ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε ευρωπαϊκή περιοδεία

Το αριστουργηματικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» μεταφέρει στη σκηνή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάριος Ιορδάνου με την Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα) με τις παραστάσεις τους «Δεν φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Κρητικός (Υμνος εις τον Ερωτα)» για τον Διονύσιο Σολωμό, πορεία η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα από την UNESCO για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας, συνεχίζουν με μία παράσταση - φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 25 Μάρτη στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Μόσχα, στο Παρίσι, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για μία διασκευή που συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Ελληνα δημιουργού με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων δημιουργών της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής. Σε αυτήν η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάριου Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση. Η προσθήκη στον τίτλο της λέξης «Venceremos» συνιστά το συμβολισμό της «νίκης» της αγέραστης ανθρώπινης ψυχής πάνω στο φθαρτό, θνητό σώμα του ανθρώπου.

Η Σοφία Καζαντζιάν σημειώνει: «Ο Γιάννης Ρίτσος έλεγε πως "και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει". Νομίζω πως η επανάσταση που όλοι οραματίζονται για να αλλάξει αυτός ο κόσμος έρχεται μόνο μέσα από τέτοια μεγάλα κείμενα όπως αυτά του Γιάννη Ρίτσου. Κείμενα που οι λέξεις δε χάνονται με το χρόνο, οι έννοιες δε φθείρονται, τα μηνύματα δε γερνούν, αλλά μοιάζουν πιο επίκαιρα και πιο αναγκαία από ποτέ. Ο Γιάννης Ρίτσος πίστευε σε έναν κόσμο που δε θα ψάχνει για αιτίες που χωρίζουν, αλλά για ιδέες που ενώνουν. Στην παράστασή μας "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)" πρωταγωνίστρια είναι η ψυχή, που όπως ο λόγος του ποιητή έτσι κι αυτή δεν εγκλωβίζεται, δε φθείρεται, δε σωπαίνει, αλλά μιλάει, τραγουδάει και χορεύει ελεύθερη, δυνατή, γεμάτη αγάπη και όνειρα, γεμάτη ζωή. Η ηρωίδα δε μένει καθηλωμένη στην "παλιά, ξεκοιλιασμένη πολυθρόνα" της, αλλά αφήνει την καρδιά της να μιλήσει, να χορέψει, να τραγουδήσει, να αγαπήσει από την αρχή ξέροντας πως δεν έχει "παρά μονάχα μιας στιγμής, τη ζωή και το φτερούγισμα". Κι αυτή τη "στιγμή" πρέπει ο καθένας μας να τη ζήσει όπως του προστάζει η καρδιά του».

«Σοκολατάκια Μαργαρίτα» μετά... παθών και αισθημάτων

«Σοκολατάκια Μαργαρίτα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Λέντζου με οκτώ διηγήματα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Οκτώ δυνατές ιστορίες με κυρίαρχη αυτήν την ωραία επαρχία που εντέλει κατοικεί εξόριστη μέσα μας. Ο συγγραφέας δοκιμάζει μάσκες, προβάροντας ρόλους ο ίδιος ως δόκιμος ηθοποιός με το ίδιο πάντα τρακ να τρώει το πρόσωπό του και την ψυχή του. Το χιούμορ έρχεται σαν ιδανικός ναυαγοσώστης που μας βουλιάζει πιο βαθιά στον Ενικό βυθό με τα σκουριασμένα καράβια και τους χάλκινους ανδριάντες. Πόσο άγονος και άνυδρος είναι ο Μέλλοντας χρόνος χωρίς τις υγρασίες και τις παραβάσεις των Αορίστων και Παρατατικών με τις νηστείες και τ' αμαρτήματα των Αιτιατικών παθών και αισθημάτων.

Ο Δημήτρης Λέντζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μηλιές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Βιβλία: Η Θεία Λειτουργία της Ηλιανής (ποίηση, 1986), Η μικρή εβδομάδα της Ηλιανής (ποίηση, 1987), Η μεγάλη διαδήλωση του ενός (διηγήματα, 2008), Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (ποίηση, 2010), Λαμά σαβαχθανί (διηγήματα , 2012), Το άγαλμα του Σαρπηδόνα (παραμύθια, 2013), Βάραγκα (ποίηση, 2015). Κύκλοι τραγουδιών: «Μεθυσμένο άλογο» (2003), «Ερωτας αρχάγγελος» (2007), «Φαγιούμ» (2009), «Απόπλους» (2010), «Τα έργα της καρδιάς» (2011), «Αμάρτημα προπατορικό» (2012), «Ο γύρος του θριάμβου» (2015), «Μολυβάκι μου Χαμπέ» (2016). Θεατρικά έργα:Η μεγάλη διαδήλωση του ενός, ΚΤΕΛ Πελοποννήσου, Ο γιος μου ο Ελπήνορας, Στη σιωπή, Το Συμπαντού, Ο δεύτερος κατακλυσμός, Bar Greco, Η διαδρομή, Εξ αδιαιρέτου, Ο Τέταρτος.

«Η απολογία» στην Πάτρα

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Η απολογία του Σωκράτη», που ξεκίνησε από πέρσι ως παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», τη Δευτέρα 30 Γενάρη στις 21.00, με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το έργο που καθήλωσε χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με sold out παραστάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όσο και στη Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Οπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός, αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε ζωντανή γλώσσα.

Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης, κάνουν την παρακολούθησή της για τους θεατές μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα της μέρας της δίκης και όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά.

Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνικός χώρος, Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης. Μακέτες, Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου. Μεταγραφή στην αγγλική γλώσσα, επιμέλεια υποτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη. ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βασίλης Καραμπούλας. ΜΕΛΗΤΟΣ: Γιάννης Κολόι. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου.

«Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα»

«Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του φεστιβάλ που διοργανώνεται από τις 30 Γενάρη έως τις 12 Φλεβάρη, με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από το θάνατο του Μπ. Μπρεχτ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Γενάρη, με ημέρα ανοιχτής συζήτησης για το πολύπλευρο έργο του Μπρεχτ, με τίτλο «Οταν θα παρουσιαστώ στου φωτεινού σας μέλλοντος την κεντρική επιτροπή», στον πολιτιστικό χώρο «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια), στις 20.00. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει ζωντανά Μπρεχτ η Μαρία Φαραντούρη, συνοδευόμενη μουσικά από τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, ενώ θα παρουσιαστεί και απόσπασμα από την παράσταση «Η Δίκη του Μπρεχτ» στην επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κογκρέσου, από την ομάδα πείρα(γ)μα σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα.

Ακολουθεί το Σάββατο 4 Φλεβάρη, ημέρα μουσικής, με την Γερμανίδα ντίβα Ute Lemper σε τραγούδια των Μπρεχτ και Βάιλ, στις 21.00, στο θέατρο «Παλλάς».

Μια βδομάδα μετά, το Σάββατο 11 Φλεβάρη, οργανώνεται workshop στις 11.00, στο θέατρο «Μορφές Εκφρασης», με τον σκηνοθέτη Andreas R. Bartsch. Ο σκηνοθέτης μυεί τους συμμετέχοντες στον τρόπο προσέγγισης και ανεβάσματος των έργων «Συνομιλίες Φυγάδων» και «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε κείμενο - ποίηση Μπρεχτ, μελοποίηση Hanns Eisler.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 12 Φλεβάρη, με ημέρα θεάτρου, στις 21.00, στο Gazarte. Με το σύνθημα «Των λαών η ανεξήγητη υπομονή» έρχεται από το Βερολίνο η πρωτότυπη μουσικο-θεατρική παράσταση που συνενώνει τις «Συνομιλίες Φυγάδων» και το «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε κείμενο - ποίηση Μπρεχτ, μελοποίηση Hanns Eisler, με ζωντανή μουσική, σε σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch. Η πρωτότυπη αυτή σκηνοθεσία έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 80 θεατρικές σκηνές διεθνώς και μετά την Αθήνα θα ταξιδέψει στην Κρήτη, στα Χανιά (13/02) και το Ηράκλειο (14/2).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ