ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την απουσία αντισεισμικής προστασίας σε μια χώρα με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα

Κτίρια με ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία, χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό, είναι αυτά που κατέρρευσαν από το σεισμό
Κτίρια με ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία, χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό, είναι αυτά που κατέρρευσαν από το σεισμό
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγάλες πληγές μετρά ο λαός της ανατολικής Τουρκίας μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην επαρχία Ελαζίγ, περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Αγκυρας, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Εκτός από την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, Ελαζίγ, μεγάλα πλήγματα δέχτηκαν και οι πόλεις Σιβρίς και Ντογκανιόλ, στη γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Μέχρι χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 39 και οι τραυματίες τους 1.600, εκ των οποίων σχεδόν 90 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής.

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ειδικά στην πόλη Ελαζίγ, έχουν ισοπεδωμένα κτίρια, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να έχουν μείνει χωρίς στέγη, είτε γιατί το σπίτι τους χάθηκε τελείως είτε γιατί έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Μεγάλη είναι η αγωνία για όσους σώθηκαν, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αφού η θερμοκρασία ακόμα και τη μέρα φτάνει μέχρι και 5 βαθμούς υπό το μηδέν. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι σεισμόπληκτοι θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε τοπικά γήπεδα κ.λπ.

Από το βράδυ της Παρασκευής έχουν καταγραφεί πάνω από 200 μετασεισμοί, ορισμένοι από τους οποίους έφτασαν να ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ. Ωστόσο, θάρρος στους σεισμόπληκτους και σε όλο τον πληθυσμό της χώρας έδωσε η διάσωση διαφόρων εγκλωβισμένων σε συντρίμμια, οι οποίοι ανασύρθηκαν ζωντανοί, όπως μια νεαρή μητέρα που σώθηκε μαζί με τη νεογέννητη κόρη της, αλλά και μια έγκυος.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την αντισεισμική πρόληψη και προστασία στην περιοχή, όπως αναδεικνύεται και στα συγκλονιστικά πλάνα από πολυώροφα κτίρια που άνοιξαν στα δύο ή απέμεινε όρθιο μόνο το μισό τους. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, που αναφερόμενος στις συνέπειες του σεισμού είπε ότι «δεν είναι σωστό να τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση, οι πολίτες πρέπει να πάρουν προφυλάξεις».

Το ΚΚ Τουρκίας καταγγέλλει ότι «ο σεισμός μάς έφερε για άλλη μια φορά αντιμέτωπους με την απουσία προετοιμασίας και σχεδίου», ενώ τονίζει ότι «παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και πήραμε αμέσως μέτρα για την οργάνωση της αλληλεγγύης με το λαό της περιοχής».

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μήνυμα προς την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Σε μήνυμά του προς την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου, το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στη νεολαία της Τουρκίας, με αφορμή τον μεγάλο σεισμό της 24ης Ιανουαρίου, στα ανατολικά της χώρας σας. Πρώτα απ' όλα, αυτές τις δύσκολες στιγμές εκφράζουμε τη στήριξή μας στα θύματα από τον σεισμό και στις οικογένειές τους.

Οι νέοι και οι νέες σε Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να πιστέψουν ότι για το φόρο αίματος που πληρώνουν οι λαοί μας ύστερα από σεισμούς - όπως πρόσφατα -, από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα φταίει η κακιά μας τύχη!

Αυτό που είναι προς όφελος της νεολαίας και στις δύο χώρες είναι να αγωνιστούμε ώστε να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και γενικότερα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης να μην προσανατολίζονται στη μεγιστοποίηση των καπιταλιστικών κερδών, όπως βλέπουμε να γίνεται με την πολιτική που προωθούν οι κυβερνήσεις στην Τουρκία, στην Ελλάδα, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Αντίθετα, πρέπει η γνώση και η επιστήμη, στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, να προσανατολιστούν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, μία από τις οποίες είναι και το δικαίωμα στην αντισεισμική προστασία, στην ασφάλεια, για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Αυτήν την αλήθεια προβάλλουν οι δύο Οργανώσεις μας, όπως και τα Κόμματά μας σε Τουρκία και Ελλάδα, και είναι η μόνη που μπορεί να δώσει δύναμη στους νέους και στις νέες των χωρών μας, στρέφοντας τον αγώνα μας ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα τόσο άδικα».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Oι ελίτ χρειάζονται τους ακτιβιστές» και αντίστροφα

«Οι ελίτ χρειάζονται τους ακτιβιστές. Οι ακτιβιστές χρειάζονται τις ελίτ». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ακτιβιστής, αλλοτινός διαδηλωτής στο Νταβός κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF), συνιδρυτής της οργάνωσης «Occupy Wall Street» («Καταλάβετε τη Γουολ Στριτ») και φετινός πανελίστας στο WEF.

Ενόψει της συμμετοχής του στο WEF, ο Μίκα Γουάιτ ένιωσε την υποχρέωση να εξηγήσει - με δύο άρθρα του στην ιστοσελίδα του φόρουμ - γιατί από ακτιβιστής κατά των «ελίτ» από τα 13 του χρόνια, από «φλογερός διαδηλωτής» που συγκρουόταν με την αστυνομία, από «ηγέτης» των «κινημάτων» «Occupy Wall Street» (οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε 82 χώρες και περίπου 1.000 πόλεις) και «Occupy Davos», βρέθηκε φέτος συνομιλητής των «ελίτ» στο Νταβός. Οι απόψεις του - κάποιες φορές στα όρια της χυδαιότητας - είναι πολύ αποκαλυπτικές για το αλισβερίσι «ακτιβιστικών» οργανώσεων και «κινημάτων» με μονοπωλιακούς κολοσσούς, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

* * *

Παλιότερα, λέει, «οι ακτιβιστές σωστά πίστευαν ότι αυτό που έβλαπτε τον κόσμο ήταν ένα σύνολο πολιτικών αποφάσεων οργανισμών, αρχηγών κρατών και ιδιωτών», ενώ «σήμερα (...) στον μετα-πολιτικό μας κόσμο», τα «πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι υπαρξιακά, όχι πολιτικά» και «η βασική διάκριση δεν είναι πλούσιος - φτωχός, είναι επιτάχυνση της αλλαγής - αντίσταση στην αλλαγή». Για να αποδείξει μάλιστα ότι πρόκειται για ...«υπαρξιακά» προβλήματα, ανέφερε πως «από την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, την παγκοσμιοποίηση των κρίσεων, τα οπλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, έως τη μετανάστευση, αυτά επηρεάζουν όλους»! Κάτι δηλαδή σαν τα «φυσικά φαινόμενα»... Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν καμία ανάμειξη στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στη χρήση τεχνολογίας σε οπλικά συστήματα, στην καπιταλιστική κρίση και στα δισεκατομμύρια των ξεριζωμένων, των φτωχών!

* * *

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα φέτος, στο Νταβός «βγήκαν τα μαχαίρια» και από την πλειοψηφία των ομιλητών έγινε ολοφάνερο ότι στον ανταγωνισμό για την ενεργειακή μετάβαση, τις «πράσινες» επενδύσεις, τις νέες τεχνολογίες, τις νέες αγορές και τις πρώτες ύλες «θα χυθεί αίμα». Παράλληλα εκφράστηκαν «ανησυχίες» για την αύξηση των ανισοτήτων, καθώς παρατηρείται ότι «οι άνθρωποι αποστρέφονται τις οικονομικές ελίτ, για τις οποίες πιστεύουν ότι τους έχουν προδώσει». Στοιχεία της οργάνωσης «Oxfam» - ενόψει του WEF - αποτυπώνουν με κυνισμό την καπιταλιστική βαρβαρότητα: 2.153 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είχαν το 2019 στην κατοχή τους περισσότερο πλούτο από εκείνον που αναλογεί στα φτωχότερα 4,6 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου στο 60% του πληθυσμού του πλανήτη. Σε άλλη σχετική έρευνα, το 56% των ανθρώπων σε 28 χώρες του κόσμου εκφράζουν τη «δυσφορία» τους για τον καπιταλισμό, απαντώντας πως «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».

Και ενώ οι αντιθέσεις μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων οξύνονται και στα «νέα» πεδία επιχειρηματικότητας και Ενέργειας, και παρά την αύξηση του πλούτου και την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης οι όροι ζωής και εργασίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους επιδεινώνονται, ο «ακτιβιστής» προτάσσει τη χρησιμότητα των υποτιθέμενων «κινημάτων»: «Οι ισχυροί παίκτες θα χρειαστεί να επιδείξουν ικανότητα στη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τη δύναμή τους και να επιτύχουν τις γεωπολιτικές τους ατζέντες τα επόμενα χρόνια», θυμίζει ο Γουάιτ σε πρόσφατο άρθρο του για τον ΟΟΣΑ. Και οι ακτιβιστές, ισχυρίζεται, «χρειάζονται τις ελίτ», γιατί «οι ισχυροί» παίρνουν τις αποφάσεις!

* * *

Υπάρχει όμως κι άλλος λόγος που οδηγήθηκε φέτος να συμμετάσχει στο Νταβός μαζί με εκπροσώπους πολυεθνικών, κρατών, ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είναι «η μακρά ιστορία αυτής της ανήσυχης συμμαχίας μεταξύ ακτιβιστών και ελίτ», από την ίδρυση του WEF το 1970, όπου «οι ακτιβιστές στο Νταβός έλεγαν την αλήθεια στην εξουσία». «Η σχέση μεταξύ ακτιβιστών και ελίτ στο Νταβός μετασχηματίστηκε από την ομιλία της Χίλαρι Κλίντον στο Νταβός το 1998, η οποία ώθησε την κοινωνία των πολιτών να αναγνωριστεί ως βασικός συμμέτοχος μαζί με τις κυβερνήσεις και την οικονομία», υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας πώς προέκυψε το «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ», δίπλα στο «Οικονομικό».

«Τελικά» - καταλήγει - «αυτό που ενώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα κοινωνικά κινήματα είναι το πάθος για αλλαγή»... Είναι προφανής η χρησιμότητα τέτοιων «σύγχρονων κινημάτων» στο να μετατρέπουν τη δίκαιη και αυξανόμενη αγανάκτηση πολλών ανθρώπων σε συμβιβασμό με τη σύγχρονη βαρβαρότητα, σε συμμαχία με τους υπεύθυνους της βαρβαρότητας. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο ιδρυτής του WEF, Κλάους Σβαμπ, φρόντισε να επισημάνει πως ο λεγόμενος «συμμετοχικός καπιταλισμός» κερδίζει έδαφος, χάρη και στη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ...


Ε. Μ.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπάρχουν κοινωνικές αιτίες για την υποβάθμιση της αντισεισμικής προστασίας

Μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό για τα θύματα από το σεισμό

Τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στο λαό της Τουρκίας για τα θύματα και τις καταστροφές από το σεισμό εκφράζει το ΚΚΕ, με μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του με το λαό της χώρας σας για τα πολυάριθμα θύματα και τις τεράστιες ζημιές που για άλλη μια φορά προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην ανατολική Τουρκία.

Από την εμπειρία και της δικής μας χώρας γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν είναι μοιραίο ο λαός να πληρώνει τέτοιο βαρύ φόρο αίματος από τα ανάλογα φυσικά - σεισμικά φαινόμενα. Υπάρχουν κοινωνικοοικονομικές αιτίες για την υποβάθμιση της αντισεισμικής προστασίας, οι ρίζες τους βρίσκονται στη φύση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που εξυπηρετούν οι διάφορες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας».

Αλληλεγγύη από ΠΑΜΕ και ΟΓΕ

Σε μήνυμά του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει «τα συλλυπητήριά του στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Τουρκίας για τα θύματα», ενώ τονίζει: «Συνάδελφοι, αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας είναι μαζί σας. Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό σας».

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις γυναίκες της Τουρκίας, που αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού, έστειλε η ΟΓΕ στην Ενωση Γυναικών Τουρκίας για την Ισότητα και την Ελευθερία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ