ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Νέα υπόθεση αστυνομικής βίας με επίθεση σε 11χρονο παιδί

Σκηνή από το βίντεο στο οποίο καταγράφηκε η επίθεση στον 11χρονο
Σκηνή από το βίντεο στο οποίο καταγράφηκε η επίθεση στον 11χρονο
Μία ακόμα υπόθεση αστυνομικής βίας, και μάλιστα σε βάρος ενός 11χρονου παιδιού, είδε το φως της δημοσιότητας με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Σε αυτό απεικονίζονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ να κάνουν έλεγχο σε δύο ανήλικους στο Μενίδι και ένας από αυτούς να χτυπά τον έναν από τους δύο. Ειδικότερα, στο βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερα ασφαλείας φαίνονται δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ να μπαίνουν σε ένα στενό. Εκεί βρίσκονται δύο παιδιά. Κάποια στιγμή, ένας από τους αστυνομικούς δίνει ένα χαστούκι στο ένα και στη συνέχεια στρέφεται προς το άλλο παιδί, το οποίο τρέχει φεύγοντας. Το περιστατικό φαίνεται να λήγει όταν μπαίνει ένα άλλο αυτοκίνητο στο στενό.

Το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα χάρη στην ανάρτηση ενός εργαζόμενου σε νοσοκομείο, όπου πήγε ο 11χρονος με τον πατέρα του. Το παιδί ήταν σε άθλια ψυχολογική κατάσταση και τρομαγμένο, όπως γράφει ο άνδρας στο Facebook, προσθέτοντας ότι ένας γείτονας έστειλε το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που είχε καταγράψει το περιστατικό.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού βίας, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι «ήδη από χτες (σ.σ. προχτές) η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, για τα αποτελέσματα της οποίας θα υπάρξει σχετική ενημέρωση». Επίσης ότι «με απόφαση του αρχηγείου οι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάσσεται σε βάρος τους η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης». Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής θα επικοινωνούσε με την οικογένεια του ανηλίκου και ότι θα διατίθετο «υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξη του 11χρονου, εφόσον το επιθυμεί».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αστυνομικός που χαστούκισε τον 11χρονο στο Μενίδι είχε κατηγορηθεί το 2018 ότι είχε κακομεταχειριστεί τον ίδιο ανήλικο. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από αναφορές συναδέλφων του. Ο αστυνομικός είχε ακινητοποιήσει όχημα στο οποίο επέβαινε ο συγκεκριμένος ανήλικος και το οποίο οδηγούσε ένας φίλος του, ηλικίας περίπου 11 - 12 ετών. Ο αστυνομικός προσήγαγε τα δύο παιδιά στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών, όπου φαίνεται να συγκεντρώθηκαν συγγενείς των δύο παιδιών. Ο παππούς του 11χρονου είχε κατηγορήσει τότε τον αστυνομικό ότι είχε τραβήξει το αυτί του εγγονού του. Μάλιστα, τότε είχε διαταχθεί και ΕΔΕ εναντίον του ίδιου ένστολου, με άγνωστη εξέλιξη.

Στο μεταξύ, ο δράστης της βιαιοπραγίας χτες είχε εξαφανιστεί. Σύμφωνα με εκτίμηση του Σ. Μπαλάσκα, μέλους του ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, ο υπεύθυνος του νέου κρούσματος αστυνομικής βίας θα εμφανιζόταν αφού περάσει το αυτόφωρο. Ωστόσο, το μεσημέρι, με την παρέλευση του αυτοφώρου, εμφανίστηκε στην Εισαγγελία παρουσία του δικηγόρου του. Στον εισαγγελέα, εξάλλου, οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι οι τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο μονομελές Πλημμελειοδικείο, καθώς σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπόθαλψης.

Να σημειωθεί ότι διατάχθηκε περαιτέρω έρευνα για το αδίκημα της σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις για να διερευνηθεί το εν λόγω αδίκημα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί το άρθρο για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Το πράσινο φως για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών δίνει η κυβέρνηση με τη σχετική πρόβλεψη να υπάρχει σε νομοσχέδιο με τίτλο: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων». Πιο συγκεκριμένα, την ευθύνη για τη λειτουργία των ΧΕΧ θα έχουν εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 (εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, βάζει και το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», τον «Διάπλου», δηλαδή διεμβολίζει τη φιλοσοφία των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού (δηλαδή Περιφέρειες και δήμοι!).

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο θα μπορεί να γίνεται συνταγογράφηση ναρκωτικών («ανταγωνιστικών ουσιών» που αδρανοποιούν τη λειτουργία των υποδοχέων των οπιούχων) από ιδιώτες. Οπως αναφέρεται σχετικά, «με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΟΚΑΝΑ, καθορίζονται οι ουσίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης των ουσιών αυτών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς».

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το άρθρο για τους ΧΕΧ στο νομοσχέδιο για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων»:

«Το ΚΚΕ ζητά να αποσυρθεί το άρ. 189 που αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης από τους εγκεκριμένους φορείς του άρ. 51 ν. 4139/2013 και από ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον "Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων".

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης συνιστούν αποδοχή του προβλήματος της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών, δεν συνιστούν θεραπευτική λύση, δεν διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα σε "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνοντας τον ίδιο το χαρακτήρα τους. Επίσης, για να μειώσει το κόστος και την αντίδραση μεταφέρει την ευθύνη σε δήμους και Περιφέρειες με αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία ευθύνη, τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα και για "κινητές μονάδες Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης".

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία να αντιπαλέψουν αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του "κοινωνικού θανάτου" των τοξικομανών. Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της "διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών".

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Οι εργαζόμενοι του δήμου δουλεύουν μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες

«

Την ώρα που ο δήμαρχος κ. Μπακογιάννης καμαρώνει για την "επιχείρηση καθαρισμού που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν με αυτόν τον συνδυασμένο και μαζικό τρόπο" σε γειτονιές της Αθήνας, τη στιγμή που εκατομμύρια ετοιμάζονται να δοθούν σε ιδιώτες και εργολάβους, στο πόστο καθαριότητας στην οδό Σφιγγός και Φανοσθένους, στον Νέο Κόσμο, εδώ και ενάμιση μήνα έχει σπάσει εξ ολοκλήρου η γυάλινη επιφάνεια που καλύπτει την εξωτερική πόρτα επί της οδού Φανοσθένους, την οποία οι εργαζόμενοι έχουν κλείσει με μαύρες σακούλες σκουπιδιών και αφίσες και παρά τα επανειλημμένα διαβήματά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι "συνδυασμένες και μαζικές δράσεις" του δημάρχου δεν έφτασαν σ' αυτή τη γειτονιά της Αθήνας».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, προσθέτοντας ότι «εκεί δε που ο δήμαρχος μας δείχνει την "κόκκινη γραμμή" που εννοούσε "στην προστασία και στήριξη των εργαζομένων", είναι το πόστο καθαριότητας στην Κυψέλη, στην οδό Βελβενδού 45, που μετά τη λάμπα πετρελαίου στο Παγκράτι, οι εργαζόμενοι εκεί είναι κοντά 4 χρόνια με λάμπα υγραερίου και κεριά, γιατί και πάλι ο δήμος δεν πλήρωσε το ρεύμα στη ΔΕΗ».

«Επιβεβαιώνεται ότι η νέα δημοτική αρχή, πατώντας στα βήματα της προηγούμενης, έχει σαν προτεραιότητα την πολιτική που έχει στο επίκεντρο την ένταση της ανταποδοτικότητας, της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από κάθε είδους φόρους, τέλη και χαράτσια, των συμπράξεων με ιδιώτες - εργολάβους», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπογραμμίζει:

«Αποδεικνύεται ότι στις προτεραιότητες του δήμου και της νέας διοίκησης δεν βρίσκονται οι ανάγκες των εργαζομένων και το δικαίωμα για κατάλληλες υποδομές, αποδυτήρια, χώρους δουλειάς με θέρμανση και φωτισμό που να εξασφαλίζουν ασφαλείς, αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στα πόστα καθαριότητας δουλεύουν κάτω από σκληρές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Στο κρύο, στην υγρασία, ακόμα και στη βροχή. Δίνουν πραγματική μάχη για να μη γονατίσουν οι υπηρεσίες, για να διατηρήσουν τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να εξυπηρετούνται οι δημότες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το κλίμα αυταρχισμού πολλαπλασιάζει τέτοια εξοργιστικά φαινόμενα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας σε βάρος 11χρονου:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο κρούσμα αστυνομικής κρατικής βίας. Η εικόνα με τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ να χτυπάει παιδί 11 χρονών, στο Μενίδι, προκαλεί οργή. Οσο η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα, ακόμα κι αν στα λόγια καταδικάζονται. Την ένταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού, που συνοδεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο η πάλη του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ