ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Η νέα κατάσταση στον κλάδο βάζει ψηλότερα τον πήχη της ευθύνης

Πλούσιος προβληματισμός και σημαντικές αποφάσεις προέκυψαν από τις εργασίες του Συνεδρίου

Το προεδρείο και το σώμα του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Γιάννης Τασιούλας, απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Το προεδρείο και το σώμα του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Γιάννης Τασιούλας, απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Η κατάσταση στον κλάδο, ο απολογισμός, τα καθήκοντα και το πρόγραμμα πάλης για το επόμενο διάστημα απασχόλησαν το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που έγινε από 22 έως 24 Γενάρη στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή 182 συνέδρων από 93 σωματεία, που εκπροσωπούν 102.526 μέλη.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, Ελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν ξανά στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, με μεγάλη πλειοψηφία.

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, καθώς και προσκεκλημένοι από Οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ. Στο χώρο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε έκθεση με αφίσες της Ομοσπονδίας από τη δεκαετία του '70 έως σήμερα.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του απερχόμενου προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Τασιούλα. Οπως τονίστηκε εισηγητικά, η δράση της Ομοσπονδίας πρέπει να ανταποκριθεί στην «ιστορική ευθύνη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να οργανώσει και να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης...», να συνδέσει τον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών με την αμφισβήτηση της εξουσίας του κεφαλαίου, που γεννά και πολλαπλασιάζει τα λαϊκά προβλήματα.

Στοιχεία για την κατάσταση στον κλάδο


Το Συνέδριο έγινε σε συνθήκες που οι εργαζόμενοι του κλάδου δοκιμάζονται από τη μεγάλη ανεργία, συνέπεια και της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιούνη του 2005 οι ασφαλισμένοι στα οικοδομοτεχνικά έργα ήταν 182.095 και έπαιρναν κατά μέσο όρο 50,61 ευρώ μεροκάματο, με 15,12 μεροκάματα το μήνα. Τον Απρίλη του 2015 απέμειναν 34.366 ασφαλισμένοι, με 42,11 ευρώ μέσο μεροκάματο και 12,95 μεροκάματα το μήνα.

Σήμερα, παρά την επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι λιγότεροι σε σχέση με εκείνους πριν το «πάγωμα» των έργων. Αμείβονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μεροκάματα μειωμένα κατά 40%, με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η συμβατική οικοδομή βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση. Ενα κομμάτι των οικοδόμων απασχολείται στα διάφορα προγράμματα της ΕΕ πεντάμηνης διάρκειας στην Τοπική Διοίκηση, με το μεροκάματο να μην ξεπερνά τα 20 ευρώ και ελάχιστοι οικοδόμοι έχουν οικοδομική ασφάλιση.

Παράλληλα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για νέες αντεργατικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό. Για παράδειγμα, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 4.500 ένσημα για τη σύνταξη.

Πλούσια συμπεράσματα

Η δράση που ανέπτυξε η Ομοσπονδία το διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριο και γενικά οι εξελίξεις στον κλάδο, ενταγμένες στη γενικότερη πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, προσφέρονται για συμπεράσματα, που αναφέρθηκαν και στην εισήγηση.

Οπως ειπώθηκε, ο κλάδος των Κατασκευών δε θα είναι αυτός που ήταν μέχρι πρότινος. Θα στηρίζει την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, με την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, με συγκεντρωμένο αριθμό εργαζομένων σε ένα σχετικά ενιαίο χώρο εργασίας. Αυτό αντικειμενικά διευκολύνει την παρέμβαση των σωματείων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Εκτιμήθηκε ακόμα ότι τα επόμενα χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα προσθέσουν δίπλα στην κυριαρχία τους στα μεγάλα έργα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την κατασκευή στη συμβατική οικοδομή. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται σήμερα, θα αυξήσει την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς.

Στις συνθήκες αυτές, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συναντηθούν με τη σχεδιασμένη παρέμβαση των σωματείων, για να μετατραπεί η αντίδρασή τους σε οργανωμένη πάλη, διεκδίκηση και σύγκρουση με την εργοδοσία.

Οι δυνατότητες παρέμβασης πολλαπλασιάζονται, όταν στο χώρο δουλειάς συγκροτείται ένα είδος οργάνωσης των εργαζομένων. Για να οικοδομηθεί οργάνωση μέσα στο χώρο δουλειάς, η παρέμβαση των συνδικάτων απ' έξω πρέπει να είναι σχεδιασμένη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την αντίδραση της εργοδοσίας, όταν και με όποιον τρόπο εκδηλωθεί.

Στο Συνέδριο αναφέρθηκε ενδεικτικά το παράδειγμα του Σωματείου των εργαζομένων στα έργα της κατασκευής του Μετρό, η συγκρότηση του οποίου βελτίωσε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, έφερε ως αποτέλεσμα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 22% έως 32%.

Ο στόχος για την οργάνωση στο χώρο δουλειάς θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα, όπως: Η έγκαιρη παρέμβαση και οργάνωση του αγώνα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η ανάδειξη συναδέλφων που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο χώρο δουλειάς. Η γνώση του χώρου δουλειάς, το χρονοδιάγραμμα του έργου, τα συγκεκριμένα προβλήματα κ.ά. Ακόμα, η παρέμβαση πρέπει να ανοίγει όλο το πλαίσιο των ζητημάτων και να αξιοποιούνται ως όπλο οι επεξεργασίες της Ομοσπονδίας.

Παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα

Από την εισήγηση ξεχώρισε, ακόμα, η ανάγκη να γίνει συστηματική παρέμβαση στους οικοδόμους που απασχολούνται στα «πεντάμηνα» προγράμματα. Να ξεπεραστεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αυτοί οι χώροι είναι ευθύνη άλλων σωματείων και ότι η απασχόληση είναι προσωρινή. Είναι ευθύνη και του κλάδου να ενοποιηθεί η αντίληψη για τους στόχους των αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το σχεδιασμό θα πρέπει, επίσης, να απασχολεί η ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα πάλης και πώς αυτές επιδρούν στη ζωή τους σήμερα και στο μέλλον. Η ολόπλευρη ενημέρωση των συναδέλφων ανεβάζει το στοιχείο της μαχητικότητας, πείθει για την αναγκαιότητα του οργανωμένου ταξικού αγώνα.

Ενα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι της δράσης των σωματείων είναι το ζήτημα της αλληλεγγύης, της στήριξης των ανέργων. Η δουλειά αυτή, αναφέρθηκε, πρέπει να γίνει συστατικό στοιχείο σταθερής και μόνιμης δράσης σε περισσότερα οικοδομικά σωματεία. Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία ή υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης. Εχει μαχητικό ταξικό χαρακτήρα. Δεν παρέχει μόνο βοήθεια, αλλά διαμορφώνει σχέδιο πάλης, οργανώνει και κινητοποιεί κόσμο, διεκδικεί από τον κρατικό μηχανισμό, εμποδίζει το κόψιμο των παροχών, αποτρέπει πλειστηριασμούς κ.ά.

Ιδιαίτερα αναδείχτηκε η ανάγκη επιμονής για τα ζητήματα που αφορούν τους άνεργους, παρά τα διαπιστωμένα προβλήματα που υπάρχουν στην κινητοποίησή τους. Στην αποτελεσματικότερη δράση συμβάλλει και η συμμετοχή στις Λαϊκές Επιτροπές, καθώς γεννάει δυνατότητες να δυναμώνει η συμπόρευση με μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μέσα στον κλάδο και συνολικότερα.


Αξονες δράσης για το επόμενο διάστημα

Η προσοχή της δράσης το επόμενο διάστημα επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα:

  • Ειδική προετοιμασία και ενημέρωση για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Είναι σταθερό μέτωπο πάλης. Η ανάπτυξη αγώνα γι' αυτό το θέμα προϋποθέτει την ενημέρωση του κλάδου, την εξειδίκευση των συνεπειών στον κλάδο, το πλαίσιο των αιτημάτων και την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις.
  • Ενίσχυση της δράσης των σωματείων με επίκεντρο τις επεξεργασίες για ανεργία, τα ζητήματα της νεολαίας, των σχολών μαθητείας. Το πλαίσιο πάλης που έχει η Ομοσπονδία μπορεί παράλληλα να δημιουργήσει συνθήκες συντονισμού της πάλης με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που βιώνουν τα ίδια προβλήματα από την ανεργία και δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και σε κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές. Βοηθάει στην ενίσχυση της αντίληψης για την αναθέρμανση του κλάδου με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το ζήτημα της επαναφοράς και υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ στα όρια του 2009 και της επαναφοράς του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ, είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο και γενικότερα.
  • Προετοιμασία του κλάδου για την αντιμετώπιση της φοροκαταιγίδας - των πλειστηριασμών σπιτιών των λαϊκών οικογενειών με όρους μαζικούς, κατά κλάδο, περιοχή και γειτονιά.
  • Ενίσχυση της συμμετοχής και δράσης των σωματείων στις Λαϊκές Επιτροπές.
  • Ενίσχυση της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες στις κατασκευές.
  • Οργανωτική ενίσχυση, μαζικοποίηση και ανάπτυξη της Ομοσπονδίας και των σωματείων του κλάδου. Εδώ ξεχωρίζουν τα εξής ζητήματα: α) Η οικοδόμηση γερών κλαδικών συνδικάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα υπάρχει αδυναμία, είτε με τη συνένωση σωματείων που τώρα έχουν μια εντελώς τυπική λειτουργία, είτε με τη δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται. β) Το ανέβασμα του βαθμού οργάνωσης στους μεγάλους χώρους δουλειάς με δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Εργοταξιακών Επιτροπών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ