ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Συνεχίζονται με διάφορες μορφές πάλης
  • Αγωνιστικές παρεμβάσεις, χτες, σε υποκαταστήματα της ΑΤΕ και του ΟΓΑ, σε γραφεία Περιφερειών, σε διόδια δρόμων
  • Την ερχόμενη Δευτέρα συγκέντρωση με τρακτέρ στα Τρίκαλα και στις 4 Φλεβάρη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Αποψη από την κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, προχτές, στα Τρίκαλα
Αποψη από την κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, προχτές, στα Τρίκαλα
Με δυναμικές αγωνιστικές παρεμβάσεις σε υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και του ΟΓΑ, σε γραφεία Περιφερειών, σε διόδια δρόμων, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνέχισαν, χτες, τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, στην αρχή της βδομάδας και θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες.

Στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ απαίτησαν επιστροφή των χρημάτων που η τράπεζα παρακράτησε, παράνομα, από τις αγροτικές επιδοτήσεις για λογαριασμό του ΕΛΓΑ (χαράτσι ασφαλίστρων), των συνεταιριστικών οργανώσεων (δηλώσεις ΟΣΔΕ) και για την εξόφληση αγροτικών χρεών από δάνεια (καλλιεργητικά κ.ά.), ενώ στον ΟΓΑ διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση, κατά 23%, στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο, στις 4 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία), με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα» και ο αγώνας θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές, όπως μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων κ.ά.

Η μικρομεσαία αγροτιά βγήκε στους δρόμους του αγώνα για:

  • Να δώσει απάντηση στη σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν συγκυβέρνηση - τρόικα με τα χαράτσια (τέλος στα ακίνητα, ΦΠΑ 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, στις εισφορές ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, στα καύσιμα με εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αδειοδότηση γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.λπ.) και με άλλα μέτρα.
  • Να συγκρουστεί με την ΚΑΠ της ΕΕ που, με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014 - 2020, οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή, με στόχο να την ανατρέψει.
  • Να προβάλει διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνονται: Κατώτερες εγγυημένες τιμές και προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής, ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας κι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο κ.ά.
  • Ν' αναδείξει την προοπτική διεξόδου, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στη Λέσβο στον κόμβο της Λάρσου
Από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στη Λέσβο στον κόμβο της Λάρσου
Οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν ότι για να έχει επιτυχία και προοπτική ο αγώνας τους, πρέπει να συνδέεται και να συντονίζεται με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης, σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης, σε μια λαϊκή συμμαχία, που θα παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, χτες, πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ στην Καρδίτσα και στην Ελασσόνα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει σύσκεψη στον Τύρναβο, όπου θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει η κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής κι ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Φλεβάρη, στα Φάρσαλα.

Στη Μακεδονία

Με τις κινητοποιήσεις στα διόδια των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς την Κυριακή και με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 4 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και την πορεία προς την «Αγρότικα» κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις στα καταστήματα της ΑΤΕ σε Σέρρες, Λαγκαδά, Σκύδρα, Κατερίνη, Κιλκίς, Νάουσα και Μουδανιά. Στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα.

Στο Λαγκαδά και τη Νάουσα οι αγρότες πραγματοποίησαν επίσης κινητοποιήσεις και στα γραφεία της ΔΕΗ. Κατήγγειλαν το εξοντωτικό χαράτσι και δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να μείνει χωρίς ρεύμα κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση στο Λαγκαδά. Οι αγρότες με τα πανό και τα συνθήματά τους διαδήλωσαν ότι δε δέχονται «καμία θυσία για την πλουτοκρατία» και θα κλιμακώσουν τον αγώνα μαζί με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Ρίσκος, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ.

Στην Κοζάνη, οι αγρότες πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση έξω από την ΑΤΕ Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΕΑΣ Εορδαίας, η οποία προχώρησε παράνομα σε παρακρατήσεις χρημάτων από τους αγρότες για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ. Απαίτησαν από το ΔΣ της ΕΑΣ να επιστρέψει τα χρήματα που παρακράτησε παράνομα από τους αγρότες και τα οποία μάλιστα εμφανίζει με πλαστά παραστατικά ότι τα εισέπραξε δήθεν για μεταφορά αγροτικών εφοδίων.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται κινητοποιήσεις:

  • Αύριο, Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., άνοιγμα των διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.
  • Την Τρίτη 31 Γενάρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Ορεστιάδας Εβρου.
Στις άλλες περιοχές

Σε τρίωρη απελευθέρωση των διοδίων σε Σπαθοβούνι, Νεστάνη και Ασέα προχώρησαν μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία. Μάλιστα, στο Σπαθοβούνι οι αγρότες, πέρα από την ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, μοίρασαν πορτοκάλια και φρέσκο γάλα στους διερχόμενους οδηγούς. Στον Πύργο, μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής απέκλεισαν για 1 ώρα το μεσημέρι την Αγροτική Τράπεζα μοιράζοντας ανακοίνωση με τα αιτήματά τους.

Με δύο δυναμικές συγκεντρώσεις, χτες το πρωί, σε Ηράκλειο και Χανιά, συνεχίστηκαν και στην Κρήτη οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ ενάντια στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική κομμάτων της πλουτοκρατίας και ΕΕ. Συγκεκριμένα, στα Χανιά αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην οδό Τζανακάκη. Στη συνέχεια με τα πανό των συλλόγων τους, τις σημαίες της ΠΑΣΥ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα με πορεία κατευθύνθηκαν στην αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία). Εκεί φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους απαιτώντας την άμεση ικανοποίησή τους από το κράτος. Αντίστοιχα στο Ηράκλειο έγινε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις και επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας Πρέβεζας και Αρτας πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. Από τους συγκεντρωμένους μοιράστηκε υλικό για τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής σε βάρος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς αλλά και της διατροφής του λαού.

Στη Λιβαδειά επίσης αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα της ΑΤΕ και μοίρασαν την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, ενώ στη Λαμία η χτεσινή συγκέντρωση στην Περιφέρεια αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φλεβάρη.

Στη Λέσβο αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Λάρσου, όπου απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο, ενώ μοίρασαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς. Ομιλία στη συγκέντρωση έκανε το μέλος της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ Δ. Στεφανής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ