ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενίσχυση της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ στην Ελλάδα

Την παραπέρα ενσωμάτωση της Ελλάδας στους αυταρχικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από το ποινικό μητρώο των κρατών - μελών, την επιπρόσθετη συλλογή στοιχείων και συνολικά την ενίσχυση του «φακελώματος», ενέκρινε χτες η Ολομέλεια της Βουλής κάνοντας δεκτό, με τις ψήφους των κομμάτων της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η Χρυσή Αυγή, η οποία στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε ψηφίσει «παρών», και η Ενωση Κεντρώων, η οποία στην Επιτροπή είχε υπερψηφίσει.

Μόνο το ΚΚΕ από την αρχή είχε καταψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου, και επί της αρχής και επί των άρθρων, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα του.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο (άρθρα 1 έως 18) αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας του 2011, που προβλέπει τη συγκρότηση ενός μηχανισμού για την αμοιβαία αναγνώριση από τα κράτη - μέλη ποινικών αποφάσεων που αφορούν μέτρα για την προστασία θυμάτων από εγκληματικές ενέργειες, ενισχύοντας τις αρμοδιότητες των εισαγγελέων.

Το δεύτερο μέρος προβλέπει την ενσωμάτωση απόφασης - πλαισίου της ΕΕ του 2009 και της συμπληρωματική απόφασης, της λεγόμενης ECRIS.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, τόσο η οδηγία όσο και οι αποφάσεις - πλαίσιο «εντάσσονται στην παραπέρα οικοδόμηση του αντιδραστικού και του κατασταλτικού πλαισίου, προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών, του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τη συμφωνία του Τάμπερε της Φινλανδίας, στη συνέχεια με το πρόγραμμα της Χάγης και τελευταία με το πρόγραμμα της Στοκχόλμης, το 2010, και ειδικότερα σε ζητήματα δικαστικής συνεργασίας των κρατών - μελών σε ποινικές υποθέσεις».

Ενδεικτικά, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, όπως επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, στα άρθρα 19 έως 32 του νομοσχεδίου, «επιδιώκεται να αναβαθμιστεί η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο των κρατών - μελών», η συλλογή και διακίνηση πληροφοριών, «συστήνοντας έναν ακόμα μηχανισμό φακελώματος δίπλα στο σύστημα Σένγκεν και άλλους μηχανισμούς. Συνιστά περισσότερο κυνηγητό μεταναστών και προσφύγων ή τον εγκλεισμό τους στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι η διαβίβαση πληροφοριών από τα ποινικά μητρώα στις κεντρικές αρχές των κρατών - μελών γίνεται υποχρεωτικά και αυτόματα χωρίς να ζητηθεί από κάποια δικαστική αρχή κράτους - μέλους. Συνολικά, συγκροτείται ένας μηχανισμός συνεχούς ανταλλαγής και αποθήκευσης τεράστιου όγκου ηλεκτρονικών πληροφοριών με προσωπικά δεδομένα, χωρίς εγγυήσεις ασφαλούς διαφύλαξής τους. Στην ουσία, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ακρωτηριάζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Εντείνονται η καταστολή και ο αυταρχισμός σε βάρος των εργαζομένων. Συνιστά ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, της Europol, της Eurojust, της Frontex και άλλων».

Για το ΚΚΕ, επισήμανε, «οι πληροφορίες που πρέπει να δίνονται, πρέπει να δίνονται μόνο μέσω δικαστικής αρχής με οικονομικές και συνταγματικές εγγυήσεις. Αλλωστε, αυτός είναι ο χαρακτήρας του ποινικού μητρώου στην Ελλάδα».

Αποκαλύψεις για τη δράση της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Το σχέδιο της έκθεσης της αξιολόγησης της Ελλάδας όσον αφορά το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και τις πιθανές αλλαγές στη Σένγκεν εξέτασε χτες το Σώμα των Επιτρόπων της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει καλύτερα μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορά της, διαχωρίζοντας «επιθυμητούς» από «ανεπιθύμητους», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης της Σένγκεν θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα. Μετά το τρίμηνο, αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν.

Σύμφωνα δε με την επιστολή του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίροσλαβ Τσέραρ, που δημοσίευσε το «Βήμα», με θέμα τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, αποκαλύπτεται ότι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δρα η Frontex, πως πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική διωγμού όσων κρίνονται ανεπιθύμητοι για την ΕΕ και πως η χώρα μας πρέπει να ενισχύσει αυτήν την πολιτική μέσω της στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία, με την ενίσχυση και των λεγόμενων επανεισδοχών. Επίσης, αρνητική απάντηση, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, έδωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και ότι μπορεί να υπάρξει κλείσιμο συνόρων, μια εξέλιξη που ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή. «Πιστεύω ότι σε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις θα μείνουν στην Ελλάδα το πολύ 50-70.000 άνθρωποι, που σ' ένα χρόνο θα έχουν μείνει πολύ λίγοι. Θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς σε κλείσιμο συνόρων, εφόσον έχει εγκατασταθεί το σύστημα relocation και resettlement», ισχυρίστηκε. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα συγκροτηθούν δύο χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πρόκειται για ένα στρατόπεδο δυναμικότητας 1.000 έως 1.500 ατόμων, κοντά στον κοινωνικό ιστό. Πρόσθεσε δε πως τα κέντρα διαλογής ανθρώπων θα είναι έτοιμα έως τα τέλη Φλεβάρη και θα λειτουργήσουν στις αρχές Μάρτη. Σχετικά με το φράχτη ανάσχεσης προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του.

Στο μεταξύ, «ασφυξία» έχει προκληθεί και πάλι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας έκλεισαν από χτες το μεσημέρι το σημείο διέλευσης των προσφύγων. Προς το παρόν, κανείς δε γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσει η ροή προσφύγων, ενώ ήδη στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονταν 1.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι περίπου, σε βενζινάδικο όπου τους αποβιβάζουν τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν.

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται προς ...τας υποδείξεις της ΕΕ και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα «είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα», έστειλε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Χωρίς θέρμανση και με πολλά προβλήματα

Η έλλειψη θέρμανσης και η παροχή ανθυγιεινού, σκούρου ζεστού νερού είναι δύο μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του «Ηλιακού Χωριού» στην Πεύκη Αττικής. Ο σύλλογος των κατοίκων, με μια ακόμα αναφορά του στην κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι οι 435 οικογένειες που στεγάζονται στο συγκρότημα κατοικιών και ζουν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, χόρτασαν από υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης. Μέσα σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς, τα σπίτια είναι παγωμένα λόγω λειτουργικών προβλημάτων στη θέρμανση και το ζεστό νερό που παρέχεται είναι σκουρόχρωμο, με τους ηλιακούς συλλέκτες να παραμένουν άχρηστοι εδώ και 15 χρόνια. Οι κάτοικοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και καλούν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που έχει την ευθύνη για τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, να πάρουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την έλευση του φυσικού αερίου και την τοποθέτηση αυτόνομων λεβήτων, όπως και ηλιακών συλλεκτών στις ταράτσες.

Επτά νεκροί πρόσφυγες ανοικτά της Κω

Οι σοροί επτά προσφύγων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών, ανασύρθηκαν σε νέο χτεσινό ναυάγιο που έγινε ανοικτά της Κω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν εννέα άτομα βυθίστηκε. Νεκροί εντοπίστηκαν τρεις άνδρες, δύο γυναίκες, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Ενας από τους πρόσφυγες που επέβαιναν στη λέμβο κατάφερε να βγει στη στεριά στην Κω και να ζητήσει βοήθεια. Από την τουρκική Ακτοφυλακή διασώθηκε μια γυναίκα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Τουρκίας, ενώ ανασύρθηκε η σορός μίας από τις δύο νεκρές γυναίκες.

Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βόρεια - βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα της Κω, ενώ έπνεαν βόρειοι άνεμοι 4-5 μποφόρ. Στην επιχείρηση διάσωσης που ολοκληρώθηκε πήραν μέρος πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex, σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και τουρκικά διασωστικά μέσα.

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χτες το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος», μεταφέροντας από τη Λέσβο 912 μετανάστες και πρόσφυγες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ