ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Αγώνας όλων των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας στα «Πετρέλαια»

Πρωτόγνωρη συμμετοχή, με πάνω από 80 σωματεία και φορείς στο πλευρό των εργαζομένων | Συναυλία αλληλεγγύης το Σάββατο 5 Φλεβάρη

Κοινό βηματισμό στον δρόμο του αγώνα βρήκαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καβάλας με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας των «Πετρελαίων Καβάλας» ενάντια στους εργαζόμενους και στο Σωματείο τους, με τις πλάτες της κυβέρνησης, το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο και την καταστολή του αστικού κράτους.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και μαγαζάτορες, φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που κάλεσαν μετά από σύσκεψη 29 σωματεία και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 80! Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια» έχει γιγαντωθεί, με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων του κινήματος που συμπαραστέκονται με αποφάσεις αλλά και έμπρακτα.

«Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στα "Πετρέλαια" είναι αγώνας όλων μας», ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από το χτεσινό συλλαλητήριο, καθώς ο σχεδιασμός απολύσεων και εργολαβοποίησης των θέσεων εργασίας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία της «Energean» κλιμακώθηκε με την απόλυση ολόκληρου του ΔΣ του Σωματείου, σε μια πρωτοφανή επίθεση στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, με αξιοποίηση του νόμου Χατζηδάκη.


Παράλληλα αναδείχθηκε ότι η επίθεση αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που για τα κέρδη των εργοδοτών, όπως η «Energean», χτυπιούνται συνολικά η λαϊκή οικογένεια, τα εργατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική πάλη, με αποτέλεσμα να φτωχαίνουν, να απολύονται και να διώκονται οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία.

Τους δρόμους της Καβάλας κατέκλυσαν κατά τη διάρκεια της πορείας το χαρακτηριστικό πορτοκαλί από τις στολές εργαζομένων στα «Πετρέλαια» και το μπλε των συναδέλφων τους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, με το πανό που έγραφε «Χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν δόθηκε ποτέ». Ακολούθησαν τα πανό των φοιτητών και των μαθητών, των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της Καβάλας, με το σύνθημα «Ολοι στον αγώνα για υγεία, μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!».

Η μαχητική πορεία πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου αντήχησαν τα συνθήματα «Με αλληλεγγύη και πάλη ταξική, απάντηση θα πάρει η "Ενεργειακή"», «Καβάλα, "Oil" - εργατιά, όλοι ενωμένοι μια γροθιά», «Είμαστε ψυχή από την ψυχή σας, απολυμένα αδέρφια μας, είμαστε μαζί σας», όπως και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην "Energean" κάνετε τις πλάτες».

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε, στην πλατεία Καπνεργάτη, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους εργατικών σωματείων, εκπαιδευτικών, αυτοαπασχολούμενων της Καβάλας και των γύρω νομών, όπως και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ενέργειας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας». Αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων, τόνισε πως «το γεγονός ότι από 29 σωματεία και φορείς γίναμε 80 στέλνει ένα μήνυμα». Και πρόσθεσε ότι αυτό το κύμα συμπαράστασης δίνει δύναμη και κουράγιο στους εργαζόμενους. Αφού ανέφερε ένα ιστορικό του σχεδιασμού της εργοδοσίας, της τρομοκρατίας και της καταστολής ενάντια στο Σωματείο και στα μέλη του, σημείωσε ότι η εργοδοσία σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που της δίνει η κυβέρνηση. «Δεν είχαμε πολλά όπλα μαζί μας αρχικά», είπε, «αλλά δεν μετρήσαμε γερά τη δική σας συμπαράσταση, που μας δείχνει ότι έχουμε δίκιο και είμαστε στον σωστό δρόμο».

Μετέφερε επίσης το μήνυμα του προέδρου του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή - ο οποίος δεν κατάφερε να μεταβεί στην Καβάλα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω συνδικαλιστικών υποχρεώσεων - ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη Καβάλα δεν είναι τοπικός, αλλά απασχολεί όλη την Ελλάδα, όπως και αυτός των εργαζομένων στην COSCO το προηγούμενο διάστημα.

Επόμενος σταθμός του αγώνα είναι η συναυλία αλληλεγγύης που οργανώνουν τα σωματεία και οι φορείς με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη το Σάββατο 5 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Το «παρών» έδωσε και κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της ΕΠ, και ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να χρηματοδοτεί ουσιαστικά τη δυνατότητα της εργοδοσίας να εξαγοράζει την κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Η εργοδοσία έχει στο χέρι της το μεγάλο όπλο που χρειαζόταν, το έκτρωμα Χατζηδάκη, για να ξεμπερδέψει με τη συνδικαλιστική δράση.

Οπως στην "e-food" και την COSCO, οι εργαζόμενοι στα "Πετρέλαια Καβάλας" έχουν κάνει την κυβέρνηση να σπάσει τα μούτρα της απέναντι στην αποφασιστικότητά τους. Η δράση τους οδηγεί στην πιο διευρυμένη εργατική αλληλεγγύη, στο σημερινό άλμα στη συσπείρωση δίπλα στα αιτήματά τους, με 80 φορείς και σωματεία, κοινωνικής ουσιαστικά συμμαχίας. Αυτή φωτίζει τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει προς τη νίκη, σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστεί και το ΚΚΕ, στο πλευρό των εργαζομένων, από τη Βουλή μέχρι το μαζικό κίνημα, με όλες του τις δυνάμεις».


Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά τις πιέσεις και την κατακραυγή

Εφεραν αποτέλεσμα οι πιέσεις που άσκησαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, και χτες πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων, που η μισθοδοσία τους ήταν «στον αέρα» από τις αρχές του Γενάρη, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας της ειδικής εκκαθάρισης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο ειδικός εκκαθαριστής να μην έχει δικαίωμα να πληρώσει τους εργαζόμενους. Τελικά η λύση δόθηκε μέσω «ειδικής εντολής», ενώ εντός των ημερών αναμένεται να πληρωθούν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μισθοδοσία έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αρκετοί από τους οποίους βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σε δραματική κατάσταση, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα Σωματεία προχώρησαν όλες τις προηγούμενες μέρες σε μια σειρά παρεμβάσεις προς τον ειδικό εκκαθαριστή, ενώ το ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας, πραγματοποίησε χτες έκτακτη συνεδρίαση με σκοπό να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα τελευταία γεγονότα με τον εγκλωβισμό εργαζόμενων σε εργοστάσιο εξαιτίας της κακοκαιρίας. Για μία ακόμα φορά επισημάνθηκε η εγκατάλειψη και απαξίωση των εγκαταστάσεων, αποτέλεσμα της εγκληματικής και διαλυτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τονίστηκε μάλιστα ότι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής γίνονται καθημερινά όλο και πιο δυβάσταχτες για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, που δύο χρόνια τώρα ζουν με την ανασφάλεια για το αύριο, χωρίς η κυβέρνηση να δίνει απαντήσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας.

Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι θα περιμένουν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των συναρμόδιων υπουργείων, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για αυτήν τη βδομάδα και τελικά μετατέθηκε για την ερχόμενη Τρίτη 1η Φλεβάρη, ώστε να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.


ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Να αποδοθούν ευθύνες για την πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας

Στο πιο σύγχρονο διυλιστήριο της ΝΑ Ευρώπης οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους

Να γίνει έρευνα από το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία, και να σταματήσουν ο εμπαιγμός και η επιχείρηση υποβάθμισης του νέου περιστατικού πυρκαγιάς, απαιτεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, αναφερόμενο στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, την Τετάρτη 26 Γενάρη, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Το Σωματείο αναφέρει ότι το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος στα ΕΛΠΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζόμενου».

Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε φωτιά σε αντιδραστήρα - απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32, η οποία αντιμετωπίστηκε από το άγημα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων, ενώ οι μονάδες οδηγήθηκαν σε έκτακτο σταμάτημα, και αναμένεται να ακολουθήσει μακρά περίοδος γενικής επισκευής (shutdown).

«Στο πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης των εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το αντίστοιχο περιστατικό που παρουσιάστηκε πέρυσι με τη διακοπή ρεύματος, όπου οι εγκαταστάσεις προχώρησαν σε γενική συντήρηση», σχολιάζει το Σωματείο.

Σημειώνει ότι ο εξοπλισμός του αντιδραστήρα είχε εντοπισμένα προβλήματα, εδώ και δύο χρόνια, με θερμά σημεία στο μεταλλικό περίβλημα, ένα εκ των οποίων οδήγησε στην εκδήλωση του σοβαρού περιστατικού. Επομένως, «είναι θέμα ασφάλειας το οποίο έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα από την εταιρεία και να μη φτάσουμε στο σημείο της εκδήλωσης φωτιάς, με υπαρκτό τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και θανατηφόρου, αλλά και με υπαρκτό τον κίνδυνο για εξέλιξη σε Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Πρόκειται για τον ίδιο εξοπλισμό για τον οποίο είχε παρέμβει το ΚΕΠΕΚ το 2014, δίνοντας εντολή να σταματήσει η μονάδα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές.

Για άλλη μια φορά είναι εμφανές ότι ως προτεραιότητα μπαίνουν η παραγωγή και η κερδοφορία και έρχεται σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων».

Το Σωματείο, εκτός από την απαίτηση για έρευνα από το ΚΕΠΕΚ, διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των οργανικών κενών, αντιδρά στην εντατικοποίηση της εργασίας και απαιτεί έγκαιρη συντήρηση του εξοπλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ