ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μαζική μαχητική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

  • Εκατοντάδες εργάτες της ΛΑΡΚΟ, με καθολική συμμετοχή στην κινητοποίηση, έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα
  • Δύναμη και παρακαταθήκη για τη συνέχεια η πλατιά αλληλεγγύη, η μαζική αγωνιστική υποδοχή από συνδικάτα και φορείς της Αττικής

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα, οι προσυγκεντρώσεις υποδέχονταν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και ενώνονταν μαζί τους (φωτ. από την Παλιά Βουλή)
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα, οι προσυγκεντρώσεις υποδέχονταν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και ενώνονταν μαζί τους (φωτ. από την Παλιά Βουλή)
Με παρακαταθήκη το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, που βροντοφώναξε «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!», με δύναμη από την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε έμπρακτα από τα συνδικάτα και τους φορείς της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν με νέα ώθηση τη μάχη τους ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της επιχείρησης, συνεχίζουν τον αγώνα για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους σχέσεων και δικαιωμάτων, αλλά και την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβουν το κεφάλι, το δίκιο τους θα βρουν με ενότητα και πάλη»: Από την Ομόνοια, που ήταν η αφετηρία της κινητοποίησης, μέχρι το Σύνταγμα, όπου στήθηκε η εξέδρα της συγκέντρωσης, το σύνθημα ακούστηκε πολλές φορές, τόσο από τα μαζικά μπλοκ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ όσο και από τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς της Αττικής που τους υποδέχθηκαν με προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην πλατεία Κολοκοτρώνη και στο Σύνταγμα.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας»

Εκατοντάδες εργάτες της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας καθολικά στην κινητοποίηση και έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, τους γείτονές τους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Αγροτικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γυναικών και άλλους φορείς από όλη τη Στερεά Ελλάδα, ταξίδεψαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να φτάσουν στην Ομόνοια λίγο πριν από τις 11 το πρωί.

Με τα πανό των επιχειρησιακών σωματείων, από τη Λάρυμνα, από την Εύβοια και από την έδρα της εταιρείας στην Αθήνα, καθώς και του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ τέθηκαν στην κεφαλή της πορείας και ανηφορίζοντας τη Σταδίου προς το Σύνταγμα «συναντήθηκαν» με τις προσυγκεντρώσεις που είχαν ορίσει Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής, μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα.

Οσο η πορεία προχωρούσε προς το Σύνταγμα ο όγκος των διαδηλωτών μεγάλωνε καθώς τη θέση τους σε αυτήν έπαιρναν εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, δυναμώνοντας το σύνθημα: «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Η υπογραφή της κινητοποίησης, «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», γράφτηκε και στον τοίχο του υπουργείου Εργασίας, καθώς η πορεία περνούσε από μπροστά του, ανεβαίνοντας τη Σταδίου.

Συνάδελφοι εργάτες από τον κλάδο του Μετάλλου έδωσαν μαζικά το «παρών»
Συνάδελφοι εργάτες από τον κλάδο του Μετάλλου έδωσαν μαζικά το «παρών»
«Καλωσορίζουμε τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας»: Με τα λόγια αυτά και τα πανό τους έτοιμα να πάρουν τη θέση τους στην πορεία, τα σωματεία της Αττικής από μια σειρά κλάδων, εργαζόμενοι που δίνουν μάχες απέναντι στην ίδια πολιτική, χαιρέτισαν τη μαζική «κάθοδο» των εργατών της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Μαζί τους από την αρχή της κινητοποίησης, από την Ομόνοια, οι συνάδελφοί τους από τον κλάδο του Μετάλλου. «Δύναμή μας η οργάνωση και η αλληλεγγύη», έγραψε στο πανό του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας με τους εργαζόμενους να μιλούν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στον κλάδο, τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, όπως οι χαλυβουργίες, τους εκβιασμούς που αντιμετωπίζουν, όπως οι συνάδελφοί τους στη ΛΑΡΚΟ. Από την άλλη άκρη της χώρας ταξίδεψαν οι εργαζόμενοι από το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Οπως λένε οι ίδιοι, δεν θα μπορούσαν να λείπουν, αφού ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για «εκκαθάριση» από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην επιχείρηση της ΕΛΒΟ.

«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι, θα τους σταματήσουμε με ενότητα και πάλη», ήταν η «υπόσχεση» που έδωσαν Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι από σωματεία της Εύβοιας, ενώ το ίδιο σύνθημα επέλεξαν για το πανό τους το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και σωματεία της Φθιώτιδας. Ανάμεσα στα μπλοκ των διαδηλωτών που ταξίδεψαν στην Αθήνα βρέθηκαν επίσης σωματεία της Θήβας, της Λιβαδειάς και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Μαχητικό ποτάμι κλιμάκωσης της πάλης και της αλληλεγγύης

Η μεγάλη πορεία, ενισχυμένη από τις προσυγκεντρώσεις που την υποδέχθηκαν κατά μήκος της Σταδίου, έφτασε στην πλατεία Συντάγματος, μέσα σε έντονα χειροκροτήματα και συνθήματα από τα συνδικάτα και τους φορείς που βρίσκονταν και εκεί για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Από τα μεγάφωνα ακούστηκε το καλωσόρισμα των συνδικάτων της Αττικής, ενώ τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ με τη σειρά τους από το βήμα της εξέδρας ευχαρίστησαν όλα τα συνδικάτα και τους φορείς που στηρίζουν τον αγώνα τους διαδηλώνοντας μαζί τους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος πορεύτηκε μαζί με τους εργαζόμενους από την Ομόνοια έως τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Διρφύων - Μεσσαπίων και Λοκρών, καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες στο Σύνταγμα, ολόκληρη η συγκέντρωση κράτησε ενός λεπτού σιγή, τιμώντας όλους τους εργαζόμενους που έχουν χάσει μέχρι και τη ζωή τους στο μεροκάματο. Τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης οι εργαζόμενοι μετρούν 80 νεκρούς συναδέλφους τους, με το θανατηφόρο «ατύχημα» που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Εύβοια να προσθέτει ένα ακόμα όνομα στη μαύρη λίστα.

«Το αίμα τους είναι οδηγός για εμάς», ακούστηκε από τα μεγάφωνα, ενώ τη σιωπή διαδέχθηκαν το παρατεταμένο χειροκρότημα και η υπόσχεση πως θα μείνουν «αθάνατοι» στη μνήμη και τους αγώνες των συναδέλφων τους.

Το μεγάλο συλλαλητήριο συνεχίστηκε με ομιλίες και χαιρετισμούς, μετά την ολοκλήρωση των οποίων αναγνώστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ αντιπροσωπεία των σωματείων πήγε στη Βουλή για να συναντήσει εκπροσώπους των κομμάτων και να τους επιδώσει το ψήφισμα (βλ. περισσότερα για τις ομιλίες στη συγκέντρωση και τις συναντήσεις στη Βουλή στα αντίστοιχα θέματα στις σελ. 13 - 15).

Και η παλιά και η νέα βάρδια ήταν εκεί

Δίπλα στους σημερινούς εργάτες της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν παλαίμαχοι συνδικαλιστές από τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση, μαζί με πολλούς ακόμα συναδέλφους τους από τις ίδιες γενιές, πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, σημερινούς συνταξιούχους. Με πείρα από σημαντικούς αγώνες προηγούμενων χρόνων, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το αγωνιστικό ραντεβού, στο οποίο έδωσαν το «παρών» ερχόμενοι από τα διάφορα μέρη που βρίσκονται σήμερα, από την Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές. Ανάμεσά τους στην κινητοποίηση συμμετείχαν πρώην πρόεδροι του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπως ο Χρήστος Οικονόμου, κατά τη μεγάλη απεργία του 1977, ο Μπάμπης Δανέλης, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων στη δεκαετία του '80, ο Γιώργος Θεοδώρου, ο Γιώργος Ρούσσης, συνδικαλιστής και εργάτης της ΛΑΡΚΟ από το 1967 έως το 2004, καθώς και πολλοί ακόμα παλαίμαχοι συνδικαλιστές.

Εκατοντάδες εργάτες της ΛΑΡΚΟ διαδήλωσαν στην Αθήνα, συμμετέχοντας καθολικά στην κινητοποίηση
Εκατοντάδες εργάτες της ΛΑΡΚΟ διαδήλωσαν στην Αθήνα, συμμετέχοντας καθολικά στην κινητοποίηση
Από το συλλαλητήριο δεν έλειψε ούτε η νέα γενιά: Οι νέοι που διαδήλωσαν μαζί με τους γονείς τους, μεταξύ αυτών και οι μαθητές του Λυκείου Μαρτίνου - Λάρυμνας, που συμμετείχαν με απόφαση του 15μελούς τους συμβουλίου, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, έχοντας στο πλευρό τους και φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και η ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρυμνας, η οποία με απόφαση του ΔΣ ανέβαλε τον προγραμματισμένο αγώνα της προκειμένου να συμμετάσχει στη συγκέντρωση.

Επίσης, οι επαγγελματίες στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ και στη Λάρυμνα κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους, παίρνοντας θέση στο πλευρό των εργαζομένων.

Με «αποσκευή» για τις επόμενες μάχες την πλατιά αλληλεγγύη

Με 20 λεωφορεία ταξίδεψαν από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, τα μέλη των οικογενειών τους, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και οι φορείς των νομών της Στερεάς Ελλάδας, που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και πήραν μέρος στο συλλαλητήριο. Στο ύψος του «Σείριου», στην Εθνική Οδό, τα λεωφορεία συναντήθηκαν και σχημάτισαν κομβόι φτάνοντας οργανωμένα στην Αθήνα.

Το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πήραν το δρόμο της επιστροφής έχοντας μαζί τους ως «αποσκευή» για τις επόμενες μάχες την πλατιά αλληλεγγύη, την υποστήριξη στα δίκαια αιτήματά τους, τη δύναμη που τους δίνει να συνεχίσουν. Αυτό αποτυπώθηκε και στη διάθεση με την οποία αναχώρησαν, έχοντας ήδη το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα βήματά τους. «Την επόμενη φορά να δεις πόσοι θα είμαστε», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας πως με αφετηρία την κινητοποίηση ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική συνέχεια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Δίνουμε σήμερα μια μαζική μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους σχέσεων, δικαιωμάτων και βεβαίως την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

Η ΛΑΡΚΟ, αυτή η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ενταγμένη σε έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία και στον πραγματικό έλεγχο και αυτής της επιχείρησης. Διότι μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας, να υπάρξει πραγματική ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Τα αιτήματα

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ αναφέρει τα εξής:

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία του λαού μας.

Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, ο παραγωγικός της χαρακτήρας.

Απαιτούμε χρηματοδότηση και με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα όπου θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του.

Απαιτούμε διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, διασφάλιση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του "σκλαβοπάζαρου" των εργολαβιών. Απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ