ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και σήμερα και αύριο απέχουν από την εργασία τους, διεκδικώντας μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία τους, κατέθεσε στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του: «Σχετικά με την απεργία στην καθαριότητα, θεωρούμε ότι αυτή άργησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή την εξαγγελία της απεργίας, μόλις χτες, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την προμήθεια, με κατεπείγουσες διαδικασίες, των ειδών ατομικής υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι από αυτά τα μέτρα προστασίας δεν θα εξαιρεθεί το Πράσινο, γιατί και στο Πράσινο είναι απαραίτητα και αναγκαία. Είναι θετικό που η ΚΥΑ γι' αυτά τα μέτρα εντάσσει τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (μόνιμοι, αορίστου κ.λπ.). Με αυτήν την έννοια, στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση. Και τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά από την πλευρά της δημοτικής αρχής».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους, υποσχόμενος να συνεχίσει το διάλογο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απεργίας των εργαζομένων, χτες, έγινε συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο στην Ιερά Οδό, όπου παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός και Στέλιου Λάμπρου και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Αλλες παρεμβάσεις

Στην πρόσφατη απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου αναφέρθηκε ο Ν. Σοφιανός στη διάρκεια της συνεδρίασης, ζητώντας ο δήμος να τιμήσει τον μεγάλο δημιουργό. «Ελπίζω να μην είναι μια επιλεκτική στάση της δημοτικής αρχής να μη σταθεί εισηγητικά στη μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο από το θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Να θυμίσω ότι ο Σπύρος Ευαγγελάτος είχε απευθυνθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην προηγούμενη θητεία, είχε ζητήσει να στηριχθεί το "Αμφιθέατρο" από το δήμο και είχε βρει "κλειστή πόρτα". Ο δήμος πρέπει να βρει έναν τρόπο να τιμήσει αυτόν τον μεγάλο δημιουργό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επανέφερε δε το ζήτημα της παραπομπής σε δίκη για κατάληψη χώρου από τραπεζοκαθίσματα μικροεπαγγελματιών στο Παγκράτι, επειδή με ευθύνη των υπηρεσιών έχει καθυστερήσει η ανανέωση των αδειών τους. Ζήτησε να υπάρξει απάντηση της διοίκησης, υπογραμμίζοντας την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να βγάλουν άκρη, καθώς η μια υπηρεσία τούς παραπέμπει στην άλλη.

Ακόμα, ο Ν. Σοφιανός έθεσε το ζήτημα της κατεδάφισης της σιδερένιας αερογέφυρας στην πλατεία Αττικής από την ΕΡΓΟΣΕ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αποκλεισμένοι και να αναγκάζονται να κάνουν κύκλους για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο δήμος παραπέμπει τους κατοίκους στη χρήση της υπόγειας διάβασης, η οποία δεν φυλάσσεται, είναι και επικίνδυνη και προβληματική. Για το θέμα έγινε παρέμβαση από το Σύλλογο «Αναγέννηση» της περιοχής των Σεπολίων και η απάντηση του ΟΣΕ είναι ότι εδώ και έξι μήνες είχαν θέσει το ζήτημα στο δήμο. Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε πως πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα από το δήμο και τον ΟΣΕ για τη γρήγορη ανέγερση της νέας αερογέφυρας και για την ασφάλεια των κατοίκων.

Τέλος, σε συζήτηση που έγινε στην προχτεσινή συνεδρίαση για τις διεθνείς σχέσεις του δήμου, ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε «την υλοποίηση από πλευράς του δήμου μιας πολιτικής ταύτισης με τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, με τη συμμετοχή του στα ίδια ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, όπως έκαναν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Συνεχίζεται, όπως γινόταν και από τους προηγούμενους δημάρχους, η ίδια πολιτική κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, υπηρετώντας τις ίδιες αξίες».

Διεκδίκηση προσλήψεων από το Δήμο Πάτρας

Την πρόσληψη 93 εργαζομένων (εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό) ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πάτρας (ΔΕΥΑΠ). Εισηγούμενος το θέμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, υπογράμμισε τη θέση της δημοτικής αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ για τη διεκδίκηση προσλήψεων προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Τη διεκδίκηση των προσλήψεων, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ και το Σωματείο των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ, την έχουμε θέσει επανειλημμένως με έγγραφα και παραστάσεις μας προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσο και στη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απαιτώντας την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων με τους μνημονιακούς νόμους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Είναι στρατηγική πολιτική της ΕΕ και των πρόθυμων κυβερνήσεων που συμφωνούν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους με σκοπό την απαξίωση των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματικοί όμιλοι και να επενδύουν για την κερδοφορία των κεφαλαίων τους, και στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγεται η ίδια πορεία, αφού εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία 60/2000 για την τιμολόγηση και κοστολόγηση του νερού, εντάσσει την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) και με την εγκύκλιο 25 του ΥΠ.ΕΣ. εξακολουθεί να εφαρμόζει τους περιορισμούς του άρθρου 11 του Ν.3833/2010 για το προσωπικό των κατηγοριών Εκπαιδευτικών Βαθμίδων ΠΕ και ΤΕ για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για το 2016 ο λόγος προσλήψεων/αποχωρήσεων καθορίζεται σε ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, στο σύνολο των φορέων), ενώ για το 2017 θα είναι ένα προς τέσσερα και το 2018 ένα προς τρία».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ζητείται ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού και η υποβολή των σχετικών προτάσεων, ο Αν. Παπανικήτας είπε ότι «η πρόταση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ στόχο έχει να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ο έλεγχος και η διαχείριση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, οι παρεμβάσεις για επισκευές των δικτύων από συνεργεία της ΔΕΥΑΠ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και η διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ, με γνώμονα το κόστος των προσλήψεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες της πόλης μας».

«Θεωρούμε την πρόσληψη αυτού του προσωπικού κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ. Λειτουργία που αφορά τις βασικές ανάγκες του Πατραϊκού λαού όπως η ύδρευση και η αποχέτευση. Συνυπολογίζεται, επίσης, ότι το υπάρχουν προσωπικό (μειωμένο κατά 72 εργαζόμενους από τους 228 εργαζόμενους που υπήρχαν για τις ανάγκες του πρώην Δήμου Πατρέων), που υπερβάλλει εαυτόν, θα συνταξιοδοτηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τα επόμενα χρόνια με σοβαρές συνέπειες ακόμα και για την ύπαρξη της ΔΕΥΑΠ ως Δημοτική Επιχείρηση», κατέληξε ο Αν. Παπανικήτας.

Δύο νεκροί από πυρκαγιά

Τραγωδία με δύο νεκρούς σημειώθηκε μετά από πυρκαγιά σε μονοκατοικία στην Πολιά Διδυμότειχου, στον Εβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά στη μονοκατοικία ξέσπασε στις 2.10 τα ξημερώματα της Παρασκευής και κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρά δύο άτομα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων. Από τη φωτιά κατέρρευσε η οροφή της μονοκατοικίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ