ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η κυβέρνηση «ποτίζει το δέντρο» της ιδιωτικής ασφάλισης

Αύριο συζητιέται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ομως, θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και όχι σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (...) Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας».

Αυτά έλεγε την Τρίτη στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, σε μια προσπάθεια να «οριοθετηθεί» απέναντι στις προτάσεις της ΝΔ.

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση, με τη «δομική μεταρρύθμιση» που προωθεί σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και με άλλα παράλληλα μέτρα, διευρύνει το πεδίο δράσης των αρπακτικών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική ασφάλιση και κάνει γενναία βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τρίτου (ιδιωτικού) πυλώνα.

Τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι το νομοσχέδιο που συζητιέται και ψηφίζεται αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, για την επικύρωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), που αντικαθιστά το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου. Αφορά, δηλαδή, εξίσου την ασφάλιση για συντάξεις, Πρόνοια και Υγεία.

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, στόχοι της οδηγίας είναι: α) Η διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η μεγεθυσμένη του μεριδίου της ιδιωτικής ασφάλισης. β) Η κατάργηση των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ των δικαίων των κρατών - μελών, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι βασικοί άξονες

Βασικοί άξονες της οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι:

  • Αίρεται κάθε εθνικό μέτρο ή νόμος που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας.
  • Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Με την οδηγία εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (συντάξεις - Υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
  • Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις. Ετσι, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.
Πανηγυρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Εκτός από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κολακευτικά λόγια για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπαν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην ακρόαση φορέων, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Για παράδειγμα, η Μαρ. Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, είπε ότι «η ασφαλιστική αγορά την οποία εκπροσωπούμε, οι εταιρείες δηλαδή, είναι σύμφωνες με το σχέδιο νόμου» και αποκάλυψε: «Εξάλλου μετείχαμε στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή» και γι' αυτό «δεν έχουμε να καταθέσουμε κάποια ειδική παρατήρηση»!

Η ίδια, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, είχε πει ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει συμπληρωματικό ρόλο στο κρατικό σύστημα, το οποίο «θα καλύπτει τα απολύτως αναγκαία» και από εκεί και πέρα θα αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για όποιον έχει να πληρώσει.

Η φράση αυτή «ταιριάζει γάντι» με την προχτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε στη Βουλή: «Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα προστασίας, μιας ελάχιστης προστασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες».

Επομένως, η κυβέρνηση συμφωνεί με τα «κοράκια» της Ασφάλισης ότι ο ρόλος του κράτους είναι να εξασφαλίζει τα ελάχιστα, στο όριο της φτώχειας, και από εκεί και πέρα μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα έχει και δυο πεντάρες παραπάνω στα γεράματα.

Η ίδια αναγνώρισε ότι υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό» για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, η μέση δαπάνη για ιδιωτικά συμφωνητικά στην ΕΕ είναι 1.202 ευρώ και στην Ελλάδα μόλις 172! Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ενωσης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, είπε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι «το 2016 είναι μια χρονιά που ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, συμπληρωματικά προς την κοινωνική, μεγαλώνει και πρέπει να μεγαλώσει, είτε το θέλει κανείς είτε δεν το θέλει».

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει και καταψηφίζει

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε επί της αρχής, το μοναδικό κόμμα που ξεκάθαρα δήλωσε ότι καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο ήταν το ΚΚΕ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων χαιρέτισαν το νομοσχέδιο και ψήφισαν «υπέρ» επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενώ στη συζήτηση επί της αρχής είχε δηλώσει επιφύλαξη, στην 3η συνεδρίαση αποφάσισε τελικά να καταψηφίσει, προκαλώντας ερωτηματικά ακόμα και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Αν. Ασημακοπούλου, με την οποία δίνεται έμμεσα απάντηση στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση διαφέρει από τη ΝΔ στην αντίληψή της για την ιδιωτική ασφάλιση. Η βουλευτής της ΝΔ μίλησε για «μεταφορά του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, που εμείς στηρίζουμε. Θέλουμε μικρό κράτος, που θα βάζει κανόνες και θα ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Σάκης Βαρδαλής παρατήρησε σε προηγουμένη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι η κυβέρνηση κυρώνει τη συγκεκριμένη οδηγία ταυτόχρονα με τις ανατροπές που προωθεί σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, «ώστε να συνδυάσει την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος με την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιούν αποφάσεις που αποτελούν στόχους του κεφαλαίου και ήδη είχαν προαναγγελθεί με τη Λευκή Βίβλο, στην οποία αναφερόταν ότι «τα συνταξιοδοτικά συστήματα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, δηλαδή από τις εισφορές που θα δίνουν, τους φόρους που θα πληρώνουν, την αποταμίευση που θα κάνουν. Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προσκυνάτε με κάθε ευκαιρία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ