ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
Εμπρός τώρα, για τη νέα γενιά, για το μέλλον

Ξεκινάει αύριο, στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα: «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της Νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ»

«Το ΚΚΕ κατανοεί τις ιστορικές ευθύνες του απέναντι στα προβλήματα και στο κίνημα της νεολαίας, στις οικογένειές τους. Το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των εκμεταλλευτών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στις δυνάμεις της σήψης, του αυταρχισμού και της καταστολής, του πολέμου. Οσο οι δυνάμεις αυτές θα κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας δεν μπορεί να βρει λύση στα προβλήματά της. Να ονειρευτεί τη ζωή που θέλει και, προπαντός, δικαιούται. Ο δρόμος για θετικές αλλαγές στη ζωή της νεολαίας, για συνολική ποιοτική αλλαγή, γίνεται ορατός στο βαθμό που η νεολαία από την ίδια της την πείρα θα θέσει ως στόχο να καταργήσει τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

(Από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

Ξεκινάει αύριο η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ με θέμα: «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ», που γίνεται στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη Συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και αντιπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων που εκλέγονται από τις Επιτροπές Περιοχών και τις Επιτροπές Πόλης Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης, με ενιαίο μέτρο που έχει οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν τις εργασίες ως προσκεκλημένοι, στελέχη της ΚΝΕ, καθώς και του ΚΚΕ από τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και τις οργανώσεις.

Απόφαση του 17ου Συνεδρίου

Η απόφαση να γίνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη νεολαία πάρθηκε από το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου για τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 18ο Συνέδριο, τονίζεται ότι η ισχυροποίηση του Κόμματος κρίνεται και από τη δουλιά του στη νεολαία. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται η ανάγκη να συμβάλλει το ΚΚΕ, ώστε «τα προβλήματα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας να γίνουν υπόθεση ευρύτερα του εργατικού κινήματος. Να δώσει συγκεκριμένη στήριξη και προοπτική στους αγώνες της και ώθηση στη συμπόρευση της νεολαίας με το λαϊκό κίνημα στην πάλη για τα βασικά προβλήματα της δουλιάς, της μόρφωσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Να αντιπαλέψει τους παράγοντες που καλλιεργούν την εξαγορά συνειδήσεων, τη χυδαία εκμετάλλευση των άνεργων νέων, την παραπληροφόρηση, τον αντικομμουνισμό, τη συκοφάντηση των αγωνιστικών αξιών, της σύγχρονης ιστορίας των λαών και του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Ο στόχος της ισχυροποίησης του ΚΚΕ συμβαδίζει με τη συνεχή προσπάθεια η ΚΝΕ να γίνεται γερή και μαζική. Η ιστορική προσφορά του ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να δένεται αδιαίρετα με τη μαζική πολιτικοϊδεολογική πρωτοπόρα δράση του για τα προβλήματα της ζωής της νεολαίας, το παρόν και το μέλλον της. Η όλη διαπαιδαγωγητική δουλιά του Κόμματος και της ΚΝΕ να αποσκοπεί στο οι σύντροφοι της ΚΝΕ να γίνουν μέλη του Κόμματος».

Και ο στόχος που μπαίνει από το Συνέδριο είναι να αποτελέσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το «σημείο στροφής» στον τομέα της δράσης του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νέας γενιάς και τη στήριξη της ΚΝΕ.

Από τις αρχές Ιούλη «άνοιξε» η συζήτηση

Ξεκινάει, λοιπόν, αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την ψήφιση του κειμένου της Απόφασης, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη νεολαία. Ομως η συζήτηση, η μελέτη και ο προβληματισμός γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα της νέας γενιάς, δεν αρχίζει, ούτε - πολύ περισσότερο - τελειώνει με το διήμερο της Συνδιάσκεψης.

Στις 10 Ιούλη 2005 δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Από τότε μέχρι σήμερα, με βάση αυτό το κείμενο, άνοιξε μια πλατιά συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, στην ΚΝΕ, μια συζήτηση που βγήκε και έξω από τις γραμμές του Κόμματος, απλώθηκε ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς, νέες γυναίκες, εργάτες, επιστήμονες, ανθρώπους των Τεχνών. Παράλληλα, άνοιξε και μέσα από τις σελίδες του «Ρ» δημόσιος διάλογος, πάνω στο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που είναι το ανώτερο κομματικό Σώμα αμέσως μετά το Συνέδριο, θα λάβει υπόψη της τις απόψεις, τις σκέψεις, τις προτάσεις που εκφράστηκαν σε όλη αυτή τη συζήτηση. Παράλληλα, σε επιμέρους πλευρές, ιδιαίτερα θέματα, η συζήτηση που άνοιξε το ΚΚΕ θα συνεχιστεί και μετά τη Συνδιάσκεψη, μαζί με τις αποφάσεις αυτού του σημαντικού Σώματος, που οι Οργανώσεις του ΚΚΕ θα κληθούν να τις κάνουν πράξη σε όλες τις πτυχές της κομματικής ζωής και δράσης.

Οπως φάνηκε από τον προβληματισμό που τέθηκε σε όλη τη συζήτηση μέχρι τώρα, οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει και διαμορφώνει τη συνείδησή της η νέα γενιά, έχουν αλλάξει κατά πολύ, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία. Αυτή η περίοδος συνοδεύεται από την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, όχι μόνο στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη διαδικασία διαμόρφωσης της συνείδησής τους. Η επίθεση στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο περιβάλλον κ.ο.κ., συνοδεύεται από ανάλογη δράση μιας σειράς μηχανισμών, που θέλουν να πείσουν ιδιαίτερα τη νέα γενιά ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», ότι τα πράγματα ήταν πάντα και θα παραμείνουν έτσι.

Ευθύνη για το κέρδισμα των νεανικών συνειδήσεων

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ συναισθάνεται τις ιστορικές ευθύνες του απέναντι στη νεολαία, στο παρόν και το μέλλον της. Οι νέοι αποτελούν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας τάξης που μπορεί να φέρει το καινούριο, να απαλλάξει τον άνθρωπο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ενα μεγάλο τμήμα της νεολαίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρατίθενται στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει πάρει ήδη τη θέση του στην εργατική τάξη με την ένταξή του στην παραγωγή, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος της νεολαίας, με βάση την ταξική του καταγωγή θα ενταχθεί στην πρωτοπόρα τάξη των εργατών στο μέλλον. Γι' αυτό ακριβώς, η νεολαία έχει συμφέρον να βρεθεί στο μέτωπο των δυνάμεων εκείνων που παλεύουν ενάντια στο σύστημα, όχι για τη διαχείριση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, αλλά για την ανατροπή του. Εχει συμφέρον να συνταχθεί με το ΚΚΕ, για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Και το ΚΚΕ συναισθάνεται την ευθύνη του, καταλαβαίνει ότι είναι δική του υπόθεση, ως Κόμμα της εργατικής τάξης να παλέψει για το κέρδισμα των συνειδήσεων της νέας γενιάς. Γι' αυτό και σκύβει με αποφασιστικότητα πάνω στα προβλήματα της νεολαίας. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που αρχίζει αύριο, είναι αρχή για το συνολικό αναπροσανατολισμό της δράσης του Κόμματος σ' αυτή την κατεύθυνση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ