ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Απαλλάσσονται από τα τροφεία οι λαϊκές οικογένειες

Η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για όσες οικογένειες εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, αποφασίστηκε την Παρασκευή 23 Γενάρη, στην πρώτη συνεδρίαση του ΝΠΔΔ «Λ. Μανωλίδη», μετά από πρόταση της νέας δημοτικής αρχής και του κομμουνιστή δημάρχου, Ηλία Σταμέλου.

Ταυτόχρονα, διατηρούνται όλες οι άλλες ειδικές κατηγορίες που ίσχυαν έως σήμερα (άνεργοι, οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Καισαριανής τονίζει ότι «παρά τις τραγικές οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται οι δήμοι να λειτουργήσουν, την πολύ επιβαρυμένη κατάσταση του ΝΠ, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ιεραρχήσουμε μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών της Καισαριανής.

Μ' αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα ο Δήμος Καισαριανής συμβάλλει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΕΕ και κυβερνήσεις, προκειμένου να μετατρέψουν ένα κοινωνικό αγαθό σε ανταποδοτική υπηρεσία.

Η νέα δημοτική αρχή σηματοδοτεί μ' αυτόν τον τρόπο την κατεύθυνση που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες. Παράλληλα, υπόσχεται ότι θα σταθεί στο πλάι του κινήματος, στον αγώνα για την πλήρη κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, διεκδικώντας χρηματοδότηση και το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, για όλες τις κοινωνικές δομές».

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, ανύπαρκτα έργα

Καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, στις νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στα ανύπαρκτα έργα που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η Νέα Εποχή, με νέες ιδέες του Δημήτρη Νασίκα, είναι πράγματι νέα και διδάσκει πώς χαρατσώνεται αγρίως και πώς γδέρνεται ένας ολόκληρος λαός του Δήμου. Η τετράμηνη δικαιολογία "φταίνε οι προηγούμενοι" τελείωσε! Με την εφαρμογή των νέων αυξήσεων, θα παγώσει το γέλιο στα χείλη και των πιο... αισιόδοξων πολιτών του Δήμου, που ίσως κάτι απ' αυτούς ήλπιζαν», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμπληρώνει πως ο προϋπολογισμός του 2015 ακολουθεί τις εντολές του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ΟΤΑ, ενώ στον τεχνικό σχεδιασμό της Διοίκησης, δεν προβλέπεται το παραμικρό έργο για σχολικά κτίρια ή επισκευές, για αντιπλημμυρικά έργα, για τα «έκτακτα» χιόνια ή για αντισεισμική προστασία, όταν καθημερινά σείεται η γη στην περιοχή! Οι δε αυξήσεις τελών, σε ορισμένα διαμερίσματα του Δήμου, έφτασαν μέχρι και 500%.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πήρε ξεκάθαρη θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταδικάζοντας την πολιτική της Διοίκησης και δε δέχτηκε ουδεμία αύξηση στα τέλη. Οι δε προτάσεις της, αν και αποδεχτές, ...απαξιώθηκαν, εκτός τεσσάρων ψήφων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε: Μειώσεις 50% σε Κάρλα και Κεραμίδι. Καμιά αλλαγή στον πρώην Δήμο Φερών και σταδιακή μείωση όλων και εξίσωση την επόμενη χρονιά στο σημερινό χαμηλότερο του Αγ. Γεωργίου (0,57). Απαλλαγή άπορων, μακροχρόνια άνεργων και νέων επαγγελματιών, πολυτέκνων - τρίτεκνων, ΑμΕΑ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και μονογονεϊκών οικογενειών με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

Ως αντιστάθμισμα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «προτείναμε να επιβληθούν τέλη και φόροι στα "οικονομικά άσυλα" των Ανωνύμων Εταιρειών ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, κτλ, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και το ΣτΕ, γνωμοδότησαν ότι πλέον οι τέτοιου είδους ΑΕ δεν απολαμβάνουν απαλλαγής, ως ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Ετσι, προτείναμε να φορολογηθούν ΔΕΗ - ΟΤΕ: Καρτοτηλέφωνα, τηλεφωνικοί θάλαμοι τουλάχιστον 50 ευρώ ετησίως, κολώνες - στύλοι 30 ευρώ, ΚΑΦΑΟ 50 - 100 ευρώ, υπόγεια δίκτυα - οπτικές ίνες, αέριο κτλ 0,10 ευρώ το μέτρο. Επίσης, να ελεγχθούν Οδικά και Σιδηροδρομικά Δίκτυα, ΑΙΓΑΙΟ (ιδιοκτήτες της ΠΑΘΕ) και ΟΣΕ, που καταλαμβάνουν ή διαπερνούν από κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους μας και οφείλουν τη μερίδα του καπιταλιστικού λέοντος στο Δήμο! Επίσης, η διεκδίκηση των από χρόνια οφειλών (χιλιάδων ευρώ) βιομηχανίας εντός των ορίων του Δήμου μας σε τέλη καθαριότητας, φωτισμού κτλ, εξασφαλίζοντας έτσι σε αντιστάθμισμα την απαλλαγή ή φοροελάφρυνση των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας και όχι μόνο!

Προτείναμε, βεβαίως, την πάγια διεκδίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ουδόλως περνά από το μυαλό τής δημοτικής αρχής του Δήμου, που είναι ταγμένη στο... θεσμό και όχι στο λαό της.

Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονταν επίσης η απαλλαγή απάντων των πολιτών όσον αφορά στο κοινωνικό αγαθό του νερού, μέχρι την ποσότητα της πρώτης ανάγκης των 30-40 κ.μ. τουλάχιστον, η παντελής απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και άνεργων, καθώς και η αναδρομική ισχύς της απαλλαγής στους πολίτες του Στεφανοβικείου, αφού μέχρι τώρα και για τρία και πλέον χρόνια ποτίζονταν με "δηλητήρια", και βεβαίως να σταματήσει η σπέκουλα και τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος τους, από κυβερνώσα παράταξη και μείζονα αντιπολίτευση!».

«Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά... »

«

Ελλάδα: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά» ήταν ο τίτλος του αφιερώματος, πριν από λίγες μέρες, του γαλλικού περιοδικού «Marianne» στην Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα στην Ρένα Δούρου, για την οποία ο συντάκτης τόνιζε πως είναι «μια Περιφερειάρχης που την περίμεναν στη γωνία... αλλά που μέχρι σήμερα έχει κάνει μια άψογη διαδρομή». Για να δούμε, μέσα από το δημοσίευμα την «άψογη διαδρομή» που γίνεται παρά το ότι, όπως αναφέρει το περιοδικό: «(...) κανείς δεν διευκολύνει το έργο της. Ωστόσο, με σκληρή δουλειά και βούληση, η εκλεγμένη Περιφερειάρχης κατορθώνει σημαντικά πράγματα με τη μικρή της ομάδα».

Το αφιέρωμα ξεκινά, λοιπόν, με το ότι η Ρένα Δούρου «κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες» (...) «ασχολήθηκε λοιπόν με τα πιο πιεστικά προβλήματα και αντιμετώπισε τις πιο επείγουσες καταστάσεις» (...) «κατάφερε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι σε όλη την Περιφέρεια κατά τους φοβερούς κατακλυσμούς του περασμένου Οκτωβρίου». Ο συντάκτης προφανώς αγνοεί το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Δυτικής Αττικής μετατράπηκαν σε ποτάμια, ειδικά στις περιοχές του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Αιγάλεω, των Αγ. Ανάργυρων, του Ιλίου, του Μενιδίου, της Νίκαιας και του Περιστερίου. Επίσης, περισσότερα από 15 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έφτασαν στην Π. Κοκκινιά, ενώ οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών - την ώρα που μάζευαν τις λάσπες από τα σπίτια τους μέρες μετά τις πλημμύρες - στηλίτευαν το γεγονός πως η περιφερειακή Αρχή ήταν ανύπαρκτη. Βέβαια, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την απόλυτη ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Ομως, χαρακτηριστικό της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας είναι ότι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας προβλέπονται μερικά ψίχουλα για αντιπλημμυρικές υποδομές, ενώ για επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχουν μπόλικα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να φτιάξουν αθλητικές υποδομές.

Το άρθρο του γαλλικού περιοδικού συνεχίζει. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της (σ.σ. της Ρ. Δούρου) ήταν το πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, η οποία συχνά λαμβάνει χώρα παραβιάζοντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές οδηγίες. Η επίσκεψή της στη χωματερή της Φυλής, στα δυτικά της Αθήνας προκάλεσε αίσθηση και έφερε τη στήριξη πολλών επιτροπών κατοίκων που αγωνίζονται για το κλείσιμό της. (...) Βέβαια προς το παρόν η χωματερή εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά η κυρία Περιφερειάρχης ακύρωσε ένα σχέδιο του προκατόχου της, εξόχως επικερδές για τις μεγάλες εταιρίες που μοιράζονται τις κερδοφόρες μπίζνες των απορριμμάτων». Παρά τις προεκλογικές κορόνες για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, κάνει τώρα λόγο για σταδιακό κλείσιμό της. Παράλληλα, ετοιμάζεται να διοργανώσει διεθνές συνέδριο σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, αξίας 40.000 ευρώ, ενώ προεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους πως η παράταξη έχει έτοιμο σχέδιο για το θέμα. Οσο για την «ακύρωση» του σχεδίου του Γ. Σγουρού που επικαλείται το άρθρο, το σταμάτημα των 4 εργοστασίων δηλαδή, προεκλογικά η Ρ. Δούρου ζητούσε «να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».

Ωστόσο, στον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε - τον προϋπολογισμό της προηγούμενης Διοίκησης Σγουρού, που η παράταξη της Ρένας Δούρου είχε καταψηφίσει ως αντιλαϊκό - προσέφερε απλόχερα δύο εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα η Κομισιόν έστειλε τα συγχαρητήριά της στην Περιφέρεια για το σχέδιό της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επειδή ακριβώς βρίσκεται μέσα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των οδηγιών της. Κοινοτικές οδηγίες που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν ακόμα και την ιδιωτικοποίηση ή τη Σύμπραξη με ιδιώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων... Επιλογές ευνοϊκές για επιχειρηματίες του κλάδου που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.


Π. Α.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ 1967 - 1974) διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας του Συνδέσμου, την Κυριακή 1 Φλεβάρη 2015, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ στην Αθήνα (Γ' Σεπτεμβρίου 110, σταθμός Ηλεκτρικού πλατεία Βικτωρίας). Ωρα προσέλευσης 10.30 π.μ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Σάββατο 28 Φλεβάρη η συνεστίαση

Προσκλήσεις συμμετοχής στα κεντρικά γραφεία και τα κατά τόπους παραρτήματα

Το Σάββατο 28 Φλεβάρη θα γίνει, τελικά, η χρονιάτικη συνεστίαση που διοργανώνουν τα κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), η οποία είχε αναβληθεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Η συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα, θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «STANLEY» («ΣΤΑΝΛΕΫ») - Οδυσσέως 1, Πλ. Καραϊσκάκη, στάση Μετρό Μεταξουργείο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από καλό φαΐ, γλέντι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον του Αρεως) και τα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ