην παρέμβασή του κάλεσε το διοικητή να σταματήσει να κόβει το ρεύμα, καθώς, όπως του εξήγησε, κάτω από το βάρος της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας, πολλά είναι τα σπίτια που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη φτώχεια τους, αλλά η κρίση που τους σπρώχνει στην ανέχεια, το κράτος έχει την υποχρέωση να μεριμνήσει για εκείνους και όχι να σφυρά αδιάφορα. Κατέστησε σαφές ότι η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου δεν θα επιτρέψει να κοπεί κανένα ρεύμα σε πολίτη και ότι θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει η παραπέρα εξαθλίωση του λαού.

Κάλεσε το χαϊδαριώτικο λαό να οργανωθεί, να δυναμώσει το κίνημα, να αντιπαλέψει αυτή την άδικη, ταξική πολιτική, που οδηγεί στη φτώχεια, στην ανεργία, έως και στην εξαθλίωση τους συμπολίτες του. «Εμείς, όσο είμαστε στο "τιμόνι" του δήμου, τον διαβεβαιώνουμε ότι θα έχει άλλο ένα στήριγμα, άλλη μια φωνή που διεκδικεί το δίκιο του», τονίζει η δημοτική αρχή.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Επιστρέφονται τα εισπραχθέντα τέλη σε κατηγορίες κατοίκων

Την επιστροφή των εισπραχθέντων δημοτικών τελών του 2016 στους κατοίκους της Ξερόλακκας και της περιοχής του Βιολογικού Καθαρισμού, αποφάσισε προχτές, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας. Η επιστροφή των ποσών γίνεται στους πρώτους κατοίκους που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι, με πρόταση της δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 305 οικογένειες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στην καθημερινή ζωή τους, η εγκατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων υποδομών.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη για την κατασκευή του δρόμου από την είσοδο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας έως τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, προϋπολογισμού 113.000 ευρώ, ενός δρόμου που ήταν δέσμευση της δημοτικής Αρχής προς τους κατοίκους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη σταδιακή απεμπλοκή, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, την αποκατάσταση της έκτασης (τοιχίο αντιστήριξης) αλλά και την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής. Επίσης, ικανοποιείται ένα πολύχρονο αίτημα των αρχαιολόγων, αφού η ολοκλήρωση κατασκευής του έργου, θα αναδείξει τον πανέμορφο αυτό χώρο με τους μυκηναϊκούς τάφους και θα διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Σύσκεψη για τους πρόσφυγες της Χίου

Σύσκεψη με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο λόγω του εγκλωβισμού στο νησί μεγάλου αριθμού ξεριζωμένων ανθρώπων, από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι τοπικοί βουλευτές, η περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και ο δήμαρχος Χίου.

Στους 61.057 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 9.919 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.397) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 8.600 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 15.715 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 103 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 8.670 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.080 και στη νότια 201. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 13.475 πρόσφυγες.

Σύλληψη δουλέμπορου

Σαράντα πρόσφυγες επιχείρησε να μεταφέρει με φορτηγό από τον Εβρο προς τη Θεσσαλονίκη ένας 21χρονος Ελληνας διακινητής, που συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης. Κινούμενο στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων Ανάληψης, το όχημα που οδηγούσε θεωρήθηκε ύποπτο. Σε σήμα στάθμευσης που έκαναν αστυνομικοί στον 21χρονο, αυτός ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη. Στο ύψος της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών (κόμβος Λαγκαδά), ο νεαρός διακινητής εγκατέλειψε το φορτηγό και προσπάθησε να διαφύγει πεζός, χωρίς να τα καταφέρει, καθώς εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έλεγχο στο φορτηγό βρέθηκαν 40 Σύροι, μεταξύ των οποίων και 15 ανήλικοι. Οπως προέκυψε, είχαν μπει στην Ελλάδα από την ελληνοτουρκική μεθόριο, με τη συνδρομή άλλων διακινητών, στους οποίους κατέβαλαν από 1.500 ευρώ ο καθένας και στη συνέχεια παρελήφθησαν από τον 21χρονο, προκειμένου να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία για την προσφυγιά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία αφιερωμένη στην προσφυγιά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Βασίλης Βούλγαρης, Γραμματέας της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Ατιικής του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org