ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ
Στο κλείσιμο οδήγησε η διαχρονική υποβάθμιση

ICON

Το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο «Αγία Σοφία» είναι η μοιραία κατάληξη της διαχρονικής υποβάθμισής του από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ η ενοχοποίηση των εργαζομένων χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την προειλημμένη απόφασή της, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όπως και των προηγούμενων της ΝΔ είναι βαρύτατες, διότι συνειδητά υποβάθμισαν τα τελευταία χρόνια το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", το μοναδικό που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του που ισοδυναμεί με κατάργησή του.

Το κόμμα μας είχε επισημάνει έγκαιρα και επανειλημμένα την ανεπαρκέστατη στελέχωση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου σε καρδιοχειρουργούς, καρδιοαναισθησιολόγους, καρδιολόγους και νοσηλευτές, η οποία αποτελεί την αιτία της μακροχρόνιας λίστας αναμονής, με επιβάρυνση των προβλημάτων της υγείας των ασθενών παιδιών, ακόμα και με κίνδυνο απώλειας της ζωής τους.

Παράλληλα, το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και οι γονείς είχαν επισημάνει πολλές φορές στον διοικητή του νοσοκομείου, στην 1η ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας τα σοβαρά προβλήματα του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κένρου.

Οι "λύσεις" που δόθηκαν από την κυβέρνηση ήταν προσωρινές, με ελάχιστο κυρίως επικουρικό προσωπικό. Παρ' όλα αυτά οι γιατροί και οι νοσηλευτές, σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υπερεντατικοποίησης της εργασίας τους για να καλυφθούν οι εφημερίες στη μονάδα, τα χειρουργεία, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, έσωζαν ζωές. Κατέβαλλαν προσπάθειες να διατηρήσουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργούσε για 25 χρόνια, το μοναδικό αποκούμπι στα φτωχά λαϊκά στρώματα, σε γονείς ανασφάλιστους, άπορους, αλλά και σε ασφαλισμένους που εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Απροκάλυπτη κοροϊδία στους γονείς

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει απροκάλυπτα τους γονείς, τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, ότι εξασφαλίστηκε η "δωρεάν" νοσηλεία τους στο Ωνάσειο. Είναι γνωστή η πρακτική αυτής της επιχείρησης που προκειμένου να εξασφαλιστεί έγκαιρα ένα χειρουργείο, αρκετοί ασθενείς εξαναγκάζονται να πληρώνουν με χιλιάδες ευρώ την "αναβάθμιση" θέσης για να βρεθεί έγκαιρα κρεβάτι. Ακόμα και η "υπόσχεση" ότι τα άπορα παιδιά θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση των γονιών, έχει περιορισμένη αξία, αφού ήδη έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια για να αποκτήσει κάποιος βιβλιάριο απορίας.

Το κλείσιμο του Κέντρου είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό, προκειμένου να γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, ξεζουμίζοντας γονείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους επειδή στέκονται δίπλα στους ασθενείς, επειδή αντιστέκονται όπως οφείλουν ως άνθρωποι και επιστήμονες στο κλείσιμο της εξειδικευμένης μονάδας του Κέντρου και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και δολοφονική για την υγεία των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτήν την αλήθεια θέλει να κρύψει η κυβέρνηση με την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε και να μετατοπίσει τις εγκληματικές ευθύνες της.

Η πολιτική των χαρατσιών στην Υγεία ακόμα και στα Επείγοντα, η πολιτική των συγχωνεύσεων, των περικοπών, της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, που πουλάνε υπηρεσίες υγείας σε όσους έχουν να αγοράσουν, αδιαφορεί για τις συνέπειες στα φτωχά, λαϊκά στρώματα, στις ζωές των παιδιών.

Η κυβέρνηση ενισχύει τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία, ενισχύει τα κέρδη της πλουτοκρατίας με την εκμετάλλευση των αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό κωφεύει απέναντι στην αγωνία και τις εκκλήσεις των γονιών να λειτουργήσει το Κέντρο, να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και να αναπτυχθούν πανελλαδικά τα αναγκαία αντίστοιχα Κέντρα, ώστε να μην αναγκάζονται οι γονείς των ασθενών παιδιών να μεταναστεύουν με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ή να χρυσοπληρώνουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Υγεία, προκειμένου να βρουν λύση.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσω των συγχωνεύσεων να κλείσει και άλλα εξειδικευμένα τμήματα, όπως της κυστικής ίνωσης, το αιμοδυναμικό, να διώξει τους εφήβους και ενήλικες με μεσογειακή αναιμία που μεταγγίζονται στο νοσοκομείο χωρίς να τους εξασφαλίζεται η παρακολούθηση και η θεραπεία τους στο Δημόσιο, εξαναγκάζοντάς τους να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα!

Στο χειρουργείο του νοσοκομείου δύο χειρουργικά κρεβάτια είναι μονίμως κλειστά, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες για όλες τις παθήσεις!

Είναι λίγα μόνο παραδείγματα, που δείχνουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των άγριων περικοπών για την υγεία του λαού, ο οποίος πρέπει να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Αποτελούν μέρος των λαϊκών προβλημάτων από την πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., που θυσιάζουν κάθε δικαίωμα και ανάγκη των λαϊκών οικογενειών, προκειμένου να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Απαιτείται μαχητική αντίδραση

Σε αυτόν τον πόλεμο που άνοιξαν με τα λαϊκά στρώματα, απαιτείται η μαχητική αντίσταση και πάλη των υγειονομικών, των γονιών, των συνδικάτων και των μαζικών φορέων. Απαιτείται η οικοδόμηση ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και των φτωχών αγροτών για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η πολιτική αυτή.

Κανένα τμήμα, κανένα κρεβάτι να μην κλείσει. Κανείς να μην απολυθεί. Να ανοίξει τώρα η καρδιοχειρουργική μονάδα (ΚΕΜ), να προσληφθούν τώρα μόνιμοι καρδιοχειρουργοί, καρδιοαναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, νοσηλευτές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να στελεχωθούν πλήρως η ΚΕΜ, το χειρουργείο, το αιμοδυναμικό, το καρδιολογικό τμήμα, να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες του νοσοκομείου σε προσωπικό και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Τώρα με ισχυρή λαϊκή συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, με αλλαγή των συσχετισμών παντού, με ιδιοκτήτη του πλούτου το λαό που τον παράγει, μπορεί να ανοίξει ο φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Αναστολή καθηκόντων των γιατρών μετά το λουκέτο

Επίδειξη αυταρχισμού, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου Κέντρου στη χώρα

Σε μια επίδειξη αυταρχικής πολιτικής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χτες την αναστολή άσκησης καθηκόντων «των εμπλεκομένων παιδοκαρδιοχειρουργών» στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα (ΕΚΑΣΚΑΠ) του «Σοφία Αγία», «λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Δηλαδή, η διοίκηση του «Αγία Σοφία» και το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν το κλείσιμο του ΕΚΑΣΚΑΠ. Μάλιστα, η απόφαση για την αναστολή των καθηκόντων των γιατρών - τους οποίους και δεν κατονομάζει - πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς το δικαίωμα της απολογίας τους, όπως έχουν δικαίωμα. Επιπλέον οι γιατροί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παραπέμπονται και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών της 1ης ΥΠε Αττικής.

Για σπίλωση της υπόληψης των γιατρών και του προσωπικού των καρδιοχειρουργικών τμημάτων του «Αγία Σοφία» με απώτερο σκοπό την εκ των υστέρων δικαιολόγηση του κλεισίματος των εν λόγω τμημάτων καταγγέλλει η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του στη Βουλή για «τραγικές καταστάσεις» στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΕΚΑΣΚΑΠ), που είναι αποτέλεσμα «των συγκρούσεων μεταξύ ορισμένων γιατρών». Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε οτι οι παιδοκαρδιοχειρουργοί άφησαν ναρκωμένο παιδί που δεν εγχειρήθηκε γιατί διαπληκτίζονταν και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την απόλυσή τους.

Με κοινή δήλωσή τους, πριν την αναστολή των καθηκόντων τους, οι καρδιοχειρουργοί του ΕΚΑΣΠ Γιώργος Καλαβρουζιώτης και Αντώνης Καλλικούρδης διαψεύδουν τον υπουργό, τονίζοντας: «Δυστυχώς όμως γι' αυτόν και ευτυχώς για τους μικρούς μας ασθενείς, αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ». «Μήπως, συνεχίζουν οι δύο καρδιοχειρουργοί, ο κ. υπουργός βιάστηκε να προδικάσει το αποτέλεσμα μιας προαποφασισμένης ΕΔΕ; Μήπως σκοπός του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου είναι να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την απόφασή του να καταργηθεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του "Αγία Σοφία" να στέλνονται οι μικροί ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ανάγοντάς το σε θέματα διαμάχης γιατρών;».

Τρεις δότες «χάρισαν ζωή» σε 15 ανθρώπους

Τις τελευταίες δύο μέρες, 3 δότες οργάνων έδωσαν ζωή σε 15 ασθενείς, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για μεταμόσχευση.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 26 Οκτώβρη, οι συγγενείς μίας 26χρονης κοπέλας από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης και μίας 53χρονης γυναίκας από τη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να δοθούν τα όργανά τους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας από τη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, οι συγγενείς μιας 29χρονης κοπέλας συναίνεσαν στη Δωρεά των οργάνων της προς μεταμόσχευση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ