ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2ο ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Με άξονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

...ενώ κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του, των μεριδίων των αγορών

Από τις χτεσινές κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου

Associated Press

Από τις χτεσινές κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου
Με άξονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κινήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, χτες, στο Ισραήλ, για το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, προσηλωμένη όντας η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Εξυπηρετώντας τέτοια ζητούμενα, ο Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε για δεύτερη φορά στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Επικρατείας, Εξωτερικών, Ενέργειας, Ναυτιλίας και Υποδομών, τους αναπληρωτές υπουργούς Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Ερευνας και Τεχνολογίας και την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκαν συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου, χωριστές συναντήσεις των υπουργών των δύο χωρών, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των δύο μερών.

Στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης υπογράφτηκαν σειρά συμφωνιών, μεταξύ άλλων για την Ενέργεια, τον Τουρισμό κ.ά.

Συμφωνίες σε χρυσοφόρα πεδία

Στις κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, ο Αλ. Τσίπρας, εστιάζοντας σε όσα συζήτησαν και αποφάσισαν, διευκρίνισε: «Οι αρμόδιοι υπουργοί των 2 χωρών υπέγραψαν μια σειρά κείμενα, σε πεδία όπως Τουρισμός, Περιβάλλον, Ενέργεια, διαχείριση υδάτων, Καινοτομία και Τεχνολογία, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Προχωράμε σε υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων κοινής δράσης, με πολύ σημαντικό για μας αυτό της οικονομίας. Θέλουμε προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε. Επικεντρωνόμαστε στην τεχνολογία υδάτων, στην αφαλάτωση, στη φαρμακευτική βιομηχανία. Επίσης, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον Τουρισμό».

Στον ίδιο καμβά, συνέχισε: «Παράλληλα υπογραμμίσαμε ότι η προαγωγή και συνέχιση της ενεργειακής μας συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα και στις χώρες μας και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου για μεταφορά καυσίμου στην Ευρώπη, τερματικούς σταθμούς LNG (σ.σ.: υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ελλάδα ή και με στήσιμο αγωγών όπως ο EAST MED (σ.σ.: σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, δυτικότερα στην Ευρώπη)».

«Αλλα λόγια...» για το παλαιστινιακό κράτος

«Ασφαλώς», συνέχισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «μιλήσαμε και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις εξελίξεις αστάθειας δυστυχώς στη γειτονιά μας, στη Συρία, στη Λιβύη, στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτές οι πηγές να κλείσουν, να αναδείξουμε τις διπλωματικές λύσεις και το διάλογο, και όχι τις συγκρούσεις».

«Βεβαίως, από τη συζήτησή μας δεν έλειψε το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας για το πρώτο ζήτημα τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για δε το Παλαιστινιακό ζήτησε «λύση 2 κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά και με ασφάλεια».

Ωστόσο, ερωτηθείς ο Αλ. Τσίπρας από Ισραηλινό δημοσιογράφο για το τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής, που της ζητά «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης», ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέφυγε στη γνωστή τακτική του... «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Είπε: «Η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα έχουμε παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό. Είναι ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Προς αυτή την κατεύθυνση της λύσης, η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα που αφενός υποστηρίζει την προοπτική αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, αφετέρου υπογραμμίζει τη σημασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, καλώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών. Τούτο είναι ένας πρόσθετος λόγος ώστε η χώρα μας, η Ελλάδα, να παίξει ρόλο εποικοδομητικό στην αποκλιμάκωση της έντασης και τη βελτίωση του κλίματος. Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι μια βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό δε θα μπορούσε σε επιτευχθεί παρά μέσα από έναν απευθείας διάλογο Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Απέφυγε, δηλαδή, οποιαδήποτε αναφορά για το αν και πότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, όπως είχε κάνει άλλωστε και ενώπιον του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, όταν δήλωνε ότι αυτό θα γίνει... «όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος»!

Εξάλλου, σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι εξέφρασε στον Μπ. Νετανιάχου «την έντονη ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών»,κάνοντας βέβαια «γαργάρα» το συνεχιζόμενο έγκλημα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. «Ψέλλισε» μόνο, σε πολύ πιο μετρημένους τόνους, «την άποψή μας ότι αυτήν την προοπτική (σ.σ. της επανέναρξης των συνομιλιών) η πολιτική των εποικισμών την αποδυναμώνει, δεν την ενισχύει»...

Να σημειωθεί ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί δυσαρέσκεια στην παλαιστινιακή πλευρά, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και από άρθρο του Παλαιστίνιου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ν. Σάαθ, που δημοσιεύεται σε κυπριακή εφημερίδα (βλ. στο σημερινό «Ριζοσπάστη», σελ. 19).

Να καταγραφεί, τέλος, και η εξής δήλωση Νετανιάχου που είπε: «Είμαστε δύο δημοκρατίες στην Αν. Μεσόγειο που θέλουν να προοδεύσουν, με ειρήνη και ασφάλεια, αλλά ζούμε σε μια περιοχή με αστάθεια. Είμαστε πολύ δυνατότεροι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές μαζί».

Στο φόντο της κλιμάκωσης των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι η μετάβαση στο Ισραήλ της κυβερνητικής αντιπροσωπείας έγινε στον απόηχο της προχτεσινής συνάντησης, στην Αθήνα, του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μ. Γιαλόν, με τον Ελληνα ομόλογό του, Π. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο κυβερνήσεις «μοιραζόμαστε ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις παραδοσιακές, αλλά και τις νέες απειλές, ενισχύουμε - και είναι λογικό αυτό - την αποτρεπτική μας δύναμη. Η συνεργασία δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας».

Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης, μάλιστα, υπογράφτηκε από τους δύο υπουργούς Αμυνας κοινή διακήρυξη, που οδηγεί σε παραπέρα αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ στις δηλώσεις τους δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην... αποστολή «μηνυμάτων» προς την Αγκυρα - ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες.

Μια εμφανής «διαφοροποίηση» από παλαιότερες δηλώσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ, ή και αυτής της Αιγύπτου, που υποστήριζαν ότι οι άξονες και τα τρίγωνα «συνεργασίας» που στήνουν στα νότια της Τουρκίας «δεν συνιστούν απειλή, δεν στρέφονται έναντι οιουδήποτε» κ.τ.λ. Αλλο ένα δείγμα ότι κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του, των μεριδίων των αγορών.

Σήμερα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Σήμερα, εξάλλου, και με τα ίδια ζητούμενα, την προώθηση μπίζνες του κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται στη Λευκωσία, τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, μεταξύ των Αλ. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Μπ. Νετανιάχου, με τη συμμετοχή και των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας των τριών κρατών.

Εκτός από την Ενέργεια και τον Τουρισμό, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις των τριών μερών και αφορούν ασφάλεια, καινοτομία, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μιλούν για ασφάλεια και ειρήνη αυτοί που κάθε μέρα κατασφάζουν τους λαούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο Ισραήλ, για τις εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, συνδέθηκε αυτή τη φορά με την επίσκεψη που θα ακολουθήσει στην Κύπρο και την πολυδιαφημισμένη τριμερή συνεργασία.

Βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρωτοτυπεί, δεν "εγκαινιάζει" κάτι το "νέο", αφού και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων της χώρας με το κράτος του Ισραήλ, που καταδυναστεύει τον Παλαιστινιακό λαό.

Μονάχα που τώρα αυτή "σερβίρεται" στο όνομα της "ασφάλειας", που δήθεν μπορούν να εγγυηθούν τα διάφορα "Συμβούλια" κι οι "συνεργασίες". Ομως, ο λαός μας έχει πλέον μεγάλη πείρα από ανάλογες καταστάσεις, όπως π.χ. από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Είναι πλέον πασιφανές πως όλα αυτά τα "Συμβούλια" και οι "Συμμαχίες" δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά εξυπηρετούν τα στενά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, συνδέονται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του, των μεριδίων των αγορών κι απ' αυτήν την άποψη είναι επικίνδυνοι για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευημερία δεν μπορούν να την εγγυηθούν αυτοί που κάθε μέρα κατασφάζουν τους λαούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ