ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό
  • Στις 4.30 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού των συνδικάτων της Αττικής
  • Θα προηγηθεί στις 12 μ. συνέντευξη Τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Δυναμική και άμεση απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου και στρώνει το δρόμο για τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα, δίνουν σήμερα, Τρίτη, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις, με διπλή αγωνιστική παρέμβαση έξω από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποίησε επίσημα το νομοσχέδιο στη «δημόσια διαβούλευση».

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων θα δώσει συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο.

Λίγο αργότερα, στις 4.30 μ.μ., τα συνδικάτα διοργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο

Οι σημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις αποτελούν συνέχεια των πολύμορφων πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνουν εδώ και καιρό Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, σε συντονισμό με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να δοθεί απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που παρουσιάζει τον... ρετουσαρισμένο νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου ως «σωτηρία», την ίδια ώρα που σχεδιάζει το επόμενο αντιασφαλιστικό χτύπημα μέσα στο 2020, που είναι η παράδοση των επικουρικών συντάξεων στον χρηματιστηριακό τζόγο και στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αποφάσεις για απεργία έχουν ήδη πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ηρακλείου, Χανίων, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, ΟΕΝΓΕ και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Απόφαση απεργιακής κινητοποίησης έχει πάρει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Θεσσαλονίκη: Καθημερινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων

Εξορμήσεις ενημέρωσης για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποιούν καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σωματείων και Επιτροπών Αγώνα, με μικροφωνικές στις λαϊκές της Βούλγαρη (Ανατολική Θεσσαλονίκη) και της Ξηροκρήνης (Δυτική Θεσσαλονίκη), καθώς και στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, έγινε συζήτηση με σκοπό να αποκαλυφθούν τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας που κάνει λόγο για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αυξήσεις στις συντάξεις.

Κάλεσαν το λαό να δώσει μαζική απάντηση, με συμμετοχή στην απεργία, ενώ ταυτόχρονα συζήτησαν και για το συλλαλητήριο που οργανώνεται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ψήφιση της Συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας για τις βάσεις.

Το πλατύ άνοιγμα συνεχίστηκε και χτες με εξορμήσεις στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς. Σήμερα το πρωί προγραμματίζονται εξορμήσεις στους Τερματικούς Σταθμούς του ΟΑΣΘ, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στον σταθμό ΙΚΕΑ, ενώ το απόγευμα θα συνεχιστεί με μαζικές εξορμήσεις στα εμπορικά κέντρα ONE «SALONICA» και «COSMOS» και αύριο, Τετάρτη, στο εμπορικό κέντρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Αντίστοιχο άνοιγμα έχει σχεδιαστεί από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, με εξορμήσεις τις επόμενες μέρες σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε υπηρεσίες δήμων, σχολεία, εφορίες, υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, στον ΕΦΚΑ, σε παραρτήματα του ΙΚΑ κ.α.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και συνελεύσεις που οργανώνουν σωματεία και φορείς:

-- Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με ομιλητή τον Θανάση Γκώγκο, αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, στην Κω.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη αύριο, Τετάρτη στις 10 π.μ., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Νίκης 4, Σύνταγμα).

-- Εκδήλωση ενημέρωσης - συζήτηση διοργανώνουν αύριο Τετάρτη οι Α' και Ε' ΕΛΜΕ, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51).

-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Πάτρας καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 31/1 στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2 στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνης).

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2 στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό οργανώνει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 3/2, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Παραρτήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης του Σωματείου, στην οδό Μυκηνών 17 (Μπότσαρη - Δελφών).

ΠΡΕΒΕΖΑ - ΠΙΕΡΙΑ
Κινητοποιήσεις στα «Jumbo» για την κυριακάτικη αργία

Από την απεργιακή κινητοποίηση στο κατάστημα της εταιρείας στην Πρέβεζα
Από την απεργιακή κινητοποίηση στο κατάστημα της εταιρείας στην Πρέβεζα
Με συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» στο Λούρο απάντησαν την περασμένη Κυριακή στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει επταήμερη λειτουργία του καταστήματος όλο το χρόνο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Την Κυριακή είχε προκηρυχθεί απεργία για τους εργαζόμενους στα «Jumbo». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αγώνα για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. «Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης, απέναντι στην οποία η εργοδοσία επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα φόβου καλώντας την αστυνομία. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν την επόμενη Κυριακή, με νέα συγκέντρωση, στις 10 π.μ., έξω από το κατάστημα.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Γιώργος Πούμπης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση «στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, που έχουν βάλει σαν στόχο το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας», αλλά και στην προκλητική προπαγάνδα που αναμασά και η εργοδοσία στη συγκεκριμένη εταιρεία ισχυριζόμενη πως η δουλειά την Κυριακή είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Τον ρόλο του «λαγού» που έχει αναλάβει η επιχείρηση «Jumbo» τόνισε ο Ανδρέας Καραμάνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας τις ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακής αρχής, αλλά και Επιμελητηρίων που προωθούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των μικρών επαγγελματιών.

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση των σωματείων στην εμφάνιση του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου. Οπως ξεκαθάρισαν, στη μάχη που δίνουν δεν έχουν καμία θέση οι εργατοπατέρες, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει πλάτη στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και της κυριακάτικης αργίας, ενώ πρόσφατα υπέγραψαν άλλη μια ΕΓΣΣΕ που «παγώνει» μισθούς και δικαιώματα.

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα «Jumbo» στο Βαρικό Πιερίας πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας για άνοιγμα και αυτού του καταστήματος όλες τις Κυριακές του έτους. Τα μέλη του Σωματείου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Στη σημερινή πανελλαδική πανυγειονομική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ. καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, καλώντας σε ενίσχυση του αγώνα για να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Και προσθέτει:

«Αποτέλεσμα της αύξησης των ελλείψεων προσωπικού είναι το πρόσφατο κλείσιμο του παραρτήματος Καλλιθέας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου "Αγλ. Κυριακού", ενώ κινδυνεύει άμεσα και το Παθολογοανατομικό εργαστήριο του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα".

Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει "από μηδενική βάση" τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ υπάρχει "σύσταση" των Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΔΝΤ για "μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα"».

Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε οργάνωση του αγώνα για: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και στις 11 π.μ. θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ