ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δίνουν μάχη επιβίωσης, διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση του εισοδήματος

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στήσιμο μπλόκου στον Ε65 τη Δευτέρα αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά

Από τη μαζική συγκέντρωση στην Εδεσσα
Από τη μαζική συγκέντρωση στην Εδεσσα
«

Καμία αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας!». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με οργανωτές τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, βρίσκονται στο «πόδι» από την προηγούμενη Κυριακή, βγάζοντας χιλιάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες και στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας. Παράλληλα πραγματοποιούν μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν και τις επόμενες μέρες, με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στις τοπικές συσκέψεις.

Στήνουν μπλόκο στον Ε65 στην Καρδίτσα, μεγάλη συγκέντρωση στην Πέλλα

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στον Παλαμά αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα. Ετσι οι αγρότες της Καρδίτσας, που έχουν παρατάξει στις πλατείες των χωριών πάνω από 500 τρακτέρ, θα επιδιώξουν να στήσουν το αγωνιστικό τους μπλόκο στον Ε65 την ερχόμενη Δευτέρα. Και επειδή όλοι θυμούνται πώς τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβρη, την καλούν να λύσει τα προβλήματά τους αντί να βάζει απέναντί τους τα ΜΑΤ.

Την Παρασκευή έγινε και μεγάλη συγκέντρωση στην Εδεσσα, στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας, από τους αγρότες του νομού. Οι αγρότες από την περιοχή της Σκύδρας αρχικά κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους, και στη συνέχεια με αυτοκινητοπορεία έφτασαν στην Εδεσσα. Εκεί αντάμωσαν με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο Μεσημερίου, που ήρθαν με τα τρακτέρ τους. Και όλοι μαζί έφτασαν στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος προσπάθησε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα, για την καθυστέρηση στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ που να τεκμηριώνουν την απώλεια εισοδήματος ανά καλλιέργεια. Αυτό εξόργισε τους αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οι αγρότες φρουτοπαραγωγοί της Πέλλας, όπως και όλης της χώρας, δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που δεν βγαίνουν απλά χωρίς εισόδημα, αλλά και καταχρεωμένοι. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα από τους κερασοπαραγωγούς. Εχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επίσης μεγάλο μέρος έμεινε αμάζευτο στα χωράφια και, όσο κατάφεραν να πουλήσουν, οι έμποροι το πήραν με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, μόλις 80 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ανά κιλό φτάνει τα 1,45 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους μηλοπαραγωγούς, στους ροδακινοπαραγωγούς, στους ακτινιδιοπαραγωγούς κ.ο.κ.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια, οι αγρότες πήγαν στο μπλόκο Μεσημερίου. Εκεί πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν κλιμάκωση με αύξηση των μπλόκων.

Ετσι, παραμένει το μπλόκο στα φανάρια του Μεσημερίου και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα στηθούν μπλόκα σε Μαυροβούνι Σκύδρας και κόμβο Γυψοχωρίου, ενώ από τους αγρότες της Αρνισσας και των γύρω χωριών στο σημείο Αλυσίδα.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον Κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Αγγελοχώρι. Μέσα από περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζουν την ενίσχυση των μπλόκων.

«Εθιμικά» ψέματα και συκοφαντίες από την κυβέρνηση

Απέναντι σε αυτόν τον αγώνα, η κυβέρνηση επιστρατεύει ψέματα και συκοφαντίες. Ετσι, την Παρασκευή 20 Γενάρη προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, ανακοινώνοντας μέτρα που τάχα τους ανακουφίζουν. Τα μέτρα αυτά αφήνουν απέξω μια σειρά προϊόντα, ενώ ουσιαστικά δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα.

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την οικονομία, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις τις παρουσίασε περίπου ως ...εποχιακό φαινόμενο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται κουβέντα για κινητοποιήσεις», ενώ, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «φέτος σε μια σειρά προϊόντων έχουμε πολύ καλές τιμές».

Οι αγρότες όμως δεν βγαίνουν στους δρόμους από συνήθεια, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά τους.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τις οποίες διαμορφώνουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, ροκανίζουν το εισόδημά τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους είχαν και χιλιάδες αγρότες που η παραγωγή τους υπέστη σοβαρές ζημιές από φυσικές καταστροφές και νόσους, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να μη συγκομιστεί καν. Τέτοια προβλήματα σημειώθηκαν στα επιτραπέζια σταφύλια, στα ροδάκινα, στα νεκταρίνια, στα κάστανα, στα κεράσια και σε άλλα προϊόντα.

Ακόμα, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 προβλέπει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα, κι αυτά μετά από καθυστέρηση που φτάνει έως και τους 10 μήνες.

Θύματα της διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής

Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου ώστε να διακρίνουν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα αποτελούν γι' αυτούς μόνιμο βραχνά, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, της εφαρμογής της ΚΑΠ της ΕΕ, των προτεραιοτήτων που έχουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αυτούς δηλαδή που πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες.

Απέναντί τους έχουν τα σχέδια της «ενεργειακής μετάβασης» και της «πράσινης ανάπτυξης», που κάνουν πιο ακριβό το κόστος της Ενέργειας.

Εχουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και τις αστικές προτεραιότητες, π.χ. της «εξωστρέφειας της οικονομίας», δηλαδή της ανάπτυξης της παραγωγής με κριτήριο την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των ομίλων, κάτι που πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

-- Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, μήλα, ροδάκινα - νεκταρίνια, κάστανα, και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν και τα κεράσια, που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος, όπως και η σταφίδα.

-- Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.


Γ. Π.

Στο «πόδι» σε όλη την ύπαιθρο

Με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λύση στο κόστος παραγωγής τώρα! Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη βρώσιμη ελιά», βιοπαλαιστές αγρότες του Καινούργιου της Αιτωλοακαρνανίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και του Αγροτικού τους Συλλόγου, παράταξαν τα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πλατεία του χωριού το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα, να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 1 Φλεβάρη (11 π.μ.), με συγκέντρωση με τρακτέρ και μηχανήματα στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος της διασταύρωσης Πελοπίου, αποφάσισαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Σύλλογοι Πελοπίου και Περιχώρων, Χελιδονίου και Καυκονίας.

Σε θέση μάχης παραμένουν και οι αγρότες της Φθιώτιδας, σχεδιάζοντας την κλιμάκωση του αγώνα, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από το μεσημέρι της Κυριακής και οι αγρότες της Λιβαδειάς, που όπως έχουν αποφασίσει θα στήσουν μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στις 12 μ., στον κόμβο του Αη Γιάννη (παλιά Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας).

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κλείσιμο του δρόμου τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 2.30 μ.μ., θα προχωρήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο Καστρί Μακρακώμης.

Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκονται και οι αγρότες στην περιοχή της Ελάτειας, σχεδιάζοντας μέσα από συσκέψεις και επαφές τη συγκρότηση μπλόκου, ενώ οι αγρότες του μπλόκου της Αμφίκλειας προχωρούν και στην ανασυγκρότηση του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.

Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας:

Το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 5 μ.μ., Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας οργανώνει συγκέντρωση στα Κανάλια.

Τη Δευτέρα 30 Γενάρη:

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης οργανώνει συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί σε κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στο γραφείο υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την Τρίτη 31 Γενάρη:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου και αγροτικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας στις 11 π.μ.

Την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, οι αγρότες των Φαρσάλων θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει συλλαλητήριο την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς τα Μεγάλα Χωράφια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ