ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις μετεγγραφές

Από τις περσινές κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών για τις μετεγγραφές
Από τις περσινές κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών για τις μετεγγραφές
Να διευκολυνθούν άμεσα όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές που ζήτησαν μετεγγραφή προκειμένου να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Παιδείας.

Συγκριτικά με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι αιτήσεις μετεγγραφής φοιτητών και σπουδαστών που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας αυξήθηκαν κατά περίπου 2.000, φτάνοντας στις 12.318. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, εγκρίνονται τελικά μόνο 5.169 αιτήσεις, δηλαδή ούτε ένας στους δύο φοιτητές δε θα καταφέρει τελικά να πάρει μετεγγραφή. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, η απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής σηματοδοτεί αδυναμία στην ουσία να σπουδάσουν, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης φοιτητικού σπιτιού, μακριά από τον τόπο κατοικίας.

Τα παραπάνω σημειώνονται στην Ερώτηση, όπου επίσης τονίζονται τα εξής:

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως επί το πλείστον. Το πλαφόν του 15% επί των εισακτέων για τους μετεγγραφέντες φοιτητές δυσχεραίνει το πρόβλημα, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό των φοιτητών που θα εγκριθεί η μετεγγραφή τους. Επιπλέον, τα ελάχιστα παρεχόμενα δωμάτια σε εστίες, η ανυπαρξία ακόμα εστιών σε πολλές πόλεις, επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση.

Ολα τα παραπάνω συνοδεύονται από την αύξηση του κόστους σπουδών συνολικά, τα ακριβά συγγράμματα, μεταφορές και αναλώσιμα, την εμπορευματοποιημένη σίτιση, στέγαση, φοιτητική μέριμνα. Είναι πλευρές του πανεπιστημίου - επιχείρηση, που αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως "πελάτες", πουλώντας τους εκπαιδευτικές υπηρεσίες και προϊόντα με ακριβά αντίτιμα.

Εχουν τη σύμφωνη γνώμη και της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που, ενώ ψηφίζουν πλαφόν και μοριοδοτήσεις για να απορρίπτουν αιτήσεις μετεγγραφών, χτυπώντας και με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της, ταυτόχρονα υπόσχονται κυριολεκτικά υποτροφίες - ψίχουλα, μέσω ΕΣΠΑ, που θα ανακοινωθούν σε άγνωστο χρόνο και αφορούν μια εξαιρετικά μικρή μειοψηφία. Αυτό μάλιστα επιμένουν να το αποκαλούν, ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά, "δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο"», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Γ. Δελής, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Μωραΐτης και Μαν. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

-- Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών, να διευκολυνθούν τώρα όλοι οι αιτούντες μετεγγραφή φοιτητές να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν.

-- Να καταργηθουν το πλαφόν του 15% επί των εισακτέων για τις μετεγγραφές και οι μοριοδοτήσεις για τους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής, που έχουν οικονομικά προβλήματα και άνεργους γονείς.

-- Να ενισχυθούν ιδιαίτερα τα κεντρικά ΑΕΙ με διδακτικό και λοιπό προσωπικό, με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να υποδεχθούν τους μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές.

Με επίπληξη τιμώρησε το δικαστήριο τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Την ποινή της επίπληξης επέβαλε το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, στους πέντε 14χρονους μαθητές που δικάστηκαν χτες για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2015 στο 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής, στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των διωκόμενων μαθητών βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ενωσης Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και των ΕΛΜΕ, που απαίτησαν να σταματήσει κάθε δίωξη των μαθητών, να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Τελικά, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της επίπληξης, αποδεχόμενο ότι διαπράχθηκε το αδίκημα για το οποίο δικάστηκαν οι μαθητές, βασιζόμενο στη μαρτυρία της διευθύντριας του σχολείου. Θυμίζουμε ότι οι μαθητές δικάστηκαν με βάση την, καταργημένη πλέον, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του '99 και άρθρα του Ποινικού Κώδικα, γιατί από τις 3 έως τις 5 Νοέμβρη του 2015, «κατόπιν συναπόφασης στο πλαίσιο κατάληψης διέκοψαν από κοινού τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Μαλακοπής και παρέμειναν στους χώρους λειτουργίας αυτού».

Τότε, η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Μαλακοπής, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που είχε δοθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία καλούνταν διευθυντές των σχολείων, εκπαιδευτικοί και Σύλλογοι Γονέων να αναλάβουν οι ίδιοι την καταστολή των κινητοποιήσεων, κατέθεσε μήνυση και κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μαλακοπής, μαζί με τους γονείς τους, υποχρεώθηκαν να περάσουν την πόρτα των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης για να «δώσουν εξηγήσεις» στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης που διατάχθηκε.

Και χτες, η διευθύντρια εμφανίσθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, υποδεικνύοντας ως «υπαίτιους» για τις κινητοποιήσεις τους πέντε μαθητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει σχετικά με τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Η μετονομασία των διδάκτρων «φύλλο συκής» για την εμπορευματοποίηση

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές και τη μετονομασία των διδάκτρων σε ...τέλη εγγραφής και τους δήθεν περιορισμούς στο ύψος των διδάκτρων, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να συγκαλύψουν τον ταξικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που επιβάλλουν η ΕΕ και το κεφάλαιο και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ δήθεν αναγνωρίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Μεταπτυχιακές Σπουδές, δεν αναφέρεται καθόλου στα αίτια που την παράγουν και τη συντηρούν. Ηδη από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατέθεσε, κάνει φανερό προς όλες τις κατευθύνσεις πως συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, αλλά με μέτρο, ώστε να είναι "συνταγματικά ανεκτή"! Η μετονομασία των διδάκτρων σε "τέλη εγγραφής" και τα πλαφόν είναι το "φύλλο συκής" για να στεριώσει και "με τη βούλα" η εμπορευματοποίηση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να επεκταθεί το "τέλος εγγραφής" και στις προπτυχιακές σπουδές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την επιβολή των διδάκτρων, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις διεκδικήθηκε η επιβολή τους από πανεπιστήμια και μερίδα πανεπιστημιακών. «Οι πρυτανικές αρχές», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, «και σημαντικό κομμάτι των μελών ΔΕΠ, όπως και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, έγιναν οι "ντίλερς" και συνέβαλαν στην πυρετώδη ζήτηση "ακόμη ενός χαρτιού" από γονείς και φοιτητές, με την ελπίδα να βρεθεί μια "θέση εργασίας". Η υποστήριξη της ΝΔ στα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" και τα δίδακτρα αποτελεί πράγματι μια διαχειριστική διαφοροποίηση με τη "λελογισμένη ιδιωτικοποίηση" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κινούνται, ωστόσο, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι και οι δύο στην ίδια ρότα όσον αφορά την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς. Η ευθύνη των κυβερνήσεων, των προηγούμενων και της τωρινής, των διοικήσεων των πανεπιστημίων και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών στον αποπροσανατολισμό και στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στο λαό και τη νεολαία, είναι τεράστια».

Η ΟΓΕ στο πλευρό των φοιτητών

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στηρίζει την κινητοποίηση των δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, που θα γίνει την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στις 2 μ.μ. στα Προπύλαια (για την Αθήνα), για τα δικαιώματα των φοιτητών και των φοιτητριών, «για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη δημιουργική ζωή».

Θυμίζουμε ότι πάνω από 50 φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις για παμφοιτητικά - πανσπουδαστικά συλλαλητήρια σε επτά μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, την Πέμπτη 3 Νοέμβρη. Ετσι, πέρα από την Αθήνα, συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα σε: Θεσσαλονίκη (12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου), Πάτρα (12.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου), Ηράκλειο (1 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών), Τρίπολη (12 το μεσημέρι, στην Πρυτανεία), Ναύπλιο (12 το μεσημέρι, στην Πρυτανεία), Καλαμάτα (7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου).

Διεργασίες γύρω από τη θέση των ΤΕΙ

Διεργασίες στο φόντο μιας μελλοντικής αναμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης διενεργούνται αυτήν την περίοδο από το υπουργείο Παιδείας, με επίκεντρο τη θέση που θα έχουν τα ΤΕΙ. Σ' αυτό το πλαίσιο θυμίζουμε ότι η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ είχε αποφασίσει τη μετονομασία των Ιδρυμάτων σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», ενώ διεκδικεί και τη «δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών από τα Τμήματα των ΤΕΙ που έχουν αξιολογηθεί και έχουν τη δυνατότητα».

Τα αιτήματα αυτά τα έθεσε η Γραμματεία της Συνόδου στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνάντηση που είχαν στις αρχές της βδομάδας. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί δημόσια αντίδραση του υπουργείου Παιδείας στην απονομή από τα ΤΕΙ του τιμητικού τίτλου του επίτιμου διδάκτορα σε πρόσωπα, με το σκεπτικό ότι «τα ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απονομής διδακτορικών τίτλων, ως εκ τούτου δεν μπορούν να απονέμουν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συνάντηση με τη Γραμματεία της Συνόδου των ΤΕΙ, με την υπουργό να αφήνει ανοιχτό ότι θα εξεταστεί η θέση των ΤΕΙ στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη Γραμματεία της Συνόδου να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι συγκρότησε επιτροπή που εξετάζει την επαναλειτουργία των Τμημάτων ΤΕΙ που βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση από το πρώτο σχέδιο «Αθηνά». Σύμφωνα με το υπουργείο, τα πορίσματα της επιτροπής αναμένονται μέχρι τέλη Νοέμβρη και θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ