ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Οχτώβρη 2017 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας με εφαλτήριο την αντιλαϊκή πολιτική

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας στην τελευταία συνάντηση με το κουαρτέτο

Eurokinissi

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας στην τελευταία συνάντηση με το κουαρτέτο
Η επιχείρηση προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου και βέβαια η μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών, βρίσκονται στον πυρήνα των διαβουλεύσεων και της νέας «σοδειάς» με τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» και πέραν αυτής. Αυτά βρίσκονται και στον πυρήνα του κυβερνητικού «αφηγήματος» για την «Ελλάδα που επέστρεψε».

Σε αυτήν τη φάση, ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελούν τα δεκάδες νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, όπως η «αναθεώρηση» των κοινωνικών παροχών - όποια προνοιακά και άλλα επιδόματα έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες - τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά και τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, τις «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Σε αυτό το έδαφος και με εφαλτήριο αυτήν την πολιτική, τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου βάζουν στο μάτι τα νέα πεδία κερδοφορίας, με την κυβέρνηση, από την πλευρά της, σε ρόλο «ντελάλη» να διαφημίζει τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», που προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Σε αυτό το φόντο, εξελίσσονται τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, τα οποία αναχώρησαν χτες από την Αθήνα, προκειμένου να επανέλθουν περί τα τέλη Νοέμβρη, ενώ στο μεσοδιάστημα οι συνεννοήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο βρίσκεται ο εντοπισμός των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών» για το 2018, που θα συμπληρωθούν με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο.

Υπό εξέταση βρίσκεται και ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, εν αναμονή τόσο των στοιχείων σχετικά με τη μάζα των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών που θα συγκεντρωθούν στην προσεχή περίοδο, όσο και των «Φθινοπωρινών Προβλέψεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής οικονομίας.

Νευραλγικής σημασίας ζήτημα αποτελεί και αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια προωθούνται και νέες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την «απλοποίηση» των διαδικασιών σχετικά με την αποβολή των παλαιών μετόχων από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, την ταχύτερη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Παράλληλα, «προ των πυλών» βρίσκεται και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ζήτημα που αφορά και στο «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας.

Σπρώχνουν την ιδιωτική ασφάλιση με τη «βούλα» της ΕΕ

Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι βλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας από την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθούν κυβέρνηση και «θεσμοί».

Σε ειδική παρουσίαση από την «Τράπεζα Πειραιώς» αναφορικά με «μια πρόταση ανάπτυξης και διαγενεακής δικαιοσύνης 2017 - 2060» (!), χαρακτηριστικά επισημαίνουν: «Οι αγορές γνωρίζουν ότι μαζί με το επίσημο δημόσιο χρέος, η χώρα πρέπει να εξυπηρετήσει και το ακόμα μεγαλύτερο αφανές χρέος του υφιστάμενου συστήματος συντάξεων» (!).

Οι ίδιοι προτείνουν ένα «μεταβατικό» διάστημα (για τους ασφαλισμένους πριν από το 1992) με την όποια κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό να φτάνει «μέχρι το 2045», ενώ στη συνέχεια «η ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση τερματίζεται», όπως επισημαίνεται στη μελέτη.

Μάλιστα, όπως οι ίδιοι ομολογούν, τα εφιαλτικά αυτά σενάρια συνδέονται ευθέως με τα παζάρια κυβέρνησης - δανειστών για «ευκολίες πληρωμής» του χρέους που θα πληρώσει ο λαός, αφού αν προχωρήσουν «η κυβέρνηση της χώρας αποκτά σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας τόσο στη διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης της διάρκειας του χρέους, όσο και στην ουσιαστική εξυπηρέτηση του επίσημου (σ.σ. κρατικού) χρέους»...

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χ. Μεγάλου, επεσήμανε ότι «το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων αποτελεί μια μεγάλη στρατηγική πρόκληση με δημοσιονομικό, οικονομικό, θεσμικό και βέβαια κοινωνικό περιεχόμενο».

Βέβαια, ειδική έμφαση δίνεται στο ζήτημα της ανάπτυξης «επαγγελματικών ταμείων». Αυτά, με τη σειρά τους, αποτελούν γέννημα - θρέμμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της κατακρεούργησης των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία, στο Γιούρογκρουπ της 15ης του Ιούνη 2017, σχετικά με το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης».

Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση ότι η «κανονικότητα» του κεφαλαίου θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και παρεμβάσεις, είτε σε φάση στασιμότητας ή πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ είτε σε φάση ανάκαμψης.

Τα παραπάνω έρχονται να «δέσουν» με την πρόσφατη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την προώθηση νέας κατηγορίας «συνταξιοδοτικών προϊόντων πανευρωπαϊκής εμβέλειας», προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, τα οποία, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, θα παρέχουν στους Ευρωπαίους πολίτες «περισσότερες επιλογές όσον αφορά την αποταμίευσή τους με σκοπό το σχηματισμό ενός κεφαλαίου κατά τη συνταξιοδότησή τους».

Η εν λόγω «πραμάτεια» βγαίνει στις αγορές στο έδαφος των διαρκών περικοπών, αλλά και των αλλεπάλληλων αξιολογήσεων στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια (pan-European personal pension product) «εθελοντικής» ατομικής σύνταξης θα πωλούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και θα προσφέρονται από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «τα νέα προϊόντα θα ενισχύσουν επίσης, σε τελική ανάλυση, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ενωση Κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ΕΕ», δηλαδή για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Μπίζνες με γεωστρατηγικές «κολιγιές»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με φόντο την κυβερνητική αποστολή στις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η «χώρα μας παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η πολύ υψηλότερη πιθανότητα κερδοφορίας σε σύγκριση με τις ήδη αναπτυγμένες χώρες», ενώ «η Ελλάδα σε αυτήν την περιοχή γεωστρατηγικά δίνει τη δυνατότητα για πολλές επενδύσεις, γιατί υπάρχει πολιτική και νομισματική σταθερότητα».

Επιχειρώντας δε να αναδείξει τις «ικανότητες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην κατεύθυνση διεκπεραίωσης των υποθέσεων του κεφαλαίου, το πήγε και παραπέρα, τονίζοντας ότι «πολιτική σταθερότητα σημαίνει πάρα πολλά», καθώς, όπως είπε, «όλοι έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης»...

Αναφορικά με το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, εστίασε, μεταξύ άλλων, στα Ναυπηγεία Σύρου και στο Καζίνο του Ελληνικού, που «βρίσκονται στα επενδυτικά πρότζεκτ που συζητούνται». Οπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,«κυρίως λόγω της δυνατότητας μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου» καθώς και για το λιμάνι του Αστακού, σχετικά με την «ανάπτυξη ενός logistic center», ενώ «συζητήσεις γίνονται για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων τουρισμού υψηλού εισοδήματος σε Κρήτη και Πελοπόννησο» κ.ά.


Α. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ