ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα προνόμια στους εφοπλιστές

Συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Νέα προνόμια προς τους εφοπλιστές, που σημαίνει ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών στα καράβια, με επιπτώσεις συνολικά σε βάρος των εργαζομένων της χώρας, προδιέγραψε η χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ του υπουργού Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη και του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού μετά τη συνάντηση, την ίδια ώρα που με την ταξική πολιτική της γονατίζει εργάτες στεριάς και θάλασσας, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, είναι έτοιμη για νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών, δηλαδή την κερδοφορία τους. «Στόχος μας είναι η ελληνική ναυτιλία να παραμείνει πρώτη σε όλο τον κόσμο, ανταγωνιστική, εξωστρεφής και κυρίως αποδοτική προς την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας: «Προς την κατεύθυνση αυτή θα φέρουμε σύντομα ένα νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να ενισχύουμε περαιτέρω την ελληνική οικονομία σε αυτή την κρίσιμη φάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και τα προκλητικά προνόμια που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με τη στήριξη και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ακόμα και σήμερα εν μέσω κρίσης, είναι πρώτοι παγκοσμίως στις ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο 7μηνο του 2011 επένδυσαν περίπου 12 δισ. δολ. για νέες ναυπηγήσεις και αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Συγκεκριμένα, 9,4 δισ. δολ. για ναυπηγήσεις 91 νέων πλοίων και περίπου 3 δισ. δολ. για την αγορά 98 μεταχειρισμένων. Συνολικά, αυτήν την περίοδο, ναυπηγούν 654 πλοία συνολικής χωρητικότητας 63,2 εκατ. τόνων dwt!

Μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί και η αναφορά του υπουργού για τη Ναυτική Εκπαίδευση, θέμα που επίσης τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης. Ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα νέες διατάξεις, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την Ναυτική Εκπαίδευση», όταν η εικόνα που εμφανίζει η Ναυτική Εκπαίδευση είναι κτιριακές υποδομές ετοιμόρροπες (ΑΕΝ Θεσσαλονίκης, ΚΕΣΕΝ), λιγοστό εκπαιδευτικό προσωπικό, που αποτελείται από ωρομίσθιους χαμηλόμισθους, ανύπαρκτα εργαστήρια κ.ά.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης, αφού ανέφερε ότι συμφωνεί με τον υπουργό, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της πειρατείας, σημειώνοντας: «Είμαστε ήδη καθυστερημένοι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν νομοθετικά ρυθμίσει το θέμα των ενόπλων φρουρών πάνω στα πλοία». Που σημαίνει ότι στο όνομα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων επιδιώκουν να επιβάλουν στρατοκρατικό νόμο στα καράβια.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Συνεχίζονται τα ψηφίσματα καταδίκης

Την προσχεδιασμένη, προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση σε βάρος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 20 Οκτώβρη, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του οικοδόμου - αγωνιστή Δημήτρη Κοτζαρίδη και τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών, συνεχίζουν να καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους σωματεία, συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Ανακοινώσεις και ψηφίσματα έχουν στείλει, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λήμνου, το οποίο ανάμεσα στα άλλα καλεί τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους «να ενισχύσουν τους αγώνες για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα σε όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας το οποίο καταγγέλλει «τον επικίνδυνο και προβοκατόρικο ρόλο των κουκουλοφόρων στο κίνημα και είχε σκοπό το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος» και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η επίθεση αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου με στόχο την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό του λαού, του ταξικού κινήματος που πρέπει να αποτύχει και να τσακιστεί από το ίδιο το κίνημα με τη μαζικότητα και την κλιμάκωση της ταξικής πάλης.

Ψηφίσματα από χώρους εκπαίδευσης

Συνεχίζονται και από τους χώρους της εκπαίδευσης τα ψηφίσματα καταδίκης της προβοκατόρικης δολοφονικής επίθεσης. Παράλληλα, τα ψηφίσματα εκφράζουν συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγωνιστή οικοδόμου Δ. Κοτζαρίδη. Τέτοια ψηφίσματα εξέδωσαν ο σύλλογος Οικοτρόφων της Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας και ο σύλλογος σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ΤΕΙ Χαλκίδας. Ακόμα, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και Κοζάνης.

Επίσης, 28 γενικές συνελεύσεις τάξεων από το 1ο, 6ο, 13ο Λύκειο, από το 7ο Γυμνάσιο, από το Μουσικό Σχολείο και το 15μελές του Γυμνασίου Βραχναίικων υιοθέτησαν το ψήφισμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας για την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης της περασμένης Πέμπτης στο Σύνταγμα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Την οργανωμένη, δολοφονική επίθεση εναντίον στελεχών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ την Τετάρτη το μεσημέρι, έξω από το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας από αναρχοφασιστοειδή που οδήγησε στον τραυματισμό των προέδρων του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσπρωτίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η νέα αυτή επίθεση είναι συνέχεια αυτών που εκδηλώθηκαν ενάντιον μελών της ΚΝΕ και του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας από την ίδια ομάδα. Στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, από τους κουκουλοφόρους και τους ομοϊδεάτες τους, όπως και στα Γιάννενα. Είναι συνέχεια των επιθέσεων στα γραφεία των ΚΟ του ΚΚΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο ρόλος τους που είναι καθαρά προβοκατόρικος και ενταγμένος στην γενικότερη προσπάθεια των κρατικών μηχανισμών - ιδεολογικούς, κατασταλτικούς - για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την υποταγή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και όλων των υποστηρικτών της, ΤΡΟΪΚΑ, ΕΕ, πλουτοκρατία και τους κομματικούς εταίρους ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Πολιτικές δυνάμεις όπως η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ" και "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ" που συγκροτούνται από: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και τις άλλες αριστερίστικες δυνάμεις, που συμπορεύονται και συναλλάσσονται μαζί τους όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν σοβαρές ευθύνες, και στο βαθμό που δεν καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα και δεν διαχωρίζονται από αυτά, ταυτίζονται απόλυτα μαζί τους.»

Η ΚΟ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει: «Οι κομουνιστές δεν τρομοκρατούνται. Το κίνημα δεν γυρίζει πίσω. Οσο θα χτυπιέται τόσο πιο πολύ θα ατσαλώνεται, θα πεισμώνει, θα φουσκώσει και θα συμπαρασύρει στο διάβα του όλα τα εμπόδια απ' όπου κι αν προέρχονται».

Καλεί τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να ανεβάσουν τη συμμετοχή τους στη δράση τους, να απομονώσουν όλες αυτές τις ομάδες. Να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους για ακόμη πιο μαζική και ανυποχώρητη πάλη έως την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΤΕΛ
Τελείωσε πριν ακόμα αρχίσει

Λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε σταμάτησε η απεργία των εργαζομένων στα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ με αποκλειστική ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία ενάντια στις αντεργατικές αποφάσεις και σχεδιασμούς των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ. Ενάντια στις απολύσεις που γίνονται ανά περιόδους, στην πρόθεση των ιδιοκτητών να επιβάλουν την εκ περιτροπής εργασία, στα πρόστιμα που έχουν ήδη βάλει σε εργαζόμενους, γιατί αρνήθηκαν να εκτελέσουν εργασίες ξένες προς το αντικείμενό τους και άλλα.

Χτες το πρωί, ενώ η απεργία είχε ξεκινήσει, έγινε συνάντηση της ΟΣΜΕ με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών. Μετά το τέλος της συνάντησης, η συνδικαλιστική πλειοψηφία αποφάσισε να σταματήσει την απεργία χωρίς να έχει λυθεί τίποτα. Χωρίς να έχει πάρει ούτε μια γραπτή δέσμευση από τους εργοδότες. Ο λόγος που επικαλέστηκε, για να σταματήσει την απεργία ήταν ότι οι ιδιοκτήτες δεσμεύθηκαν να συζητήσουν για τα θέματα αυτά την επόμενη βδομάδα!

Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ, διαφώνησαν και κατήγγειλαν τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που μετέτρεψαν μια απεργία σε μια απλή παρέμβαση.

Την επίθεση «των φασιστοειδών τραμπούκων σε βάρος των συναδέλφων μας οικοδόμων, στελεχών του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Γκίκα, πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ηγουμενίτσας και Γιάννη Δημητρίου, πρόεδρου του Σωματείου Οικοδόμων Ηγουμενίτσας», καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ