ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την Ειδική Αγωγή

Σε σύσκεψη φορέων τη Δευτέρα 30/1 καλούν ΣΕΜΙΣΕΑ, ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής

Με αφορμή τις νέες συμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του «κόστους» των υπηρεσιών αυτών για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, πραγματοποιήθηκε χτες κινητοποίηση επιστημονικών συλλόγων στη Βουλή.

Στην κινητοποίηση παρέμβαση έκαναν αντιπροσωπείες του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με υλικά όπως το κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν πριν από λίγες μέρες, αναδεικνύοντας την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί ο αγώνας των μισθωτών επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών των εξυπηρετούμενων. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους γονείς να μην εγκλωβιστούν σε ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στη σημερινή άθλια κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και τα νέα χτυπήματα που φέρνει ο «κόφτης» κρατικών κονδυλίων που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και να μην στοιχηθούν πίσω από τους μεγαλοϊδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καθώς είναι οι ίδιοι που βάζουν το χέρι στην τσέπη των γονιών, απολύουν κι απειλούν χιλιάδες εργαζόμενους, τους εκμεταλλεύονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αντίθετα, καλούν γονείς και εργαζόμενους να διεκδικήσουν να αναλάβει το κράτος την ευθύνη για πλήρη, δωρεάν και με όλα τα σύγχρονα μέσα και μεθόδους παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, με αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Να αναπτυχθούν σύγχρονες δημόσιες μονάδες Ειδικής Αγωγής, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες, και μέχρι τότε, το κράτος να πληρώσει γι' αυτές τις υπηρεσίες είτε υπογραφούν είτε δεν υπογραφούν συμβάσεις. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος δήλωσε: «Το ΚΚΕ είναι εδώ και συμπαραστέκεται στους γονείς, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους στην Ειδική Αγωγή. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τις ανατροπές που επιχειρεί σ' αυτήν και την καλούμε να πάρει πίσω τα σχέδιά της και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Ειδική Αγωγή. Και βεβαίως αυτό που ζητήσαμε με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ και αρνήθηκε ο κ. Πολάκης να απαντήσει, είναι Ειδική Αγωγή δημόσια και δωρεάν σ' ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

  • Αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, Ομόνοια, 2ος όροφος).
  • Τη Δευτέρα 30/1, το ΣΕΜΙΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η ΣΕΑΑΝ συνδιοργανώνουν πλατιά σύσκεψη φορέων, στις 11 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, Ομόνοια, 5ος όροφος).
Στάσεις εργασίας στα πρακτορεία Τύπου

Από τη συγκέντρωση της πρωινής βάρδιας στην «Ευρώπη»
Από τη συγκέντρωση της πρωινής βάρδιας στην «Ευρώπη»
Σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, ενάντια στις καθυστερήσεις των πληρωμών και διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχώρησε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Στην πρωινή βάρδια η στάση εργασίας έγινε χτες Παρασκευή (9.00 - 13.00), ενώ κατά τη διάρκειά της οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του πρακτορείου «Ευρώπη». Με τη μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση αλλά και στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιό της, επιβεβαίωσαν την ανάγκη να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ που να προβλέπει ό,τι και η τελευταία Σύμβαση που είχαν υπογράψει. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τακτική της εργοδοσίας που καθυστερεί τη μισθοδοσία τους.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της Ενωσης και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στο Πέραμα και την προσπάθεια της ναζιστικής ΧΑ να χύσει το ναζιστικό τους δηλητήριο με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν κάθε ρατσιστική φωνή, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους πρόσφυγες. Τέλος, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Στάση εργασίας ήταν προγραμματισμένη και για τη βραδινή βάρδια (μεσάνυχτα Παρασκευής με 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου), με ανάλογη συγκέντρωση στο χώρο της «Ιριδας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «360 CONNECT»
Αναγκαία η κοινή οργάνωση όλων των εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone»

Την απόφασή τους να στηρίξουν τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο «Vodafone», ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν, επιβεβαίωσαν προχτές, με ομόφωνη απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι στην «360 Connect» (θυγατρική της «Vodafone»).

Παράλληλα, συζήτησαν για τα προβλήματα της εντατικοποίησης και των απλήρωτων υπερωριών που καθημερινά αντιμετωπίζουν, προβλήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη να οργανωθεί από κοινού ο αγώνας.

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» έχει απευθύνει κάλεσμα στο ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) «Vodafone» και όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση των εργαζομένων μπροστά στην επίθεση της εργοδοσίας.

Το κάλεσμα αυτό χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» «Vodafone» (που δρα στο ΠΑΣΕ). Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕ, την Τρίτη 31/1, στις 6 μ.μ., στο Χαλάνδρι.

Οπως εξηγεί, στη συνάντηση ανάμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια των δύο σωματείων, «οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Σωματείου "360 Connect" πρότειναν την απορρόφηση των μελών τους στο μητρώο μελών του ΠΑΣΕ, ώστε από κοινού να προχωρήσουμε και εφόσον το ΠΑΣΕ έτσι κι αλλιώς είναι να προχωρήσει σε εκλογές το επόμενο διάστημα, να εκλεχθεί μια νέα διοίκηση, που να εκφράζει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου (...)».

Τονίζει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βλέπουν ότι η πολυδιάσπαση των σωματείων δεν βοηθάει, πρέπει να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες την κοινή οργάνωση, ώστε «να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία».

Ο

ΣΕΤΗΠ: Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη), τους εργαζόμενους που πρόσφατα έγιναν μέλη του.

«INTERSPORT»: Την προσπάθεια της εργοδοσίας της επιχείρησης «INTERSPORT» (ανήκει στον όμιλο «ΦΟΥΡΛΗΣ»), να εκφοβίσει εργαζόμενη επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η εργαζόμενη διεκδίκησε την αμοιβή της για δεκάδες ώρες υπερωριακής εργασίας και τη χορήγηση των ρεπό, όπως προβλέπονται από τη Σύμβασή της. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η εταιρεία κάλεσε «με εξώδικη πράξη την εργαζόμενη να συμμορφωθεί στις ανάγκες της επιχείρησης», ενώ παράλληλα προσπαθεί να την απομονώσει από τους συναδέλφους της. «Η απλήρωτη εργασία, τα κομμένα ρεπό, τα ωράρια - λάστιχο και η εντατικοποίηση της εργασίας στον κλάδο όλο και διευρύνονται», επισημαίνει, τονίζοντας ότι «τα παραπάνω αφορούν και την επιχείρηση "INTERSPORT" όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζονται με 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις, στην πραγματικότητα όμως καλούνται να εργάζονται έως και 10 ώρες τη μέρα, χωρίς αμοιβή, με βάση το κρυφό πρόγραμμα που διαμορφώνει κάθε βδομάδα η διεύθυνση του κάθε καταστήματος».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την Τρίτη 31/1, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 42 συμβασιούχοι που απασχολούνταν στο Δήμο Κορίνθου και η δημοτική αρχή αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Την κινητοποίηση αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει, σε σύσκεψη που έκανε την περασμένη Τρίτη.

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Διαμαρτυρία για τη «θηλιά» του ΚΕΑΟ

Την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης με την οποία τα χρέη αυτοαπασχολουμένων και μικρομεσαίων αγροτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ακόμη και κάτω των 5.000 ευρώ, αποστέλλονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), απαίτησαν χτες μέλη ΔΣ Ενώσεων και Σωματείων ΕΒΕ της Αθήνας, στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Με τα συνθήματά τους, «Γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία και στους ΕΒΕ χαράτσια και φοροληστεία», κατήγγειλαν την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης που δίνει ακόμα ένα χτύπημα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες που, εξαντλημένοι από την αντιλαϊκή επίθεση, αδυνατούν να πληρώσουν για την Ασφάλισή τους.

Ενδεικτικό, πάντως, της στάσης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι το ότι η αντιπροσωπεία δεν βρήκε κανέναν «υπεύθυνο» να συναντήσει... Η αντιπροσωπεία της ΟΒΣΑ θυροκόλλησε υπόμνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «η απαράδεκτη υπουργική απόφαση στοχοποιεί 220.000 συναδέλφους και ήρθε για να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, να επιτύχει η κυβέρνησή σας τους στόχους με τα ματωμένα πλεονάσματα και να τσακίσει εμάς, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. (...) Την αλήθεια για το πρωτογενές πλεόνασμα την βλέπουμε στις τσέπες μας, στα άδεια ταμεία μας, στα καθημερινά λουκέτα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση».

Κινητοποιήσεις σε «Ευαγγελισμό» και «Γ. Γεννηματάς»
  • Παράσταση διαμαρτυρίας των εργολαβικών και επικουρικών εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31/1, στις 8 π.μ., στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Κύρια αιτήματα του Σωματείου είναι: Να μην απολυθεί κανείς. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

  • Την Τετάρτη 1/2, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία (7.00 - 15.00), η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα του νοσοκομείου «Γεννηματάς» καλούν σε κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα περί "αναβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων"» και ζητούν: Να ενισχυθεί το «Γεννηματάς» με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας. Να ανακληθεί η συγχώνευση της Καρδιολογικής Μονάδας και Υπομονάδας και η τρομοκρατική μετακίνηση νοσηλεύτριας. Να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα και υλικά και να εξασφαλιστεί η επαρκής συντήρηση υποδομών και μηχανημάτων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ