ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε «υψηλές θερμοκρασίες» η «μπουγάδα» για το βρώμικο θεσμικό πλαίσιο και την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» επιβεβαίωσε κυνικά, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη Βουλή, στην άθλια προεκλογική συμπαιγνία που έστησαν στη Βουλή, πάνω στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό του επιχείρημα, άλλωστε, ήταν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξίσου βουτηγμένο στα σκάνδαλα.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συζήτηση ως ευκαιρία να γίνει «αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι η «προστασία της δημοκρατίας» διασφαλίζεται μόνο με νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, διεκδικώντας τα σχετικά εύσημα από την αστική εξουσία.

Κατέφυγε, ακολούθως, σε ένα χιλιοπαιγμένο κατηγορητήριο, τύπου «επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι τράπεζες» (αυτές που διασώθηκαν με άφθονο χρήμα του λαού και επί ΝΔ), ψηφίστηκε το 3ο μνημόνιο (και από τη ΝΔ), έγιναν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (έγιναν ή διατηρήθηκαν και επί ΝΔ).

Για το ζήτημα των υποκλοπών, μίλησε για «πολιτικές ευθύνες» της κυβέρνησης, παρουσίασε ως μείζον ότι άλλαξε πρόσωπα που ήταν σε θέση ευθύνης και υπερασπίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, που ψήφισε η κυβέρνηση, υπεραμυνόμενος βασικά των πρόσφατων αντιδραστικών αλλαγών που θωρακίζουν τη δράση των διαφόρων μηχανισμών παρακολούθησης και των μυστικών υπηρεσιών. Στο ενδιάμεσο επέμεινε ότι «οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες», με μόνη ένσταση ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν «όχι πολιτικά αποδεκτή».

Στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας τον βούρκο τους, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα, ο δε Αλ. Τσίπρας έπαθε αφωνία «για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ», υπουργοί του οποίου - όπως πρόσθεσε - δικάζονται για κατάχρηση εξουσίας και υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Επιτέθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του ότι παρακολουθούσε στελέχη του όπως τους Πιτσιόρλα και Σαγιά, αλλά και το ΚΚΕ. Αποσιώπησε, βέβαια, ο Μητσοτάκης ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή, οι παρακολουθήσεις σε βάρος του γίνονταν τουλάχιστον επί 7 χρόνια, άρα και επί ΝΔ, η οποία ακριβώς πριν από λίγες μέρες έστησε σόου με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή προκειμένου να μην προχωρήσει η έρευνα σε βάθος. Προετοιμάζοντας, δε, για άλλο ένα «κουκούλωμα» στην όλη υπόθεση, είπε ότι «η υπόθεση των επισυνδέσεων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί», στον γνώριμο δρόμο του πού καταλήγουν όλες αυτές οι περιλάλητες έρευνες.

Εστιάζοντας, τέλος, στο έργο της κυβέρνησης, στάθηκε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για διαμοιρασμό ΑΟΖ στη Μεσόγειο, στις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης, στις «αμυντικές» συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Προχωρώντας και σε επόμενους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, επέμεινε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας είναι σήμερα διπλάσια και ενίοτε τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «η χαμηλότερη στην ΕΕ». Και πρόσθεσε ότι επί ΝΔ «το ελληνικό κράτος κράτησε όρθια την επιχειρηματικότητα τα χρόνια της πανδημίας» και ότι στη ΝΔ είναι έτοιμοι να παραλάβουν «τη σκυτάλη μιας δεύτερης γόνιμης 4ετίας», προκειμένου, βασικά, να συνεχίσει απρόσκοπτα το δικό της μείγμα αστικής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Κραυγαλέο ξέπλυμα του αστικού κράτους

Σε κραυγαλέα επιβεβαίωση ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά η αξιοποίηση του σκανδάλου των υποκλοπών για να εξυπηρετήσει εκλογικές του σκοπιμότητες και να τροφοδοτήσει τον αποπροσανατολιστικό καβγά με τη ΝΔ, έτσι που να κρύβεται η στρατηγική τους σύγκλιση, εξελίχθηκε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε ιδανικά το σάπιο σύστημα και το κράτος του, που αποτελούν το «θερμοκήπιο» φαινομένων όπως οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές. Μίλησε για «θεσμική και συνταγματική εκτροπή», θέλοντας να εμφανίσει την υπόθεση σαν παρέκκλιση, σαν «ανορθογραφία» με υπογραφή Μητσοτάκη, την ώρα που σε ουκ ολίγα αστικά κράτη στην ΕΕ και αλλού τέτοιες υποθέσεις σκάνε διαρκώς, την ώρα που το ίδιο το αστικό Σύνταγμα προβλέπει αυτήν τη δυνατότητα για λόγους «εθνικής ασφάλειας», στο άρθρο 19.

Στο πλαίσιο αυτό, αποσιώπησε πλήρως το δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με την υπογραφή όλων των αστικών κομμάτων και επιτρέπει εκτεταμένες παρακολουθήσεις. Δεν είπε κουβέντα για τους νόμους που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία κανονισμούς και Οδηγίες της ΕΕ, συμφωνίες και μυστικά πρωτόκολλα με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ που καταπατούν τα λαϊκά δικαιώματα. Τίποτα για τον νόμο 2225 του 1994 επί ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται «νόμιμες» και ο οποίος εμπλουτίστηκε στη συνέχεια απ' τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν κ.ά.

Φυσικά δεν είπε λέξη για τις παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ, που ξεκίνησαν επί δικής του διακυβέρνησης, υπόθεση που θάφτηκε με τη συνένοχη σύμπνοια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκαλύπτοντας την έγνοια του να «βγάλει λάδι» το αστικό πολιτικό σύστημα και τις ευθύνες του σε μια αποστροφή του λόγου, ανέφερε ότι «η δημοκρατία και οι θεσμοί της φάνηκαν τελικά πολύ πιο ανθεκτικοί από ό,τι μπορούσατε να φανταστείτε και σήμερα είσαστε εκτεθειμένος». Επιβεβαιώνοντας δε την πρόθεση του κόμματός του να εκμεταλλευτεί την υπόθεση για τις εκλογικές του σκοπιμότητες, πέταξε το ψευτοδίλημμα «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή», υποστηρίζοντας πως σ' αυτό το δίλημμα θα απαντήσει ο λαός με την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές.

Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Από τις παρεμβάσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή

Είναι κρίσιμο να μπει στο επίκεντρο της προσοχής το θεσμικό πλαίσιο που έχει εκτινάξει τον αριθμό των παρακολουθήσεων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, χαρακτηρίζοντας αποκαλυπτικές τις ομιλίες που έγιναν τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν αλλά ήταν «νόμιμες». Υπογράμμισε ότι αυτό δείχνει πως το ζητούμενο δεν είναι αν έγιναν ή δεν έγιναν οι παρακολουθήσεις, αυτό έχει απαντηθεί, «τώρα περνάμε σε άλλο επίπεδο», στο ποιος είναι ο λόγος «εθνικής ασφάλειας» που έγιναν, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ομιλίες των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίστηκαν ότι η ΝΔ μεταλλάχθηκε, σχολίασε πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο μετά τη «χαμένη τιμή της σοσιαλδημοκρατίας» να δίνει συγχωροχάρτι και στη ΝΔ, όπως βέβαια στο σάπιο κράτος και την ΕΕ.

Επισήμανε ότι αν δει κανείς τις προεκλογικές περιόδους των τουλάχιστον τελευταίων 30 ετών θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ούτε μια φορά που να μην επιχειρήθηκε σκόπιμα να κυριαρχήσουν προεκλογικά και μάλιστα με μία τελείως αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση τα ζητήματα σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν υποτιμά καθόλου αυτά τα ζητήματα γιατί είναι απτή απόδειξη της σαπίλας του συστήματος, ωστόσο τα αστικά κόμματα τα απασχολούν «τα σκάνδαλα τόσο όσο, μέχρι του σημείου εκείνου που να υπηρετούν τις εκλογικές σας σκοπιμότητες».

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη βολική ευκαιρία και στους δύο να επιδοθούν σε ένα κακόγουστο σόου για να κρύψουν ότι όλοι μαζί συμφωνούν και εφαρμόζουν διαρκή μνημόνια και «κόφτες», αντιλαϊκά μέτρα, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης τονίζοντας πως το ζητούμενο για τον λαό είναι η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής και όχι η αναζήτηση «σωτήρων», που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο.

Στηλίτευσε ακόμα το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 6 χρόνια από τις πρώτες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Η αντιπαράθεση συνεχίζεται μεταξύ των αστικών κομμάτων, χωρίς όμως η συζήτηση να ακουμπά την ουσία της υπόθεσης, που είναι το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης. Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα ακόμα κοινό έργο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που το έχουν συνδιαμορφώσει και το έχουν ψηφίσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα αστικά κόμματα ζητούν την εμπιστοσύνη του λαού την ώρα που δεν εμπιστεύονται οι ίδιοι μεταξύ τους και παρακολουθούν ο ένας τον άλλον, γιατί το μόνο που τους δένει είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, επεσήμανε ο Λ. Στολτίδης. «Δεν έχετε καμία διαχωριστική γραμμή σε αυτά που καίνε τον λαό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τον βούρκο του θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις, σύμφωνα με το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» και βέβαια χωρίς να αναφέρουν ούτε λέξη για τη σοβαρή υπόθεση της παρακολούθησης του ΚΚΕ, και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο, των αποπροσανατολιστικών καυγάδων και της σκανδαλολογίας, χωρίς να λείπουν και διάφορες αιχμές για τα εκλογικά αλισβερίσια που «τρέχουν».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μία συντεταγμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων», ότι «υπάρχει πράγματι ένα ρυπαρό δίκτυο» που «στήθηκε και οργανώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ξεπλένοντας πλήρως το κεφάλαιο και το σύστημά του, απέδωσε στα σκάνδαλα και στην αδιαφάνεια «τις μίζες, το ακριβό ρεύμα, τους πλειστηριασμούς και όλα αυτά που εσείς νομοθετήσατε».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης με δήλωσή του (έλειπε από την Ολομέλεια) είπε ότι το θέμα είναι «πώς μπορεί να υπάρξει μια παλλαϊκή μομφή εναντίον του ολιγαρχικού κατεστημένου το οποίο δημιουργεί Μητσοτάκηδες» και, βέβαια, κουβέντα για τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ