ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Με περιτύλιγμα το «διάλογο»

Την πρόσκληση σε «διάλογο» για το Ασφαλιστικό επανέλαβε χτες ο υπουργός Εργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συνάντηση με τους «εμπειρογνώμονες» των επιστημονικών φορέων. Οπως σημειώνει, «το υπουργείο Εργασίας (...) είναι έτοιμο να συζητήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία (...) προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους. Ολα τα παραπάνω προϋποθέτουν διάθεση αλληλοκατανόησης και συνδιαλλαγής σ' ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία και την οδυνηρή πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία πενταετία». Δηλαδή, η κυβέρνηση καλεί σε «διάλογο» όλους όσους τώρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και τους υπόσχεται «βελτιώσεις», οι οποίες όμως θα παίρνουν υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια! Στην ουσία, προαπαιτούμενο για το «διάλογο» που ζητάει η κυβέρνηση είναι η απεμπόληση κάθε διεκδίκησης για ανάκτηση απωλειών και ταυτόχρονα η προσαρμογή των αιτημάτων στις αντοχές της οικονομίας, οι οποίες αποτέλεσαν βάση και για όλες τις προηγούμενες ανατροπές και περικοπές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση λέει σε όσους θίγονται από το σχέδιό της «ελάτε σε διάλογο για να το ...αποδεχτείτε»! Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Δικαιώνεται απόλυτα η θέση των δυνάμεων στο κίνημα, που ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν παίρνει μερεμέτια, ότι η κυβέρνηση με το «διάλογο» σκοπεύει να διατηρήσει ανέπαφη την αντιδραστική ουσία του και ότι η απόσυρσή του είναι επιβεβλημένος στόχος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Πάντα άξιοι!

Γέλασαν και τα μάρμαρα χτες με τον τρόπο, που το μεταμεσονύχτιο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παρουσίασε τις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις την ώρα που στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα λοιπόν με το ...ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν «από σωματεία και φορείς». Ακολουθούν δηλώσεις ενός εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια δηλώσεις του εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ από τη Ομόνοια. Η ανταπόκριση «ντύνεται» και με μερικά σκοτεινιασμένα πλάνα από τις πορείες που ακολούθησαν και στην αποφώνηση του ρεπορτάζ ακούγεται το εξής: «Στις δύο κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα». Το «αξιόπιστο» ρεπορτάζ της ΕΡΤ δεν είδε βέβαια ότι η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν μια παρασύναξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστών του Δημοσίου, στελεχών της ΛΑΕ και κάποιων αγνώστου ταυτότητας «συντονιστικών» ενάντια στα μνημόνια. Αυτή τη μάζωξη, η κρατική τηλεόραση την έβαλε στο μπλέντερ με τη μαζική εργατική - λαϊκή διαδήλωση του ΠΑΜΕ και ...έβγαλε το μέσο όρο! Κι όλα αυτά, για να μη φανεί ότι το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για κινητοποίηση, που θα έπαιζε ρόλο «αντίβαρου» στη διαδήλωση που είχε εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, δεν συσπείρωσε ούτε τα πρώτα συνδικαλιστικά στελέχη τους, σε αντίθεση με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Εμείς τι άλλο να πούμε για τη «φερεγγυότητα» της ΕΡΤ... Πάντα άξιοι!

Τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών

Καθημερινά, στοιχεία που δημοσιοποιούνται απλά αποδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Χτες, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι τα χρέη ιδιωτών προς την Εφορία το 2015 αγγίζουν τα 13,5 δισ. ευρώ. Λίγο περισσότερα ήταν τα χρέη το 2014. Στοιχείο που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια που έχουν επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ότι ακόμα και στις ρυθμίσεις που γίνονται για αποπληρωμή αυτών των χρεών με δόσεις, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αυτές οι οικογένειες. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης κάθε φορά που δημοσιοποιούνται τέτοια στοιχεία, κάνει λόγο για «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών που μπορούν να πληρώσουν, ωστόσο στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν ίσχυε ποτέ και δε θα ισχύσει ούτε στο μέλλον. Αλλωστε, γι' αυτούς τους μεγάλους, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θεσπίσει δεκάδες φοροαπαλλαγές και κίνητρα...

Εκ του πονηρού...

Δεν μπορέσαμε να μετρήσουμε το πόσες φορές ο Αλ. Τσίπρας, στις προχτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις μίλησε για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Αυτή η αναφορά δεν είναι τυχαία, γίνεται εκ του πονηρού. Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει όσους οριστούν ως «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις αναδιαρθρώσεις στη φορολογία και το Ασφαλιστικό.

Στην πραγματικότητα, κλείνει το μάτι στους μεγαλοαγρότες, που άλλωστε διεκδικούν αυτόν τον προσδιορισμό, με στόχο να πετάξουν έξω από την αγροτική παραγωγή τους χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέτοιες θέσεις εκφράζουν ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών στις κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων. Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα του «ταξικού πρόσημου» που έχει η κυβέρνηση, με τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές γης ενάντια στη φτωχομεσαία αγροτιά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας του και την ενότητα όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής κατά του ισπανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

1871 Οι Πρώσοι κυριεύουν το Παρίσι (Γαλλοπρωσικός Πόλεμος, 1870-1871). Τρεις μήνες περίπου αργότερα, ο εργαζόμενος λαός του Παρισιού θα ξεσηκωνόταν, εγκαθιδρύοντας τη δική του εξουσία (Παρισινή Κομμούνα).

1884 Γεννιέται ο Ελβετός φυσικός και εφευρέτης Ογκίστ Πικάρ.

1887 Αρχίζει στο Παρίσι η κατασκευή του πύργου του Αϊφελ, προκειμένου να κοσμήσει τη Διεθνή Εκθεση του Παρισιού, το 1889.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την οργάνωση του εργατοαγροτικού Κόκκινου Στρατού.

1918 Αντιπολεμική απεργία πραγματοποιείται στο Βερολίνο και τα άλλα προλεταριακά κέντρα της Γερμανίας.

1928 Πεθαίνει ο Ισπανός πολιτικός και συγγραφέας Βισέντε Μπλάσκο Ιμπάνεζ.

1929 Αρχειομαρξιστές και αστυνομικοί εισβάλλουν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου συνεδρίαζαν μια σειρά από σωματεία προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 42 παραπέμφθηκαν σε δίκη και 11 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

1932 Τα ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται κατά της Σαγκάης, την οποία υπερασπίζονται οι εργάτες της πόλης και η 19η Στρατιά.

1935 Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1936 Γεννιέται ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ.

1945 Πεθαίνει έπειτα από θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο της μάχης η 20χρονη επιλοχίας του Κόκκινου Στρατού Ρόζα Σανίνα. Η Ρ. Σανίνα, μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ), υπήρξε από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, στον οποίο πήγε εθελοντικά. Εγινε θρύλος τόσο για τις ικανότητες όσο και για τον ηρωισμό της.

1966 Ιδρύθηκε το Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών (ΚΜΜΕ).

1974 Ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες Διάσκεψη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης. Εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα του ελληνικού λαού για την ανατροπή της χούντας.

1986 Επτά αστροναύτες βρίσκουν το θάνατο όταν εκρήγνυται το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ», 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

1997 Μετά από είκοσι χρόνια, η νοτιοαφρικανική αστυνομία ομολογεί τη δολοφονία του Στιβ Μπίκο (έγινε το 1977). Ο 30χρονος τότε Μπίκο, μεγάλη μορφή του κινήματος της μαύρης φοιτητικής νεολαίας και ηγέτης του Κινήματος της Μαύρης Συνείδησης, είχε «βρεθεί» νεκρός στο κελί του υπό «αδιευκρίνιστες συνθήκες». Είχε συλληφθεί για τη σύνταξη και τη διανομή ανατρεπτικών φυλλαδίων και κρατούταν στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί επίσημη κατηγορία σε βάρος του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ