ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς σωματεία και συλλόγους με αφορμή το Προσφυγικό

Σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο στο Βόλο
Σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο στο Βόλο
Κάλεσμα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, των Ελλήνων εργαζομένων, των προσφύγων και των μεταναστών, απομονώνοντας παράλληλα τα φασιστοειδή, όπως τη Χρυσή Αυγή, τις απόψεις και τη δράση τους, απευθύνει σε σωματεία, συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες, τα παιδιά και οι οικογένειες των ξεριζωμένων προσφύγων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και το μοίρασμα των αγορών.

Να σφυρηλατήσουν την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη και την ενότητα της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από φυλή - χρώμα - θρησκεία, απέναντι στους μονοπωλιακούς ομίλους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους που σπέρνουν τον πόλεμο, το θάνατο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Να απομονώσουν τους δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και άλλα φασιστοειδή που ρίχνουν το ρατσιστικό δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό, επιδιώκοντας να τους στρέψουν ενάντια στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους που κατάφεραν να σωθούν από τις βόμβες των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Είναι αδίστακτοι, τσιράκια των αφεντικών, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν από τις κοινές αιτίες των προβλημάτων και τον κοινό αντίπαλο Ελλήνων και ξένων εργατών, να συγκαλύψουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Επίσης για τη συμφωνία τους, την υπογραφή και εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έγκαιρα και με ευθύνη του κράτους όφειλε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην Εκπαίδευση, καθώς και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντί γι' αυτό, τους παρέδωσε στις ΜΚΟ, κάνοντας μπίζνες και παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια στις πλάτες αυτών των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, αφού και οι ίδιες είναι προϊόν αυτού του σάπιου και βάρβαρου συστήματος.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της ρίχνει νερό στο μύλο του ναζισμού - ρατσισμού της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών - φασιστοειδών, αφήνει περιθώριο και ανέχεται τη δράση τους, που δηλητηριάζουν και αποπροσανατολίζουν εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις.

Δεν είναι οι κατατρεγμένοι και τσακισμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους υπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Η Παιδεία και η Υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών διαλύεται από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που περικόπτει δικαιώματα και παροχές, για να εξοικονομεί και να προσφέρει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

-- Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

-- Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές ανθρώπινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε οικίσκους, με άμεση προτεραιότητα σε εγκύους, οικογένειες με παιδιά και Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες.

-- Ειδικά τώρα μέσα στο χειμώνα, να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλους, ειδικά κλινοσκεπάσματα και ρουχισμός που να προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την κακοκαιρία.

-- Nα εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο φιλοξενούνται (καταυλισμοί ή ξενοδοχεία/διαμερίσματα) στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν γι' αυτό το σκοπό όλα τα απαραίτητα μέτρα (εμβολιασμοί, μεταφορά, προσλήψεις εκπαιδευτικών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού κ.λπ.).

-- Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

-- Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους.

Ερωτήματα προκαλεί η στάση της κυβέρνησης

Αναβολή, για τρίτη βδομάδα, της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναβολή της συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ είχε αρχικά οριστεί να συζητηθεί στις 13 Γενάρη, όμως ο υπουργός επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και αναβλήθηκε η συζήτησή της για τις 20 Γενάρη, οπότε όμως πήρε και νέα αναβολή από την κυβερνητική πλευρά για χτες, 27 Γενάρη. Ομως, όπως ενημερώθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ούτε και χτες παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή για να την απαντήσει.

Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί πολλά ερωτήματα, πόσο μάλλον που πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και πέραν όλων των άλλων δίνει τροφή και στους ναζιστές να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο...

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτησή του ζητά από την κυβέρνηση:

-- Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει λειτουργία παντού: α) Καταρχήν των ΔΥΕΠ, αλλά και ένταξη των παιδιών στο Γενικό Σχολείο, αφού πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το Γενικό Σχολείο να εντάξει τα προσφυγόπουλα, β) μόνιμων δομών στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ.

-- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.

-- Αμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι Λαρισαίων, με ανακοίνωσή τους, καλωσορίζουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι «στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία, θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο». Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τη ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε σχολείο του Περάματος.

Αναφερόμενοι στη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι «ακόμα και τώρα, που ξεκινάει η φοίτηση αυτών των παιδιών στα σχολεία, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που δεν εξαντλεί τα μέτρα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την προσπάθεια των φασιστοειδών να παρέμβουν για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και τις αντιδράσεις ορισμένων γονέων, που αναπαράγουν το ρατσιστικό παραλήρημα, είτε συνειδητά, είτε από φόβο, είτε από άγνοια».

Καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να δυναμώσουν τη δράση τους για τους πρόσφυγες και μαζί τους ν' αγωνιστούν ανάμεσα σε άλλα για: Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τη δομή φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια. Να χαρακτηριστεί ακατάλληλος ο χώρος στο Κουτσόχερο και να διαμορφωθεί νέος κατάλληλος ανοικτός χώρος για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση και να δημιουργηθούν κατάλληλες αίθουσες μέσα στις δομές, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑμΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες. Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία). Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού. Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κ.λπ.)».

Σύσκεψη για την κινητοποίηση στα δικαστήρια

Καλεί η Γραμματεία Νομού Αχαΐας του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Νομού Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις Επιτροπές Αγώνα, συνδικαλιστές από όλους τους χώρους δουλειάς, σε σύσκεψη την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου). Θέμα της σύσκεψης η οργάνωση της κινητοποίησης στις 13 Φλεβάρη στις 9 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια, όπου δικάζεται ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την «αξιολόγηση» και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ