ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα μουλωχτά προχωρούν και στα Εργασιακά

«Σημεία επαφής» διέγνωσε ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος χτες στη συνάντηση με το κουαρτέτο

Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος χτες στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Από τις καταγγελίες για «ακραίους» και «ακραίες θέσεις» που εκτόξευσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο για τα Εργασιακά την περασμένη Κυριακή, χτες, στη δεύτερη συνάντηση για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «σημεία επαφής» που συζητιούνται, δείχνοντας ότι σιγά - σιγά και πίσω από την πλάτη του λαού, ράβουν το νέο αντεργατικό κοστούμι.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι βάση της συζήτησης με το κουαρτέτο είναι το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», το οποίο αποτελεί κόλαφο για τα εργατικά συμφέροντα, και πρόσθεσε ότι τα θέματα χωρίζονται σε δύο ομάδες: Αυτά που άπτονται της «νομιμότητας», υπάρχουν δηλαδή αποφάσεις της δικαιοσύνης και διεθνών οργανισμών που τα ρυθμίζουν, και ζητήματα που σχετίζονται με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Για τα πρώτα - σύμφωνα πάντα με τον υπουργό - οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου περιμένουν να τοποθετηθούν αφού λάβουν πρώτα τις θέσεις των νομικών επιτελείων τους. Για τα δεύτερα, όπου ο υπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν «σημεία επαφής» με το κουαρτέτο, είπε ότι προχώρησε η ανταλλαγή απόψεων, χωρίς όμως να υπάρξει ακόμα συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ξανά δημόσια την πρόταση του πορίσματος, σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να αναστέλλονται οι ομαδικές απολύσεις, θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να περνάνε σε καθεστώς απεριόριστης ευελιξίας, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ώρες και τις μέρες απασχόλησης ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες τους.

Προετοιμάζοντας την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο υπουργός έκανε λόγο «για καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα», αποκρύπτοντας επιμελώς ότι η πραγματική στόχευση είναι ο περιορισμός της δράσης τους και ιδιαίτερα η επιβολή πιο περιοριστικών προϋποθέσεων στην προκήρυξη των απεργιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε την πρόταση που κατέθεσε για τη δυνατότητα συγκρότησης συνδικάτων και σε πιο μικρές επιχειρήσεις, η οποία προβλέπει τη μείωση του αναγκαίου αριθμού ιδρυτικών μελών από τα 20 άτομα σήμερα, στα 15 και σε ακόμα λιγότερα.

Πάντως, για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση έγινε στη βάση του πορίσματος των «εμπειρογνωμόνων», που όπως είναι γνωστό, με τις πολλαπλές εξαιρέσεις που εισάγει και τους περιορισμούς που θέτει, πάει αντίθετα και στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων και στην αρχή της «εύνοιας» της καλύτερης σύμβασης για τον εργαζόμενο.

Η επόμενη συνάντηση για τα Εργασιακά ορίστηκε για τις 14 Νοέμβρη, ενώ ενδιάμεσα το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει στο κουαρτέτο σχετικό κείμενο και θα γίνει συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη χτεσινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για την πορεία εφαρμογής του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον προηγούμενο Μάη, για τον οποίο ο υπουργός, όπως είπε, τον θεωρεί δικό του έργο και ως εκ τούτου θεωρεί και προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του νέου υπερταμείου του ΕΦΚΑ.

Τα σωματεία συζητούν και αποφασίζουν απεργία

Την κήρυξη απεργίας στις 24 Νοέμβρη, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα που έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ για πανεργατική πανελλαδική απεργία εκείνη τη μέρα, αποφασίζουν τα ταξικά σωματεία. Θυμίζουμε ότι απεργία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στις 24/11 έχει ήδη αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, τα σωματεία συζητούν σε Γενικές Συνελεύσεις και για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19 - 20 Νοέμβρη, ΣΕΦ) και την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους.

Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 24 Νοέμβρη πήρε στην προχτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ και το ίδιο θέμα θα βάλει και στην ΠΝΟ. Αντίστοιχη απεργιακή απόφαση πήρε η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής Γενικές Συνελεύσεις: Από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων, την Κυριακή 30/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, την Κυριακή 30/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Επίσης, από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής, τη Δευτέρα 31/10, στις 5 μ.μ., στο ΕΚΑ. Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, την Πέμπτη 3/11, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη). Από την Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, την Πέμπτη 3/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Από την Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), την Πέμπτη 3/11, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27). Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 6/11, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46). Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), τη Δευτέρα 7/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Τρίτη 8/11, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46).

Επιστρέφουν τις επιστολές του αίσχους

«Προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο» χαρακτηρίζουν τις επιστολές με τις οποίες το υπουργείο Εργασίας «ενημερώνει» για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι συνταξιούχοι και ετοιμάζονται να τις επιστρέψουν μαζικά στον αποστολέα τους, με τη συγκέντρωση που οργανώνουν την Πέμπτη 3/11, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα Βόλου του ΠΕΔΥ οργανώνει, τη Δευτέρα 31/10, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας.

Αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση ή καταμερισμός ρόλων;

Ευθύνες στους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ στην προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΑ, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το διορισμό διοίκησης, ρίχνει η «Πρόταση Προοπτικής», η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ). Η «Πρόταση Προοπτικής» ισχυρίζεται ότι πριν το Συνέδριο του ΕΚΑ, η ΔΑΣ είχε αποδεχτεί τη συμμετοχή του σωματείου της Alpha Bank στο Συνέδριο και ότι κακώς το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της προσωρινής διαταγής που επέβαλε τη συμμετοχή του εν λόγω σωματείου στις αρχαιρεσίες του ΕΚΑ.

Μια ματιά, όμως, στα πρακτικά του ΔΣ του ΕΚΑ στις 17 Μάη είναι αποκαλυπτική. Το τελευταίο ΔΣ του ΕΚΑ πριν το Συνέδριο συμφωνεί κατά πλειοψηφία στην πρόταση της ΔΑΣ και αναφέρει ρητά ότι μέρος στο Συνέδριο θα πάρουν μόνο όσοι αντιπρόσωποι έχουν εκλεγεί από τις εκλογές του σωματείου της Alpha Bank στην Αθήνα, φέρνοντας κατάσταση ψηφισάντων από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Εδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένη προθεσμία, η κατάσταση ψηφισάντων να έρθει στην οργανωτική επιτροπή του ΕΚΑ έως την επόμενη μέρα, στις 2 το μεσημέρι. Τέτοια κατάσταση δεν πήγε ποτέ και σωστά το Συνέδριο συμφώνησε να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι του σωματείου.

Ποια ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη συγκεκριμένη συνεδρίαση; Οτι συμφωνούν να πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΑ όσα σωματεία νομιμοποιήσουν τους αντιπροσώπους τους με καταστάσεις ψηφισάντων απ' όποιο Πρωτοδικείο της χώρας! Δεν φτάνει αυτό, αλλά στην ίδια συνεδρίαση τα στελέχη της ΑΤΕ (η δεύτερη εκλεγμένη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο απερχόμενο ΔΣ του ΕΚΑ είναι και η επικεφαλής της «Πρότασης Προοπτικής» στο ΣΥΕΤΕ) στηρίζουν να γίνει μέλος του ΕΚΑ σωματείο που προβλέπει στο καταστατικό του την επιστολική ψήφο, ένα μέτρο για την υπονόμευση των συνδικάτων που σχεδιάζει να γενικεύσει με το νέο συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ... Τέτοια στάση αρχών!

Μέμφονται το Συνδικάτο Οικοδόμων γιατί υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ και κατέφυγε μαζί με άλλα συνδικάτα ενάντια στη δικαστική απόφαση που είχε κερδίσει με την προσφυγή του το σωματείο της Alpha Bank. Εδώ, βέβαια, δεν πρωτοτυπούν. Την ίδια αιχμή αφήνουν και οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι εκπρόσωποι της διορισμένης διοίκησης στο ΕΚΑ.

Αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση και τυχοδιωκτισμός ή καταμερισμός ρόλων στην προσπάθεια το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να μείνει καθηλωμένο και οι διεκδικήσεις του να μην ξεφεύγουν από τα όρια διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από τα όρια του ρεαλισμού των κυβερνήσεων της αριστεράς; Αλλωστε, γι' αυτά πάλευαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πρώην συμμάχους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και νυν διορισμένους στη διοίκηση του ΕΚΑ. Ισως όλα αυτά μαζί. Η ζωή θα δείξει.

Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά αποτελούν κριτήριο για όσους αγωνιούν πραγματικά για την πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη γραμμή που πρέπει να υπερασπίζεται κόντρα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και την ΕΕ, την αντίσταση που πρέπει να δυναμώσει και την προοπτική που πρέπει να ανοίξει, κόντρα στη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ