ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πανεργατικός - παλλαϊκος συναγερμός μπροστά στις 12 Νοέμβρη

Βήμα - βήμα ξεδιπλώνεται στους τόπους δουλείας η προσπάθεια των ταξικών σωματείων να είναι μαζική, αποφασιστική και καθοριστική για τη συνέχεια η απάντηση που θα δώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στις 12 Νοέμβρη, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που έρχεται να σαρώσει τα πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι.

Η μάχη για την προετοιμασία της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας δίνεται στους τόπους δουλειάς, όπου γίνεται προσπάθεια να οργανωθούν μαζικές γενικές συνελεύσεις, αλλά και συσκέψεις - συγκεντρώσεις.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα των ανατροπών που ετοιμάζονται σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά, Φορολογικό. Να δημιουργηθούν κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και προϋποθέσεις ώστε στις 12 Νοέμβρη να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή στην απεργία η αγανάκτηση των εργαζομένων, η αποφασιστικότητά τους να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να τους λογαριάζει σαν συνεργούς στα σχέδιά της επειδή απέσπασε την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλουν και οι απεργιακοί αγώνες που ξεσπάνε σε κλάδους όπως οι ναυτεργάτες, όπου η κυβερνητική πολιτική πάει να εκφραστεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα, αλλά και σε επιχειρήσεις, όπου η εργοδοσία πάει να κατοχυρώσει τα αντεργατικά της κεκτημένα, ώσπου αυτά να διευρυνθούν με τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, τις μηχανές τους ζεσταίνουν οι αγρότες στα χωριά της Θεσσαλίας και αλλού, προετοιμάζοντας τοπικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό και κλιμάκωση στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη.

Η ΠΑΣΥ και δεκάδες αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, σαν έναν ακόμα σταθμό του αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, αλλά και της προσπάθεια να αποκτήσει πιο δυνατά ποδάρια η κοινή δράση και η συμμαχία της εργατιάς, με τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Με τον ίδιο στόχο, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να πάρουν μέρος στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ κλείνοντας τα μαγαζιά τους στις 12 Νοέμβρη, με τα ιδιαίτερα αιτήματα που προβάλλει το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Με κλειστά μαγαζιά συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ μπροστά στις 12 του Νοέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ στην Αθήνα
«Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015 κλείνουμε τα μαγαζιά μας. Ολοι στον αγώνα! Ολοι στην απεργία!». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει σε αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς έμπορους και αυτοκινητιστές η ΠΑΣΕΒΕ. Τους καλεί στις 12 Νοέμβρη να μην πιάσουν δουλειά, αλλά να πάρουν μέρος στην απεργία με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ έχει ως εξής:

«Καμία ανοχή στην επίθεση που δεχόμαστε. Ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγεί την πλειοψηφία των μικρών αυτοαπασχολούμενων σε αδιέξοδο, στη φτώχεια και στη χρεοκοπία. Για να ανακάμψουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

 • Μας γδέρνουν με την αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ.
 • Μας κυνηγάνε ανελέητα για χρέη σε Εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες.
 • Επιταχύνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
 • Τσακίζουν συντάξεις και παροχές Υγείας - Πρόνοιας, οδηγώντας μας στη δουλειά μέχρι τον τάφο.
 • Πετσοκόβουν και τις τελευταίες κοινωνικές παροχές για σχολεία, Υγεία, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα που θα αρπάξουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα που οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και κυνηγούν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, χαρίζουν χρέη και μοιράζουν μποναμάδες και προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Την ώρα που καταφτάνουν τα νέα υπέρογκα χαράτσια, ετοιμάζονται και έρχονται για ψήφιση μέσα στο Νοέμβρη οι νέοι νόμοι για το Ασφαλιστικό, για τα "κόκκινα" δάνεια και για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος.

Η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά που δεν τέλειωσαν οι προηγούμενοι, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιο σκληρές κατευθύνσεις της ΕΕ και οι απαιτήσεις των μονοπωλίων, βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων. Στήριγμά της οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, που τώρα κάνουν πως διαφωνούν, είναι όμως οι ίδιοι που ψήφισαν το μνημόνιο και πιέζουν για ακόμα ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων.

Ολοι στο δρόμο! Υψώνουμε τείχος αντίστασης στον πόλεμο που μας κήρυξαν! Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες! Υπερασπιζόμαστε τις δικές μας ανάγκες με τον αγώνα μας!

Δεν περιμένουμε τίποτα από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, που κρύβουν ότι τα μέτρα έχουν χαμένους και κερδισμένους. Με τις προτάσεις τους, δίνουν πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση, ώστε να περάσουν εύκολα και χωρίς αντίσταση.

Πέμπτη 12 Νοέμβρη κλείνουμε τα μαγαζιά μας!

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις με την ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ.

Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, δυναμώνουμε την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, για να ανοίξει ο αναγκαίος δρόμος για συνολικότερες αλλαγές υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση του 26%. Οχι στην αύξηση της προκαταβολής και του ΦΠΑ.
 • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Καμία μείωση κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ.
 • Οχι στις ρυθμίσεις που απελευθερώνουν επαγγέλματα προς όφελος των μονοπωλίων».
Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Τοπικές κινητοποιήσεις οργανώνονται τις επόμενες μέρες σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Εβρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση σε χωριά της Θεσσαλίας
Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση σε χωριά της Θεσσαλίας
Νέες πρωτοβουλίες και τοπικές κινητοποιήσεις προστίθενται καθημερινά στο πρόγραμμα δράσης αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και προετοιμάζονται για κλιμάκωση με πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη Θεσσαλία, έχουν ληφθεί αποφάσεις για δυναμικά συλλαλητήρια, που θα δώσουν το έναυσμα για ανάλογες αγωνιστικές κινήσεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν καταληχθεί τα εξής συλλαλητήρια με τρακτέρ:

 • Την Πέμπτη, 5 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πόλη της Καρδίτσας. Κλιμάκια της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας περιοδεύουν ήδη στα χωριά, ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο και καλώντας τον να πάρει μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Από την Κυριακή, 1η Νοέμβρη, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για τη μεγάλη πορεία προς την πόλη, στις 5 Νοέμβρη.
 • Το Σάββατο, 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία του Τυρνάβου. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου.
 • Στις 2 Δεκέμβρη, στην πλατεία των Φαρσάλων. Στη σύσκεψη που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας, όπου και αποφασίστηκε η κινητοποίηση, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη της μαζικής συμμετοχής.
Από τον Εβρο έως την Κρήτη

Την οργάνωση του αγώνα σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες και Συλλόγους αποφάσισε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης το ΔΣ της ΟΑΣΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει τρεις ενημερωτικές συσκέψεις σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, αποφάσισε να καλέσει τους αγρότες να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 12 Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων. Και, τέλος, να συμμετάσχει στη σύσκεψη των μπλόκων που θα γίνει τέλος του μήνα στη Λάρισα, στην οποία θα αποφασιστούν οι μορφές και το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων.

Πέρα από τις γενικότερες διεκδικήσεις της αγροτιάς, η ΟΑΣΕ καλεί τους αγρότες του Εβρου να παλέψουν και να διεκδικήσουν μέτρα για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας που τα τελευταία χρόνια δέχεται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, εξαιτίας των ζωονόσων.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχουν αποφασίσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων στην Κρήτη: Την Πέμπτη 28/10, στις 11 π.μ., σε κινητοποίηση στον κόμβο του Γιοφύρου (στάση υπεραστικού ΚΤΕΛ στο Μελίρρυτο). Την Πέμπτη 5/11, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στις 12 Νοέμβρη στην πανελλαδική απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης, σύσκεψη με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής αναμενόταν να διοργανώσει χτες βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης.

Σήμερα Τετάρτη, αγροτική κινητοποίηση θα γίνει στον Πύργο Ηλείας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στο παλιό νοσοκομείο (οδός Μανωλοπούλου) και θα ακολουθήσει πορεία, μετά την παρέλαση, στους δρόμους της πόλης.

Τέλος, αύριο Πέμπτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει συγκέντρωση - σύσκεψη στην Αμφιλοχία, στις 11 π.μ. στο καφενείο του Κώστα Κορομηλιά απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους ενόψει του παναιτωλοακαρνανικού συλλαλητηρίου στις 5 Νοέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για δυο μέρες

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν την επόμενη βδομάδα προχωρούν οι ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα, έχουν αποφασίσει 48ωρη πανελλαδική απεργία από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, από τις 6 π.μ. μέχρι την ίδια ώρα το πρωί της Τετάρτης 4 Νοέμβρη, για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Οι ναυτεργάτες θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη. Βασικά ζητήματα είναι το Ασφαλιστικό και οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλούν σε οργανωτική σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα.

Αιτία πολέμου για τους ναυτεργάτες αποτελεί η διάλυση του ΝΑΤ, η επανεξέταση όλων των συντάξεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, η ένταξη του ΝΑΤ στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ. Αιτία πολέμου αποτελεί, επίσης, η νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων, μία από τις βασικές αξιώσεις των εφοπλιστών. Παλεύουν ταυτόχρονα για την εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα για όλους, καθώς, όπως σημειώνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, «στην πρώτη ναυτιλία του κόσμου, πάνω από 15.000 ναυτεργάτες πνίγονται στην ανεργία! ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - εφοπλιστές - Ευρωπαϊκή Ενωση μας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, μας στερούν το δικαίωμα στο επίδομα, στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Δραστηριότητα σωματείων
 • Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Ν. Αχαΐας «Η Ενότητα», την Παρασκευή 30 Οκτώβρη (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.) και το Σάββατο 31 Οκτώβρη (1 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.
 • Εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στην 28η Οκτώβρη, με θέμα «Ο φασισμός τότε και τώρα», διοργανώνουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας και ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας σήμερα, Τετάρτη 28/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Δράμας.
 • Σε Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος). Θα συζητηθούν θέματα όπως το μισθολογικό, το Ασφαλιστικό, οι ΣΣΕ και η οργάνωση της απεργίας.
 • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Τετάρτη 4/11, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Αθανασίου Διάκου 28, στάση Μετρό «Ακρόπολη»).
 • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σωματεία, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, σε πλατιά σύσκεψη που οργανώνει τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και η προετοιμασία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Επίσης, στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου για το κίνημα των βυρσοδεψεργατών του νησιού, που θα γίνει στις 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ.
 • Δωρεάν μαθήματα στήριξης σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νέων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6974.888.257 (Ειρήνη) - 6970.995.807 (Βασίλης) και στο «Στέκι» Δευτέρα - Παρασκευή από 7 μ.μ. έως 8 μ.μ.
Πετυχημένη η νέα 48ωρη στον «Τοξότη»

Από παλιότερη απεργία των εργαζομένων στον «Τοξότη»
Από παλιότερη απεργία των εργαζομένων στον «Τοξότη»
Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη και της 48ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης ΑΕ», σε όλες τις εργολαβίες στην Αττική, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η 48ωρη αποτελεί συνέχεια της 24ωρης που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να γίνουν προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και μια σειρά μισθολογικά αιτήματα. Τη Δευτέρα έγινε συνάντηση του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής με την εργοδοσία. Η τελευταία, ωστόσο, με την πρόταση που έκανε, δεν ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, στην οποία αποφάσισαν να ζητήσουν από την εργοδοσία να απαντήσει για όσα ζητάνε μέχρι την Πέμπτη και αναλόγως θα αντιδράσουν.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κινητοποίηση στο υπουργείο για τις ελλείψεις προσωπικού

Αίτημα αιχμής να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, να μονιμοποιηθούν όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ. (σ.σ. στάση εργασίας στη 1 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) για το ζήτημα του επικουρικού προσωπικού, των εργαζομένων στις ΜΕΘ με σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ και γενικά των υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα, το ΣΕΝΕ καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και, φυσικά, όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους όλων των ειδικοτήτων.

Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο τονίζει ότι στον «Ευαγγελισμό» εργάζονται 55 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό), που μέχρι το τέλος του χρόνου απολύονται. Ταυτόχρονα, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις που με την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων κλείνουν κρεβάτια, κλείνουν τμήματα.

«Τραγικό παράδειγμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου (με άνω των 1.500 προσερχομένων σε κάθε Γενική Εφημερία και δεκάδων χιλιάδων ακόμη καθημερινά) που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε 5 επικουρικούς γιατρούς», σημειώνει.

Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με το συνολικό αριθμό αυτής της κατηγορίας (επικουρικούς, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.) να προσεγγίζει τους 1.000, καταγγέλλει το σωματείο και επισημαίνει πως μέχρι το τέλος του έτους θα συνταξιοδοτηθούν αρκετές δεκάδες μόνιμου προσωπικού στον «Ευαγγελισμό» και 2.000 - 3.000 πανελλαδικά.

Το ΣΕΝΕ απαιτεί να μην απολυθεί κανείς, αλλά και να μην υποχρεωθούν να δουλέψουν με το επαίσχυντο μπλοκάκι. Να μονιμοποιηθούν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συνεχίζουν τις απεργίες οι φαρμακοποιοί

Συνεχίζονται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των φαρμακοποιών, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που επιτρέπει τη συμμετοχή και μη φαρμακοποιών στην ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και έχει υπογράψει η κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για τη δόση. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε «διαπραγμάτευση με τους "θεσμούς" για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων».

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών καλεί σε συντονισμό και κοινή δράση και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Τονίζει ότι ο αγώνας των φαρμακοποιών πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας πως η μήτρα των προβλημάτων είναι η «επιχειρηματικότητα» και η «ανταγωνιστικότητα», γι' αυτό απαιτείται η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας συνολικά.

Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ

Σε πλατιά σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 12 Νοέμβρη καλεί η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος). Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΤΡΙΚΚΗ»
Σύσκεψη αλληλεγγύης με τις γυναίκες των εργαζομένων

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν μαζικοί φορείς των Τρικάλων για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Εργοστασίου γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», οι οποίοι αντιστέκονται στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μεγάλη μείωση μισθών, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος ΟΓΕ) οργάνωσε την περασμένη Κυριακή συνάντηση - σύσκεψη με τις γυναίκες των εργαζομένων και τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στο εργοστάσιο. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αγωνία των γυναικών για την κατάσταση που βιώνουν οι σύζυγοί τους στη δουλειά (μείωση μισθών, κατάργηση επιδομάτων, ανθυγιεινών, πίεση από τη διοίκηση να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις υπό το φόβο της απόλυσης), αλλά και η αποφασιστικότητά τους να σταθούν στο πλευρό των συντρόφων τους στο δίκαιο αγώνα που δίνουν. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των γυναικών και των συντρόφων τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org