ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για αγωνιστικές δράσεις κόντρα στην κυβερνητική αναλγησία

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις δηλώσεις που ακολούθησαν

Eurokinissi

«

Η συνάντηση του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου και των δημάρχων του νησιού μας με τον υπουργό Ν. Μηταράκη και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, απέδειξαν για μια ακόμα φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΝΔ, που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τα αιτήματα που ο λαός της Λέσβου εξέφρασε με την κινητοποίησή του στις 22 του Γενάρη».

Τα παραπάνω τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στην ανακοίνωση η ΤΕ Λέσβου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο υπουργός Ν. Μηταράκης δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων και στη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί. Εξέθεσε έτσι και την περιφερειακή αρχή, που επιμένει να υποστηρίζει πως αγωνίζεται για να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και να μη δημιουργηθεί νέα. Διαφωνία, δήλωσε ο υπουργός, υπάρχει σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα αυτού του κλειστού κέντρου.

Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου προέβη σε μία γενική δήλωση πως δεν υπάρχει συναίνεση στο σχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας στη συνέχεια πως για μια σειρά πλευρές αυτού του σχεδίου συμφωνούν (έλεγχος ΜΚΟ κ.λπ.) και αφήνοντας αδιευκρίνιστο το επίμαχο σημείο αν η διαφωνία για την κλειστή δομή οφείλεται στην ίδια την ύπαρξή της ή στη χωρητικότητά της.

Η αποκάλυψη του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, σε συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογραφική ιστοσελίδα του νησιού μας, πως όλοι είχαν συμφωνήσει στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, να γίνει κλειστή δομή στη Μόρια, αποδεικνύειι πως δεν υπάρχει από μεριάς τους σταθερή στάση και όσον αφορά στο κλείσιμο της Μόριας και όσον αφορά στη μη δημιουργία νέων δομών. Είναι προφανές πως η κοροϊδία του Κ. Μουτζούρη προς τους φορείς και προς τους κατοίκους του νησιού πάει σύννεφο.

Ταυτόχρονα, με τα αντιδραστικά παραληρήματα που εξαπολύει ο Κ. Μουτζούρης επιχειρεί να στρέψει την αγανάκτηση του λαού του νησιού μας ενάντια στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθώντας να αποκρύψει τους αίτιους αυτής της κατάστασης και να ικανοποιήσει τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα αισθήματα των ακροδεξιών του νησιού μας. Η πρότασή του να γίνεται αποτροπή των προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα αποτελεί προτροπή για βύθιση των βαρκών και πνιγμό των ταλαίπωρων επιβατών τους από τα ελληνικά ένστολα πληρώματα. Προτροπή για εγκληματικές ενέργειες. Και επιδιώκει αυτή του τη θέση να την υιοθετήσει ο λεσβιακός λαός και να γίνει έτσι ηθικός αυτουργός εγκληματικών ενεργειών.

Καλούμε το λεσβιακό λαό, όλους τους φορείς του να απαντήσουν στην αναλγησία της ΝΔ με πολύπλευρες αγωνιστικές δραστηριότητες αλλά και να αποκρούσουν κατηγορηματικά τις αντιδραστικές θέσεις του Κ. Μουτζούρη. Να του δηλώνουν, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, πως είναι κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες προτροπές. Πως με τέτοιες θέσεις υπονομεύει τον αγώνα τους αλλά και την αλληλεγγύη που μέχρι και σήμερα δείχνει απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες ο λαός του νησιού μας. Πως συνένοχοι σε εγκλήματα ενάντια πολύπαθων συνανθρώπων μας δεν πρόκειται να γίνουν.

(...) Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο θέμα για να μένει στα χέρια ανθρώπων που η όλη τους πολιτεία στο ζήτημα αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα τόσο μεγάλη ανευθυνότητα. Είναι η ώρα οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των εμπόρων και των άλλων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, της νεολαίας μας να απομονώσουν τον περιφερειάρχη και να πάρουν στα χέρια τους τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της λύσης του προβλήματος με το παρακάτω πλαίσιο αγώνα:

-- Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

-- Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

-- Να καταργηθεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και όποια άλλη Συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ενστολη διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Πολιτική Προστασία

Την Πέμπτη στις 11.30 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ενστολη διαμαρτυρία την Πέμπτη, ώρα 11.30 το πρωί, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο της αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας που προωθεί η κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

«Ερχεται ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην προστασία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, των υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος. Ερχεται κατάργηση των όποιων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει, με αρχή το ξεσπίτωμα με τις μεταθέσεις.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, κατεβαίνουμε μαζικά στην Αθήνα στις 30 Γενάρη για ένστολη διαμαρτυρία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να απαιτήσουμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Πολιτική Προστασία και το ΠΣ, που είναι λαιμητόμος για τα δικαιώματά μας.

Παραμερίζουμε τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους "συνδικαλιστές" της ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ) και των πρωτοβάθμιων σωματείων της, των περισσότερων συνδικαλιστικών οργάνων των μονίμων - 5ετών - εποχικών πυροσβεστών και των συντεχνιακών ενώσεων των αξιωματικών και των πτυχιούχων (ΕΑΠΣ και ΕΠΑΥΠΣ), που συμφωνούν με την ουσία και τους στόχους του νομοσχεδίου και προσπαθούν να το μερεμετίσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Καταγγέλλουμε όλους αυτούς τους "συνδικαλιστές", οι οποίοι: Με τη στάση τους και με τις προτάσεις που υπέβαλαν, αποδέχονται τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση της υπηρεσίας μας, την ιδιωτικοποίηση των δομών και την εμπορευματοποίησή της, την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης και προστασίας του λαού. Δεν κάνουν κουβέντα για οργάνωση μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων και έτσι απλά και ξεδιάντροπα προτείνουν ξεσπίτωμα πυροσβεστών με μεταθέσεις με μόρια και συμφωνούν με την κατάργηση του αμετάθετου και των δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. (...)

Η ΕΑΚΠ, με τον αγώνα που οργανώνει μόνη της για ακόμα μια φορά, δίνει τη δυνατότητα στους πυροσβέστες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κανένας μόνιμος συνάδελφος δεν θα έχει τη δικαιολογία, εάν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να πει ότι δεν γνώριζε και δεν ενημερώθηκε για όλες τις δύσκολες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν ως συνέπεια της αποσάθρωσης της πυροπροστασίας και ιδιαίτερα για το ξεσπίτωμα με τις μεταθέσεις που θα του επιβληθεί άμεσα. Ούτε οι συνάδελφοι 5ετείς και εποχικοί πρέπει να εφησυχάζουν, γιατί με την κατάργηση πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων που θα πραγματοποιηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν πρόκειται να γλιτώσουν αρχικά τη μετακίνηση εντός νομού και το εργασιακό μέλλον τους στο ΠΣ θα είναι αβέβαιο γιατί θα προκύψει κατάργηση θέσεων».

Τέλος, η ΕΑΚΠ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

Συκοφαντίες και ερωτήματα...

Μας έχει συνηθίσει την τελευταία περίοδο η εφημερίδα «Πριν» σε συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις, με τις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος του ΚΚΕ σε μια σειρά ζητήματα. Σειρά είχε τώρα η δράση των δυνάμεών του μέσα στα σωματεία και τους φορείς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και η δραστηριότητα που ανέπτυξαν την περασμένη βδομάδα γύρω από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Τι λέει το «Πριν»; Οτι οι δυνάμεις του ΚΚΕ συμμετείχαν σε συλλαλητήρια μαζί «με τις δυνάμεις του τοπικού κράτους, εργοδοτικές ενώσεις, την εκκλησία, τα αστικά κόμματα και μάλιστα σε ένα περιεχόμενο που όχι μόνο (όπως το ίδιο το ΚΚΕ αναγνωρίζει) βγάζει λάδι την κυβερνητική πολιτική (...) αλλά έχει ως βάση την ενοχοποίηση των προσφύγων». Περιγράφει δηλαδή μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, η οποία είναι ακριβώς αντίθετη, αφού οι δυνάμεις των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγωνιστικών φορέων στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι αυτές που δίνουν πραγματικά τον τόνο στη μάχη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, στη στήριξη που προσφέρουν η Περιφερειακή και η Τοπική Διοίκηση σ' αυτήν την πολιτική, αλλά και ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που καλλιεργούν η Περιφερειακή Διοίκηση και διάφορες ομάδες, αξιοποιώντας την άθλια κατάσταση στα νησιά. Θυμίζουμε ότι τα ίδια έγραφε το «Πριν» και όταν πριν από μερικούς μήνες οι ίδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν πάρει την πρωτοβουλία για μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια στα τρία νησιά, με το ίδιο πλαίσιο που πρόβαλαν και στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας, το οποίο υιοθετούν μάλιστα και πολλοί ακόμα φορείς.

Η στάση τους προκαλεί προφανή ερωτήματα. Γιατί ενοχλούνται από το γεγονός ότι τα ταξικά συνδικάτα στα νησιά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλοντας την πραγματική αιτία της προσφυγιάς, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, διεκδικώντας πραγματικές λύσεις, δυσκολεύοντας την προσπάθεια «παραγόντων» και φορέων της περιοχής να «βγάλουν λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και να δώσουν κάλυψη στον ρατσισμό; Μήπως ενοχλούνται από το γεγονός ότι η δράση τους αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο των ΜΚΟ και των διάφορων «αλληλέγγυων», που συγκαλύπτουν τα γεωπολιτικά και άλλα παιχνίδια στις πλάτες προσφύγων και μεταναστών, ενώ ποτίζουν και τη γλάστρα των κάθε λογής απολογητών της καταστολής, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού; Δεν τους αρέσει ότι τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς διεκδικούν με συνέπεια αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και να πάψει τώρα ο διπλός εγκλωβισμός; Μήπως ενοχλούνται γιατί αυτή η δράση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων στα νησιά; Τα ερωτήματα αναπάντητα, μένει όμως η συκοφαντία. Τι να περιμένει όμως κανείς από αυτούς που κατήγγειλαν τη σταθερή θέση του ΚΚΕ να κλείσουν τα hot spots της εξαθλίωσης και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες, ως θέση που ενισχύει το ρατσισμό; Η επίθεση επομένως από το «Πριν» πρέπει να προβληματίσει ευρύτερα όσους αντιλαμβάνονται πώς στήνεται το παιχνίδι με το Προσφυγικό, αλλά και με τις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή.


Κ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ