ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεγαλόπνοο σχέδιο για «μπίζνες» με βιβλιοθήκες και αρχεία

Motion Team

Ενα μεγαλόπνοο σχέδιο διασύνδεσης δημόσιων βιβλιοθηκών και αρχείων και ψηφιοποίησης του συνόλου των βιβλίων τους και του υλικού τους, ανήγγειλε χτες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, στην έναρξη σχετικής διήμερης Συνδιάσκεψης στο Ζάππειο με θέμα τη διαμόρφωση «Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες».

Η υπουργός υποσχέθηκε ότι «αναλαμβάνει προσωπικά» η ίδια την αναδημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θα είναι ο συντονιστής του Εθνικού Συστήματος Βιβλιοθηκών και ο κεντρικός πάροχος του ψηφιακού «ενιαίου εθνικού καταλόγου» που θα δημιουργηθεί για το περιεχόμενο όλων των βιβλιοθηκών και της ειδικής «μηχανής αναζήτησης» που θα δημιουργηθεί για την πλοήγηση και τη χρήση του περιεχομένου των βιβλιοθηκών από το κοινό. Σημείωσε μάλιστα ότι έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί έως τώρα 17.200.000 σελίδες βιβλιακού υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, καθώς και 7.500.000 σελίδες αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων.

Μεγάλο μέρος των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα μεταφερθεί στο κτίριο του Ιδρύματος Νιάρχου, ενώ το ιστορικό κτίριο της Πανεπιστημίου θα ανακαινιστεί. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη με τις διευρυμένες λειτουργίες θα εκπονεί και τα «επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης των οργανικά συνδεδεμένων δημόσιων ή και δημοτικών βιβλιοθηκών».

Η υπουργός είπε ότι υπάρχουν 45 δημόσιες βιβλιοθήκες, εκ των οποίων οι 29 είναι κεντρικές, με έδρα την πρωτεύουσα περιφερειακού διαμερίσματος. Αφησε να εννοηθεί ότι δε θα συνδεθούν όλες με το εθνικό δίκτυο, αλλά θα «τεθούν κάποιες προδιαγραφές» (διάβαζε επιχειρηματικά κριτήρια) και εξήγησε με νόημα: «Οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να μπουν στη λογική της αυτόνομης λειτουργίας. Η χρηματοδότησή τους και η πρόσβασή τους στο σύστημα θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αξιολόγησης». Η αυτόνομη λειτουργία και η χρηματοδότηση υπό όρους σημαίνει για τις βιβλιοθήκες ότι θα σπρώχνονται να αναζητούν πόρους και θα αναγκάζονται να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να ξεπουλάνε τον πλούτο τους για να γίνουν ανταγωνιστικές και να πιάσουν τα κριτήρια ένταξής τους στο εθνικό σύστημα για να μη σβήσουν ή να μη φυτοζωούν...

Εξάλλου, τεράστια ερωτηματικά γεννά και η ομολογία της υπουργού ότι για όλο αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο (που περιλαμβάνει ακόμα ψηφιοποίηση και άνοιγμα και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ένταξη στο σχέδιο και των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και στη συνέχεια και των μουσείων) ...δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα! Συγκεκριμένα, η υπουργός είπε ότι από τον προϋπολογισμό μένουν (αν αφαιρεθεί η μισθοδοσία του προσωπικού) περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε: «Το ποσό ακούγεται χαμηλό για τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων δράσεων. Είναι απαραίτητη ανάγκη η εξεύρεση ή η ανακατανομή πόρων. Εφόσον έχουμε σαφείς πολιτικές(...) οι πόροι βρίσκονται»!

Για τη σύνδεση όλου αυτού του εγχειρήματος με την εκπαίδευση, η υπουργός είπε ότι «θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της τοπικής ιστορίας και της διδασκαλίας της στα σχολεία, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους» και πρόσθεσε: «Επιθυμούμε να πλημμυρίσουν οι χώροι των βιβλιοθηκών από τους μαθητές μας. Στοχεύουμε (...) η βιβλιογραφική αναζήτηση και η έρευνα πηγών να γίνει συστατικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Αυτά, βέβαια, την ώρα που οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι πρακτικά ανύπαρκτες και που σταδιακά το ίδιο το σχολικό βιβλίο παραμερίζεται από την εκπαιδευτική διαδικασία...


Ερευνα οργανικά δεμένη με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων

Για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της έρευνας ενημέρωσε χτες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Παιδείας

Τις διαδικασίες με τις οποίες η πανεπιστημιακή έρευνα θα δεθεί ακόμα περισσότερο με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων περιέγραψε χτες η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας την επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής σχετικά με την πολιτική του υπουργείου στο συγκεκριμένο τομέα.

Με τη φράση «τα χρήματα πρέπει να αποδίδουν πίσω, δεν τα ρίχνουμε απλώς στην αγορά» φανέρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης υποταγή της έρευνας στις ανάγκες των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ αποκαλυπτική ήταν όταν ανακοίνωσε ότι το επόμενο εξάμηνο θα γίνουν προκηρύξεις της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν συνεργασίες επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια με στόχο νέα προϊόντα - πατέντες και καινοτομία.

Κατά την υπουργό Παιδείας τα ερευνητικά προγράμματα πρέπει να υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές της χώρας και τα δημόσια κονδύλια να εξυπηρετούν τις μεγάλες επιλογές της χώρας. Οι μεγάλες ενότητες όπως τις περιέγραψε είναι η αγροβιοτεχνολογία, η πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια, η πληροφορική και η τεχνολογία, τα χημικά προϊόντα και ο χώρος της ιατρικής. Σε αυτές, είπε, έγινε η επιλογή να πάνε τα κονδύλια της έρευνας.

Στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας τόνισε ότι από τη μία κόβονται τα κονδύλια για την έρευνα και τη μισθοδοσία στα Πανεπιστήμια και από την άλλη προωθείται μια πολιτική που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, προωθεί την οργανικότερη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις οι οποίες για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος, δεσμεύοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα των επιστημόνων, ενώ θα μπορούν να ανατίθενται και απευθείας έρευνες στις επιχειρήσεις.

Ολα τα παραπάνω, κατέληξε, δείχνουν ότι στον καπιταλισμό η έρευνα δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.


«Ανοίγει» εκ νέου η Κομισιόν την υπόθεση των κολεγίων

Για άλλη μια φορά, θέτει η Κομισιόν θέμα «κολεγίων» στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να «συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης», υποβάλλοντας το αίτημα με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, πράγμα που σημαίνει με διορία δύο μηνών, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ικανοποιητικές για την Κομισιόν απαντήσεις, αλλιώς θα υπάρχει το ενδεχόμενο νέας παραπομπής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αιχμή του αιτήματος της Κομισιόν αυτή τη φορά είναι ο νόμος για τα κολέγια («ιδιωτικά κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης») 3696/08, στο σημείο που προβλέπει καταβολή εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ για την αδειοδότηση κάθε ιδιωτικού κέντρου - κολεγίου και στο σημείο που προβλέπει ελέγχους στις συμφωνίες δικαιόχρησης των κολεγίων με ιδρύματα του εξωτερικού και στα πτυχία που παρέχουν. Τα παραπάνω σημεία βέβαια είχαν εντοπιστεί ως αντιβαίνοντα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία από την εποχή ακόμα που ψηφίζονταν ο νόμος, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Αλλαγές, βέβαια, στο συγκεκριμένο νόμο δεν έχουν υπάρξει από την τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχει ενσωματωθεί πια στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία 36/05 που αφορά τα κολέγια και που ισοπεδώνει τα πτυχία παντός είδους μαγαζιών εκπαίδευσης, με αυτά της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Το σίγουρο είναι ότι, παρά τους ισχυρισμούς τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας κυβέρνησης ότι τάχα βάζουν τάξη και εναρμονίζουν την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το αποτέλεσμα είναι οι όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για ασυδοσία των επιχειρήσεων εκπαίδευσης και για πλήρη ισοπέδωση και απαξίωση όλων των τίτλων σπουδών.

Για τα σχολικά λεωφορεία

Αλλη μια αιτιολογημένη γνώμη διατύπωσε η Κομισιόν προς την Ελλάδα για δημόσιες συμβάσεις που ανατέθηκαν χωρίς προηγούμενη δημόσια προκήρυξη και διαγωνισμό, για σχολικά λεωφορεία και για προμήθεια υπογείων καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εν λόγω συμβάσεις για τα σχολικά λεωφορεία αφορούν τις νομαρχίες Δράμας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης για τα σχολικά έτη 2007-'08 και 2008-'09 και τη νομαρχία Αργολίδας για το σχολικό έτος 2008-'09.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ